Merel’s hardloopupdate #4

hardloopupdate1

De vorige hardloopupdate die ik schreef was na les 22. Inmiddels heb ik les 25 gehad en laat ik meteen maar beginnen door te zeggen dat ik eigenlijk had gehoopt al lang door alle 30 lessen heen te zijn. Maar helaas, ik heb vanmorgen (vrijdag 31 juli) les 25 gehad en alles gaat wat langzamer dan gehoopt. In deze update zal ik je vertellen hoe dat komt. Er is ook goed nieuws, trouwens. Nou, laten we maar beginnen!

Eerst maar met de billen bloot: tussen les 24 en les 25 zaten 13 dagen. DERTIEN dagen. Twee weken dus eigenlijk. Zo lang heb ik nog niet eerder tussen twee trainingen laten zitten en ik baalde er flink van. Niet dat zo’n getal of aantal dagen nou per se heel veel zegt, maar omdat ik er gewoon heel erg tegenop ben gaan zien om weer te gaan. Het werd weer een enorme drempel om een les op te pakken en daar baalde ik van.

Hoe het komt dat ik 13 dagen niks heb gedaan? Omdat ik er geen ruimte voor in mijn hoofd had. De afgelopen weken hebben fulltime in het teken van het maken van het boek gestaan. Zoals je ook in de boekupdate hebt kunnen lezen, ligt mijn hele ritme overhoop. En dan hebben we het nog niet over mijn eetpatroon gehad. Ik eet ronduit slecht, op gekke tijden, niet gezond genoeg en absoluut teveel chocolade. Ik voel mijn conditie met de dag achteruit gaan. Slecht eten en niet sporten is geen goed idee, dat heb ik maar weer eens geleerd de afgelopen twee weken.

Donderdagavond besloot ik dat het klaar was. Ik at een licht pastaatje en besloot: ik ga morgen weer. Hoe zwaar het ook gaat worden. Ik zag er als een berg tegenop en ik vroeg me serieus af of ik het nog wel zou kunnen. De wetenschap dat ik aan een nieuwe set van drie lessen ging beginnen, met een afstand die ik nog niet eerder had afgelegd (2  x 13 minuten en 1 x 8 minuten,) maakte me gewoon een beetje bang. Toch sleepte ik me vanmorgen uit bed en ik stond om iets voor half 7 buiten. En ik deed het. Het ging best wel goed eigenlijk. Misschien viel het mee, omdat ik het ergste had verwacht.

Tijdens het rennen genoot ik weer van de frisse lucht en het groen in het park en ik dacht: ik moet niet meer 2 weken wachten de volgende keer. Ik geniet echt van het hardlopen en dat wil ik ook blijven doen. Thuis gekomen was ik moe, maar voldaan. Ik voelde de energie weer stromen en dat gevoel heb ik de afgelopen twee weken echt gemist. Kortom: ik kijk alweer uit naar mijn volgende training!

Verder wil ik het graag nog even over mijn persoonlijke overwinning hebben: hardlopen in Berlijn. Toen ik begon met hardlopen stelde ik mezelf een doel: in juli wil ik 2,5 km aan één stuk kunnen hardlopen in Berlijn. Of nog specifieker: 2,5 km aan één stuk (dus zonder pauzeren) langs the East Side Gallery. Twee en een halve week geleden waren we in Berlijn en het moest gebeuren. Vol goede moed trok ik mijn schoenen en hardloopkleding aan en Jamie ging mee om me aan te moedigen. (Jamie kan nu trouwens bijna 5 km rennen! ZO GOED!) Waar ik me enorm op had verkeken, was dat het flink warmer was in Berlijn. Zeg maar gerust heet. De zon brandde ’s ochtends om 7 uur al flink op mijn gezicht en als er iets is waar ik een hekel aan heb tijdens het hardlopen…

Aangekomen bij de East Side Gallery bleek dat mijn muziek het niet deed. Lekker dan. Hardlopen zonder muziek had ik nog nooit gedaan en ik wist echt niet of ik dat wel zou kunnen. Maar nogmaals: het moest gewoon gebeuren, dus ik ging er toch maar voor. We begonnen helemaal aan het begin van de East Side Gallery en ik ging natuurlijk weer veel te fanatiek van start – as usual. Aan het einde van straat trof ik Jamie, tegen wie ik riep: “MIJN  MUZIEK DOET HET NIET VERDOMME!” (dit was de eerste keer dat ik vloekte tijdens het hardlopen en ik moest een beetje om mezelf lachen) Dus Jamie begon gezellig tegen me aan te kletsen, terwijl ze met me mee rende. Dat zorgde ervoor dat de tijd zoveel sneller ging. Ondertussen bezweek ik bijna onder de hitte, in mijn lange zwarte sportlegging. Maar… het is gelukt! Ik heb de 2,5 km gehaald! En als het minder warm was geweest, dan had ik ook de 3,5 km wel kunnen halen die dag. Het gaf me zo’n kick en zoveel energie! Het voelde alsof ik een hardloopwedstrijd had gewonnen.

Zo’n sportdoel halen, dat is iets nieuws voor me. Dat is me in mijn hele leven nog nooit overkomen. Het voelt ongelooflijk goed. Toen ik het goede nieuws deelde op Instagram werd ik gewoon een beetje emotioneel van alle lieve berichtjes – jullie zijn geweldig. Ik besloot meteen maar een nieuw doel met jullie te delen: 5km in New York, in september. WAAAAH!

Nu hoop ik al wat eerder 5km te kunnen rennen, aangezien ik richting het einde van mijn lessenserie ga. Maar er is natuurlijk een verschil tussen 5km rennen en 5km met gemak rennen. Misschien ga ik mezelf wel een tijd opleggen. In ieder geval lijkt het me een heerlijk gevoel om ‘even een rondje (Central) park te doen in the Big Apple. ‘ Net zoals echte fitgirls dat doen, je snapt me. Verder heb ik inmiddels het 5 – 7,5 km programma van Evy ook alvast gekocht, zodat ik straks als ik klaar ben met deze serie meteen door kan naar een nieuwe lessenserie. Ik ben nog lang niet klaar!

Ja, dat is hoe het gaat. Nog drie gewone lessen en daarna gaat het gebeuren: 30 minuten aan één stuk rennen. Ik vind het nog moeilijk om het me voor te stellen, maar ik heb toch goede hoop dat het allemaal gaat lukken. Immers, die 2,5 km in Berlijn is ook gelukt. Waarom zou ik dan geen 5km kunnen?!

Zullen we afspreken dat ik weer bij jullie terug ben als ik de eerste keer 30 minuten heb gerend? Ik houd jullie op de hoogte!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: dank voor al jullie support. Jullie zijn te gek en jullie maken dit hele hardloopavontuur echt nóg leuker. Dus oneindig veel dank daarvoor! <3

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Merel’s hardloopupdate #4

 1. HEY powervrouw!! Wat ontzettend goed zegt. Fantastisch dat je het na 13 dagen toch weer hebt opgepakt……en dat het je dan weer zoveel energie geeft. Denk dat niet veel mensen je dat na zouden doen.
  En wat een super doel. 5km lopen in central park :-)
  Heel veel succes met de voorbereidingen daarvan.

  Kleine opmerking. In je eerste stuk tekst staat 31 augustus, waarvan ik denk dat het 31 juli moet zijn!

  Good luck with all!!!!

  1. haha oeps, ik ben duidelijk uit mn ritme ;) aangepast! En dankjewel! <3

 2. Supergoed dat je toch weer verder bent gegaan! Het was zo makkelijk geweest om t dan nog maar een keer weer aan de kant te schuiven, maar dat deed je niet, top hoor!

  Misschien leuk ook om te zien dat je een behoorlijke inspiratie bent? Dankzij jou pakte ik 4 weken geleden Evy er weer bij en ik heb gister les 11 uitgelopen! Keep it up, en blijf mij vooral inspireren met je enthousiasme, ik ben vast niet de enige!

 3. Goed hoor! Ik heb er wel een jaar over gedaan om due 5 km te lopen. Ik weet nog hoe eng die laatste leden waren maar het lukte gewoon. Nu loop ik al twee jaar heel onregelmatig 5 km en wil nu toch gaan voor de 10 km. Ik ga deze keer met sportrusten trainen. Kijk daar ook maar eens naar.

 4. Jaa ik zag het ook al op Instagram; ZOO GOED! Het lijkt me zo’n tof en trots gevoel geven dat je je doel gehaald hebt! Topper! En natuurlijk ook het hardlopen weer oppakken na 13 dagen niet gerend te hebben. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig:)
  Ik ben echt een sporadische loper. Regen en koud, meh niet lekker. Maar hitte? Dan ga ik gewoon echt niet haha. Dus echt goed dat je het in Berlijn gedaan hebt. Enne, ‘ff een rondje central rennen’ dat kan jij!
  Veel succes met het afronden van het boek, daarna even bijkomen lijkt me!

 5. Wat ben je goed bezig! Toen ik de eerste keer Evy 5km deed, was ik weleens een beetje boos op mijzelf omdat ik er teveel tijd tussen had laten zitten, maar uiteindelijk kwam het allemaal goed ;). Bij mij gaat het een beetje om de balans vinden tussen jezelf af en toe een schop onder je kont geven en af en toe ook gewoon naar jezelf en je lichaam luisteren. Ik vind dat jij het geweldig doet! :)

 6. heel goed dat je het weer hebt opgepakt! ik kan me voorstellen hoe trots je geweest bent in Berlijn.

  ik doe nu al best lang aan hardlopen maar ik sla soms ook meer dan een week over en dat vind ik dan zo stom van mezelf. stom, omdat het een van de dingen is die ik heerlijk vind om te doen en ik bij een drukke agenda juist dit laat varen. ik denk dat ik ook een beetje een doel mis, vorig jaar oktober was mijn doel 10 km, en daarna kreeg ik een blessure en kon ik heel lang niet meer (veel) lopen. inmiddels ren ik wel weer 6 km maar vind ik het moeilijk om een nieuw doel te verzinnen.

 7. Super stoer van je Merel! Ik heb ook een doel: mijn dochter van 11 is echt helemaal niet sportief, maar nu heeft ze zichtzelf tot doel gesteld om in oktober 4 mijl te rennen (ja…meer dan 6 km!!!). Ik moet haar er echt doorheen slepen, maar vanochtend hebben we een afstand van ruim 4 km afgelegd waarvan toch zeker ruim 2,5 rennend (niet aan 1 stuk). Ik ben zo trots op haar. Ik moet haar echt coachen, maar ze doet het wel. Het helpt echt om dingen samen te doen. Dus super dat Jamie je zo coachte.

 8. Wat tof dat je ook op plekken buiten het vertrouwde hardlooprondje in de buurt je training doet. Dat moet een boost zijn voor je motivatie. Ga zo door!

 9. Super goed! De eerste keer dat ik 30 minuten aan een stuk liep, na alle lessen van evy te hebben gelopen, liep ik helaas nog geen 5km. Ik was gewoon niet snel genoeg, en kreeg het met veel pijn en moeite voor elkaar om 5km in 35 minuten te lopen. Mocht je straks nog niet direct 5km lopen in die 30 minuten, wees dan vooral niet teleurgesteld.. het feit dat je 30 minuten achter elkaar kunt lopen is al een overwinning op zich.. Als je gewoon doorgaat met hardlopen en verder gaat met de lessen, kom je uiteindelijk wel bij de 5km, en je wordt ook steeds sneller. Vooral omdat de tweede lessenreeks van evy gebruik maakt van intervaltrainingen (waarbij je een lang stuk achter elkaar hardloopt met daarbinnen stukjes ‘sprinten’) – daar wordt je veel sterker van en ga je veel harder van lopen. Toen ik alle lessen van evy af had gerond en ik 1 uur en 10 minuten achter elkaar kon rennen zei evy: Je hebt nu tenminste 10 km gelopen. Ik had echter pas 8.5km gelopen, dus ik voelde me enorm sloom. Maar ik ben gewoon verder gegaan en nu kan ik 10km in makkelijk in 1 uur 10. Iedereen heeft zijn eigen tempo. Ik ben absoluut geen natuurtalent, ik zie vaak genoeg mensen beginnen met hardlopen en die gaan veel sneller dan ik ging toen ik al een paar maanden bezig was, maar de echte kunst van het hardlopen is volhouden.. elke keer weer gaan, en ook dingen ervoor opzij zetten om het te doen. Veel mensen die het makkelijk afgaat in de eerste paar kilometers, die stoppen als ze verder moeten gaan omdat het dan moeilijk wordt en dat zijn ze niet gewend. Voor mij was het altijd al moeilijk en voelt het juist alsof het steeds makkelijker wordt. Als je het blijft doen kun je uteindelijk veel langer hardlopen en ga je ook steeds sneller. :)

  Long story short: gewoon door blijven gaan met de lessen dan is het 100% zeker dat je die 5km gewoon haalt :)

 10. Je kunt het! Daar ben ik zeker van! En wow, je hebt gewoon ingepikt waar je gebleven was na die 2 weken, bij een twee wekenpauze, ging ik vaak 3 lesjes terug. Omdat ik dacht dat ik niet meer zou kunnen.

 11. echt super fantabuleus dat het in Berlijn zo goed ging!
  Applaus voor jou!

  Ik ben zelf pas bij les 15… en ook ik vind eigenlijk dat de vooruitgang veel te langzaam is.
  Al vind mijn lijf het wel prima zo hoor.
  Ik heb afgelopen dinsdag voor het eerst overgeslagen.. zo maar .. omdat ik echt geen zin had.
  Ik moest echt even over een drempel heen om vandaag wel te gaan.
  Want ik ken mezelf goed genoeg om te weten dat als ik mezelf vaker toestemming geef om “een keertje over te slaan” het van kwaad tot erger gaat tot ik op den duur helemaal niet meer ga.

  Zoals Runkeeper me vanmorgen vertelde: de eerste stap de deur uit is het moeilijkst.

  Evy is trouwens wel een schatje hoor: ze vertelde me vanmorgen dat ik het echt fantastische deed en een natuurtalent ben. Natuurlijk ziet ze via de MP3 niet hoe ik met al mijn overtollige kilo’s door het parkje sjog XD

 12. Wat ontzettend knap van je! Zowieso al heel knap dat jij ‘sochtends vroeg je bed uit gaat om te hardlopen want hoe verleidelijk is het om te blijven liggen! En ook nog 2,5 km aan 1 stuk, topper!!

 13. Supergaaf om je hardloopupdates te lezen en dat je de 2,5 km in Berlijn gewoon hebt gehaald, ondanks je twijfels. Zo zie je maar dat je veel meer aan kunt dan je denkt!!

 14. je bent gewoon een topper. het is ook heel lastig om weer in je ritme te komen. 2 weken niks en dan weer verder. maar je hebt het gedaan.super.moest ook wel ff lachen om je verhaal over berlijn. alles zat ook tegen. je moet maar zo denken . alle goede dingen komen langzaam. als je er uiteindelijk maar blij van wordt.

 15. Super dat je het toch weer opgepakt hebt. Het is zo makkelijk om er dan maar helemaal mee te stoppen als je geen zin meer hebt. Ik ben zelf voor mijn eerste halve marathon aan het trainen en ik kijk soms ook heel erg op tegen de lange duurlopen. Het kan helaas niet altijd leuk zijn, zolang je maar blijft doorzetten. Die 5 km gaan je zeker weten lukken. Ik ben ook met Evy begonnen met hardlopen en ik vond de overstap van 2x 15 minuten naar 30 minuten aan één stuk best wel heftig. Daar heb ik best een tijd over gedaan. Mocht dat bij jou ook zo zijn, raak dan niet gefrustreerd. Neem er wat langer de tijd voor en dan lukt het wel. You can do it!

 16. Goed bezig! Ik loop zelf al jaren hard maar ik grijp toch vaak terug op de lessen van Evy. Als ik een tijdje niet gelopen heb begin ik bijvoorbeeld weer bij 11-11-8 of zelfs bij 8-10-8, en dan bouw ik het weer op. Ik vind het helemaal niet erg dat ik soms een paar weken niet train en dat mijn conditie dan weer wat achteruit gaat; het belangrijkste vind ik dat ik het altijd weer oppak. Ik zal nooit een topatleet worden, maar als ik te streng ben voor mezelf stel ik doelen die niet haalbaar zijn en raak ik alleen maar gefrustreerd. Door er luchtig mee om te gaan en het gewoon weer op te pakken blijf ik het leuk vinden. 13 dagen niet trainen kan gebeuren, soms heb je het nou eenmaal even te druk met andere dingen. Super dat je weer bent begonnen! :)

 17. Merel! Hoe onwijs goed ben je bezig dan! Kudo’s, echt waar! Ik vind het zo knap dat je gewoon keihard doorzet en alle vervelende minpuntjes aan de kant schuift en gewoon gáát! Dat is echt de spirit die je nodig hebt. Keep on going, de laatste lessen van Evy komen eraan. Vergeet je niet om je in te schrijven voor een paar leuke wedstrijden? Dat houdt de motivatie ook hoog! Kus!

  (en ondertussen heb ik weer een gekneusde voet en ben ik nog stééds niet weer begonnen met hardlopen, echt totaal waardeloos, maar ook ik kom er wel weer! Ooit. Hoop ik. Denk ik ;-) )

 18. You go girl ! Ik wil ook nog wel eens hardlopen in central park !!

 19. Hey Merel, goed bezig! :) Ik vind je hardloopupdates altijd leuk om te lezen, want ik ben precies hetzelfde aan het doen. Ik ben nu bij Start 2 Run les 12. Als long term goal heb ik me van de week met drie vrienden ingeschreven voor de Zevenheuvelennacht, een hardloopwedstrijd van 7 km in Nijmegen. De wedstrijd is ’s avonds en het parkours wordt op een originele wijze verlicht. Gelukkig is de Zevenheuvelennacht in November, dus ik heb nog een paar maanden om te trainen. Misschien is het ook wat voor jou?

 20. He Merel,

  Super hoor dat je toch weer begonnen bent want dat is voor velen van ons de grootste valkuil en ‘angst’stoppen en niet weer beginnen.. tenminste wel die van mij. Ik ben nu bij les 12 en hoop toch echt eindelijk die 5 km eens te pakken.
  Welk vervolgschema heb je uitgekozen of ga je kiezen? Voor beginners of gevorderd? Ik heb deze vraag ook gegoogeld maar kom er niet echt uit wat het beste is.
  Thanks en succes,

  Groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *