Recept: veganistische guacemole

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kan je ooit genoeg krijgen van avocado’s? Wij niet! En waarom zouden we ook? Ze zijn heerlijk, gezond en rijk aan goede vetten. Nothing not to love about it.
Het allerlekkerste dat je met avocado kan maken? Dat moet toch wel guacemole zijn. Dat hebben de Mexicanen maar mooi bedacht. Guacemole kan altijd. Als dip bij de borrel, als topping op je quesadilla’s of als vulling voor een wrap. Vriendinnetje Merlin maakte een guacemole die twee weken geleden op een feestje bij iedereen in de smaak viel, dus we vroegen haar om het recept met jullie te delen. Dat doet ze graag!

Wat heb je nodig?

  • 3 rijpe avocado’s 
  • een mooie biologische tomaat
  • teentje knoflook
  • cayennepeper (zoveel als je lekker vindt)
  • sojayoghurt naturel
  • 1 citroen
  • verse koriander

Tip van Merel: ik gebruik het kruidenmengsel ‘pittige knoflook-paprika mix (gekocht bij de Turkse winkel) bij het maken van guacemole. Op deze manier hoef je niet met losse kruiden te werken en ben je lekker snel klaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Voor het maken van dit recept heb je geen keukenmachine nodig, we gaan gewoon met een vork aan de slag.

Wat moet je doen? 

  1. Prak de avocado’s met een vork. Zover dat je nog wat stukjes overhoudt en het geen ‘papje’ wordt.
  2. Snijd de tomaat in heel kleine stukjes en roer deze erdoor.
  3. Pers een teentje knoflook uit boven het mengsel en voeg cayennepeper toe. (naar smaak, dus proeven tussendoor)
  4. Meng nu wat citroensap (ook weer naar smaak) en sojayoghurt (begin met 1 eetlepel) door de guacemole en roer het geheel goed door.
  5. Voeg eventueel nog wat cayennepeper, zout en peper toe als je het geheel nog niet pittig genoeg vindt.
  6. On top: verse korianderblaadjes en eventueel nog wat blokjes tomaat
  7. Serveer de guacemole met good old nacho (naturel!) chips.

Tip: leg één van de pitten van de avocado’s in de schaal. Zo blijft je guacemole mooi groen en fris. Merlin heeft het getest en het werkte echt!

Ik denk niet dat je lang hoeft te zoeken naar een gelegenheid om deze guacemole te kunnen maken. Onthoud: het is altijd een goed moment voor guacemole.
Geniet ervan!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Recept: veganistische guacemole

  1. De titel verwarde me een beetje: “guacamole is toch ALTIJD veganistisch?” Maar schijnbaar doen sommige mensen er gewone yoghurt doorheen?

    Dat van de pit had ik eerder moeten weten: ik heb nu moerasgroene mole in de koelkast staan :’)

    1. Er zit heel vaak yoghurt of crème fraiche doorheen. Overigens zetten wij er ook bij dat het veganistisch is, zodat mensen die de zoekfunctie gebruiken het recept makkelijker vinden.

    2. Ik dacht precies hetzelfde :). Yoghurt lijkt me zonde van de smaak?

  2. Ik maak ook altijd veganistische guacamole. Mijn inziens voegt zuivel/soja niets toe. Voor extra smeuigheid kun je ook 1 avocado pureren en de andere prakken.

  3. Mmmm, guacamole! Avocado is zo één van die dingen die ik heb moeten leren eten. Net zoals olijven en aubergines. Maar alle drie staan ze nu vrij vaak op mijn menu. :) Die tip met de pit ga ik volgende keer eens toepassen. Dank je!

  4. Het ziet er geweldig uit
    En ik zie rode ui op het plaatje maar die komt niet voor in het recept…hoort dat er wel bij dan?

  5. Ik heb ‘m net gemaakt en jeetje wat is dit lekker zeg! Ben helemaal blij nu :)

  6. Ik maak mijn guacamole met alleen avocado, citroen- of limoensap (vers), rode ui en zout&peper. De rest doet wat mij betreft echt een beetje afbreuk aan de smaak, maar ik houd dan ook niet van verse tomaten ;) En het is inderdaad altijd een goed moment voor guacamole!

  7. Het leuke van guacamole is dat je met ingrediënten kan variëren. Inderdaad een uitje snipperen en als topping erover serveren, maar ook knoflook doet het goed erin. Lekker met zalm en op een (kastanje)cracker of rijstwafel….legio mogelijkheden! Ik ben ‘avocadofan’!

  8. Het is 2,5 jaar later, en ik ging dit succes recept van jullie eens uitproberen. Echt super lekker!

  9. Heb het net gemaakt, maar dan zonder de sojayoghurt en ipv cayennepeper wat Jalapeno, want dat had ik nog in huis. Heb al geproefd en jammie! Nu nog wachten tot vanavond.
    PS ik geniet altijd zo van jullie recepten. Soms volg ik ze letterlijk, meestal een beetje op eigen gevoel. Maar altijd zijn ze super! Morgen staat de linzensoep op de planning

  10. Het is van origine ook vegan, geen yoghurt/soja of creme fraiche… dat hebben de westerlingen erbij verzonnen.
    Ga ik ook niet doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *