Leuke Dingen #50

laika5

Woohoo! Leuke Dingen nummer VIJFTIG! Nog eventjes en deze rubriek is precies 1 jaar oud. Wij vinden het toch wel een heel cool idee dat er al 50 weken lang iedere keer toch weer genoeg groen leuks te delen is met jullie. Het komt eigenlijk nooit voor dat we echt helemaal geen inspiratie of input hebben voor deze rubriek… een goed teken! Ook vandaag hopen we je weer met genoeg leuk nieuws het weekend in te sturen. Veel leesplezier!

Nieuwe vegan producten in de reguliere supermarkten

Vaak denken mensen, onterecht, dat vegans altijd maar heel ingewikkelde en dure boodschappen moeten kopen bij heel ingewikkelde en dure speciaalzaken. Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. Het kán wel natuurlijk, maar het hoeft niet! Deze week zagen we meerdere berichten voorbij komen van heel ‘gewone’ (als in: iedereen kent ze wel,) producten die nu, door het veranderen van de receptuur bijvoorbeeld, vegan blijken te zijn.

Zoals bijvoorbeeld de dropharingen van Katja:

12039716_1031875226844545_5279896975748460727_n

Check wel eventjes heel goed de verpakking. De receptuur is nog maar net veranderd en er zijn nog oude verpakkingen in omloop. Wanneer er geen gelatine en geen bijenwas in de ingrediëntenlijst staat, heb je de goede te pakken!

Of wat denk je van deze appelflappen en spijsbroodjes? Gewoon bij Jumbo!

11221508_1676227339280984_7517953700390031082_o

Mmm, die spijsbroodjes even lekker warm maken…. ter vervanging van een banketstaaf met Sinterklaas? ;)

En ook Aldi wordt met de dag hipper! We hebben begrepen dat hun vleesvervanger en hummus erg lekker zijn. Helaas hebben wij geen Aldi in onze buurt, dus we hebben ze zelf nog niet kunnen proberen. Maar nu we weten dat Aldi ook kokosyoghurt verkoopt moeten we toch maar eens op zoek naar een filiaal in een ander stadsdeel!

12043200_1137427856271922_3344102280147846469_n

Let op: kokosyoghurt is iets anders dan sojayoghurt met een kokossmaakje. Vandaar dat het een duurder product is. Je hebt heel veel kokos nodig om yoghurt te maken!

Nou, eet smakelijk hè, dit weekend! En nee, deze berichten zijn absoluut niet gesponsord, dus wij hebben geen aandelen. Jammer, want we weten bijna wel zeker dat er heel veel mensen naar de winkel gaan rennen voor drop, koek en kokosyoghurt!

De Kledingtuin Alkmaar

12003148_1632164307035288_80852779875853339_n

Jullie hebben op De Groene Meisjes misschien wel eens gelezen over LENA, the fashion library. Het idee van kleding lenen in plaats van kopen vinden wij erg tof en we zijn daarom ook blij om te zien dat er nu ook buiten de Randstad (in Amsterdam en Utrecht heb je dus al langere tijd een kledingbieb) dit soort duurzame initiatieven opduiken.

De kledingtuin in Alkmaar is zo’n initiatief. Twee vriendinnen, Jill en Monique, zijn al maanden bezig met het opzetten van een kledingbibliotheek. Het concept is eenvoudig: je leent kleding, in plaats van dat je het koopt. Je brengt de kleding die je een tijdje hebt gedragen dus weer netjes terug, zodat een ander er weer plezier van kan hebben. Dit is niet alleen heel duurzaam en praktisch, maar ook leuk: je hebt immers beschikking over een oneindige garderobe op deze manier!

Om de Kledingtuin te financieren, zijn Jill en Monique een crowdfundingscampagne gestart. Via deze pagina (de persoonlijke crowdfundingspagina van De Kledingtuin) kun je het project op verschillende manieren steunen. Zo kun je een abonnement afsluiten of een avond voor jou en je vriendinnen inkopen. De dames zijn op dit moment op 55% en hebben nog 27 dagen de tijd. Woon jij in Alkmaar, of in de omgeving, en wil jij dit duurzame concept ook graag steunen? Misschien kun je dan overwegen om een steentje bij te dragen! Check voor meer informatie de Facebookpagina van De Kledingtuin!

Praxis stopt met verkoop dieren

Erg goed nieuws, als je het ons vraagt! Bouwmarkt Praxis stopt met het verkopen van dieren, zoals konijnen, cavia’s, ratten, hamsters en vogels. Dit is het resultaat van een actie die PETA heeft gevoerd. Er zijn 13.000 getekende brieven bij Praxis binnengekomen, van mensen die tegen het verkopen van dieren zijn. Zo zie je maar: dit soort acties kunnen dus wel degelijk zin hebben. Per 1 januari zullen er geen dieren meer in de Praxis bouwmarkten in het hele land te vinden zijn. Hoera!

Eet Geen Dierendag

eetgeendierendag

Vergeet niet dat het komende zondag, 4 oktober, Dierendag is! Of eigenlijk: Eet Geen Dierendag, als je meedoet aan de campagne van Wakker Dier. Wij zijn, uiteraard, van de partij en we hebben voor de gelegenheid een 3-gangen menu aangeleverd. Iedere dag deelt Wakker Dier een menu op haar Facebookpagina – iedere keer van een andere blogger. Op zondag, Dierendag dus, wordt er zelfs een feestmenu gedeeld! Wij vinden dit een erg leuke en positieve manier om heel veel mensen bewust te maken van een groot probleem. We zijn blij een aandeel te mogen leveren. Check de Facebookpagina van Wakker Dier voor alle menu’s!

LAIKA magazine

laika1

Net thuis gekomen uit New York kregen we een mailtje van LAIKA magazine – een vegan tijdschrift uit New York. Ze hadden gezien dat we in de stad waren en ze vroegen of we hun magazine eens wilden lezen. Ten eerste: wat een eer dat ze hebben opgemerkt dat we in de stad waren! Blijkbaar via Instagram? En ten tweede: natuurlijk willen we een vegan magazine lezen! Anytime! Helaas waren we dus alweer thuis en konden we het blad niet gewoon zelf gaan ophalen en daarom werd het naar het Groene Meisjes hoofdkantoor gestuurd.

laika2 laika4 laika7 laike3

Onze eerste indruk? Wat is het toch cool dat er in landen als Amerika en Duitsland al volwaardige, mooie, interessante en hippe vegan magazines zijn! En nog leuker: dat de bladen niet alleen over eten, maar over de hele vegan lifestyle gaan. Dat vinden we met name heel interessant. Immers, er zijn al zóveel food-magazines, maar vegan lifestyle zie je bijna nergens.

LAIKA spreekt over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Van interviews met dierenactivisten tot de laatste vegan mode en cosmetica. Maar ook verhalen over mensen die al heel lang vegan zijn, of een vegan restaurant zijn begonnen… recepten, trends, het complete vegan plaatje. Laika heeft dan ook niet voor niets de ondertitel ‘a modern guide to vegan living.’  Loving it!

Je kunt LAIKA volgen op Facebook en je kunt het magazine hier bestellen!

VeggieFair

10636131_726437250743189_4566106206928300308_n

bron foto

Wow… de maand oktober is echt geweldig. Althans, dat vinden wij dan hè? Dierendag, World Vegetarian Day, Dag van de Duurzaamheid, de lancering van ons boek, het 4-jarig bestaan van ons blog, de Vegan Challenge… en dan ook nog: de VeggieFair!

Komend weekend, 3 en 4 oktober, kun je op landgoed de Zonneheuvel in Doorn gaan genieten van heel veel veggie food, workshops en een productmarkt. De VeggieFair wordt ook wel het grootste veggie evenement van Nederland genoemd, dus je kunt je hart hier ophalen!

Check de website van VeggieFair voor alle informatie, zoals het programma, de openingstijden en de routebeschrijving.

Recepten van deze week

spagsquash

Zoals iedere week zetten we in Leuke Dingen even op een rijtje welke recepten er de afgelopen week online kwamen. Misschien doe je nog wat kookinspiratie op voor het komende weekend?

Deze romige pompoensoep met cantharellen is een goed idee voor een wat frissere, herfstige dag. En wat denk je van deze gevulde spaghetti pompoen? Jaja, we hielden het in de pompoensferen deze week!

Ook komend weekend en de dagen daarna kun je weer lekkere recepten verwachten, dus stay tuned!

Meest gelezen artikelen

Geen tijd gehad om deze week al onze blogposts te lezen? No worries! We zetten voor je op een rijtje welke artikelen je hebt gemist :)

zelfhulpboeken12

Op ons zesde (!) overzicht met inspirerende zelfhulpboeken kwamen leuke reacties, waaronder een aantal erg bruikbare tips waar we meteen iets mee zijn gaan doen, binnen. Op zoek naar een goed boek voor de komende tijd? Check zeker dit artikel (en de reacties) even!

veganchallenge2

Omdat gisteren, 1 oktober, de Vegan Challenge weer is begonnen, hebben we besloten iedere maandag een artikel online te plaatsen waarin we veelgestelde vragen (over vegan eten en leven) beantwoorden. Afgelopen maandag kwam het eerste artikel in deze reeks online en er stroomden bergen nieuwe vragen binnen. Misschien hebben we aan een maand niet genoeg om alle vragen te beantwoorden en gaan we na oktober vrolijk verder :) Hoewel we deze serie aanvankelijk zijn gestart om de mensen die meedoen aan de Vegan Challenge te ondersteunen, hopen we dat iedereen het interessant vindt om deze artikelen te lezen!

ny22

Als je een verloren moment hebt en je zin hebt om zo’n 3000 woorden over New York, met daarbij wel 100 foto’s, te lezen, dan raden we je ons artikel met Groene Hotspots in NYC aan :)

En wil je weten waarom je al zo lang (2 maanden) niks over hardlopen op De Groene Meisjes hebt gelezen? In deze hardloopupdate vertel ik je hoe het ervoor staat :)

We hopen je zo met voldoende nieuws, inspiratie en leesvoer het weekend in te sturen. Geniet ervan en we zien je graag morgen weer terug op De Groene Meisjes! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Leuke Dingen #50

 1. Wauw, wat een lange lijst met leuke dingen! Ik wordt er vrolijk van :) Die spijsbroodjes lijken me echt TE lekker, en wat tof dat jullie naar New York zijn geweest! Jullie horen het wel, ik heb jullie blog alweer een poosje niet gelezen… Dat wordt teruglezen, jihoe!

  1. hihi dan heb je weer het nodige in te halen :) veel leesplezier!

 2. Wat een geweldig initiatief, die Kledingtuin! Enorm enthousiaste dames en een super duurzaam idee. Die ga ik steunen. En nu we het toch over crowdfunding hebben, wil ik graag even Bellies Beyond Borders noemen. Dit is een project van Guerilla Kitchen Amsterdam waarbij twee dames met een keuken op wielen (in een omgebouwde bus) door Europa gaan rijden om samen met vluchtelingen maaltijden te koken van voedsel dat anders weggegooid zou worden. Dit is hun crowdfunding website: https://www.indiegogo.com/projects/bellies-beyond-borders#/story.

 3. Die eerste foto! <3 Ik was vorige week helemaal happy omdat ze tegenwoordig ook kiemen in de albert heyn verkopen. Oh en ik moet nog steeds proberen om mezelf door Brene Brown's boeken heen te worstelen maar op de een of andere manier kan ik er niet zo mee. Dan maar eerst een lifestyle boek van mijn favoriete groene meisjes over 2 weken!!

  1. <3 jeeeemig ik kijk er zo naar uit! (ook om jou te zien!)

 4. Jeetje, het is alweer vrijdag! Ik ga heel snel bij de Aldi langs! Ik heb er wel eentje in de buurt, maar ik kom er eigenlijk nooit. Wat goed zeg, dat ze al dit soort ‘hippe’ producten verkopen. Echt fijn dat alles steeds beter te verkrijgen wordt.
  Ik had al gelezen over de Veggie Fair, helaas moet ik beide dagen werken, erg jammer :(
  En ik doe ook mee aan de Vegan Challenge, samen met een vriendin:) Voor mij zal het makkelijker gaan dan voor haar haha, maar stoer dat ze ook meedoet. Ik ga moeite hebben met het koekje bij de koffie wat ik onbewust gewoon opeet, de mayo bij de frieten van mijn vriend enzo. Ik eet geen vlees, vis melk of eieren ‘los’ maar ik vergeet soms dat het ook in andere producten zit. Deze challenge is voor mij een goede reminder om alles goed te checken. Ik ben benieuwd naar jullie artikelen erover!

  1. Oh nog ter aanvulling, ik eet wel 100% vegetarisch, dus producten met gelatine of stremsel laat ik al staan

 5. Wat fijn om te horen dat Praxis stopt met de verkoop van dieren, nu de dierenwinkels nog. Laika magazine ziet er geweldig uit, toch maar eens een exemplaar van kopen. Overigens aas ik nu als een malle op die leutig gekleurde tas uit dat blad, staat er toevallig bij van wie die is? :-)

 6. Het merk Katja heeft recent AL het snoep gelatine vrij gemaakt! Ik had op de website gevolgd dat ze al een tijdje bezig waren de recepturen om te gooien van het snoep, speciaal om hier diervriendelijk te maken.
  Zo cool om meer opties te hebben voor gelly-achtig snoep als vegetarier!

  1. Tof he? Alleen zijn niet alle gelatinevrije snoepjes per definitie ook vegan, omdat er soms nog zuivel of bijenwas in zit. Eventjes op letten dus :)

 7. Geweldig ! Alleen al de eerste foto was bij mij goed voor een grote glimlach :)
  De Aldi zit bij mij vlakbij, dus ik ga snel wer eens kijken !

 8. Och wat ben ik toch gek op jullie website! Ik volgde ontzettend veel blogs en zit sinds een poosje minder op internet en ben daarom gestopt met het lezen van veel blogs maar die van jullie kan ik niet missen hoor! <3

 9. O die haringen, dat is goed nieuws.

  Verder heb ik een vraag. Hoe komen jullie aan je poezen? Asiel of via vrienden of nog wat anders? En wat krijgen ze te eten? Ik wil ergens komend jaar graag een poes een fijn thuis geven en ben me aan het inlezen hoe het zo diervriendelijk mogelijk kan, dus bijvoorbeeld wat de beste voeding is. Zo heb ik bijvoorbeeld veel goeds gehoord over Yarrah, maar misschien hebben jullie ook nog tips voor groene poezenbaasjes.

  1. Over onze katten; Beppie komt van een nestje uit de buurt, Pop (die we later kregen,) komt uit het asiel.
   Wat betreft eten: helaas zijn katten nu eenmaal vleeseters, dus daar zit niks anders op. Yarrah lusten onze katten helaas niet, maar ik hoor er wel eens goede verhalen over. Er zijn nog meer merken biologisch voer. Kijk maar eens op ekopets! (webshop)

 10. Wat een goed initiatief, de kledingtuin! Ik woon in de buurt van Alkmaar, dus hier ben ik ontzettend blij mee! :-)

 11. Wat is dit toch een fijne rubriek. Heerlijk, al die groene nieuwtjes en initiatieven. Het zorgt er altijd voor dat ik met een positief gevoel het weekend in ga.
  Soms ben ik zo nieuwsgierig welke leuke dingen er zijn, dat ik het artikel op mijn werk al snel even lees (zoals nu). Nu weer hard aan het werk ;)

  1. Dat is echt heel leuk om te horen! We kunnen zelf bijna niet geloven dat we deze rubriek inmiddels al bijna een jaar hebben! Dat is het langste ooit, voor een rubriek. Erg fijn dat het wordt gewaardeerd!

  2. Dat is echt heel leuk om te horen! We kunnen zelf bijna niet geloven dat we deze rubriek inmiddels al bijna een jaar hebben! Dat is het langste ooit, voor een rubriek. Erg fijn dat het wordt gewaardeerd!

 12. Echt fijn, dat toenemende aantal producten bij de Aldi! Alleen vind ik de hummus van de Lidl lekkerder ;-)

  En dat Katja nu alle snoep vegetarisch heeft gemaakt (en de haringen blijkbaar vegan) is ook top om te lezen!

  1. Eh… ik bedoel dat toenemende aantal biologische producten ;-)

 13. Wat een leuke, vrolijke post weer! Ik zie dat de kokos yoghurt van Trader Joe’s is, een bekend Amerikaans merk. Grappig dat ze dat bij de Aldi hebben. Heb zo’n zin in de Veggie Fair, door jullie tip ben ik vorig jaar voor het eerst geweest. Komen jullie ook toevallig? ;)

  1. Hi! Nee helaas kunnen we niet :( Het weekend zit al volgepland met andere (ook leuke, gelukkig ;)) plannen! volgend jaar weer beter. Heel veel plezier!

 14. Wat ontzettend lief dat jullie aandacht hebben besteed aan De Kledingtuin. Ik lees jullie blog altijd trouw en hoe leuk is het dan als je er iets terug leest over jezelf :) Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie boek!

 15. Leuk weer om te lezen!
  Vraagje, weten jullie of er een (web)winkel bestaat die op een duurzame manier geboortekaartjes maakt?

 16. Die yoghurt van kokos lijkt me erg lekker, maar eens proberen als ik thuis ben! En wat tof dat Laika Magazine jullie heeft gespot in New York, het blad ziet er erg mooi en strak uit :)

 17. Wat cool dat jullie werden gecontacteerd (is dat een woord in het nederlands??? Ik praat zo veel engels dat ik het soms niet helemaal meer weet ;D) door Laika! Het tijdschrift ziet er zoooo mooi uit, pfffoe. Die cover.. de locatie, de kleding, de mensen (!! holyshit hoe mooi zijn zij wel niet !!) Wauw. Enig idee hoe duur het tijdschrift is? En of het in Nederland te verkrijgen is? Zou zo gaaf zijn. Zo’n soort tijdschrift zou ik nou echt graag willen lezen / supporten.

  1. Ja grappig he :) Het tijdschrift is niet in Nederland te koop, maar wel te bestellen vanuit Amerika. (link staat in het artikel)

   1. Oh whoops heb ik niet goed gelezen? Haha in ieder geval bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *