#groenemeisjesreizen 2016

kopenhagenpark2

Vorig jaar, ook in december, maakte ik de post ‘#groenemeisjesreizen 2015.‘ Het was een leuke manier, voor mij in ieder geval, om terug te kijken op alle toffe tripjes die ik dat jaar had gemaakt. Ik besloot dit jaar hetzelfde te doen. Terwijl ik dit verslag zat te schrijven kwamen er alweer honderden mooie herinneringen boven. En tijdens het doorspitten van de foto’s kon ik niet anders dan glimlachen.

Ik heb dit jaar een paar heel mooie reisjes mogen maken voor mijn blog en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Het wordt maar weer eens heel duidelijk dat ik echt doe wat ik het allerliefste doe en dat maakt me heel gelukkig. Maar los van de tripjes die ik voor mijn blog maakte, ging ik ook een paar keer (privé) met mensen die me heel dierbaar zijn op reis. En dát maakt me mogelijk nog gelukkiger. 2016 was niet bepaald het allermakkelijkste jaar in de geschiedenis van Merel, maar het was wel een jaar van geweldige reisherinneringen, met geweldige mensen.

Het verslag schrijf ik maand voor maand. Ik vertel je waar ik ben geweest en ik deel per bestemming mijn favoriete foto(‘s). Ook verwerk ik in het verhaal linkjes naar de artikelen die ik over de bestemmingen schreef. Veel leesplezier!

Januari
kopenhagena8

kopenhagentuinen4 kopenhagengrod1

Ik begon het jaar goed met een weekendje Kopenhagen. Wat een prachtige, gezellige en stijlvolle stad is dat. Door de sneeuw en de kerstlampjes overal, leek Kopenhagen wel een mega Winter Efteling. Echt, je kijkt je ogen uit.

Ik weet nog hoe ik me bij thuiskomst voornam om meer van Scandinavië te ontdekken, maar daar is door alle andere reisplannen weinig van gekomen.  Dat geeft helemaal niks, want: een nieuw jaar, nieuwe kansen. Ik zou dolgraag naar Zweden en Noorwegen gaan. Maar natuurlijk zeg ik tegen Finland of IJsland ook geen nee.

berlijn51

 

Merel Abandoned Berlijn

Direct naar thuiskomst vertrok ik, geheel spontaan, voor een paar dagen naar Berlijn. Ik kon op het heerlijke huis van een vriendin passen en die kans greep ik natuurlijk meteen aan. Ik ging voor het eerst urbexen (dat betekent dat je in de vrieskou en voor je lol naar verlaten plekken gaat.) (ik vond het serieus heel erg leuk, haha) en verder was ik gewoon lekker met mijn laptopje op pad, crossend met de U-bahn door de stad. Terwijl ik dit schrijf borrelt er weer heimwee naar Berlijn op. Het blijft toch echt mijn allerfavorietste stad, ever.

Februari

schermafbeelding-2016-12-07-om-10-37-06

In februari ging het echt helemaal niet goed met me. Ik was tot niks in staat en fulltime verdrietig. Een vriend bood aan om met hem mee te rijden naar Berlijn – omdat hij weet dat dat mijn Happy Place is – en omdat ik mezelf iets wilde gunnen, besloot ik het te doen en meteen ook maar een paar nachten MichelBerger Hotel te boeken. Eén van mijn favoriete plekken/hotels in de stad. Ik nam mijn laptop mee. Overdag werkte ik, ’s avonds ging ik eten met vriendinnen. Oké en kaneelwodka’s drinken. Het deed mijn hart goed. Bovenstaande foto is de enige die ik die dagen heb gepost, omdat ik me echt eventjes wilde afzonderen van de buitenwereld. Het blikje kokoswater met de aap symboliseerde voor mij: ik kom er wel. En dat was zo :)

Maart

schermafbeelding-2016-12-07-om-10-35-58

Je gaat het niet geloven, maar ook in maart was ik weer in Berlijn. Een hele week dit keer, waarvan een paar dagen samen met Maarten. En Maarten is één van mijn liefste vrienden. We hebben elkaar in Berlijn weer op een heel nieuwe manier leren kennen. Vooral doordat we ongelooflijk veel lol hebben gehad. We zijn een paar keer uitgegaan en hebben het er goed van genomen. Lekker gegeten, veel in cocktailbars gezeten… ik heb zelfs nog een keer zitten huilen in een cocktailbar. Ja, dat is ook weer een lang verhaal, maar het kwam erop neer dat Maarten me eventjes goed de waarheid vertelde. Twee dagen daarna zaten we in het zonnetje met een koffie, en vertelde ik Maarten op mijn beurt een keer de waarheid. Waarop Maarten dan weer emotioneel werd. En toen dachten we: ja, dit is wat in een goede vriendschap moet kunnen. Zo fijn. Ik weet niet waarom Maarten en ik nooit eerder samen naar Berlijn zijn geweest – het is namelijk ons beider lievelingsstad – maar dat dit voor herhaling vatbaar was, moge duidelijk zijn.

Toen Maarten weg was, ben ik gaan hardlopen op Tempelhof, heb ik koffietjes gedronken met Franziska – mijn favoriete Duitse collega-blogger – en heb ik uren en uren door de stad geslenterd. Oké en in het café van een meisje op wie ik nogal een crush had, gezeten. Dat ook. (achteraf gezien viel het allemaal wel een beetje mee hoor, maar op dat moment zag ik mezelf al helemaal boven dat café wonen) (je weet hoe die dingen gaan)

April

schermafbeelding-2016-12-07-om-10-35-21

In april mocht ik naar Antwerpen om voor Provamel een video op te nemen voor hun website. Antwerpen is één van mijn favoriete steden, dus ik zou eigenlijk elk excuus aangrijpen om er een paar dagen te mogen zijn. Het opnemen van de video was echt heel tof om te doen en daarna had ik nog wat tijd voor mezelf. Ik heb niet heel veel kunnen doen, maar ik heb wél koffie gedronken bij Kaffeenini en dat is eigenlijk gewoon al genoeg. Ik hoú zo van die plek.

schermafbeelding-2016-12-07-om-10-54-08

En gewoon omdat het kon, ging ik ook nog een week naar Berlijn. Ik kon weer op het huis van een vriendin passen (zoals altijd eigenlijk hoor, ik slaap daar zelden in een hotel,) dus ik besloot die kans gewoon nog maar eens lekker aan te grijpen. Laptop onder mijn arm, camera mee, meeten met vrienden en een heleboel schrijven. Ik heb echt behoefte om dit weer eens te doen, want dit zijn voor mij de beste en meest productieve weken die er zijn.
Wat ik me specifiek nog herinner van deze week? Een heleboel leuke dingen (zoals dumpings eten met Eva en Marjolein, zoals we standaard doen,) maar ook dat ik naar huis wilde en dat dat door een bommelding even niet ging. Achteraf viel het natuurlijk allemaal enorm mee, maar op dat moment dacht ik wel: ‘o ja, dit soort dingen kun je ook meemaken als je reist.’ Ja, gek was dat. Maar ik kwam gewoon weer veilig thuis, hoor!

Mei

Ik denk dat mei de maand met de meeste reisjes in één maand was. Ik ging naar Valencia, Hamburg én naar Berlijn.  Goed, eventjes één voor één.

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-32-05 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-32-22 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-32-43

Valencia was heerlijk en zonnig en vooral heel erg relaxed. Vrienden van mij hebben daar een bed and breakfast en het is dus echt een feestje om bij hen te verblijven. Ik werd compleet in de watten gelegd en het enige dat ik die dagen heb gedaan, is met een boek en een notitieboek tegen een palmboom aanleunen, heel veel wandelen, lekker ontbijten en slapen. En een beetje zon opdoen, nog voordat de zomer in Nederland begon. Wat een cadeautje waren deze dagen!

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-30-28 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-31-52

Thuisgekomen had ik twee ’tussendagen’ en toen was het tijd om naar Hamburg te vertrekken. Samen met P, die ik in april pas had leren kennen, dus dat vond ik best wel even spannend. Maar het ging heel erg goed en we hebben het heel leuk gehad. En we hebben vooral de allerlekkerste noodlesoep ooit gegeten. We hebben het er nog over. Grappig ook he, hoe je mensen op reis het allerbeste leert kennen? Het is wat dat betreft de beste manier om er heel snel achter te komen wat je aan elkaar hebt.
Ik was trouwens in Hamburg omdat ik een opdracht mocht doen voor NS International. Beste opdracht ooit, als je het mij vraagt!

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-31-02 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-31-28

En ja hoor, ik ging nog een keertje: BERLIJN! Ik was samen met een paar vriendinnen en wat hebben we het leuk gehad. Je kunt je voorstellen hoe dat gaat met een paar meiden. Je bent dan alleen maar drankjes aan het doen, aan het dansen in karaokecafees en aan het eten op terrasjes. Perfect. Het was overigens wel de laatste keer van het jaar dat ik in Berlijn was en dat voelt een beetje gek. Ik heb dit jaar Berlijn niet in de herfst meegemaakt. Voelt ook gek. Ik wil snel weer terug!

Juni

img_0242

In juni bleef ik thuis. Dat was na in mei zoveel weg geweest te zijn ook echt hélemaal prima! Het begon langzaamaan zomers te worden in Nederland en er was genoeg te doen. Zo ging ik bijvoorbeeld met vrienden naar festival Mundial, wat ook dit jaar weer heel erg leuk was. Volgend jaar ben ik weer bij hoor!

Juli

schermafbeelding-2016-12-07-om-12-19-44 schermafbeelding-2016-12-07-om-12-20-23

In juli ging ik een week naar Zwitserland en wow, wat een fantastische reis was dit. Alles was zo goed geregeld – we gingen met een groep van 20 mensen, die allemaal een eigen route door het land aflegden – en Zwitserland is misschien wel het mooiste land in Europa dat ik tot nu toe heb gezien. Het was tevens mijn eerste keer in de bergen en dat was toch wel een heel bijzondere ervaring. Misschien vond ik Zwitserland wel de mooiste trip van het jaar.

Augustus

schermafbeelding-2016-12-07-om-12-18-44 schermafbeelding-2016-12-07-om-12-18-34

 

schermafbeelding-2016-12-07-om-12-18-59

Na alle reisjes naar Berlijn en het ontdekken van Hamburg, vond ik het heel tof om in augustus ook de Duitse stad Keulen te bezoeken. Ik mocht hier naartoe in opdracht van het verkeersbureau van Duitsland. Again: de betere opdrachten! Ik ging op zoek naar alle groene hotspots in de stad en dat was echt heel cool. Keulen is tof. Het staat nu in mijn lijstje van favoriete Duitse steden; Berlijn, Hamburg, Keulen en Leipzig. Ik ben benieuwd of ik in 2017 misschien nog andere Duitse steden ga ontdekken!

schermafbeelding-2016-12-07-om-12-17-56 schermafbeelding-2016-12-07-om-12-18-17

Niet echt een reisje, maar wel heel erg het noemen waard: Lowlands. Het was mijn eerste grote festival. Ik zat op dat moment middenin mijn verhuizing van Amsterdam naar Rotterdam, dus het hele weekend gaan was niet echt een optie. Maar ik vond het zó geweldig dat ik op zondagavond, toen ik naar huis ging, al besloot: volgend jaar ben ik er weer en dan ben ik er wél alle dagen bij!

September

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-38-34 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-38-52

In september mocht ik voor een heel groot internationaal event van Lush naar Londen. Wow, dat was toch wel een beetje een droom die uitkwam. Ik sliep in een megaluxe hotel, wat stiekem toch wel eens leuk is, en álles werd voor me geregeld. Ik wist niet wat me overkwam! Het enige nadeel? Ik heb praktisch niks van de stad gezien, doordat we hele dagen op het event waren. Maar dat geeft niet, want 1) het uitzicht vanuit het hotel maakte een hoop goed en 2) ik weet zeker dat ik heel snel weer eens in Londen zal zijn. Wat een prachtige en gezellige stad blijft dat toch ook!

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-04-32 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-04-44

Thuisgekomen uit Londen kon ik meteen door naar Utrecht, waar ik met Maarten (ja, daar heb je hem weer!) mocht slapen in het prachtige Mother Goose hotel, ter ere van de lancering van de nieuwe Time to Momo Utrecht reisgids. We gingen heerlijk dimsummen bij restaurant Jasmijn en ik en wijntjes drinken bij Daen’s en dat alles bewees maar weer eens dat het om je gezelschap gaat, en niet om waar je naartoe reist. Zo’n leuk weekend hebben kan ook gewoon dichtbij huis!

Oktober

Tips voor Herfst in Parijs van de Groene Meisjes dagje Parijs

Maar natuurlijk, ik hou van reizen, dus wat verder weg gaan is toch iedere keer weer een feestje. In oktober ging ik met mijn andere goede vriend Dirk Jan naar Parijs. Ik was daar voor het eerst en het laatst met mijn moeder geweest, toen we gingen vieren dat ik geslaagd was voor de havo. Ik kan er niet eens over nadenken hoe lang dat geleden is. Ik word oud. (ok goed, vooruit, het was 14 jaar geleden.) (14 jaar!!!) Parijs was fantastisch. En het was allemaal nog geweldige omdat ik met Dirk Jan was. Een vriend bij wie ik altijd mezelf kan zijn, op goede en minder goede momenten. We inspireren en elkaar en bouwen elkaar op. Los daarvan hebben we heel veel lol en heeft DJ gewoon een heel goede smaak (hij is stylist,) waardoor hij me altijd allemaal mooie kleren aansmeert  als we samen op pad zijn. Ja, we hebben echt ontzettend genoten deze dagen in het zonnige Parijs. We slenterden door de straten, aten, dronken champagne en bezochten het Louvre. Het voelde als twee weken, terwijl het toch echt maar drie dagen waren. Ik wil terug!

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-14-31 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-14-18 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-14-05 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-14-45

En daarna was het tijd voor de verste reis van dit jaar: Nepal! Het was mijn allereerste keer naar Azië en daarmee was dit natuurlijk al een bijzondere reis. Maar wow, dat het zó bijzonder zou zijn, dat had ik niet kunnen voorspellen. Ik heb nog steeds niet echt de rust gevonden om uitgebreid over Nepal te schrijven, merk ik. Het is ook best wel veel om op te schrijven. Ik zal het maar kort samenvatten als: het was fantastisch, ik ben niet verbaasd als ik in 2017 terugkom en ik heb heel veel geleerd. Ik ben dankbaar voor alle reisjes die ik heb mogen maken dit jaar, maar dit was natuurlijk wel een heel extra bijzondere ervaring.

November

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-00-06 schermafbeelding-2016-12-07-om-11-00-16

In Nepal besloot ik; in november wil ik thuis zijn. Dus heb ik twee persreisjes afgezegd en ben ik inderdaad een hele maand thuis gebleven. Ik had het nodig om gewoon lekker in mijn huisje te zijn – iets wat ik eigenlijk nog te weinig had gedaan, sinds ik was verhuisd. Het was een heel fijne en rustige, maar toch ook productieve maand. Ik had tijd om leuke hotspots in Rotterdam te ontdekken en om bijvoorbeeld naar de oogstmarkt in Rotterdam Noord te gaan. Ik deed allemaal thuizige dingen, zoals koken, kaarsjes branden en tv kijken. Ondertussen ging het werk natuurlijk gewoon door – ik had allerlei shoots, opnames, presentaties en workshops. Maar omdat ik de hele maand op dezelfde plek sliep en geen koffer hoefde in te pakken, voelde het toch heel relaxed allemaal.

December

schermafbeelding-2016-12-07-om-11-01-43

In december zet ik die trend nog eventjes voort. Ik houd het een beetje rustig, met alleen een tweedaagse in Amsterdam (waar ik in het nieuwe Hotel V ga slapen,) en een weekendje in Antwerpen. Volgende week ga ik kerstig Antwerpen ontdekken en ik weet zeker dat dat heel leuk gaat worden!

En wat gaat 2017 brengen?

De eerste reis van 2017 staat inmiddels gepland en die gaat naar Portland, Oregon! Ik ben heel excited om weer naar de VS te gaan. Ik ben er nog maar één keer geweest, en dat was naar New York. Portland schijnt totáál anders te zijn – hipster & groene hoofdstad van de USA. Ik ben heel erg benieuwd! Het jaar begint dus meteen met een verre reis, maar het is niet per se mijn intentie om dit patroon voort te zetten.

Al heb ik natuurlijk wel wensen voor het komende jaar. Zo zou ik dolgraag weer een trip meer in de natuur maken, zoals ik in Zwitserland deed. Lekker met een huurauto door een nieuw landschap rijden, fantastisch! Ik zou dus graag meer van Scandinavië zien en als ik de kans krijg, dan zou ik nog vaker mooie betekenisvolle reizen maken, zoals naar Nepal. Niet dat andere trips niet betekenisvol zijn, maar dat zijn echt reizen met een verhaal.

Omdat ik veel voor mijn werk reis, vergeet ik soms ook wel eens dat ik wel eens een echte wat langere vakantie zou willen. Stiekem staat er op mijn lijstje dat ik wel eens een maand of anderhalf weg zou willen. Waar naartoe? Australië staat héél hoog op mijn dromenlijstje. Ja, als je daar naartoe gaat, dan ben je wel écht even weg he ;) Maar ook bestemmingen als Zuid Afrika en Canada trekken enorm, dus wie weet krijg ik dit jaar de kans om echt eens wat langer van huis te gaan. Een working holiday lijkt me wel wat. Om te beginnen heb ik een uitnodiging om naar een boerderij in Italië te komen, waar ik dan in ruil voor werken op de boerderij daar gratis mag verblijven. Hoe cool is dat? Lijkt me mooi voor het voorjaar! En verder? Ik denk dat er nog heel veel toffe dingen voorbij gaan komen, want plannen genoeg, maar het moet ook een beetje een verrassing blijven, dat reizen. We zien het vanzelf wel :)

Wil je meer van mijn reisfoto’s van 2016 zien? Check dan #groenemeisjesreizen op Instagram. En ook wanneer je door mijn account (@merelgroenemeisjes) scrollt, kom je een heleboel reisfoto’s tegen. Ik vind het zelf iedere keer nog weer leuk om ernaar te kijken.

Wow, het werd een wat langer verslag dan ik dacht, maar dat is vanwege alle mooie herinneringen die er naar boven kwamen. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om een beetje mee te gaan op reis. En reken maar dat ik jullie in 2017 ook weer meeneem, overal waar ik naartoe ga! Houd daarvoor altijd goed mijn instagram en Facebookpagina in de gaten, dan weet je altijd waar ik uithang ;) 

Wat zijn jouw reisplannen voor het komende jaar? Heb je al concrete dingen staan, of laat je het allemaal een beetje op je afkomen? Ik ben benieuwd! 

(deze post bevat affliaitelinks)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

54 gedachten over “#groenemeisjesreizen 2016

 1. Wat een mooi overzicht! Goed om te lezen dat je lekkerder in je vel zit. Fijne feestdagen alvast!

  1. Ja, zit ik echt :) dankjewel dat je dat opmerkt. Lief van je. Fijne dagen ook voor jou!

 2. Prachtig om te mogen zien!
  Wat ben jij bevoorrecht met je baan als blogger en zo’n fijne vrienden!

 3. Wat een mooi mens ben je.
  Ik lees graag en met veel plezier je blogs en instagram.
  Je bent bevoorrecht dit te kunnen doen, en de mensen die je ontmoet zijn op hun beurt bevoorrecht je te mogen ontmoeten.

  Je bent een mooi mens merel.
  Ga door met op deze manier jezelf zijn.

  Liefs, Claudia.

 4. Wat een prachtig overzicht! Ik ben dit jaar naar Oostenrijk, Mallorca, Frankrijk, Riga en Berlijn geweest. Voor volgend jaar nog geen plannen, maar ik wil heel graag terug naar Malaga, waar ik vorig jaar stage heb gelopen. Ben je daar al geweest? Echt een prachtige stad!

 5. Oh Merel wauw wat een overzicht zo alles bij elkaar <3 Zo'n heftig jaar maar ook met zoveel hoogtepunten, wauw wauw. En wat koester ik onze dates in Berlijn en vooral wat waren het er eigenlijk veel! En al dat eten, damn!

  1. JA en wat hebben we een lol gehad! Oh man, ik mis jou en Berlijn <3

 6. Hoi Merel,

  Wat is het toch altijd leuk om jouw inspirerende verhalen te lezen met heerlijke recepten en super plekken om naar toe te gaan!
  Ik heb net ontslag genomen en heb een bedrijf waarmee ik overal kan werken. Dus ik ben net als jij van plan om aan spontane invallen toe te geven.
  Alvast veel plezier in 2017.

  Liefs José

  1. Wow Jose, wat een stap! Super tof en mooi! Heel veel geluk gewenst :)

 7. Omdat ik al heel mijn leven kamp met paniekaanvallen, ging ik helemaal niet vaak op reis omdat ik me daar heel ongemakkelijk bij voelde.
  Maar ik vind het niet tof om mezelf zo af te sluiten van toffe ervaringen en toen mijn schoonzusje in Parijs ging wonen voor haar werk en ik daar mocht komen logeren was dat voor mij een eerste stap richting meer avontuur wat verder van mijn bed.
  Eerst ging ik er logeren toen zij en mijn broer er ook waren.
  Daarna ging ik een weekje terug om te huiszitten. Ik nam de eerste dagen mijn moeder mee maar wilde er ook een paar daagjes alleen zijn want dat zou voor mij de eerste keer zijn op mijn eentje ergens anders.
  En dat alleen zijn in Parijs vond ik zoooooooooo heerlijk!

  Precies een jaar geleden nam een goede vriendin me vervolgens voor een week mee naar Marokko, het land van haar ouders. En sindsdien heb ik de reiskriebel – weliswaar nog wat voorzichtig – helemaal te pakken.

  Sindsdien ging ik nog een keertje naar Parijs met mijn lief (op hotel deze keer) , ging ik in de zomer zelfs 10 dagen op mijn eentje huiszitten daar en ging ik 3 dagen op mijn eentje op hotel in Rotterdam omdat ik er een workshop wilde gaan volgen en er dan maar ineens een lang weekend van maakte.

  En op kerstavond ben ik alweer weg richting het mooie Parijs. Weer op mijn eentje maar ik geniet daar gewoon heel erg van! Ik hou veel van die stad!

  Ik hoop ooit genoeg ervaring en reiskriebels te verzamelen om naar het verre New York te durven want dat staat nu bovenaan op mijn verlanglijstje. Toch ben ik daar nog niet aan toe, maar het gaat er wel van komen, ik voel het! En da’s een plezant gevoel want ik heb altijd het idee gehad dat dat een voor mij onbereikbare droom was en na Marokko weet ik dat ik dat wel kan , ooit toch ….

  1. Ik vind dit een prachtig en motiverend/inspirerend verhaal. Dankjewel voor het delen!

 8. Wat heb je veel mooie foto’s gemaakt tijdens je reizen! En thuisblijven is inderdaad ook heel fijn, zeker als je net verhuisd bent ^^

  Ik ben dit jaar naar Rotterdam en Gent geweest, dat was hartstikke leuk =)

 9. Wat een mooi verslag van een bijzonder jaar! Oh en ik ben bovengemiddeld geïntrigeerd door het concept kaneelwodka. Do tell. ;)

  1. hahahaha. Kaneelwodka is het einde. Als je het mengt met appelsap is het alsof je vloeibare appeltaart drinkt. Vloeibare appeltaart met alcohol, om precies te zijn. I just love it.

 10. Leuk om je foto’s zo te zien! Wat gaaf dat zo vaak in Berlijn bent geweest, heerlijke stad. Ik heb er een tijdje gewoond voor een stage. Deze zomer heb ik een roadtrip gedaan door Europa samen met mijn vriend, die reis hebben we ook afgesloten met een bezoek aan Berlijn. Maar omdat we zo’n lange reis hebben gemaakt en net verhuisd zijn is het helaas voorlopig even afgelopen met reisjes. Jammer, maar thuis zijn is ook fijn ;)

 11. Wow, wat heb je leuke reizen gemaakt! Mooi om er een verslag van te maken. Zo zie je maar wat voor avonturen je beleeft! Hopelijk veel moois voor 2017!

 12. Heerlijk dat je zo veel hebt kunnen reizen! Echt super tof! Ik wil ook heel graag weer gaan reizen of gewoon een keer de auto (als ik een auto zou hebben) pakken en zonder plan kijken waar we uitkomen.

  1. Jaa, heerlijk! Sowieso, weinig plannen hebben op reis is het allerbeste :)

 13. Wat een ontzettend gevarieerd overzicht, en inderdaad: vooral het gezelschap maakt een reisje bijzonder. Ik deel ook elk jaar een reisoverizcht op mijn blog, maar ben heel veel weg geweest dit jaar en durf het bijna niet onder elkaar te zetten, haha!

 14. Wat heerlijk om te lezen! Heb toevallig gisteren aan een soortgelijke post gewerkt, maar ik ga niet zo vaak weg als jij haha!
  Nepal is echt al heel lang een droom van me, hopelijk kan ik daar ooit heen. Voor het komende jaar heb ik nog helemaal geen plannen, ja misschien de West Highland Way lopen in Schotland (vorig jaar ben ik daar met de trein geweest, heel mooi!) en Noorwegen trekt me ook wel. Maar geen concrete plannen nog helaas.

  1. Vaak weg is niet altijd beter ;) Schotland lijkt me prachtig. Daar ben ik nog nooit geweest. Cool!

 15. Oooh ik krijg hier de reiskriebels van..! De afgelopen 2 jaar zijn we eigenlijk vooral op familiebezoek geweest tijdens onze vakanties. Tijd om weer eens een echte reis te boeken! Zuid-Afrika staat ook hoog op ons lijstje, aangezien Hasan het liefst de hele dag NatGeoWild kijkt, en een visum voor hem ook makkelijk te krijgen is. Eerst nog even sparen. Ben erg benieuwd naar je ervaringen in Portland!

 16. Wauw wat heb je veel mooie trips mogen maken! Heerlijk!
  Mijn droom is echt om mijn werk nog meer vanaf afstand te kunnen doen. En eigenlijk kan dat natuurlijk heel simpel door gewoon een aantal trips te gaan plannen! Why not?

  1. Ja, dat zijn toch wel heel mooie bijkomende voordelen van het voor jezelf werken. Je kunt het overal doen!

 17. Wat een prachtige reizen heb je mogen maken! En natuurlijk wordt ik weer helemaal blij als ik ‘mijn landje’ in de lijst voorbij zie komen. Wat is Nepal toch mooi, bijzonder en wat brengt het mensen toch veel! Ik verlang er zo ontzettend naar terug! Mijn plannen beginnen begin januari al met Wenen! Super gaaf, ik hoop verder ook nog een reis naar Marokko te mogen maken, Londen wil ik ook graag weer zien en ik speel op dit moment met een wandeltocht door oost Europa

 18. Wat een gezellige post, ik wordt er zo blij van! Prachtige foto’s ook, geweldig dat je de kans hebt om zoveel te reizen!

  Komend jaar ga ik waarschijnlijk met mijn mama een weekendje naar Amsterdam. Ook is er al het vage plan om met mijn beste vrienden enkele dagen naar Parijs te gaan.
  Wat al wel vast staat is een rondreis door Italië met school, hier kijk ik al jaren naar uit!

  Canada raad ik je echt aan! Ik heb er familie wonen en de verhalen die mijn grootouders vertellen doen me letterlijk kwijlen :’)

  Liefs!

  1. Ik hoor steeds meer mensen enthousiast over Canada, dus ik kan echt niet wachten!

 19. Wat fijn om tussen de regels door te lezen dat jouw jaar toch wel een fijne steigende lijn heeft gekregen. De eerste maanden stralen een beetje verdriet uit, en dan zie je jou er langzaam weer bovenop krabbelen, good for you Merel! En wat ben ik stinkend jaloers op al jouw gave uitstapjes! Alhoewel ik het me ook goed kan voorstellen dat je juist daarom in november lekker thuis wilde zijn. Ik hoop dat wij volgend jaar ook wat meer tripjes gaan maken, het is eigenlijk zo leuk om te doen!

 20. Wat een mooi jaar zeg! Het verhaal over Zwitserland en jouw eerste keer in de bergen kan ik me nog goed herinneren, omdat ik dat moment ook graag zou willen meemaken. En Nepal, oh wauw <3

  Gaaf dat je weer naar de andere kant van de plas gaat! Ik ben daar nog nooit geweest, maar het lijkt me wel heel tof. Verder wil ik in 2017 naar Zweden en naar een land als India ofzo. Er is te veeeel.

  1. Wow, mooie plannen. En ja, er zijn idd veeeeeeel te veel bestemmingen om uit te kiezen!

 21. Ah wat een heerlijk stukje. Moet vast ook heel leuk voor jezelf zijn om te maken, even een reisje ;) door het verleden.

  Leuk!

  1. JA! was ontzettend leuk om te maken! Al die herinneringen en foto’s die dan weer naar boven komen!

 22. Wat een supergaaf blog heb je! En wat een prachtig overzicht! Ik ben nu pas 14 (over 21 dagen 15), maar het lijkt mij ook zo gaaf om later te gaan reizen. Dit jaar ben ik onder andere in Brugge, Antwerpen en Rotterdam geweest en in Maart 2017 ga ik naar Luxemburg! Daar kijk ik echt naar uit. Blijf in ieder geval zo doorgaan met je blog want het is geweldig om te lezen, en alvast fijne feestdagen en veel geluk in 2017!

  1. Wat een lief berichtje Stefan! Thanks! Weet zeker dat je reisdromen uitkomen!

 23. Ohhh, mag ik mee naar Portland? Las daar in een Flow van een tijdje terug een heel gaaf stuk van. En Zweden is prachtig! Echt een aanrader wat mij betreft.

 24. Hi merel van “degroenemeisjes”,

  Ik lees met veel plezier je blog. Echter wat ik niet helemaal begrijp is hoe je duurzaamheid combineert met reizen. Ik wil niet vervelend doen maar je noemt het nou eenmaal “groenreizen”.
  Ik lees dit component echter te weinig terug; ik debk dan aan betalen voor boomaanplanting, reizen met een elektrische auto oid, 100% duurzame hotels, reizen per fiets…..
  Ik snap dat je een mintgroen meisje bent, maar dan kun je de rubriek “groenreizen” miss beter helemaal achterwege laten…
  Wat ik ook mis is opbouwende kritiek bij bloggers/volgers. Iedereen vindt alles altijd maar “leuk”. Ik vind dit erg jammer persoonlijk, want dit brengt een mens niet veel verder. Tenslotte een compliment dat je schrijft over bewustwording tegenover bloggers als Anna Nooshin, queenofjetlags, beautygloss, joshv en dergelijke commerciele bloggers die alleen vooral rijk worden over de rug van anderen (die hun peperdure kleertjes maken die ze na 1 keer gemiddeld nooit meer dragen..) ik word er persoonlijk enorm misselijk van. Het zijn voorbeelden voor veel jonge mensen, maar ze zijn het voorbeeld van de koopzieke individualistsche maatschappij die alleen maar erger lijkt te worden. Als jongeren hier een voorbeeld aan nemen dan krijgen we allemaal narcistische ondernemers waarbij het puur draait om status en eigenbelang. Graag meer bloggers zoals jij die in ieder geval mensen nog aan het denken zet over hun eigen en andermands acties en niet alleen met zichzelf bezig is.

  Indien je nog hulp nodig hebt, ik zoek een baan als parttime blogger en kan het blog denk ik naar een hoger niveau tillen om meer impact te maken.;) hoezo maaak je trouwens geen filmpjes op youtube ipv tekst?

  Hartelijke groet, Eva

  1. Allereerst de beste groene wensen voor 2017!

   Ik vind dat Eva de spijker op z’n kop slaat. Ik mis in het verhaal ook de link met duurzaamheid, want vaak en ver reizen per vliegtuig is per definitie niet duurzaam en zeer milieuvervuilend. Ik vind het zonde dat je zo bewust leeft op het gebied van voeding, kleding en beauty, maar tegelijkertijd je ecologische voetdruk weer vergroot door zo vaak te reizen. Veel bloggers reizen tegenwoordig en delen hun mooiste foto’s en verhalen met als gevolg dat veel lezers/volgers ook allemaal zo’n (verre) vliegreis willen maken met als gevolg dat de vliegdruk alleen maar toeneemt, terwijl we juist moeten consuminderen naar mijn opinie. Ik vind dat je beter niet te veel reclame kunt maken voor vliegbestemmingen. Hoe minder mensen op vliegvakantie gaan en hoe minder ver men gaat, hoe beter voor de aarde. Ik zou het ook leuk vinden om zoals Eva zegt meer te lezen over hoe je op een duurzame manier kunt reizen zonder het vliegtuig te hoeven nemen, door bijvoorbeeld met de trein te reizen. Gelukkig zijn er ook vaak binnenlandse en Europese tripjes op je blog te lezen!

   Groetjes,

   een andere Eva

   1. Hi Andere Eva,

    Bedankt voor je reactie! Ik had persoonlijk wel gedacht dat Merel zelf zou reageren. Ik vind dat ik geen onredelijke kritiek heb geuit namelijk….ik snap dat reizen fantastisch is, maar rijm de artikelen op geen enkele wijze met duurzaamheid. De impact is zo in ieder geval wel heel marginaal als je het doet “wanneer het je uitkomt”. Ik vind op zijn minst als je een duurzame levensstijl predikt je betaalt voor boomaanplanting zelf al ga je op betaalde persreis. Zo lijkt het toch alsof Merel steeds meer voor de commercie zwicht en zodra het in haar voordeel is ze het groene aspect maar even achterwege laat. Prima, maar dan ben je voor mij niet geloofwaardig in je overtuigingen.

    Groet, Eva

    1. Wat grappig dat jullie dit zo voor mij invullen, zonder dat jullie ook maar enig idee hebben van wat ik doe of betaal of regel in de tijd die ik niet met jullie besteed, hier op mijn blog. Ik heb in het verleden al heel veel geschreven over groen reizen, er is zelfs een heel hoofdstuk aan gewijd in mijn boek. Ik reis zoveel mogelijk met de trein, of met gedeelde auto’s (heb geen eigen auto, ook om die reden,) en ik compenseer CO2-uitstoot. Maar blijkbaar weten jullie beter wat ik wel of niet doe. Ok :)

     1. Hoi Merel,

      Bedankt voor je reactie. Ik reageer op wat ik zie op je blog en niet op wat je buiten je blog doet. Dat weet ik immers niet. Ik (Eva nr. 2) heb ook niks voor je ingevuld, ik reageer enkel op wat in je blog wordt geuit. Ik vind het jammer dat je niet op onze opbouwende kritiek reageert. Het uiten van kritiek lijkt op vele blogs ‘not done’. Iedereen prijst elkaar vaak de hemel in en de kritische blik is soms ver te zoeken. Als er vervolgens op een zeer defensieve manier op wordt gereageerd, durven mensen ook niet meer kritisch te zijn. Geen goede ontwikkeling lijkt me. Het is daarom best moedig dat iemand de eerste (onder deze post) durft te zijn om kritiek te uiten.

      Ik volg jouw blog juist vanwege de ‘kritische’ blik op consumeren. Dan vind ik het jammer dat je zelf niet inhoudelijk reageert op kritische reacties. Je schrijft dat je zoveel mogelijk met de trein of gedeelde auto’s reist, wat natuurlijk mooi is. Ook schrijf je dat je CO2 compenseert, ook fijn. Maar dan nog staat de kritiek in mijn eerdere reactie overeind: wanneer je vaak (vlieg)reisjes etaleert op je blog en instagram maak je hiermee ook reclame voor vaak (en soms ver) reizen. Bijkomend probleem is dat ’travelblogs’ als paddenstoelen uit de grond schieten (een aantal weken geleden stond hier nog een artikel over in het Volkskrant Magazine. Dit ging overigens wel over betaalde persreizen). Tegenwoordig lijkt op veel blogs (ik reageer hiermee op blogs in het algemeen) de boodschap: reis zo vaak (en soms zo ver) mogelijk en de kritische (maatschappelijke) blik ontbreekt in deze verhalen soms volledig, waardoor mensen soms een misplaatst en geromantiseerd beeld krijgen ven bepaalde bestemmingen. Ook milieutechnisch gezien is het niet echt een goede ontwikkeling vind ik. Volgers worden zo steeds meer verleid om ook vaak te gaan reizen. Ik zeg niet dat reizen per definitie slecht is natuurlijk, al is thuisblijven denk ik toch het meest milieuvriendelijk (haha). :) Ik houd zelf ook van reizen en ik probeer dat bewust te doen, maar wanneer je een groen blog hebt over groen leven vind ik deze mate van reizen er gewoon niet echt bij passen. Of probeer toch meer aandacht te besteden aan de keerzijde van reizen en hoe je daarmee om kunt gaan. Nogmaals: ik reageer op de blogposts die ik op je blog voorbij zie komen. Ik reageer niet op jouw verdere lifestyle buiten het blog. De reacties van Eva en mij zijn er ook om hier verder met elkaar over te discussiëren. Niets mis mee toch? Ten slotte denken we toch over veel dingen op het gebied van duurzaamheid hetzelfde en streven we hetzelfde na, anders lazen we jouw blog niet, denk ik. :)

      Tegen alle lezers zou ik willen zeggen:
      Er zijn genoeg mooie reisverhalen te vinden in de directe wereld om je heen. Ook in Nederland kun je mooie natuur vinden, hippe koffietentjes, gezellige cafés, leuke campings, goede musea, prachtige architectuur en charmante b&b’s. Je hoeft niet altijd de oceaan over te vliegen om te kunnen genieten van deze planeet..

      Merel, ik vind je blog tof en ik blijf je volgen.

      Groetjes, Eva

    2. Oh en nog iets waarover mensen altijd maar alles beter weten dan de blogger zelf: betaalde persreizen? Ik heb nog never nooit betaald gekregen om op reis te gaan. I wish! ;)

     1. Sorry, nog een toevoeging: ik vond de kritiek van Eva (nr. 1) heel redelijk en terecht en ze gaf ook complimenten aan jou. Ik vind deze reactie daarom jammer.

 25. Wat een jaar is het geweest zeg. Ik reisde echt even mee van locatie naar locatie, fijn artikel om bij weg te dromen! En wat een fijne plannen alweer voor volgend jaar. Veel liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *