Groen zonder poen: pitachips met bonendip

IMG_1924

In Londen at ik voor het eerst pitachips en ik was meteen verkocht. Pitachips is niets meer of minder dan een pitabroodje dat in driehoekjes is gesneden en in de oven is gebakken met kruiden en olie. Het ideale lowbudget borrelhapje! Je hebt maar weinig nodig en het is ook nog eens zo klaar.

Ik serveer mijn pitachips met een lekkere bonendip. Deze heb ik gemaakt met een blik gemengde bonen (kikkererwten, witte bonen, kidneybonen en lima bonen) met wat knoflook, olijfolie, een klein schepje tahin (maar dat hoeft niet per se,) wat chilikruiden en citroensap. Gooi alles bij elkaar in je keukenmachine en je hebt na een minuutje draaien de lekkerste bonendip. Natuurlijk kun je de pitachips ook met een andere dip eten, of misschien zonder dip eten, het is maar net wat jij lekker vindt.

IMG_1926

Wat heb je nodig om de pitachips te maken?

zoveel pitabroodjes als je wilt – voor deze foto’s heb ik 1 groot volkoren pitabroodje gebruikt
wat citroensap
een scheutje olijfolie
kruiden naar keuze (ik koos voor chilikruiden)
eventueel wat grof zeezout

Wat moet je doen?

– verwarm je oven voor op 180 graden – 

1. Snijd de pitabroodjes en klap ze open. Het is dus de bedoeling dat je van 1 pitabroodje 2 delen maakt. Als je dit niet doet, blijft de chips te dik en wordt het niet krokant in de oven.
2. Snijd het pitabrood in driehoekjes. Dit hoef je helemaal niet zo nauwkeurig te doen, het mag best een beetje slordig.
3. Besprenkel de driehoekjes met olijfolie, citroensap en de kruiden. (en eventueel het zout)
4. Zorg dat alle driehoekjes aan twee kanten goed bedekt zijn. Ik doe dit door met mijn handen de driehoekjes door te scheppen, zodat het olie-kruidenmengsel zich goed verdeelt.
5. Verspreid de driehoekjes over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Het beste is het als de driehoekjes elkaar niet raken.
6. Schuif voor een minuut of 10-13 in de oven. Maar kijk uit, blijf even in de buurt. Het zou kunnen zijn dat jouw oven ‘harder’ gaat en in dat geval kunnen de broodjes makkelijker verbranden.
7. Haal uit de oven wanneer je ziet dat de driehoekjes mooi gebruind zijn. Leg het bakpapier op een koude ondergrond en laat de driehoekjes afkoelen.
8. Door het afkoelen worden de driehoekjes lekker knapperig. Wanneer dit het geval is, is je chips klaar!

IMG_1919

Ik kocht een pak grote volkoren pitabroodjes voor €1,19. In dit pak zaten vijf broodjes. Dat betekent dat je per portie zo’n €0,25 cent kwijt bent – als je een paar cent rekent voor de olie en de kruiden.
Ook de bonendip is erg goedkoop om te maken. Een blik bonen kost vaak een euro en de andere ingrediënten die je nodig hebt kosten ook maar weinig. De tahin maakt de dip iets prijziger, maar nogmaals, die kun je gemakkelijk weglaten. Kortom: je kunt voor heel weinig geld een ontzettend lekkere borrelhap serveren. En trouwens, ik eet dit ook graag als lunch!

Laat je het ons weten als je dit recept hebt gemaakt? We zijn erg benieuwd naar jullie mening erover! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Groen zonder poen: pitachips met bonendip

 1. Ik krijg hier spontaan honger van <3 Heerlijk! Ik heb zoiets zelf nog nooit gemaakt, dus bedankt voor het recept!

  Liefs,
  Pauline

 2. Daar zou ik zelf nooit op gekomen zijn! Ik ben benieuwd of ze bij mij ook echt knapperig zullen worden (daar gaat het grootste gedeelte van recepten bij mij altijd mis, hihi..), ik zal het dit weekend proberen.. ;)

  1. Bij mij ging het vrij gemakkelijk! En vooral goed laten afkoelen. Succes!

 3. Klinkt goed! En, heerlijk belangrijk, makkelijk te maken. Eens kijken wanneer ik een reden zie dit te maken :-).

 4. Ik krijg hier gewoon echt trek van, ben zo gek op dipjes en de pitachips ga ik vanavond meteen uitproberen! Heb toevallig nog een heel pak liggen, haha :)

 5. Wat een leuk idee pitachips! Hier had ik nog nooit van gehoord. Lijkt me heerlijk zo met die bonendip!

 6. Waar kopen jullie de volkoren pitabroodjes? In de supermarkt kon ik ze niet vinden.

 7. Jaa lekker is dit! En om het als lunch te eten is echt een goed idee.. volgens mij word je van chippies als lunch altijd een gelukkig mens.:-)

  1. Sowieso! Ik vind het ook altijd geweldig als ze ergens aardappelchips bij serveren. Bij een sandwich ofzo! mmm

 8. Ik ben dol op pitachips met dip en koop het altijd als ik in de UK of VS ben. Ik snap er niks van waarom het hier nog steeds niet te koop is, echt een gat in de markt volgens mij!

  1. echt he! Ik was ook verbaasd. Je ziet het vooral veel in de supermarkten, zoals Marks&Spencer. Hier heb ik het echt nog nooit gezien!

 9. Ik ben benieuwd! Smaakt het een beetje zoals hummus? Ik vond bonen nooit lekker, dus at ze nooit. Tot ik ze weer ben gaan eten (o.a. bij mexicaans eten en natuurlijk bij bonenburgers) en nu vind ik ze eigenlijk best wel lekker! Mijn eerste indruk bij deze dip is dus nog steeds ‘meh’, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik nog steeds een beetje moet wennen aan het feit dat bonen best lekker zijn ;-)

  1. het gaat allemaal om de kruiden die je er door heen doet. Ik bedoel, bonen hebben weinig smaak vn zichzelf en ze voelen melig aan in je mond. Maar door er knoflook, citroen, goede olijfolie en kruiden aan toe te voegen wordt het heerlijk! Je moet echt eens bij Sir Hummus gaan eten in Amsterdam. (stond vorige week als hotspot op de groene meisjes) Als je die hummus proeft denk je niet eens aan het feit dat het gemaakt is van kikkererwten!

 10. Ook lekker om chips te maken van Libanees flatbread. In de oven of bakken in de koekenpan met een scheut olijfolie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *