Recept: Salade met geroosterde flespompoen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik kocht in mijn enthousiasme een biologische flespompoen. Eenmaal thuisgekomen dacht ik: tsja, wat ga ik er nu mee doen? Uiteindelijk koos ik ervoor om de pompoen te roosteren in de oven, samen met nog wat andere groente, en dit werd een heerlijke salade. Erg goed gelukt, al zeg ik het zelf. Zin om ook zo’n feestelijk bord met eten te maken? Dit recept is voor jullie!

Wat heb je nodig voor 2 flinke salades?

* Kies voor biologische groente. Geloof me, het smaakt zoveel beter dan niet-bio. Vooral wanneer je de groente uit de oven eet, dan wordt de smaak nog veel intenser. *

Salade

 • 1 flespompoen
 • 1 rode paprika
 • 1 bakje cherrytomaatjes
 • Sla, welke soort jij maar lekker vindt. Ik koos voor een rucolamix.
 • Kruidenmix: ik koos voor de pittige paprika-knoflookmix die ik bij de Turkse winkel heb gekocht. Wat ook lekker zal zijn: chilivlokken, gerookte paprikamix of cajunkruiden.
 • 2 eetlepels kokosolie

Croutons

 • Een paar oude boterhammen
 • 1 eetlepel kokosolie
 • Een teentje knoflook

Dressing 

 • Een paar flinke eetlepels plantaardige variatie op yoghurt (kies voor de ongezoete naturel soja variant van Provamel)
 • Het sap van een halve citroen
 • Een teentje knoflook
 • Een snufje peper
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wat moet je doen? 

Croutons

– Verwarm je oven voor op 170 graden –

 1. Snijd de boterhammen in kleine blokjes.
 2. Verhit 1 eetlepel kokosolie totdat het vloeibaar en helder is geworden.
 3. Knijp een teentje knoflook uit boven de kokosolie en meng goed.
 4. Leg de blokjes brood in de olie en verdeel goed: alle stukjes brood moeten in contact komen met de olie.
 5. Spreid de stukjes brood uit over een bakplaat met bakpapier en zet voor zo’n 25 tot 30 minuten in de oven. Schep tussendoor een keertje om, zodat de croutons extra knapperig worden.

Mijn croutons zijn niet heel erg verkleurd, omdat ik kokosolie gebruik in plaats van olijfolie. Ook gebruik ik geen zout. Toch zijn de croutons heel lekker en ook goed knapperig geworden! Je kan deze croutons prima in grote hoeveelheden maken, zodat je er een paar keer van kan eten. 

De salade

– Verwarm je oven voor op 190 graden –

 1. Snijd de flespompoen in stukjes. Laat de schil er lekker omheen zitten, die roosteren we gewoon mee.
 2. Snijd de paprika in reepjes.
 3. Warm de kokosolie op, zodat het vloeibaar wordt. Smeer de pompoen en paprika in met een mengsel van kokosolie en de kruidenmix die jij gekozen hebt. Bepaal zelf hoeveel kruiden je wilt gebruiken.
 4. Leg de stukjes pompoen en de reepjes paprika op bakpapier op je bakplaat (of rooster) en schuif voor 45 tot 60 minuten in de oven. Check na zo’n 40 minuten of je denkt dat de pompoen nog langer tijd nodig heeft. In mijn combimagnetron kostte het wel 60 minuten voordat de pompoen lekker zacht geworden was.
 5. Maak met een mesje “kruisjes” in de cherrytomaatjes en leg de tomaatjes voor de laatste 10 minuten erbij in de oven. Op deze manier worden ze lekker zacht en zoet.
 6. Leg de sla in een kom en leg hier de groente uit de oven op. Besprenkel de salade met de yoghurtdressing en garneer af met croutons.

Dressing 

 1. Mix een paar eetlepels plantaardig alternatief op yoghurt met het sap van een halve citroen, een klein uitgeperst teentje knoflook en een snufje zout tot een lekkere frisse dressing.

Je kan gerust wat teveel dressing maken. Bewaar in een bakje in de koelkast en eet er morgen nog een keertje van!

Het lijkt een lang en uitgebreid recept, maar in werkelijkheid is het heel erg simpel. Zorg dat je de croutons alvast klaar hebt, mix de dressing in elkaar terwijl de pompoen in de oven staat en voordat je het weet kan je aan tafel! Enjoy!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Recept: Salade met geroosterde flespompoen

 1. Mmm wat ziet dat er vrolijk uit! Ik ben gek op pompoen, maar ik heb het eigenlijk nog nooit geroosterd gegeten. We hebben thuis nog een hoop zelfgekweekte pompoenen liggen, dus dit ga ik deze herfst zeker proberen.

 2. Heerlijk lijkt me dit.. Laat me nu net nog een stukje flespompoen hebben, tomaatjes, rucola en brood.. done deal! :)

 3. Oeh dat lijkt me lekker, geroosterde groenten door een salade! Jullie brengen me op ideeën!

 4. Klinkt goed! Ik had laatst voor het eerst flespompoen en dat was echt heerlijk.

 5. Ohh heerlijk! Ik zag laatst dat de meeste flespompoenen uit Zuid-Amerika komen, terwijl de ‘gewone oranje ronde’ in Nederland geteeld worden. Da’s jammer voor de flespompoen, want stiekem is die wel lekker. Romig ofzo. Ik ga dit gauw namaken, met welke pompoen dan ook.

 6. Dat lijkt me heerlijk. Ik ben allergisch voor soja, maar met kokosroom is het vast ook lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *