Stoppen met kaas eten

kaas1

Je hebt het mij (M) misschien wel eens eerder horen zeggen, maar toen ik besloot als vegan door het leven te gaan, dacht ik echt: zonder kaas wordt het leven nooit meer leuk. Waar Jamie al nooit van kaas hield en juist meer moeite had met het stoppen met eten van vlees, toen ze vegetariër werd, was mijn allergrootste ‘struikelblok’ kaas. En ik weet dat dit voor heel veel mensen geldt. Tijdens onze signeertour (van het boek dat we in oktober publiceerden,) heb ik heel veel mensen horen zeggen: “ik eet praktisch gezien al vegan, maar die kaas hè…” Klinkt heel erg bekend, kan ik alleen maar zeggen. Het heeft mij welgeteld drie jaar gekost om helemaal te stoppen met het eten van kaas, dus ik weet hoe lastig het kan zijn. Vandaag ga ik iets dieper op deze kaas issues in en vertel ik je hoe ik ermee ben omgegaan.

Allereerst: waarom eten vegans geen kaas? Dat kan om allerlei redenen zijn, maar de hoofdredenen zijn dat voor kaas zuivel nodig is (waar een hoop dierenleed achter schuilgaat,) en dat er in veel kazen dierlijk stremsel wordt gebruikt. Veel kazen zijn ook niet vegetarisch, omdat het dierlijke stremsel is gemaakt van de maag van een kalfje. Ook zijn er mensen die geen kaas eten omdat ze een plantaardig dieet volgen (en niet per se vegan zijn,) vanwege hun gezondheid. Veel kazen zijn vrij vet en zout en staan bekend als ‘niet per se heel erg gezond.’ Ik kies ervoor om geen kaas te eten omdat ik elke vorm van het gebruik van dieren wil uitsluiten.

Toen ik begon met vegetarisch eten, jaren geleden, herontdekte ik mijn liefde voor kaas. Ik at altijd al graag een boterham met kaas, maar toen ik vega werd, werd kaas mijn grote liefde. Letterlijk álles verving ik met kaas. Dat is wat veel vegetariërs doen en dat is ook logisch, want het is een makkelijk middel om vlees te vervangen. Los daarvan vind je op veel menukaarten van restaurants bij de vega-gerechten bijna altijd een paar opties met kaas. Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel kaas gegeten, als in de jaren dat ik vegetarisch at.

Ik vond alle vormen van kaas lekker. Tosti’s, gesmolten over vegaburgers, op brood, kaasplankjes bij de borrel, kaassausjes over mijn eten, nacho’s met gesmolten kaas uit de oven, creamcheese op mijn bagel, cheesecake… kortom, als het met kaas te maken had, was ik van de partij. En om de één of andere reden ging ik ook nog eens veel meer kwark en andere zuivel eten, waardoor ik eigenlijk een wandelende zuivelfabriek werd. Met alle gevolgen vandien. Mijn huid werd een ramp en mijn darmflora was compleet verpest. Ik had fulltime buikpijn en erg onhandige darmklachten en ik voelde me slap en futloos. Toen ik het grootste gedeelte van al die zuivel uit mijn dieet schrapte, verdwenen die klachten als sneeuw voor de zon.

Ik zeg ‘het grootste gedeelte’ van de zuivel, omdat ik lange tijd hier en daar nog kaas heb gegeten. Het was voor mij heel moeilijk om volledig te kappen met geitenkaas en cheesecake -daarover heb ik al vaker geschreven. (lees bijvoorbeeld dit en dit artikel)  Ik heb er uiteindelijk drie jaar over gedaan om 100% veganistisch te gaan leven. Zou het dan toch waar zijn dat de caseïne in kaas net zo verslavend is als harddrugs? Ik kan het wel geloven hoor.

Drie jaar lang werd ik regelmatig ’s ochtends wakker met het idee: “vandaag even niet vegan hoor, ik moét vandaag geitenkaas eten.” Ik denk dat het net zo werkt als met roken, alcohol en drugs: je moet er echt helemaal vanaf, om de behoefte uiteindelijk niet meer te voelen. Ik ben heel blij dat ik nu met een vriendin kan gaan lunchen en naar haar broodje met geitenkaas kan kijken zonder te denken: ik wil het! Ik ga niet zeggen dat het me niet meer lekker lijkt, want ik wéét dat ik het lekker vind. Maar ik heb de behoefte niet meer om het op te eten. Het is inmiddels gek voor me om te bedenken dat ik letterlijk kon dromen van kaas, of dat ik er zoveel behoefte aan had dat ik mijn idealen ervoor opzij zette. Inmiddels weet ik dat mijn idealen belangrijker zijn dan mijn behoeften. (en dat het leven zonder kaas wel degelijk nog steeds even leuk is ;))

Misschien vraag je je nu af hoe ik dan toch op het punt kwam dat ik geen kaas meer wilde eten? Dat kwam door meerdere dingen. Kijk, in de loop van de jaren dat ik met veganistisch leven bezig ben (dat is nu 4 jaar,) heb ik een heleboel geleerd, gekeken en gelezen. Ik ben steeds duidelijk in gaan zien wat nou eigenlijk mijn idealen waren. Voor mij heeft die meningvorming best wel even geduurd, op bepaalde punten. Vlees eten was voor mij meteen al not done. Het idee dat er een dood dier op mijn bord lag, waar ik dan mijn tanden in moest zitten, was weerzinwekkend voor me. Met vis had ik lange tijd minder moeite, maar toen ik eenmaal inzag dat vissen ook gewoon dieren zijn, was daar ook de lol gauw van af. Maar zuivel? Dat zag ik gewoon anders en dat heeft me een tijdje gekost om overtuigd te raken. Ik heb mezelf dus wat tijd moeten geven.

nacho2

Wat mij heel erg heeft geholpen, is nagaan: wat is het aan kaas dat ik zo lekker vind? En op welke momenten eet ik het graag? Waarom ik het zo lekker vond? Omdat kaas romig, vettig, smeerbaar en zoutig is. Een broodje geitenkaas kon ik heel bevredigend vinden, omdat ik het zo lekker vond om mijn tanden in iets romigs te zetten. Ik bedacht me: dat gevoel kan een avocado, hummus of vegan pesto me ook geven. En als ik zo graag gesmolten kaas over mijn nacho’s wil, omdat ik voor die vette hap wil gaan, dan kan ik drie dingen doen. Of nepkaas gebruiken, zoals smeltkaas van Wilmersburger, of er extra guacemole bij nemen of zelf een kaassaus maken met aardappel en edelgistvlokken. Waar een wil is, is een weg. En het is ook een kwestie van wennen. (en dat het zeker geen afzien hoeft te zijn, bewijst dit recept denk ik wel)

Een aantal praktische manieren waarop ik kaas vervang:

Bij Bagels&Beans eet ik mijn bagel nu graag met hummus en avocado. Of met avocado en zongedroogde tomaatjes.
Mijn tosti’s eet ik graag met pindakaas en sambal.
Kaassaus maak ik van edelgistvlokken. Edelgistvlokken strooi ik ook over de pasta, als een vervanger voor Parmezaanse kaas.
In plaats van een kaasplankje bij de borrel, eet ik nu graag de vega bitterballen van de  Vegetarische Slager. (geen straf, kan ik je vertellen)
Mexicaanse gerechten eet ik nu zonder kaas en zure room, maar mét extra veel guac. (voorbeeldrecept)
“Cheese”cake maak ik met dadels, noten en fruit. (voorbeeldrecept)

Hoe ik tegenover nepkaas sta? Ik ben erg blij dat het er is, voor mensen die, zoals ik, het lastig vinden om kaas achter zich te laten. Inmiddels heb ik ook nepkaas niet meer nodig en ik eet het ook eigenlijk bijna niet. Heel eerlijk? Heel erg lekker vind ik de meest kaasvervangers niet en dan eet ik het eigenlijk liever niet. Ze zijn vaak ook erg zout of vet, of er zitten allerlei toevoegingen in die ik liever niet teveel eet. Neemt niet weg dat ik het altijd leuk vind om iets nieuws uit te proberen, zoals bijvoorbeeld ravioli met vegan kaas. Waarom niet? Ik vind het tof dat het bestaat! Persoonlijk eet ik alleen net zo lief ravioli gevuld met groenten. Edelgistvlokken zijn handig om een kazig sausje te maken en bij Let It Be (een vegan burgerrestaurant in Berlijn,) heb ik wel eens een heel goede vegan cheeseburger gegeten – maar daar blijft het voor mij wel bij.

Het is grappig om te bedenken wat er in een paar jaar kan veranderen. Vroeger zou ik ook gelachen hebben om iemand die een pizza zonder vlees én zonder kaas bestelde – wat blijft er dan nog van je pizza over?! Inmiddels weet ik wel beter en kan ik heel erg genieten van mijn vegan pizza, die ik vollaad met groenten en paddenstoelen. De kaasjunk in mij is echt verdwenen.

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die dit artikel hebben gelezen en zichzelf erin herkennen. Laat het me weten! Ik heb vaak het idee dat kaas het lastigste product is om te laten staan, wanneer iemand vegan wil gaan eten. Ervaren jullie dat ook zo? Mocht jij uit principe ook geen kaas meer willen eten, maar het lastig vinden, dan hoop ik dat je iets aan mijn verhaal hebt! 

Ps Als je het interessant vindt om meer te leren over de zuivelindustrie en over de redenen waarom vegans geen zuivel gebruiken, dan raden we je van harte aan dit super informatieve online boekje van Melk, je kan zonder te lezen!

En nog een extra tip: ben je benieuwd naar welke producten wij als zuivelvervangers gebruiken? Check hier ons overzicht. 

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

108 gedachten over “Stoppen met kaas eten

 1. Oh, dit klinkt echt heel herkenbaar voor mij, alleen eet ik dan (nog) niet vegan en doe ik het grotendeels vanwege de gezonheid. Die geitenkaas krijg ik er maar moeilijk uit en ik heb soms ook van die dagen zoals jij, dat ik wakker word en denk: ah ik ga gewoon aan de geitenkaas vandaag, dan voel ik me morgen maar wat minder. Andere soorten zuivel vind ik echt totaal niet moeilijk, maar geitenkaas..

 2. Oeh ja, ik kan me je struggles met de kaas heel goed voorstellen. Vooral met de geitenkaas ( ZO. LEKKER. :O ) Zelf eet ik niet vegan, maar ik denk dat ik het ook héél lastig zou vinden om kaas te skippen. Inderdaad om dat romige en zoutige. Wel een goeie om dan gewoon te gaan denken in andere soorten romigheid!

 3. Geitenkaas op brood en een scheut halfvolle melk in de koffie, ik kom er niet vanaf! Beide enorm verslavend naar mijn idee. Het gaat me wel steeds meer tegenstaan dus wie weet. Met name een echt lekkere melkvervanger voor in de koffie zou welkom zijn..!

  1. Herkenbaar! Melk in koffie vervangen vond ik ook zo lastig! Alle vervangers smaken gek en vond ik dan echt mn koffie verpesten. Nu doe ik het zo: ongezoete sojamelk van jumbo (specifiek dit merk omdat ik vind dat Alpro bv een te sterke sojasmaak heeft) warm maken in de magnetron en dan sterke koffie erbij (dark roasted). Dat is de manier die ik gevonden heb en waar ik mee kan leven. ;-) Misschien heb je er iets aan? Succes!
   Groetjes Sandra

  2. Lekkere melkvervangers vinden wij amandelmelk (ongezoet) en havermelk!

  3. als ik koffie maak doe ik er sojamelk in.
   vandaag had ik dit niet in huis en heb kokosmelk gebruikt (tot mijn verbazing was ook dit goed te drinken)

 4. Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Kaas is inderdaad heel lekker, maar vlees ook. Toen ik eenmaal wist dat ik geen vlees meer wilde, had ik er geen moeite mee om er mee te stoppen. Voor kaas/zuivel is die knop voor mij nog niet om, maar wie weet komt dat nog. Ik merk wel dat mijn darmen een stuk rustiger zijn nu ik sojamelk neem ipv koemelk, dus wie weet wat er gebeurt als de kaas er uit gaat.
  Als mensen tegen mij zeggen dat ze wel vlees moeten omdat het zo lekker is, vind ik dat een beetje sneu, dus zo wil ik ook niet worden met kaas. Als je eenmaal ervan overtuigd bent dat je het echt niet wil dan doe je het ook niet meer.

  1. Ja, in feite komt het op hetzelfde neer.. Maar bij mij duurde dat dus ook wel eventjes, voordat dat ‘inzicht’ binnenkwam.

 5. Ohh dit is zo herkenbaar!! Ik eet ook al jaren geen dieren en sinds een half jaar ook geen zuivel en andere dierlijke producten meer, maar die kaas! Kaas is het enige wat mij in de weg staat, erg frustrerend! Maar het is zo makkelijk he om dingen te vervangen door kaas vertel ik mijzelf dan? Er komt een dag dat ik er wel klaar mee ben(hopelijk). Twee jaar geleden had ik ook nooit gedacht dat ik vandaag de dag geen zuivel meer zou eten..

 6. Heel herkenbaar! Voor mij is het vooral het sociale aspect. Thuis red ik het wel op wilskracht (oa dankzij jullie tips en recepten!) maar uit eten? Waar jullie in Amsterdam keuze te over hebben is dat hier in West Brabant wel een ander verhaal. Ik doe altijd mn best om t zo plantaardig mogelijk te maken maar t wordt wel erg lastig hier. Plus dat ik het eerste lekkere plantaardige gerecht in een restaurant nog moet tegenkomen. Excuses, I know. Maar het werd echt zo’n gedoe (ik heb ook het idee dat vegetarisch minder geaccepteerd is hier in t zuiden) dat ik het in restaurants overboord zet.
  Ik eet ook zeker net zo lief ravioli met groenten of paddenstoelen :) Maar waar koop je die? Ik heb al in geen jaren ravioli of tortellini oid gegeten omdat alles zuivel heeft. Ohhh ik zou zo graag weer zoiets willen eten! Hebben ze dat bij de biowinkel? Dan ga ik er een x voor omrijden :)

  1. De biowinkel durf ik niet te beloven, maar ik zag pas geleden een youtube video vd groene meisjes, waar ze een taste test deden met o.a. ravioli! Een website en kortingscode staan erbij :-)

   1. Bij sommige Ekoplaza’s hebben ze de ravioli ook, maar deze kwam inderdaad van Veggiedeli.nl :)

  2. Bij de Albert Heijn hebben ze ravioli met gegrilde groenten van het merk La Scoiatollo; vegan! Nog niet uitgeprobeerd maar ziet er lekker uit. Hopelijk heb je hier wat aan :)

   1. Oh top! Bedankt Nora :D De ravioli van Wilmersburger heb ik inderdaad geprobeerd (erg lekker trouwens) maar met groenten was ik nog niet tegengekomen. Ik ga morgen gelijk kijken :D

 7. Ik lees al een hele tijd met jullie mee, maar reageer eigenlijk nooit ?. Ik eet nog gewoon alles, vlees, vis, zuivel… Maar ik moet bekennen dat ik steeds meer aan het denken word gezet door jullie blog. Ik merk dat het me steeds meer tegen gaat staan om bijv. vlees te eten waarvan ik weet dat het niet op een zo diervriendelijk mogelijke manier (als dat bestaat) verwerkt is. Zou het een eerste stap zijn? Ik ben behoorlijk zwart-wit, maar denk dat ik dit juist niet in 1x 100% goed moet willen doen. Om het vol te kunnen houden, maar ook om mijn gezin (man, drie kinderen) mee te krijgen. En ik vraag me dan af, hoe ga je ‘alles’ doen? Is dat niet ook heel duur? Miss voor de feestdagen jullie boek vragen (of toch gewoon kopen ?)! In ieder geval al bedankt voor deze bewustwording!

  1. Voor mij was dit iets wat inderdaad niet in 1 keer lukte. Misschien bij jou wel hoor. Maar waarom jezelf niet wat meer tijd gunnen? daar is niks mis mee!

 8. Kaas was wel een van de laatste zuivelproducten die ik nog at. Ik groeide op met sojamelk, dus dat was al niet meer lastig. Mijn yoghurt was al sojayoghurt geworden, maar die kaas hé. Op een gegeven moment ben ik er mee gestopt en ik verlang er al niet meer naar. Mijn moeder strooit alleen wel vaak roet in het eten. Ze gaat met een plakje kaas staan zwaaien langs m’n neus en zegt ‘dat vond je toch wel lekker hoor’.

  1. Oeh, dat is wel een beetje flauw zeg …. Vind je dat vervelend of kun je er wel om lachen? Ik zelf zou het vervelend vinden en dit ook aangeven aan mijn moeder, het heeft toch een beetje met respect voor elkaars keuzes hebben te maken… toch?

   1. Ik kan het ergens wel plaatsen. Ze zegt ook wel ‘het in je hoofd hé’ en dan zeg ik ‘ja mam’. Ik eet er gelukkig maar max 1 maaltijd om de zoveel tijd mee. Ik denk gewoon dat zijzelf met een kaasverslaving zit.

 9. Heel herkenbaar!!!
  Ik probeer steeds meer vegan te eten, en heel veel zuivel vind ik echt makkelijk te vervangen, melk, yoghurt allemaal prima! Maar kaas…

  Toen ik stopte met roken heb ik het op een vergelijkbare manier gedaan, de momenten waarin ik er behoefte aan had vervangen door iets anders of elimineren. Misschien dat die tactiek met kaas ook gaat werken!

 10. Super herkenbaar. Je hele evolutie lijkt enorm op die van mij. Ik ben al jaaaaren vegetariër en ik ben verslaafd aan kaas. Door mijn zus, die plantaardig eet, ben ik mij meer dingen gaan inzien en ben ik nu ook de stap aan het wagen om plantaardig te gaan eten. Ik heb er eerlijk gezegd veel moeite mee, vooral om de kaas te laten staan. Heel erg bedankt voor het delen van je verhaal, ik ga hier zeker iets aan hebben!

 11. Volledig herkenbaar!

  Die kaas af en toe kan ik niet laten. Mede ook omdat ik het zo lastig vind als ik bij iemand ga eten om te zeggen dat ik naast geen vlees en vis ook nog eens geen kaas en andere zuivel eet. Ik ben bang dat ik voordat dan nooit meer bij iemand anders eet…

  Hoe werkt dat met de tosti met pindakaas en sambal? Klinkt goed!

  1. Dat werkt letterlijk zo: boterham + pindakaas + zoveel sambal als je wilt en hoppa, in het tosti ijzer ;)

 12. Oh, kaas… Ook mijn struikelblok helaas. De kaasvervangers die ik ken zijn echt niet heel lekker. Hopelijk bedenkt iemand ooit een geweldig vegan kaasje. Dat kaas eigenlijk niet zo gezond is helpt wel om het te laten staan. Soms.

 13. Het moeilijkste vind ik uit eten gaan. Er zijn weinig restaurants die lekkere vegetarische / veganistische gerechten zonder kaas maken. En dan heb ik soms geen zin om als “lastig” gezien te worden en ga ik toch overstag…

  1. Dat is eigenlijk heel jammer.. toch? Je hebt immers het volste recht om te eten volgens je ideale en dat zou niet iets moeten zijn om je voor te schamen. Je doet niet ‘moeilijk’ en al deed je dat wel, dan was dat met een goede reden :)

 14. Ik las laatst ergens dat kaas net zo verslavend is als morfine omdat er een vergelijkbaar stofje inzit. Ik ben al sinds 2007 vegetariër waarvan ik sinds 2009 de melk om te drinken al had vervangen door diervriendelijke alternatieven. Maar kaas dat heeft wel heel lang geduurd voor ik dat eindelijk kon laten staan. Ik merkte de laatste tijd dat ik enorme hoeveelheden kaas aan het eten was en realiseerde me ook dat ik ‘lastiger’ werd. Vooral tegen mezelf maar ook tegen anderen. Ik ben vervolgens een maand volledig plantaardig gaan eten om te kijken hoe mijn lijf daarop zou reageren. En verbazingwekkend heb ik veel alternatieven voor kaas gevonden en heb ik ontdekt dat ik een stuk minder lastig werd en dat mijn lijf er beter op reageerde ( minder vage kwaaltjes en hoofdpijn aanvallen). Dus sindsdien eet ik geen zuivel meer en dat bevalt prima. Mijn vriend eet wel nog kaas maar ik heb er gelukkig geen behoefte maar aan.

 15. Interessant artikel.
  Ik ben nog lang niet zover, maar ben me wel steeds bewuster van wat ik eet. …en dat is al een hele stap ?
  Ik vraag me dan wel af of je een gezin hebt en hoe die mee gaan in jouw wijze van eten.
  Helaas ben ik pas te laat gaan nadenken over het eten, en met name bi onze oudste met ASS wil dat nog wel eens behoorlijk lastig zijn….
  Plus dat manlief absoluut (nog?!) niet zonder zijn stukje vlees wilt. En ik ga echt niet elke keer twee vetschillende dingen op tafel zetten.
  Hoe doe jij dat? (Sorry, vraag heeft niet specifiek met kaas te maken)
  Wat ik overigens ook wel lastig vind, is dat ik van zuivel etc geen lichamelijke ongrmakken ondervind…. kreeg ik meteen uitslag of buikpijn van een glas melk, dan zou ik het beter kunnrn laten ?

  1. Ik ben vegan en mijn vriend Vega en ik kook gewoon 1 gerecht per avond en dat pas in dan in de laatste stap aan voor hem. Zo maak ik vegan lasagna en als het op zijn bord ligt rasp ik er voor hem kaas over. Of ik maak vegan nasi en op het laatst doe ik er een ei bovenop voor hem. Zo zou je dat ook met je man kunnen doen. Gewoon vegan koken en dan op zijn bord wel vlees/zuivel doen. Je kan voor nasi spekjes apart bakken en die als laatste erbij doen. Je kan ook denken, ik laat juist vlees in die gerechten eruit en geef hem alleen ‘een stuk’ vlees 2 keer per week. Dan minder je ook. Ik zou je niet laten tegenhouden door het hebben van een gezin. Daarnaast denk ik dat vegan eten ook veel positieve gevolgen kan hebben voor een kind met ass. Xx

  2. Sorry, ik heb geen ervaring met samenleven met iemand die niet vega(n) eet, dus daarin kan ik je niet zo goed adviseren.

  3. Marieke ik herken wat je schrijft. Mijn man is een echte vleeseter en wil absoluut niets weten van vegetarisch -laat staan van mijn veganistische eet gewoonten-.
   Ik maak gewoon mijn eigen eten klaar en hij de zijne. En alleen van de soep of groenten eet hij al dan niet mee.
   Het is helaas niet anders.

 16. Ik heb jarenlang mijn koffie gedronken met halfvolle melk. Toen probeerde ik het met ongezoete rijstmelk: ik proef het verschil niet. Kaas eet ik niet meer: ik vind het te zout van smaak.

 17. Wat goed dat jij hier een artikel over schrijft. Ik eet zelf zelden kaas. Ik verteer melkeiwitten en melksuiker heel slecht waardoor ik allerlei klachten krijg. Maar het is dus heel herkenbaar. Iets wat je niet “mag”, lijkt extra aantrekkelijk. Ik denk dat je op een gegeven moment een bewuste keuze ergens voor maakt.
  Liefs,
  Eva

 18. Duidelijk uitgelegd! Ik denk er de laatste tijd steeds meer over na om weer vegetarisch te gaan eten, maar doe dan eigenlijk hetzelfde als jij: ik vervang dan alles door ‘iets met kaas’. Althans, zo deed ik het de vorige keer ;). De stap naar veganistisch eten vind ik te groot, maar ik ga er wel eens over nadenken hoe ik toch minder vlees kan gaan eten zonder dat ik me volprop met zuivel. En daar lees ik hier al een aantal handige tips voor, thanks!

  1. :) goed om te horen! succes! Je weet ons te vinden voor tips ;)

 19. Ah wat een interessant artikel! Ik heb hetzelfde: nu ik vegetariër ben eet ik heel veel zuivel en dan in het bijzonder kaas. Voor mezelf vind ik het te vroeg om daar ook mee te kappen (ik ben juist blij dat ik het vleeseten niet mis), maar ik vind het heel interessant om te lezen hoe jij dat hebt gedaan! Heel veel respect voor!

 20. Herkenbaar! Ik probeer zoveel mogelijk vegan te eten maar kaas is toch iets wat lastig te vermijden is. Als ik alleen eet gaat het wel prima maar als je met iemand anders of ergens anders eet is het toch wel iets dat vaak op tafel staat. Ik ben echt blij dat we op mijn stage een lunch hebben met ruime keuze, dan eet ik echt geen kaas. Yoghurt en kwark vond ik lastig maar net als bij jou raakt mijn hele darmflora ervan in de war, dan is het makkelijker om het te laten staan. Ik probeer het nu zoveel mogelijk te minderen maar het is toch wel lastig. Leuk dat je er een artikel over schrijft, toch best wel gek dat één product voor zoveel ophef kan zorgen haha, ook als ik zo de comments lees.

  1. haha jep, kaas is echt een pain in the ass wat dat betreft ;)

 21. Goed geschreven en heel herkenbaar voor veel mensen denk ik. Het is goed om te lezen dat iedereen wel moeite heeft met bepaalde dingen. Zelf verbaas ik me er eigenlijk meer over dat ik juist zo weinig moeite heb met veganistisch eten! Gek hoor, heb toch 57 jaar lang “gewoon” gegeten en ben van flexitarier overgestapt naar (zo goed als )veganist.
  Alleen in restaurants is het vaak geen doen en etentjes bij familie of vrienden idem dito. Dan wordt het noodgedwongen vegetarisch. Voor mijn man kook ik apart, die kan of wil niet volledig afscheid nemen van vlees, kaas en zuivel. Maar ja, je begrijpt wel dat ook in zijn maaltijden steeds minder van die producten verwerkt worden ?

 22. Heel erg herkenbaar. Met manlief onlangs Cowspiracy gekeken. We aten thuis 2x per week vlees, kaas ‘altijd’. Na Cowspiracy vond mijn man het een goed idee om thuis volledig vegetarisch te gaan eten, maar zei hij erbij: “met kaas ga ik echt niet stoppen”. Het geeft echt wel aan dat stoppen met kaas eten een brug te ver kan zijn. Ontbijt en diner gaan al wel vaak vegan, maar die boterham met kaas tussen de middag….

 23. Ik kom er met de melk, je kan zonder folder niet helemaal uit. Kan een koe melk geven nadat het 1x zwanger is geweest of moet het elke keer opnieuw zwanger worden?

  1. De koe geeft pas melk nadat het een keer zwanger is geweest. Net als bij mensen wordt de hoeveelheid melk die een koe geeft na verloop van tijd minder. Als het onder een bepaald aantal liter per dag komt, dan wordt het dier geïnsemineerd zodat het opnieuw zwanger wordt. Dat gaat zo een keer of 5 a 6. Een koe in de NL veehouderij wordt niet veel ouder dan 6 jaar.

 24. Ik was ook een enorme kaas liefhebber. Ik heb het nooit meer gegeten toen ik vegan werd maar de twee dagen voor ik aan mijn eigen challenge begon heb ik twee avonden hele dikke 4 kazen pizza’s gegeten als een soort afscheid. Dat heeft denk ik ook heel goed gewerkt, er letterlijk afscheid van nemen. Kaas is wel iets wat ik het meeste mis, als ik iets moest missen nu na 3 maanden vegan zijn. Maar goed, ik ben ook gestopt met roken en dan heb ik ook wel eens zin in een sigaret, dat gaat gewoon met ups en downs. Goed vervangen en er even bij stil staan werkt voor mij het beste. Als je het hard op zegt is het meestal al weer voorbij :). Mijn tip: afscheid nemen, nog 1 x genieten.

 25. Ik eet al 25 jaar vegetarisch maar gebruik nog steeds af en toe kaas, yoghurt en geitenmelk. Dat doe ik wel zo verantwoord mogelijk met biologische producten, liefst hier uit de buurt.
  Ik doe dit juist omdat ik er van overtuigd ben dat het eten van enig dierlijk product mijn gezondheid ten goede komt (met de nadruk op enig!). Vlees eten (en inderdaad vis is ook vlees) is voor mij not done en al zou ik het willen, ik krijg het niet meer door mijn keel. Maar producten waar een dier niet voor gedood hoeft te worden houd ik er toch graag in.

  1. Niet om het een en ander, maar voor zuivel worden er helaas wel degelijk dieren gedood. Denk met name aan de stierkalfjes. Die geven geen melk en gaan (als ze tenminste voldoen aan de voorwaarden omtrent gewicht) naar de mesterij waar ze na een aantal maanden geslacht worden. Sommige kalfjes (die te licht zijn voor de mesterij) worden direct gedood.

 26. Kaas vind ik ook erg lekker. Omdat het meestal in plastic verpakt wordt, is het voor mij sowieso niet aantrekkelijk om te kopen omdat ik probeer zo min mogelijk plastic afval te hebben. Als ik zin heb in kaas of yoghurt, haal ik me voor de geest waar het product vandaan komt… en dan hoeft het van mij meestal niet meer.

 27. Dank je wel Merel, voor dit artikel! Ik eet steeds minder dierlijke producten (ben al vegetarisch) maar inderdaad, die kaas he….Op brood mis ik het niet zo, maar wat oude geitenkaas bij een wijntje, ai…. dat mis ik wel!
  Maar als ik jou dan lees en alle alternatieven die je geeft, ja, dan wordt het opeens weer een stukje makkelijker.

  Overigens, dat ik nu vegetarisch eet en steeds meer richting vegan ga komt echt door jullie. Ga alsjeblieft zo door allebei!

  1. Ik zie dat de blog al een paar jaar oud is, maar dat hindert niet. Ik ben sinds kort vega door al de gruwelverhalen van de vleesindustrie. Ik ben aan een goed plantaardig dieet en uiteraard past daar geen vlees in.

 28. Mooi, inspirerend artikel! Ik ben inmiddels al heel wat jaartjes vegetariër maar eet en drink dus wel zuivel, kaas en ei. Ik ben zelf nog niet zo ver om de stap naar vegan te zetten. Ik denk dat het een goed idee is om dingen te gaan vervangen voor iets anders. Nu ontbijt ik elke ochtend met yoghurt, muesli en fruit. Dan zou ik dus een alternatief voor de yoghurt moeten gaan vinden! Dat is het grootste struikelblok denk ik.. Maar ik kom er wel! :)

  1. Je hebt sinds een week een vegan yoghurt van het Albert Heijn eigen merk! Deze is ook een beetje zurig en goedkoper dan de Alpro versie! Misschien een keertje het proberen waard.

   1. OH, die moeten wij ook eens proberen! heb ik nog niet gezien :)

  2. Alternatieven voor yoghurt zijn er op basis van soja, haver en kokos :)

 29. Kaas eet ik gelukkig al niet veel, maar af en toe vind ik het wel heel lekker bij een bepaald gerecht zoals wraps, maar ik kan het wel makkelijk laten staan, ook omdat het inderdaad niet zo gezond is. Ik ben nu thuis plantaardig aan het eten en ik mis de kaas ook niet. Ik at altijd mijn salade met huttekase, maar ik doe er voor de smaak nu gedroogde tomaten door, stiekem veel lekkerder. Kaas gaat me ook steeds meer tegenstaan en kan ik er niet echt meer van genieten. Ik eet dus nog wel af en toe kaas en ik moet nog wat meer uitproberen qua smaken zoals je de voorbeelden die jij geeft en dan komt het vast goed om het volledig te laten gaan :). Handig artikel!

 30. Super herkenbaar…ik eet vooral nog kaas buitenshuis. Anderen vinden vegetarisch koken vaak al lastig genoeg en ook uit eten wordt het lastig. Is er ook sprake van dierenleed bij biologische zuivel?

  1. Er zal waarschijnlijk sprake zijn van minder dierenleed, maar ook voor biologische zuivel worden kalfjes veel te vroeg bij hun moeder weggehaald. Wij blijven het standpunt huldigen: wij vinden het niet nodig om dieren geboren te laten worden, om vervolgens voor ons te moeten werken/lijden en uiteindelijk sterven.

   1. Jullie hebben helemaal gelijk! Ik ben alleen nog niet helemaal zo ver merk ik dan ;-)

 31. Aan 1 kant herkenbaar; als vegetarier zei ik ook dat ik absoluut niet zonder kaas en ei zou kunnen. Aan de andere kant; ik ben in 1x overgegaan van 9 maanden vega naar 100% vegan en er geen problemen mee gehad. Nepkaas gebruik ik ook bijna niet omdat ik ze toch niet zo lekker vind als echte kaas, dus dan liever niet. De trucjes die het voor mij deden: edelgistvlokken en dit budget kaas recept :D http://www.veggieonapenny.com/vegan-cheese/

 32. Jaa ik herken me hier echt in. Ik vind alles met kaas lekkerder:)

  1. Dat vond ik dus ook, maar nu moet ik er niet meer aan denken ;)

 33. Even een tip ik heb laatst via een nieuwe bezorgsite in amsterdam een pizza besteld met vegan kaas en dat was super lekker!

 34. Ik eet niet vegan, maar zoals jij het al aangeeft, zou dat het allerallerallerallerlastigste zijn om te laten. Ik ben namelijk echt kaasverslaafd. Er is zoveel dat je moet laten, zoals pizza!

 35. Ik kan het me voorstellen. Wat mij vooral weerhoud is yoghurt. Kaas zou ik prima zonder kunnen! Idd met edelgistvlokken en geweekte cashewnoten heb je zo een kaassausje en daarmee een overheerlijke Mac & Cheese gemaakt. Maar yoghurt zou ik echt niet kunnen laten staan. Ook idd vanwege die romige volle smaak. Ik hou gewoon zo van yoghurt en dan met name Griekse yoghurt. Daar kun je mij echt voor wakker maken.

  1. Heb je kokosyoghurt al eens geprobeerd? dat heeft dat romige van Griekse yoghurt, vind ik.

 36. Leuk artikel. Ik heb nooit moeite gehad met kaas op zich. De enige zuivel die ik nog af en toe eet is yoghurt. Ik smelt voor pizza zonder kaas. ik eet dat al jaaaren……ik vind die blik in hun ogen zalig als ik pizza zonder kaas bestel…DAT MEEN JE NIET ….DAT IS TOCH GEEN PIZZA ??????

  1. hahaha heel herkenbaar! Of bij het Mexicaanse restaurant aan burrito zonder vlees, kaas en zure room bestellen :’)

 37. Ik merk het bij mezelf ook, ik ben gewoon verslaafd aan kaas! Andere zuivelproducten kan ik inmiddels makkelijk laten staan, dat gaat goed. Edelgistvlokken gebruiken ipv Parmezaanse kaas over de pasta is een goede optie. Ik denk dat ik dat gewoon eens ga proberen en ga zien hoe dat bevalt. Stapje voor stapje :-)

 38. Ik vind je reden om geen kaas en zuivel te nemen een heel goede. Ik weet ook de horror in de zuivelindustrie. Toch kan ik kaas niet laten staan. Misschien ooit, maar nu niet, ook met zo weinig opties hier. Nu eet ik niet veel kaas eigenlijk en melk drink ik ook niet veel. Ik vind het knap hoe je hier mee omgaat!

 39. Als ik erover nadenk, eet ik echt zo goed als elke dag kaas.. Ik ga de komende dagen proberen minderen en eens kijken wat voor effect dit op mijn lichaam heeft!
  Naomi, x

 40. Ik eet zelf niet veganistisch, maar het lijkt me wel echt heel moeilijk om te stoppen met kaas. Niet dat ik kilo’s wegbunker, maar als ik niet weet wat ik wil eten is het 9 van de 10 keer: kaas (met cracker). Dus ja, nog eventjes wachten met veganistisch eten..

 41. Toen ik er een paar jaar terug achter kwam dat ik koemelkallergie heb, dacht ik dat het heel moeilijk zou worden. Eigenlijk had ik er geen seconde moeite mee, de knop was meteen om in m’n hoofd. Ik eet nog steeds geitenkaas en vlees, maar ik probeer het erg weinig te doen. Ik ben al een tijdje bezig met vegetariër te worden, maar mijn gezondheid is erg slecht dus de dokter weerhoud me er nog even van om m’n voedingspatroon op die manier om te gooien. Ik denk dat als ik 100% stop met vlees eten dat ik dan erg veel moeite zal krijgen met niet meer geitenkaas eten, maar dat is nog even voor de toekomst.

  1. Je hoeft ook niet alles tegelijk te doen ;) Wat betreft je gezondheid: het zou je nog kunnen verbazen hoe het je gezondheid ook heel erg goed kan doen als je bepaalde dingen niet meer eet!

 42. Ik ben al honderd jaar vegetariër en sinds een aantal jaar glutenintolerant, dat is thuis te doen (daar eet ik meestal zelfs vegan en glutenvrij) maar buiten de deur een ramp (heb er recent een tweedelige blogpost over geschreven getiteld “Salade Geitenkaas”) en dan woon ik nog in Amsterdam.

  Ben nu op het punt gekomen dat ik eigenlijk nooit meer buiten de deur eet, want die (vaak redelijk liefdeloos bereidde, eigenlijk niet eens echt vegetarische want dierlijk stremsel, zonder die kilo brood erbij nauwelijks wat voorstellende) salade geitenkaas à 15 euro komt me ondertussen wel de neus uit. /frustraaatie

  1. Daar herkennen wij ons nou helemaal niet in! En wij wonen ook in Amsterdam, zoals je weet ;) Heb je onze hotspotkaart al gecheckt? + zie volgende comment.

 43. Oh, te vroeg op comment gedrukt: ik zou dus ook dolgraag met die kaas kappen, maar kan dan echt letterlijk niets meer buiten de deur eten, is mijn ervaring. Mocht iemand dit lezen en denken: “Welnee, bij [vul in] kun je uitstekend vegan glutenvrij eten!” dan houd ik me uiteraard aanbevolen! :-)

  1. Welnee, bij Spirit/SLA/Coffee and Coconuts (en nog heel veel andere plekken) kun je uitstekend vegan glutenvrij eten! ;)

   1. Coffee and coconuts & Spirit ( in Rotterdam, toch?) heb ik nog niet geprobeerd, SLA vond ik zelf nogal mwah (zowel qua eten als qua belevenis) maar die probeer ik voor de eerlijkheid (iedereen heeft wel eens een matige dag tenslotte) binnenkort nog een keer. :-)

    En inderdaad, er zijn wel plekken waar iets goeds te vinden is (laatst in Den Haag nog uitstekend gegeten bij De Hagedis, geweldige tip!), maar (en ik weet dat dat me een enorme zeikerd maakt) ik vind dat we in 2015 (zeker in een ~wereldstad~ als Amsterdam) toch wel zo ver zouden moeten zijn dat ik niet eerst uitgebreid moet gaan researchen waar ik iets kan eten en bij etentjes in de professionele sfeer (met vrienden is het geen issue natuurlijk, die zijn ook vega(n) en/of houden er liefdevol rekening mee) altijd degene moet zijn die “nee, sorry, ik kan niet zomaar even mee naar [insert standaard restaurant/café/eetgelegenheid] want ik kan daar niets eten” moet zeggen.

    Dat ik altijd de zeikerd en de zeur en de lastigerd moet zijn die nooit eens spontaan met collega’s ergens iets kan gaan eten, omdat ik in een gemiddeld restaurant de keus heb tussen die @#$ salade geitenkaas zonder brood (en eigenlijk het liefst zonder geitenkaas) of (en dit is mij daadwerkelijk ooit eens voorgezet) een salade nicoise zonder brood, boter, tonijn en ei. Waarna ik soms alsnog croutons of zaadjesmix-met-gluten op mijn sla gemikt krijg.

    Het zit me nogal hoog want ik heb dit in de afgelopen weken íets te vaak meegemaakt, maar om even op een positieve noot (*Ping!*) af te sluiten: gezien het feit dat er steeds meer plekken komen waar vega(n) gegeten kan worden en ook glutenvrij steeds bekender wordt, heb ik goede hoop voor de toekomst. En keep up the good work wat betreft de groene hotspots! :-) /novel

 44. Ik ben heel blij met de alternatieven die je aankaart. Als vegetariër (mijn leven lang al) heb ik inderdaad de neiging veel kaas te eten, terwijk ik het als kind niet eens lustte. Ik vraag me nu af of het misschien gebrek aan fantasie is dat er standaard kaas in mijn winkelmandje beland….Zou ik dan toch zonder kunnen?

 45. Ik heb zelf niet veel problemen om kaas te laten staan.. ik vind het heel moeilijk om yoghurt en eieren te laten staan. Ik weet dat er plantaardige yoghurt is maar die is niet betaalbaar voor mij :(

 46. Mooi artikel, en bedankt voor het delen! Herkenbaar, ik geloof ook wel dat kaas verslavend is. Mij lukt het niet om ervan af te blijven, maar wat je verteld over darmklachten is ook heel treffend… Ik heb zelf een darmziekte en ik weet soms niet waar mijn klachten vandaan komen, maar ik eet sowieso zuivel elke dag in de vorm van kaas, yoghurt en soms melk. Wat goed dat je jezelf de tijd hebt gegeven om die overgang te maken zonder jezelf een wet op te leggen dat je ineens geen kaas zou mogen eten!

  1. Hmm.. als ik jou was zou ik het dan ook maar eens een kans geven, want bij mij was het echt een kwestie van: we hebben alles geprobeerd en alles onderzocht. En ik stopte met zuivel en het was over. Daar had de huisarts kennelijk nooit aan gedacht ;)

 47. Ik ben vegetarier, eet nog wel biologische eieren en Turkse kaas. Melk drink ik al niet meer, ik dronk melk toch al niet. Ik eet geen vlees, ik koop geen kleding enz. van dierlijke materialen. Ik wil heel graag als vegan door het leven, maar het lijkt mij zo moeilijk allemaal, ook heb ik pas geleden nog gezien dat mensen een raw dieet volgen. Wat is jullie mening hierover?

  1. We hebben er niet per se een mening over, want we hebben er ook niet voldoende verstand van. We weten alleen dat rauw eten voor ons niet haalbaar is, omdat we teveel van lekkere vegan taartjes en warme vegan maaltijden houden ;)

 48. Ik moet zeggen dat ik zelf nooit zo heel veel van kaas heb gehouden. Vind het te zout, te vet en gesmolten of gebakken al helemaal. Daarentegen houd ik wel ontzettend van zure room of crème fraiche en geitenkaas omdat die zo lekker fris en zurig zijn. Met plantaardige room bereik je toch niet dezelfde smaken helaas. :-(

  1. Dat klopt. En dat is dus 1 van die dingen die je op een gegeven moment zult moet accepteren als je idealen heel belangrijk voor je zijn. Je kunt niet alles hebben – letterlijk ;)

 49. Ik eet zelf vooral nog kaas als ik bij andere mensen eet, sommige van hen vinden vegetarisch al lastig genoeg en ik wil ook niet vervelend zijn. Maar als ik de keuze heb vermeid ik het zo veel mogelijk! :) Maar ik heb ook de regel voor mijzelf ingesteld dat ik alleen niet vegan producten mag weigeren (behalve vlees dan) als ik een alternatief heb op dat moment. Aangezien ik wel genoeg moet blijven eten, ik ben namelijk een aantal kilos afgevallen sinds ik vegetarisch/veganistisch eet en ik wil niet te dun worden.

 50. Erg herkenbaar!
  Ik ben nu bijna 6 jaar vegetarisch en eet eigenlijk alleen soms nog tonijn (ik weet dat het gek is, maar ik vind het zo lekker..) het moment dat ik dat ook niet meer wil eten is wel erg dichtbij.
  Nu over de kaas, ik at het vroeger eigenlijk nooit omdat ik het niet lekker vond. Behalve op een pizza, pasta etc.
  Nu ben ik de laatste jaren gek geworden op oude kaas en ook steeds meer op jonge kaas. Afgelopen zomer ben ik er pas achtergekomen wat stremsel is en dat het in kaas zit verwerkt.
  Ik wil heel graag van het kaas eten af omdat ik het idee dat er dus stremsel in zit ontzettend vies vind en het ook best vettig is altijd. Gelukkig is geitenkaas zonder stremsel

 51. het is een heel herkenbaar stuk. Zelf ben ik het grootste deel van mijn leven vegetarisch. Ik ben begonnen met het schrappen van bepaalde voedingsmiddelen na een grote detox voornamelijk om gezondheidsredenen. Eerst alleen geitenkaas nog en geen kaas van de koe maar van de ene dag op de andere ben ik ook daarmee gestopt. Melk dronk ik al jaren niet (alleen zondigde ik af en toe met een koffie). Het rare is dat ik vanaf de eerste stopdag geen enkele behoefte meer heb aan kaas in welke vorm dan ook. Ik was een kaasmonster dus was zelf ook verbaasd dat ik de kaas niet als gemis ervaarde. Maar behalve dat ik me er gezonder door voel ben ik ook anders gaan nadenken over zuivel, kaas en eieren en het dierenleed wat ermee gepaard gaat.
  Uit eten gaan blijft lastig in de regio waar ik woon, maar ik vraag gewoon aan de kok of hij/zij een alternatief kan bedenken en vaak lukt dat dan toch wel. Maar een compromis moet ik altijd wel maken (brood bijvoorbeeld…wil ik weinig eten maar buiten de deur doe ik dat dus wel). Wat een feestje als ik naar een stad ga waar een keuze is uit restaurantjes :)

 52. Pfff Merel ik zit echt met dit kaas-dilemma in mijn buik. Niet letterlijk want ik het me in weten te houden. Maar ik wist dat je hier al eens over had geschreven en daarom zocht ik het artikel weer op. Ik ben vanaf mijn tiende vegetariër geworden. De laatste maanden eet ik vegan, behalve de kaas. Ik vind het zo lastig maar jouw artikel geeft mij weer nieuwe moed en inspiratie om voor mijn idealen te gaan! Thanks <3

 53. Koop maar Engelse kaas, het is heerlijk en bijna alle Engelse kazen zijn sinds jaren met VEGETARISCHE STREMSEL gemaakt. Geen idee waarom vegetarische stremsel nauwelijks in Nederland wordt gebruikt. Weten jullie dat wel?
  PS Engelse kaas is niet makkelijk te vinden in NL. Geen idee waarom dat is.
  Trouwens ik ben ook Engels :).

 54. Wat ontzettend tof dat je hierover schrijft. Zit nu in een proces van veganistisch leren worden ( het besef is er, nu nog afkicken van oude eetgewoonten en terugvallen) en verdiepen en dit stuk helpt onwijs! Dat stukje over caseïne ook! Las net ook ergens dat veel kazen met stremsel van lebmaagsap van een kalf worden gemaakt. Brrr… Thanx!! Suzanne

 55. Ik heb niet alle reacties gelezen, maar ik blijf gewoon eten wat ik lust, ik heb respect voor ieder mens. die het afgeschaft heeft. Ik heb twee dochters die vegan zijn in alles. Maar ik doe er niet aan mee en zeg geen sorrry

 56. Dag dames en heren,

  Kaas is een van de grootste obstakels in mijn leven. Al jaren wil ik vegan worden, maar die kaas is verslavender dan morphine. Vooral geitenkaas kan ik niet met mijn klauwen vanaf blijven. Mijn leven zal niet compleet zijn zonder kaas, vrees ik. Ook mozzarella kan ik niet vanaf blijven. Kei lekker. Gisteren moest ik huilen bij om het idee dat ik niet meer kaas door dat keelpijpje van mij zal doorboren. Help mij de groene meisjes. Alsjeblieft!!

  1. Dag Cora,

   Hier het zelfde probleem :( De lust van kaas is te sterk bij mij. Iedereen om me heen pushed me ook om kaas te eten. Vegan worden is voor mij echt een must maar kaas is zo moeilijk om af te schudden. Mijn man is kaas boer en ik durf het ook niet tegen hem te zeggen. Wat moet ik doen!?

   Groetjes Maartje

 57. Wat fijn dat je hierover schrijft! Ik ervaar dezelfde behoefte om kaas te blijven eten. Ik zie dat jij veel avocado gebruikt in je eten als soort van “vervangend comfortfood”. Helaas ben ik allergisch voor avocado. Heb je nog andere tips die ik eventueel zou kunnen proberen? Alvast bedankt :-)!

 58. Dank voor het delen!
  Heel herkenbaar, het ‘afkicken van geitenkaas.
  Het is een pittige, maar inspirerende reis, die naar een volledig veganistisch leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *