Guiltyfree cookies

vegan havermout koekjes met banaan, kokos en dadels
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laat je niet misleiden door het uiterlijk van deze koekjes. Ja, je mag het gerust zeggen: je hebt mooiere koekjes gezien. True story. Maar deze koekjes ga je waarderen als je ze beter leert kennen. Deze koekjes zijn gewoon ongelooflijk lekker. En guiltyfree, want: suikervrij, vegan, vetvrij, makkelijk te maken én lowbudget. Alles wat je zoekt in een koekje, all wrapped in one recipe.

Wat heb je nodig?

* 1 grote, liefst goed rijpe banaan
* 1 cup havermout
* 1/2 cup kokosrasp
* 1/4 cup ontpitte dadels in kleine stukjes gesneden
Eventueel: kokospalmsuiker

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat moet je doen?

Het is heel erg makkelijk:
1. Verwarm je oven voor op 180 graden.
2. Doe alle ingrediënten in een grote kom en prak deze met een vork, of kneed met je handen (werkt beter) tot een smeuïg deeg.
Zelf heb ik er nog wat kokospalmsuiker aan toegevoegd. Dit maakt de koekjes nog wat zoeter.
3. Maak hoopjes/koekjes van het deeg en verdeel deze over een vel bakpapier op je bakplaat. Strooi nog wat kokosrasp over de koekjes heen.
4. Zet de koekjes voor 20 minuten in de oven.

Uit dit deeg komen ongeveer 6 á 7 koekjes. Je kan er gerust meer maken en deze luchtdicht bewaren. Als dat je al lukt, want de drang zal groot zijn om ze allemaal in één keer op te eten. En ach, dat kan eigenlijk helemaal geen kwaad. Laat je gaan!

Dit recept is gebaseerd op het recept van Blogilates.

Wat denken jullie van dit recept? Ga je het maken?

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

94 gedachten over “Guiltyfree cookies

  1. Precies het recept waar ik naar op zoek was. Makkelijke en waarschijnlijk lekkere koekjes. Ik ga straks gelijk bananen halen, de rest van de ingrediënten heb ik nog in huis. Ben heel benieuwd hoe ze smaken!

          1. Deze week met vijgen geprobeerd en die waren ook nomnom, denk binnenkort nog eens met appel en kaneel proberen..

  2. Wat een leuke variatie! Ik ken ze met banaan, havermout en verse cranberries. Wilde ze pas nog eens maken maar had geen cranberries, nu heb ik een nieuwe variatie erbij. Thanks!

  3. Woohoo, dit ga ik straks eens proberen, het kan gewoon niet mislukken ^^

  4. Jammie ziet er goed uit! Door wat kan ik de banaan vervangen?
    Ben niet echt een banaan lover.

    1. oef, dat wordt lastig als je ze vegan wilt houden… de banaan is namelijk een eivervanger. Misschien appelmoes? maar dat is wel veel vloeibaarder…

  5. Ik maak ze altijd met banaan, kokosrasp en een ei maar deze variant is oook super zeg!

  6. Deze ga ik morgenavond maken, lijkt me yummy! Misschien dat ik er nog cranberry’s door heen doe :D

  7. Mag ik even een klein kritiekpuntje uiten? Ik val een beetje over het gebruik van “guilty” in verband met eten. Eten is iets dat we allemaal moeten doen, en ik wil me niet “schuldig” (moeten) voelen over iets dat ik gewoon nodig heb. En in het geval van koekjes: koekjes eet je omdat je iets lekkers wilt eten. En dat is toch fijn? Het is m.i. niet nodig dat af te willen kopen met ingredienten die ons dat fijne “toestaan”.

    1. Oh joh, zo serieus bedoelen wij het helemaal niet..maak je niet druk!

  8. Ik was op zoek naar een recept voor gezonde koekjes en deze lijkt perfect! Ik ga snel bakken in een van de komende dagen dus!

  9. Klinkt goed en simpel! Hebben de dadels nog een specifieke functie of kan je ze gewoon vervangen met bijv. gedroogde cranberries? Ben niet zo’n dadel fan (oké abslouut geen dadel fan eigenlijk)

    1. Nee hoor! de dadels maken het gewoon lekker zoet, maar dat kan ook met rozijnen, cranberries, stukjes chocolade.. wat jij maar wilt!

  10. Klinkt lekker! Maar ik hou helemaal niet van kokos, beetje stom want ik zie overal lekkere recepten opduiken met kokos :p
    Misschien eens proberen te vervangen door iets wat ik wel lekker vind.

    1. Oh het kan ook prima zonder kokos hoor! het oorspronkelijke recept is zonder kokos, ik heb het zelf toegevoegd :)

  11. Het recept ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker uitproberen als mijn bananen rijp zijn :D

    Wel een voetnoot, naast dat ik vind dat basisbehoeften zoals jezelf voeden losgekoppelt moeten worden van emoties als schuldigheid, is het niet ‘guiltyfree’ maar ‘guilt-free’ of ‘guilt free’.

  12. Jammer dat er iedere keer weer iets is om over te vallen..
    Lees ’t als je ’t leuk vind & anders niet ;)
    Vind ze er lekker uitzien!

    1. Dan laat je die gewoon weg en vervang je ze door iets anders. Rozijnen, cranberries… of nog iets anders :)

  13. Lijkt me heerlijk! Ik hoop dat we nog banaan hebben, dadels heb ik niet maar voor de rest kan ik het maken met een kleine variatie! Yummy!

  14. Ik vroeg me af hoeveel een cup kokosrasp weegt… Kokosrasp is volgens mij namelijk erg vet en calorierijk, dus ik zou de koekjes niet vetvrij willen noemen…

    1. Het is niet veel kokosrasp. En daarbij komt: kokos is een gezond vet. Beter dan boter of olie in je bakrecept!

  15. Ze staan nu in de oven en er komt me toch een lekkere geur vandaan!!!! Dit voorspelt veel goeds :D!!!

  16. Oeh wat lekker! En ik heb alle ingredienten ook nog eens in huis :-) uitproberen!

  17. Ze zijn echt heel lekker!!! Ik ben nu de helft aan het op eten en de andere helft heb ik omgedraaid en nog 7 minuten in de oven gezet, omdat alleen de bovenlaag krokant was. Kijken of ik ze helemaal de crunchy cookie feeling kan geven! Thanks voor het geweldige recept :D

    1. Oke, daar werden ze taai van. Gewoon bovenstaand recept volgen dus :D

      1. hihi :) is vaak toch het beste he. Maar je idee van de koekjes omdraaien vond ik eigenlijk wel een goede. Misschien waren ze er knapperig van geworden, dat was ook wel lekker geweest!

  18. Hihi en er dan stiekem extra veel kokosrasp over strooien ;)
    Ach het zijn niet altijd de mooiste koekjes die het lekkerst zijn.
    Ik heb de meeste ingrediënten hiervoor in huis maar ik ben eigenlijk op dieet (al heb ik gisteren friet gegeten, foei)

    1. Maar deze koekjes kunnen echt geen kwaad hoor. Oke, je moet er geen 20 op een dag eten.. maar 1 of 2 mag heus!

  19. Meiden deze koekjes zijn te lekker!!! en ja ze zijn op hahaha….;-)

  20. Superleuk recept! Ik wil het vanavond gaan maken, alleen hoe reken ik om van cups naar grammen?

    1. Daarvoor kan je een converter gebruiken. Google: cups to grams!

  21. Inderdaad suikervrij, vegan, vetvrij, makkelijk te maken, lowbudget en ze waren ook nog is superlekker! Nog meer van dit soort receptjes zijn meer dan welkom! :)

  22. Wat ziet dat er heerlijk uit! En zo makkelijk! Zelfs geschikt voor aartsluiaarden zoals ik. Mijn koekjes zitten dus al in de oven, maar dan met een eetlepel carob erbij. Het ruikt al erg lekker hier!

  23. Oh.My.God. I just died and went to heaven ;-). Wat is dit hemels lekker zeg! Bedankt meiden voor dit heerlijke recept!

  24. Check! net gebakken én goedgekeurd! Ik maakte wel de glutenvrije variant, door de havermout te vervangen door fijne speltzemelen! Meer van dit ajb! :) Dit is gewoon gezonde fastfood.

  25. Oh, wat zijn ze lekker! Het recept maar meteen x4 gemaakt ;-) Bedankt voor het recept!!

  26. mmmm lijkt me super lekker! ga het zeker een keertje proberen!

    Wil even zeggen dat ik net voor de eerste keer jullie blog bekijk en dat ik al best wel wat inspiratie heb! Ben zelf ook vegetariër en lekkere recepten zijn altijd welkom! :D thanks xx

  27. ze staan in de oven, ik ben benieuwd,
    heerlijk om eindelijk een supersimpel, low budget en verantwoord recept te vinden, als ze nou ook nog smaken ben ik helemaal gelukkig :)

  28. lekker !
    ze zien er inderdaad niet uit, maar ze zijn wel lekker!
    thanks!

  29. Wat een lekker recept!
    Gister gemaakt met alleen dadels.
    Vandaag gemaakt met dadels, stukjes noot en kaneel erdoor.
    Vaak vind ik dat je het gezonde zo proeft :)
    Maar deze koekjes zijn heerlijk, dankjewel!

  30. Heerlijke koekjes!
    Ik heb ze gemaakt met rozijntjes. En er zit nu echt niets in wat minder gezond is. Voor herhaling vatbaar.
    Bedankt voor het recept.

  31. Heerlijk deze koekjes! Hoelang kan ik ze bewaren? En kan je ze ook invriezen?

    1. Ehm.. ja, dat zou je kunnen doen. Misschien worden ze dan wat luchtiger, want meel heeft natuurlijk wel andere eigenschappen dan gewone kokos. Maar ik zou het gewoon proberen!

  32. Ziet er lekker uit! Heb alleen een vraagje.. Hoeveel is een cup? Ik heb even lopen googlen, maar kom er niet echt uit. Hoe zit het met dit recept? Alvast bedankt!

  33. Zou ik de banaan ook kunnen vervangen door iets anders denken jullie? Boter o.i.d.? (Ik eet niet vegan.) De smaak van banaan was voor mij nu iets te overheersend…

  34. Hi… allereerst bedankt voor t recept! Ben sinds kort suiker en koolhydraten “vrij” en dit soort recepten helpt enorm. Eerste keer waren ze goed gelukt en vers erg knapperig maar door bewaren werden ze taai. Toch nog lekker maar jammer vh knaperige. Zojuist heb ik n beetje gevarieerd met speculaaskruiden, gemalen noten en amandelmelk toe te voegen… en er leuke vormpjes van gekneed. Staan nu in de oven. Ben benieuwd… ;) nogmaals dank!

  35. Hoihoi!

    De heerlijke koekies heb ik al ontzettend vaak gemaakt.
    Wat ik wel heel vervelend vind is dat ze koekjes na een dag bewaren al taai zijn. Hebben jullie een oplossing meiden?

    Thanks!

  36. Misschien iets van backing soda toevoegen voor het bewaren? Zelf nog nooit geprobeerd. Ik wil ze ook wat langer kunnen bewaren.

  37. Nou heb ik nog een mango liggen die op moet.Kan ik banaan vervangen door mango?

  38. Gelukt!Eerst de mango in de blender goed fijn gemaakt, toen de rest toegevoegd, plus een tl bakingsoda.Het mengsel in cakevormpjes gedaan en een half uurtje gebakken.Ze bljjven een beetje plakkerig, vooral aan de onderkant, maar smaken goed! Foto op insta!

  39. gisteren gemaakt, er kwamen 10 koekjes uit de oven die bijna meteen allemaal op waren! vandaag extra porties dus ;)

  40. pas op met gebruik van de term vetvrij … in koksrasp zitten ontzettend veel vetten waardoor recept iig niet geschikt is voor mensen die vetvrij/arm moeten/willen eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *