Lunchgerechten voor mensen die thuiswerken

Foto: Aline Bouma 

Op Instagram kreeg ik de vraag of ik misschien wat thuiswerklunches met jullie wilde delen. Natuurlijk wil ik dat doen! Nu veel mensen thuis aan het werk zijn hebben ook veel mensen meer tijd om wat uitgebreider te lunchen. Nu we niet hoeven te slepen met Tupperwarebakjes, koeltasjes of juist thermosflessen, is uitgebreider lunchen opeens een heel stuk makkelijker én leuker. In deze blogpost zet ik een paar van mijn favoriete lunchgerechten op een rij.

Voordelen van thuis werken en dus ook thuis lunchen: je kunt een langere pauze nemen (heel gezond) en het maakt het makkelijker om meer groenten te eten (ook heel gezond!) Wat mij betreft gaan we niet meer terug naar die kleffe boterhammen die we tussen de bedrijven door naar binnen proppen. Beter lunchen is nou één van die typische ‘Corona habits’ waarvan ik hoop dat ze blijven hangen. Kom dus achter je laptop vandaan, duik die keuken in en maak iets lekkers voor jezelf. Voed jezelf met nieuwe energie om na je lunch weer vol goede moed aan het werk te kunnen!

Salade van linzen en zoete aardappel

Ik dacht, ik begin meteen maar met de salades, want laten we eerlijk zijn: een salade voorbereiden en meenemen naar je werk kan best een gedoetje zijn. Wanneer ik er de tijd voor heb vind ik het leuk om een uitgebreide salade te maken met restjes die ik nog in mijn koelkast vind. Denk bijvoorbeeld aan deze salade met linzen en zoete aardappel. Ik kook standaard te veel linzen en ik houd ook áltijd één of twee zoete aardappels over. Ideaal!

Mexicaanse salade met boerenkool

Happy Kale Season! Ik kan mijn geluk niet op, want drie van mijn favoriete groenten zijn weer in overvloed verkrijgbaar: boerenkool, palmkool en zuurkool. Met die eerste twee maak je deze verrassend lekkere Mexicaanse salade, en op de zuurkool kom ik straks terug. Serveer deze boerenkool salade met een goed stuk stokbrood met vegan roomboter en een beetje zout.

Ceasar Salad

Deze klassieker mag eigenlijk niet ontbreken, vinden jullie ook niet? Doe het voor de dressing. Of voor de croutons. Zó lekker. De croutons maak je trouwens van oud brood dat je anders misschien weg zou gooien – no foodwaste!

Avocado on toast (op 3 manieren)

Over een klassieker gesproken: avocado on toast gaat misschien wel de boeken in als hét millennial gerecht van onze tijd. Ik koop niet heel vaak avocado’s, maar als ik het doe, dan maak ik graag één van deze broodjes.

Toast met paddenstoelen

Ook helemaal in season: paddenstoelen op brood. Dit is zó lekker en zo eenvoudig, dit moet je eigenlijk echt vandaag nog maken. En misschien ben je wel één van die lucky bastards die de kruiden vers uit eigen tuin kan plukken. Die kruiden kun je ook goed drogen, zodat je dit soort gerechten de hele winter door kunt maken!

Báhn Mì

Heb je iets meer tijd, dan raad ik je aan om dit Vietnamese broodje eens te maken. Het kost zeker iets meer moeite dan zoiets als avocado op toast, maar het is dan ook echt heel erg de moeite waard.

Wraps met zuurkool (en decadente portsaus) 

Foto’s: Aline Bouma 

Ik heb standaard een pak tortillawraps in huis. Er zijn altijd wel wat restjes die op kunnen door ze op een wrap te gooien. Beetje hot sauce eroverheen, niks meer aan doen. Maar! Het is óók leuk om eens lekker uit te pakken en/of iets nieuws te proberen. Als je net als ik een zuurkoolfan bent, dan vind je dit lekker. Vind je de portsaus iets too much voor een werkdag (snap ik wel, ik word altijd wat slaperig van rode alcoholische dranken), dan laat je dat lekker weg. De saus uit dit recept (klik!) is ook héél erg leker.

Erwtensoep

Foto’s: Sam van Rij 

Ik bedacht me net dat het echt tijd wordt om weer eens erwtensoep te koken, dus dat ga ik morgen meteen doen.* Het is te lang geleden en daarbij komt, het is inmiddels fris genoeg buiten – we mogen weer! Kook een lekker grote pan en eet er de hele week van.

* Wie mij op Instagram Stories volgt heeft kunnen  zien dat ik inderdaad de ingrediënten voor deze heerlijke soep ben gaan halen. Ik duik zo de keuken in! 

Bonensoep

Foto: Charelle 

Of wat te denken van deze bonensoep waar stiekem nog allerlei groenten aan toegevoegd zijn? Houd er rekening mee dat soepen als erwtensoep en bonensoep een beetje ‘heavy voor je darmen’ kunnen zijn. Maar goed hè, gelukkig werken we thuis ;)

Ik ben benieuwd met welke recepten jij de komende thuiswerktijd aan de slag gaat! Laat het me weten bij de comments. Eet smakelijk en werkze! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

8 gedachten over “Lunchgerechten voor mensen die thuiswerken

  1. Wat een leuke recepten! Ik heb nog een enorme pot zuurkool staan, dus ik ga maar een keer die zuurkoolwraps proberen !

  2. Dank je wel! Nu heb ik ineens zin om te koken maar ik zal toch nog moeten wachten tot vanavond! Ik lunch zeker en vast veel gezonder sinds ik thuiswerk want gedaan met het elders gaan lunchen met collega’s met daarbij toch minstens 1 keer per week een bezoek aan een kebabzaak.

  3. ooooooh ik kijk zó uit naar dat kookboek, haha! Ik ga binnenkort denk ik de bahn mi proberen, dat ziet er kei lekker uit

  4. Wij zijn met z’n drieën en dan blijft er vaak wel wat over van het avondeten. Dat eten we dan in de middag. Gistermiddag hadden we een heerlijk soepje als lunch. En daarvoor zoete aardappelstampot. Als we niet hoefden te werken in de ochtend en m’n dochter nooit overbleef zou ik elke middag wel warm willen eten. Dat is ook beter voor je stofwisseling volgens mij. Maar ja, het eten kookt zichzelf niet ;-)

  5. Lekkere gerechtjes allemaal! Ik vind het wel fijn om thuis te werken en thuis te koken voor lunch, in plaats van alles maken de dag van te voren haha.

  6. Leuk artikel met afwisselende recepten, vooral variatie is inderdaad erg belangrijk. Nog steeds eten we vaak iedere dag hetzelfde c.q. stoppen dezelfde boterhammen in de broodtrommel ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *