Health Inspiration – 10 eenvoudige tips

48599088bfd8fa64d46cf1c7359b86ce

Je hebt van die mensen die het hele jaar door de healthfreak uithangen. Dat zijn die mensen die altijd gezond eten en voldoende sporten. En vaak zien ze er ook nog tiptop verzorgd uit. Jaloersmakende mensen zijn het. Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat ik niet zo’n persoon ben. Ik zou het wel graag willen, maar het lukt me gewoon niet. Ieder jaar in de herfst en de winter krijg ik een dip. Niet zo zeer op geestelijk gebied, al merk ik wel dat ik in de mooi-weer-maanden vrolijker ben, maar ik heb het over mijn eetpatroon. En vooruit, ik heb het ook over sport&bewegen. Hoe het precies komt, het is me een raadsel. Maar in de winter wil ik comfort food en ben ik lui. Ik heb geen zin in fietsen, stap voor alles in de tram. Ik wil wel koken, dus ik ben niet zó lui dat ik  kant-en-klaar maaltijden uit het schap trek, maar ik wil dat het eten lekker en voedend is. Immers, in de winter wil je het warm hebben en wil je je comfortabel op de bank nestelen met een bord eten op tafel. En ’s avonds chocola bij de thee. Oh, en koekjes. In de zomer heb ik dat dus totaal niet. Zodra de zon weer begint te schijnen (en thank god, dat is dus nu ongeveer) begint mijn lichaam weer te vragen om gezonde, lichte maaltijden. Ik zat laatst op de fiets en kreeg allemaal associaties (ik lijk verdorie Char het medium wel! “ik krijg iets door…”) van en visioenen over ananas en kokoswater en maaltijdsalades en watermeloen en vers rood fruit en homemade limonades…Kortom; ik kreeg weer zin in frisse, gezonde dingen. Ik vind dat als je dit soort impulsen hebt, je daar onmiddelijk aan moet toegeven, dus ik ging lós. Het was een soort strandfeestje met cocktails, maar dan zonder strand en zonder cocktails. 

Maar het ging niet alleen over voeding, zei ik net. Het gaat ook om sporten en bewegen. In de winter ben ik gewoon aardslui. Als ik niet hoéf te fietsen, dan doe ik het niet. Maar in de lente en de zomer geniet ik echt van fietstochtjes door de stad, over de grachten, dwars door parken heen.. ik fiets met een corny glimlach op mijn gezicht door Amsterdam. Voorbijgangers zullen wel denken: daar heb je weer zo’n blije toerist op haar fiets. Maar het kan me niet schelen. Fietsen is namelijk mijn lievelingssport en aangezien ik niet van sporten houd, koester ik dit. Wandelen vind ik ook fijn om te doen. Gewoon op avond, lekker grannystyle na het avondeten. Een uurtje wandelen in de avond, zo net tegen dat het donker wordt: ik hou ervan!

Jamie, daarentegen, houdt wél van sporten, maar zij komt ook pas in de lente en de zomer weer los. De kettlebell wordt weer uit het stof gehaald, de hoepel zwiept weer door de lucht,  de yogamat wordt uitgerold…je hebt een beeld. Toch gaat dit ook niet vanzelf. Ook Jamie moet weer een drempel over en eerst moet ze weer een ritme en regelmaat komen. Maar als dat dat eenmaal gelukt is, dan krijgt ze ook de smaak te pakken. Zo werd onlangs om half 7 ’s ochtends de yogamat uitgerold. Dat is toch wel hét teken dat de moed er weer lekker in zit.

Maar nu denk je misschien: is het dan echt alleen dat beter wordende weer dat ervoor zorgt dat de Groene Meisjes weer een verantwoord leven hebben? Nee hoor, wees maar niet bang. Wij moeten hier ook echt moeite voor doen. Heb jij de smaak nog niet zo te pakken? Dan geven we je vandaag tien tips om het je wat makkelijker te maken. Hopelijk heb je er iets aan!

Tip 1. Gebruik Instagram als inspiratiebron. Wat zeg je nou? Heb je deze app nog steeds niet geinstalleerd op je telefoon of nog geen account aangemaakt? Ga dat dan eens even heel snel doen! Instagram kan echt een enorme bron van inspiratie zijn. Wij volgen zelf een flink aantal health-junkies, die iedere dag de heerlijkste, mooiste en meest inspirerende foto’s plaatsen. Denk aan foto’s van lekker eten, motiverende quotes en foto’s van hippe sportoutfits en workouts. Als dit soort foto’s iedere dag voorbij komen werkt het vanzelf aanstekelijk. Zelf volgen wij een aantal Amerikaanse Instagrammers en zij plaatsen veel foto’s wanneer het bij ons nacht is. Dat is lekker wakker worden: met foto’s van fruitsalades, smoothies en andere motiverende plaatjes. Je krijgt gewoon zin om overdag al iets na te gaan maken!

IMG_4996

Meet Lauren. Zij maakt waanzinnige foto’s van waanzinnig eten. Love this girl! En dit is nog maar één van de vele honderden Instagrammers die dagelijks briljante foto’s plaatsen. Zoek maar eens op hashtags ‘vegan’, ‘healthy’ en ‘rawfood.’

IMG_4916

En dit zijn Karena en Katrina. Twee awesome girls (met awesome bodies, laten we eerlijk zijn) die een ontzettend leuk sportkanaal bijhouden op YouTube en Instagram. Het heet ‘ToneItUp’ en het is razend populair. Als je één filmpje van deze chicks hebt bekeken weet je waarom. Het is hip, vrolijk en enorm aanstakelijk!

Tip 2. Gebruik zelf Instagram (of als je geen IG hebt: maak gewoon foto’s) om je eigen ‘health-proces’ bij te houden. Wil je afvallen? Vergeet geen ‘before-foto’ te maken! Maak foto’s van je maaltijden, maar ook van andere dingen waar je trots op bent: je rondje hardlopen in het park, dat spa’tje blauw op het terras, die zelfgebakken suikervrije cupcakes… En deel de foto’s eventueel met anderen. Maar ook al doe je dat niet, het is superleuk om van jezelf terug te zien wat je de afgelopen tijd zoal gedaan hebt om gezonder in het leven te staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tip 3. Probeer lekkere recepten uit. Maak een lijstje van dingen die je in de lente en zomer echt heerlijk vind. Ga naar de winkel en koop het. Ga vervolgens lekker aan de slag in de keuken. Experimenteer met smoothies en salades (je zult versteld staan van hoeveel combinaties verbluffend lekker uitpakken!) óf zoek van tevoren een aantal gezonde gerechten uit in kookboeken en ga hiermee aan de slag.

Of: check onze Receptenpagina! Je hebt eigenlijk geen kookboek meer nodig.

Tip 4. Vind je het lastig om sporten weer op te pakken en ben je niet het type dat uren lang in een sportschool gaat staan zweten? Vol een leuk sportprogramma. Zoiets als de Bikini Series van ToneitUp (zie tip 1) of volg een hardloopprogramma waarbij je de duur en afstand rustig opbouwt. Kies iets uitdagends, maar zorg dat het haalbaar is. Kies iets wat niet moeilijk is vol te houden, zoals een programma waarbij je iedere dag een korte training volgt. Vaak kan een kwartiertje al genoeg zijn. Houd voor jezelf op een kalender bij hoe het gaat met trainen. Ga desnoods ouderwets blij aan de slag met stickers (wie houdt er niét van stickers) en kleurtjes voor iedere training die je hebt volbracht!

Tip 5. Om het sporten makkelijker en leuker te maken zorg je natuurlijk voor een toffe outfit en goede muziek op je mp3-speler. Wij luisteren graag de ‘Streets of Stars’ mix van DJ Bravehound. Het is een beetje een oude mix (we draaiden hem vorig jaar zomer ook al grijs) maar het is echt een heerlijke mix om op te fietsen, wandelen of rennen. Je kan de mix hier luisteren. Enneh, let maar niet op de ‘foute’ foto die erbij staat.

Cover_Womens_Health_thumb

Tip 6. Lees over gezondheid. Vorige week verscheen het eerste nummer van de Nederlandse Women’s Health en wij hebben hem gekocht. Het is een erg informatief en motiverend blad met interesse weetjes, fijne recepten en zelfs beautyreviews. Eigenlijk gaat het over alles waar vrouwen mee bezig zijn. Natuurlijk staat het blad vol met foto’s van slanke dames in sportieve outfits en mooie bikini’s, hetgeen misschien wat rauw op je dak kan vallen… maar het kan je ook motiveren! Het eerste nummer van de Nederlandse Women’s Health ligt nu voor €2,99 in de winkels. Een leuk prijsje om het blad eens uit te proberen.

Jamie’s favoriete boek als het om sporten, voeding en gezondheid gaat is ‘Thrive’ van Brendan Brazier. Je kan dit boek hier kopen. In dit boek staat de combinatie vegan eten & sporten centraal. Het is een ontzettend leerzaam boek en er staan ook nog eens ontzettend veel lekkere recepten in. Eigenlijk is dit boek een echte must-buy voor sportende veggies!

Tip 7. Wil je graag afvallen? Houd je gewicht bij in een app zoals ‘Weightbot.’ Natuurlijk kan je je gewicht ook keurig netjes in een schriftje bijhouden, maar dit is zoveel makkelijker! Daarbij komt, Weightbot houdt zelfs een grafiek voor je bij, waarin je precies per week, maand en jaar je gewicht kan zien dalen (of stijgen, oepsie!) Overigens is het naast het bijhouden van je gewicht een goed idee om je maten op te nemen. Bijvoorbeeld van je heupen, bovenbenen, middel, enzovoorts. Soms zegt de weegschaal dat je niet afvalt, maar vertellen je maten je iets anders!

Tip 8. Maak gebruik van mooi weer. Het is veel te lekker om als de zon schijnt naar buiten te gaan, dus kom met die luie *ss van de bank af! Pak eens wat vaker de fiets, wandel naar de markt, maar ook: ga lekker op een terrasje zitten en bestel een spa’tje bauw met citroen. In de winter worden we een beetje lui en hebben we de neiging om tijdens het (bijvoorbeeld) kijken van series een reep chocolade weg te werken. In de zomer hebben we daar geen tijd voor: actie!

Tip 9. Vervang je ‘slechte’ tussendoortjes door verantwoorde snacks. Denk aan bakjes verse frambozen (goddelijk!) cherrytomaatjes, smoothies, blokjes ananas met kokosrasp erover, pistachenootjes, een halve avocado en snackkomkommers. Allemaal handige dingen om mee te nemen naar school of je werk, en allemaal hartstikke gezond! Weg met de kant-en-klare repen en zoete rommel: clean eating it is.

Tip 10. Deel je ervaringen met anderen. Praat met je collega’s of klasgenoten over hoe je bezig bent met het upgraden van je levensstijl. Dit gesprek komt al gauw op gang als jij je lunchtrommel op tafel tovert, geloof ons maar. Wees trots op hoe je bezig bent! Besef dat je al ontzettend grote stappen zet door niet meer voor de makkelijkste weg te gaan. Verwacht geen wonderen, maar wees blij met kleine veranderingen. Lief zijn voor jezelf!

Misschien denk je nu: maar hoe ga ik dan merken dat de bovenstaande tips werken? Let maar eens op: je huid wordt beter, je krijgt meer energie, je voelt je ‘opgeruimder’ van binnen, je hebt minder last van je buik, je conditie gaat vooruit, je verliest misschien wat gewicht en mensen gaan opmerken dat je er stralend uitziet. Natuurlijk kan je geen wonderen verwachten, zeker niet als je nog maar net met een healthy lifestyle aan de slag gaat. Maar je zult merken dat je je al snel vrolijker en ‘lichter’ voelt en je daar ook naar gaat gedragen. Be happy!

Wij hopen dat je onze tips nutting vindt! Welke van de bovenstaande tips ga jij toepassen? En: heb je nog een andere tip die graag wilt delen?

Bron afbeelding 1: www.pinterest.com

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Health Inspiration – 10 eenvoudige tips

 1. Super artikel! Ik merk dat ik nu ook weer uitmijn winterdip begin te komen :) ik heb voor de wii fit voor mezelf challenges gemaakt op papier en dan kies ik er elke keer eentje uit.. Ik hoop dat het me gemotiveerd gaat houden!

 2. Ik ben heel benieuwd naar Women’s Health, dat lijkt me echt een heel inspirerend tijdschrift. Fijn artikel dit :)

 3. Wat een leuk artikel!! Hier krijg ik ook weer goede goed van:D Ik sleep mijzelf de hele winter al 3 x per week naar de sportschool ( oke stiekem vind ik het ook best leuk, haha)

  Maar Instagram is zeker een motivatie voor mij altijd en als het me even tegen zit ga ik op instagram kijken naar plaatjes van gezond eten en naar sport, heerlijk! :D

  Women’s Health heb ik ook aangeschaft van de week en de meeste dingen die er in staan die wist ik al maar het is zeker een leuk blad voor mensen die beginnen met sporten en ook voor motivatie :)

 4. Dit heb ik ook altijd in de winter, dan ben ik niet vooruit te branden, en nu eet ik al de hele week heerlijke salades, fruit en sapjes, ga overal in het zonnetje heen op de fiets. Heel herkenbaar dus. Laat de zomer maar komen! :)

 5. Leuk artikel! Ik barstte al van de gezondheidsinspiratie. Maar dankzij dit artikel heb ik er nog meer zin in om over de top healthy te gaan komende tijd :-)

 6. Ik sport drie/vier keer per week, weer of geen weer. Het helpt zo goed voor je humeur. Bijkomend voordeel is dat je meer kan eten haha (wel gezond natuurlijk). Maar over dat winter-eten: “lekker en voedend” kan ook makkelijk gezond! :)

 7. Heel leuk artikel en nuttige tips, fijn om te horen dat de groene meisjes ook bezig zijn met niet alleen voeding maar ook beweging! :-)Ikzelf ben vegan en onwijs actief maar de neiging om door te slaan in sporten (een aantal keer per week 2x op een dag bijvoorbeeld) omdat ik vind dat ik altijd beter of meer zou kunnen/moeten doen… Dus ik vind het juist heel lastig om die knop om te zetten dat ik best eens lui zou mogen zijn en op de bank een reep chocola kan opeten. Ook tips hiertegen? ;-) Ga zeker proberen die Women´s Health te kopen als ik van de week in Nederland ben! En ja, ik volg ook een aantal fitspo blogs, zoveel inspiratie en heerlijke recepten daar te verkrijgen! En bij jullie natuurlijk ook! Van de week de versapers aanschaffen, kan niet wachten! Ga zo door dames! :-)

 8. “Het was een soort strandfeestje met cocktails, maar dan zonder strand en zonder cocktails.”

  Hahaha, nice.

  Straks ga ik ook weer lekker naar de markt om allemaal gezonde dingetjes te kopen, heerlijk vind ik dat.

 9. Leuk artikel!
  Ook leuk om eens een kijkje te nemen is http://www.blogilates.com, een heel leuke blog onder andere over gezond eten én bewegen. Het staat boordevol workout-filmpjes, gericht op het deel van je lichaam dat jij wilt trainen. Ik moest eerst even een drempel over voordat ik hieraan begon, maar Cassey is ontzettend aanstekelijk, vrolijk en enthousiast, en dat word je al snel zelf ook :) ook kun je haar volgen op Twitter en heeft ze haar eigen Youtube kanaal met dezelfde filmpjes.

 10. Leuke tips! En echt…ik had vanmiddag juist voor ik dit artikel las instagram gedownload…nu extra motivatie om het te gaan snappen.

 11. Oh en de tip van dat blad vind ik erg leuk, ik las stiekem altijd graag men’s health vanwege de sporttips en zo. En inspiratie opdoen met plaatjes doe ik op Pinterest!

 12. Ik ben ook echt fan van Lauren! Zij geeft me echt de inspiratie en motivatie om af te vallen! En ik heb net de eerste Women’s Health gehaald! Ben heel benieuwd!

 13. Dank voor die mix, kan er weer bij in mijn running playlist! :-)
  Eén tip nog: het is aartslui met een t! Vond dat aards zo gek staan dat ik het net even googlede ;-)

 14. Leuke tips! Ik moet eerlijk zeggen dat regelmaat het allerbelangrijkste is, hoe slecht je je ook voelt toch minimaal 3x per week gaan sporten moet erbij horen. Iets vinden wat je ook leuk vind is van groot belang anders is de verleiding steeds groter om te stoppen. Bikram yoga lijkt mij nog steeds zo ontzettend leuk maar ik kan het nu helaas nog niet in mijn budget veroorloven terwijl het harstikke dichtbij is :( Pilates is heel intensief en zorgt er ook voor dat je je langer en slanker voelt na de oefeningen, dat is iets wat je wel heel makkelijk thuis kunt doen met een dvd. Beginnen met 20 minuten dvd en dan als je leniger wordt voor andere of langere workouts. Als je niet vaakt sport is het wel laagdrempelig omdat je ook een oefening kunt skippen.

 15. “Het was een soort strandfeestje met cocktails, maar dan zonder strand en zonder cocktails.” HAHA! ;)
  Goede tips trouwens, gezond eten gaat me altijd wel makkelijk af maar dat bewegen nog niet echt.

 16. Leuk en inspirerend artikel! Die site van Lauren ziet er goed uit, ik ga meteen kijken. :)

 17. Een heel leuk en inspirerend artikel dit! Ik herken me er heel erg in (zoals velen met mij waarschijnlijk) dus het lezen van dit is een goede motivatie om toch eens te beginnen (met babysteps weliswaar hihi..)
  Liefs!

 18. Leuk en herkenbaar! Ik vind thrive trouwens ook een aanrader, ben fan van de energybars en geef de kinderen graag zijn pancakes.

 19. Heerlijke tips, ik heb zelf de meeste ook toegepast. Ik vind Instagram ook érg fijn qua inspiratie, je ziet er de fijnste combi’s voorbij komen! Ik heb trouwens ook erg veel inspiratie opgedaan dankzij jullie, een erg goede inspiratiebron!

 20. Wat een supergoed artikel! Ik wist helemaal niet dat jullie ook over dit soort dingen schreven, maar echt heel leuk. Ben het er helemaal mee eens ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *