Vegan Challenge vragen beantwoord #4

vvragen1

Foto: Lisa Kunst 

Wow, deel 4 alweer! Gaat het goed met de Vegan Challenge? We zijn benieuwd! Er blijven nog steeds vragen binnenkomen, dus wij gaan vrolijk door met beantwoorden. Volgende week is het de laatste maandag van oktober en dus ook de laatste keer dat we dit artikel online plaatsen. We gaan alle vragen bundelen en op een overzichtelijke manier archiveren, zodat we mensen naar deze artikelen kunnen verwijzen wanneer ze vragen hebben. Over een half jaar is de Vegan Challenge weer en het zou maar eens zo kunnen dat we deze rubriek dan weer nieuw leven inblazen! Stel dat er tussendoor nog heel veel vragen binnenkomen, dan kunnen we natuurlijk altijd tussendoor nog een extra ‘De Groene Meisjes beantwoorden vragen over vegan leven’ artikel doen. Voor nu: deel 4. Er zijn weer goede vragen gesteld en we hopen jullie weer een stukje verder op gang te helpen!

Is veganistisch eten duur? Hoe pakken jullie het aan?

Leuk dat dit wordt gevraagd! We hebben namelijk een uitgebreid hoofdstuk aan dit onderwerp gewijd in ons boek, inclusief tips en een boodschappenlijst van dingen die wij standaard in huis hebben. Op die lijst laten we de prijzen van dezelfde producten bij de biologische winkel, de reguliere supermarkt en een Turkse winkel of Aziatische toko zien. Je ziet dan dat de prijzen nogal uiteen kunnen lopen. Ook geven we in het boek tips over hoe wij ervoor zorgen dat we binnen ons budget blijven – al laten wij ons ook heus wel eens verleiden om een duurder product te kopen bij een specialen winkel, gewoon omdat het zo leuk is om iets nieuws uit te proberen.

Maar, let op! Nieuwe producten uitproberen hoeft niet altijd super pricy te zijn. En het hoeft ook niet altijd bij speciale biologische winkels. Dat kan namelijk ook gewoon bij Aldi! Of op de markt. Of bij Lidl of de Aziatische toko. Kortom; plekken waarvan iedereen weet dat je er goed lowbudget kunt shoppen.(edit: ik ben vanmorgen naar Aldi geweest en ja hoor, erg leuke dingen gevonden! Hier gaan we asap iets mee doen)

Omdat we er al vaker over hebben geschreven, en dus ook in ons nieuwe boek, houden we het hier eventjes kort en bondig: nee, veganistisch eten hoeft absoluut niet duur te zijn, zo lang je de goede adresjes kent, de aanbiedingen in de gaten houdt, veel zelf maakt en weet wat je in huis moet halen om een goede basis te hebben. Ook proberen wij onze recepten zo lowbudget mogelijk te houden. Wat denk je van een wrap met zuurkool? Of een makkelijke maaltijdsoep met heel veel veggies? Makkelijk, lekker, gezond en goedkoop! Eigenlijk is veganistisch eten in de kern van de zaak heel erg eenvoudig en sober. Wat heb je nodig? Groenten, fruit, peulvruchten, wat noten en wat graan. Dat is in principe de basis. Verder kun je het zo duur  en zo uitgebreid maken als je zelf wilt!

Dragen jullie (tweedehands) leer?

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten en dus ook (zeker) geen leer. Leer is de huid van een dier – dat alleen al is geen prettige gedachte. Los daarvan hoef je maar één documentaire te kijken over de kledingindustrie en je weet dat het produceren van lederen kleding en schoenen erg milieuvervuilend is. Wist je bijvoorbeeld dat in landen als India en Bangladesh er dorpen zijn waar 80% van de kinderen gehandicapt wordt geboren? Dat komt doordat het water, de lucht en de bodem extreem vervuild zijn, doordat er in de directe omgeving leer wordt gelooid. Het is dus niet alleen 1) zielig voor de dieren, 2) een naar idee om de huid van een dier te dragen, maar ook 3) niet erg liefdevol voor je medemens om hier niet over na te denken. Mocht je over dit laatste onderwerp graag meer willen weten, dan raden we je de documentaire The True Cost aan. Erg interessant en leerzaam, sowieso een aanrader om te kijken.

Dus nee, leer kopen, dat doen we niet. Maar wat doen we dan met leer dat we al in de kast hebben staan? Sommige artikelen heb ik weg gedaan. Zoals tassen die ik sowieso niet meer nodig had. Beide hadden we nooit een leren jasje ofzo, dus het bleef bij ons bij schoenen en tassen. Schoenen zijn toch een wat lastiger verhaal, omdat het nu eenmaal waar is dat leer een enorm duurzaam materiaal is. Let op, met duurzaam bedoelen we dan: je kunt het erg lang gebruiken, want de meeste leren schoenen worden helemaal niet duurzaam geproduceerd. Om een voorbeeld te noemen: ik (Merel) heb nog een paar winterlaarzen van uit mijn pre-vegetarier tijdperk. Die laarzen heb ik echt al een jaar of acht, inmiddels. Ik draag de laarzen alleen in de winter, op heel koude dagen, dus je kunt je voorstellen dat ze na acht jaar eigenlijk nog steeds prima zijn. Het zijn ook de enige laarzen waarin in mijn voeten op extreem koude dagen warm houd. Die laarzen heb ik niet weggedaan, omdat ik nog geen goed alternatief heb. Daarbij komt dat ze nog in erg goede staat zijn en ik geen dingen wil wegdoen die nog goed zijn – dat vind ik ook niet duurzaam. Toch moet ik wel eerlijk zeggen dat ik de laarzen ieder jaar met minder plezier uit mijn kast haal, in de winter. Mocht ik voor komende winter een goed alternatief hebben gevonden, dan weet ik ook niet of ik ze dit jaar aantrek. Het dragen van de huid van een dier is me gewoon heel erg gaan tegenstaan in de loop van de jaren. Dan maar liever wat koudere voeten.

Voor ‘gewone’ schoenen, voor iedere dag, zijn er meer dan genoeg alternatieven. Hetzelfde geldt voor tassen. In Vegan Challenge Vragen Beantwoord #2 hebben we een lijstje met merken opgenomen. Mijn lievelingsmerken? Matt&Nat voor de tassen, Dr Martens en Native Shoes voor de schoenen.

Nieuw leer kopen? No way. Ook niet als het van een merk is dat alleen maar leer gebruikt van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Waarom niet? Omdat we geen huid van een dier willen dragen. We willen die industrie niet steunen of in stand houden. Nu vroeg iemand: wat vinden jullie van roadkill-leer? We nemen aan dat dit leer is dat wordt gemaakt van de huid van dieren die op de weg zijn overleden? Dus dieren die zijn aangereden en gestorven? Na wat googelen blijkt dat er in die industrie ook veren en bont worden gebruikt, allemaal van dieren die dus al dood waren en waarvan de huid wordt gebruikt. Tsja, dan blijven we bij het punt: we vinden het gewoon een naar idee om de huid van een dier te gebruiken. Maar natuurlijk, als je dan toch heel graag leer wilt kopen, doe het dan alsjeblieft van een merk dat zo diervriendelijk mogelijk opereert. Voor ons blijft gelden: we hebben het niet nodig.

Welke plantaardige vervangers van zuivel kan ik het beste gebruiken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vorige week hebben we het over het gebruiken van sojaproducten gehad  – dank voor alle aanvullende reacties hierop! Vervolgens werd de vraag gesteld: welke producten kun je het beste gebruiken? Dat hangt een beetje van het doeleinde af.

Zo weten we bijvoorbeeld dat havermelk en speltmelk het erg goed doen als je latte-art op je koffie wilt maken. Rijstmelk schuimt voor geen meter, dus dan kun je weer beter sojamelk gebruiken. Overigens schuimen wat vettere melken, mét suiker, over het algemeen het beste. Amandelmelk gebruiken we graag voor het maken van havermoutontbijtjes, omdat het zo lekker romig is, kokosmelk gebruiken we graag in hartige gerechten zoals curry’s en soepen en ijskoude rijstmelk doet het goed in zomerse smoothies. Zo zie je: voor elk doeleinde is er wel weer een andere plantaardige oplossing favoriet. Het blijft een kwestie van uitproberen. Dat doen wij al vier jaar lang en het blijft een leuk experiment ;)

Waarom gebruiken veganisten geen honing?

We snappen heel goed dat het voor veel mensen veel makkelijker is om zich in te leven in dierenleed als het om huisdieren of andere ‘aaibare,’ grote dieren gaat, dan wanneer het om insecten gaat. Ik zal niet beweren dat ik dol ben op insecten. Sterker nog, ik ben als de dood voor wespen, ik gruwel van kakkerlakken en muggen zullen nooit mijn lievelingsdiertjes worden. Maar het zijn dieren. Net als dat veel mensen vissen niet als dieren zien, omdat ook vissen een vrij laag aaibaarheidsgehalte hebben, zijn ook insecten levende wezens. Als je kijkt naar de essentie van het veganist-zijn, dan zou je het kunnen samenvatten als: je wilt goed zijn voor al het leven op de aarde. Dat betekent dat je goed bent voor je medemens en voor jezelf, voor de dieren en voor het milieu. Daar vallen insecten ook onder. Honing is een dierlijk product, waar dieren voor hebben moeten werken. Je kunt het dus geen veganistisch product noemen.

Toen ik het boek ‘de Bijen‘ (een literaire roman,) las, zag ik pas in hoe weinig we eigenlijk weten van het insectenrijk. Misschien helpen de volgende losse feitjes je om je een beter beeld bij het produceren van honing te vormen:

Honingbijen leven van nectar en stuifmeel. Het is keihard werken voor een bij om honing te maken. Bijen moeten zo’n 200 keer af en aan vliegen om 1 gram honing te maken. Moet je nagaan hoeveel arbeid er in 1 pot honing zit. Dat doen jij en ik de bijen niet na. Nu weet ik wel, wij zijn geen bijen en we kunnen niet vliegen en al helemaal niet zo snel als de bijen dat kunnen, maar het is toch iets om eens over na te denken en om ieder geval respect voor te hebben.

Wat met name een kwalijke zaak is, is het feit dat de honing uit de bijenkasten wordt verwijderd en wordt vervangen door suikerwater. Bijen consumeren dus water met suiker, dat ongeveer even zoet is als de honing, maar belangrijke voedingsstoffen mist.  Hierdoor verslechtert de gezondheid van de bijen en sterven hele groepen bijen uit. Hoe het dus komt dat er steeds meer bijen op de wereld zijn? Doordat het eigenlijke voedsel van de groep dieren die ervoor werken, van hen wordt afgenomen.

Dan zijn er nog verhalen over kunstmatige inseminaties: er wordt in het achterlijfje van een bij geknepen om zaad te verkrijgen. Dit moet zo’n 10 tot 12 keer gebeuren om voldoende zaad te vergaren. Vervolgens wordt dit zaad met een pipetje ingebracht in de koninginnenbij, om maar zoveel mogelijk nakomelingen te produceren. Het is hetzelfde verhaal als met wol, waar we het vorige week over hadden: in de kern van de zaak is het een natuurlijk proces. Maar doordat mensen meer en meer willen, blijft er weinig natuurlijks van over. Massaproductie is nooit een goed idee – dat blijkt maar weer.

Heel eerlijk? Het heeft vrij lang geduurd voordat wij ons verdiepten in het verhaal achter honing. Waarom? Omdat het insecten zijn. Ja, het is lullig om toe te moeten geven, maar het is zo. Maar als je eenmaal weet hoe het zit, dan kun je er niet meer omheen. Grappig genoeg geldt dat voor alle onderwerpen waarin we de afgelopen jaren keuzes hebben gemaakt en veranderingen hebben doorgevoerd. Honing is daar één van.

Hoe wij honing vervangen? Door producten als maple syrup en agavesiroop te gebruiken. En ook hebben we een merk gevonden die ‘nep honing’ maakt, die echt heel erg naar honing smaakt. Dit is plantaardige honing van het merk ‘Sweet Freedom.’  Veel meer informatie over dit toch wel vrij complexe onderwerp vind je in dit uitgebreide artikel van Peta. 

We hopen dat we jullie hiermee weer een stukje verder op gang hebben geholpen. Je weet het: nieuwe vragen zijn altijd welkom, dus stel ze gerust bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Vegan Challenge vragen beantwoord #4

  1. ” Wat met name een kwalijke zaak is, is het feit dat de honing uit de bijenkasten wordt verwijderd en wordt vervangen door suikerwater. Bijen consumeren dus water met suiker, dat ongeveer even zoet is als de honing, maar belangrijke voedingsstoffen mist. Hierdoor verslechtert de gezondheid van de bijen en sterven hele groepen bijen uit”

    Jeetje zeg dat wist ik niet. Mij is juist verteld dat je de honingbij juist helpt door honing te kopen, gewauwel dus! Dan maar geen honing meer en een extra lavendelplantje in de tuin.

    1. Sorry dat ik het zeg, maar dit is ook deels ‘gewauwel’. Mijn vader is imker, vandaar dat ik weet dat niet álle honing uit de kasten word gehaald, maar een klein deel. De suiker krijgen ze voor de winter begint als aanvulling. Ze krijgen dus nog steeds de voedingsstoffen die ze horen te krijgen.
      Maar dit geldt misschien niet voor de massale productie voor supermarkten. Dus deels ga ik wel mee in het verhaal van de groene meisjes. Want bij de massale productie gaat het ze alleen maar om geld.. Maar wat mij betreft moet je dit onderwerp niet over een kam scheren. Mijn vader gaat namelijk, net als vele andere imkers, heel diervriendelijk met zijn bijen om.

      1. +1 hier
        Mijn moeder is imker en al haar”imker-collegas” zijn zeer begaan met het welzijn van de bij. Veel imkers doen ook mee aan programma’s om mensen bewust te maken van het steeds zeldzamer worden van de bij. De grote boosdoener is de niet-biologische massa landbouw, dus teveel dezelfde planten op een grote oppervlakte en natuurlijk teveel gif spuiten. Ik vraag me zelfs af of er zonder imkers nog wel genoeg bijen zouden zijn in Europa. Veel imkers moedigen ook aan om zelf een bijenkorf te nemen in je achtertuin (iig hier in Frankrijk op het platteland, kan dat als je in een rijtjeshuis woont je buren het niet zo prettig vinden).
        Anyway, dat wilde ik dus even kwijt, aangezien ik geloof dat imkers iets positiefs brengen door bijen te houden.
        Verder begrijp ik dus wel dat het moeilijk is om onderscheid te maken daarin, en dat het ook onder “dieren uitbuiten” valt als je vegan bent, ook al is een bij minder fluffy dan een schaap of een geitje zoals jullie zelf zeggen :).
        Zoals altijd mijn compimenten aan de groene meisjes dat ze het mogelijk maken om hier zo respectvol over te kunnen praten :)

  2. Hej, vanuit het noorden van zweden volg ik jullie, heerlijk!! Wordt er erg blij van al die inspiratie!

    Maar er zijn toch minder bijen niet zpals ik e tekst meer…..

    Kussies

  3. Ah ik wist niet waar ik moest beginnen met mijn zoektocht naar het verhaal achter honing, ik gebruik het zelf heel graag voor mn acne maar sinds mijn vegan switch niet meer. Wilde het eerst uitzoeken en als het wel mee viel wel weer gebruiken. Maar ik weet genoeg, er is vast genoeg ander natuurlijk spul dat net zo goed werkt :). Thanks voor de info.

    1. Dat weet ik wel zeker :) Heb je wel eens naar de producten van MADARA gekeken? Daar zitten erg prettige producten bij die heel rustig zijn voor je huid.

      1. Yes!! Die heb ik inderdaad in mijn youtube lijstje. Ik moet zeggen dat het ook al heel goed gaat hoor sinds het plantaardige eten! Maar wilde dus mijn routine ook zo natuurlijk mogelijk en honing was wel echt een wondermiddeltje maar na 2 maanden niet gebruiken, is er ook niet zo veel aan de hand. Dus ik kies gewoon voor de lieve bijtjes en niet mijn oude gebruiken. En ja MADARA lijkt me echt super fijn. Ga ik even onderzoekje naar doen!

  4. Niet alle imkers gaan op een dergelijke manier met hun bijenvolken om. Goede imkers oogsten alleen de overproductie van honing en geven alleen suikerwater als de productie van honing ondermaats is geweest en dus onvoldoende voor een volk om de winter mee door te komen. Als je honing koopt bij een plaatselijke imker kun je precies navragen hoe hij/zij omgaat met dit soort zaken. En voor mensen die hooikoorts hebben, kan het heel heilzaam zijn om honing uit hun omgeving te geven omdat het een anti-allergische werking heeft.

    1. Dat is waar. Helaas is het overgrote deel van de honing die verkocht wordt in supermarkten, of die verwerkt zit in producten (food en non-food) wel afkomstig van imkers die op deze manier met hun bijen omgaan. Dat is de prijs van massaproductie.

      1. Dan is het maar goed dat één van mijn beste vriendinnen imker is en ik dus weet hoe goed zij voor de bijen zorgt! ;)

        1. Gelukkig kun jij daar dan je honing kopen en andere mensen daarover informeren :)

        2. Mooi om te lezen, ook al is dit artikel al wat ouder. Wij wonen op een biologische boerderij, en om ons heen wonen ook twee biologische tuinders. Beiden hebben bijen, en geen van beide geeft de beien suikerwater, nooit! Ze halen alleen het overschot aan honing uit de korven, en zorgen er juist voor dat de bijenpopulatie groeit. Ik begrip het punt met de link naar massaproductie, maar ik denk dat het goed is dat de imkers die heel zuiver honing winnen, wel even in het zonnetje gezet mogen worden. Want juist die mensen, net als veel biologische boeren, worden vaak over een kam geschoren met mensen die buigen voor de massaproductie van deze tijd. Terwijl kleinschalige boeren (zoals mijn man) heel anders boert dan wat je op tv ziet, dan wat de media vertelt over bio-industrie, etc. Mooi om te lezen dat hier oor naar is en dat er gewoon gesprek mogelijk is op deze site! :)

  5. Wat een fijn en verhelderend artikel weer. Vooral dat honing stukje! Ik zat zelf nog op de wip ‘omdat bijen toch niet doodgaan van de productie’… wel dus! Ik heb nog wel een vraag in die lijn. Niet flauw bedoeld, maar… waar ligt de eindlijn (niet de grens, want ik vind dat je wat betreft het voorkomen/ vermijden/niet deelnemen aan dierenleed niet echt te ver kunt gaan): ik sla bijvoorbeeld geen muggen, mieren en fruitvliegjes dood, die zet ik waar mogelijk buiten. Maar als ik luizen zou hebben zou ik die zeker om.zeep helpen en als ik op reis ben in gebieden waar malaria voorkomt geef ik die mug wel een mep (om over bepaalde bacteriën maar te zwijgen)… Hoe kijken jullie hier tegenaan?
    En daarnaast: blijf ons motiveren en inspireren, we worden zo blij van jullie!

      1. Maar dan kom ik terug bij mijn standpunt dat ik overall laat gelden voor mijn keuzes om vegan te zijn: ik wil niet alleen dat dieren moeten werken of lijden voor mijn comfort, ik ben het er ook gewoon niet mee eens dat er zoveel dieren (en dus ook insecten) geboren moeten worden, om vervolgens voor ons weer te sterven. Ik vind dat een heel vreemde ‘regeling’ in het leven. Zouden ze met mensen eens moeten doen: extra veel mensen geboren laten worden voor een of ander project, om ze vervolgens door uitputting weer te laten sterven… hmm, dan heb je de maatschappij aardig op z’n achterste benen denk ik.

        1. Ik snap je punt, maar ook ik denk er anders over. Want ook als een imker zich niet met het volk zou bemoeien, dus volledig zijn gang laat gaan, zullen de bijen na zes weken dood gaan. Dat komt niet door de mens. De bijen putten zich uit voor hun bijenkoningin :-)

    1. Hier ben ik ook wel benieuwd naar, hoe jullie hiermee omgaan!
      Ik denk er hetzelfde over als Nynke, ik ga geen vlieg doodslaan puur omdat ik me irriteer, maar een luisinvasie of malariamug zijn wel uitzonderingen. Het verschil is denk ik wat je als ‘zelfverdediging’ ziet, maar dat is wel een fijne lijn natuurlijk. Een plaag van ongedierte (zilvervisjes) in je huis bijvoorbeeld, ik heb er niet per se veel last van maar om ze nou in al mijn spullen te laten zitten?

      Mooi artikel weer.

      1. Ik pak dit onderwerp voor komende maandag op, want er kwamen meer vragen over :)

  6. Hallo!
    veganisme is iets dat zeker op mijn probeerlijstje staat, maar bij sommige uitgangspunten heb ik toch mijn bedenkingen of vragen…
    Dat het looien van leer milieubelastend is, kan ik me heel levendig voorstellen. Maar is het kunstmatige alternatief beter? De chemische processen die worden gebruikt om kunststoffen te verwerken zijn evengoed niet echt milieuvriendelijk lijkt me dan…? Of vergis ik mij hierin.

    Of zoals iemand die ik ken zweerde bij een synthetisch gevulde winterjas omdat die wollen jas niet verantwoord was ivm de manier waarop die schapen worden geschoren… Gaat me soms allemaal wat ver.
    Want wol is wel een natuurlijk product – als het biologisch wordt verwerkt uiteraard. Maar die synthetische alternatieven belanden uiteindelijk misschien wél op je bord onder de vorm van een vis (voor de niet-vegtariërs onder ons dan) of de groenten die met micro-plastic deeltjes werden bewaterd.
    Kan je beweren dat veganisme beter is voor het milieu dan mensen die flexitariër zijn maar wel biologische keuzes maken?

    In heel de maatschappij lijkt het steeds vaker dat we moeten kiezen tussen de cholera of de pest als het aankomt op de beste keuze te maken voor het milieu… En dat mensen door die bomen het bos niet meer zien.
    En dat maakt het jammer genoeg allemaal minder aantrekkelijk om er zelf ook echt iets aan te gaan doen. Het wordt een makkelijk schild om toch maar niets te moeten ondernemen.
    Maar ik denk dan: ‘Hey, beter 1000 mensen die 1 dag per week geen vlees meer eten dan 5 mensen die extreem ecologisch gaan leven en een voetafdruk hebben om U tegen te zeggen…’

    Dus, we moeten verder blijven gaan en mensen op verschillende manieren prikkelen! Alle beetjes helpen, ook de kleintjes.
    Goed bezig Groene Meisjes!

    respectvolle groeten!
    Valerie

    1. Ik snap je punt volkomen en ik ben het het helemaal eens met je punt over liever 1000 mensen die 1 dag in de week minder vlees eten etc. Het hoeft allemaal niet zo extreem om toch iets goeds te kunnen doen. En keuzes op het gebied van wol en leer, die zijn persoonlijk. Ik zelf wil gewoon niet bijdragen aan dierenleed, dus gebruik ik die materialen niet. Maar natuurlijk ben ik mij er heel goed van bewust dat dat niet betekent dat ik het eerste het beste product kan gebruiken, want ik vind mensenleed en milieuleed net zo erg. Dat betekent voor mij dat ik eerlijke mode (of tweedehands) draag en het milieu zo min mogelijk belast. Echter, je voorkomt nooit voor 100% dat iets of iemand moet inleveren op de keuzes die we maken. Helemaal klimaatneutraal leven is moeilijk. Helemaal de aarde niet belasten is gewoon onmogelijk, met alle mensen en dieren die erop rondwandelen. Daar moet je leren een beetje vrede mee te hebben, wil deze leefstijl blijvend voor je worden – anders word je neerslachtig of raak je verzuurd.

      Wij proberen alles positief te benaderen: niet kijken wat naar niet mag, maar kijken naar wat wel kan. Dus: geen leer, maar een alternatief. Ook geen plastic van de kledingsuper, dus of een vintage tas of een mooi, eerlijk en duurzaam merk. Dat betekent dat we soms wat langer moeten wachten tot we een tas kunnen kopen en misschien ook wat meer geld kwijt zijn. Maar dat hebben we geaccepteerd, dat hoort bij onze lifestyle. Ik denk dat het grootste probleem van vandaag de dag de massaproductiemaatschappij + de ‘ik wil het nu’ mentaliteit is.

      En ja, soms is het kiezen tussen twee kwaden. Ik heb een fiets nodig. Maar in de fietsbanden zit lijm die niet plantaardig is. Daar kan ik om gaan wakker liggen, maar het leven moet ook een beetje leefbaar blijven. Ik zou het jammer vinden als mensen zich laten remmen om stappen te zetten, omdat ze toch niet alles goed kunnen doen. (do niet niks omdat je niet alles kunt doen, is de uitspraak geloof ik)
      En ik hoop dat dat voor jou ook geldt :)

  7. Goh dat van de honing wist ik niet… Ik houd echt van honing, eet het regelmatig. Zou biologische honing niet een uitkomst kunnen zijn? Overigens vind ik Maple Syrup niet echt op honing lijken. Het is veel vloeibaarder en heel zoet. Mensen hier zijn er gek op trouwens hahaha

    1. Ik vind zelf agave siroop een heel fijn alternatief. Smaakt wel anders maar qua zoetheid werkt hij hetzelfde
      En als je zeker wilt zijn dat je honing ok is kun je het beste langs een lokale imker en die even goed aan de tand voelen ;)

  8. Ik had ooit gelezen dat een kommetje suikerwater buiten te zetten zodat bijen kunnen drinken op warme dagen. Is dit dan toch niet zon goed idee?

    1. Dat is puur om ze wat energie te geven zodat ze door kunnen volgens mij dus denk dat dat wel ok is

      1. Het suikerwater geeft de bijen inderdaad wel energie, maar niet de voedingstoffen die ze nodig hebben – die horen ze uit honing te halen. Maar inderdaad, als ‘extraatje’ zal het vast en zeker prima zijn.

        1. Ik heb nog honing staan in de kast die ik niet meer gebruik, weliswaar biologische honing, maar dan nog.
          Kan ik dit buiten zetten voor de bijtjes of hebben ze hier niks aan?

  9. Ik had eigenlijk nog nooit zo nagedacht over honing, en inderdaad, hoe dom het ook klinkt, alleen maar omdat het niet echt aaibare of ‘leuke’ dieren zijn. Eigenlijk heel gek want het is heel belangrijk om daar over na te denken!

    1. Het is sowieso belangrijk om over na te denken, want ook als je besluit nog wel honing te gebruiken, dan hopen we van harte dat mensen nadenken over lokale imkers die geen massaproductie-honing leveren.

  10. wat fijn dat jullie weer zo toegankelijk en positief alle vragen proberen te beantwoorden! Bedankt weer voor het helpen en inspireren!!

  11. Een (niet al te serieuze!) vraag over “daar vallen insecten ook onder (dierenrijk)”:
    Wat doen jullie als er de hele nacht een vervelende mug om je oren zoemt? Of je ineens een enorme spin tegenkomt in huis?

    Was voor de grap eens benieuwd omdat die vraag zo in me opkwam toen ik het artikel las ;)

    1. :) deze vraag pak ik op voor de volgende (en laatste) editie van deze rubriek, voor komende maandag.

  12. Leuk artikel! Ik zou juist denken dat het helemaal niet duur is, aangezien een pakje kipfilet bijvoorbeeld al €3 kost. Als je dat een paar keer per week haalt komt toch al weer op een tientje per week uit, bij mij dan tenminste. Terwijl veggies een stuk goedkoper zijn! Ik ben van plan om binnenkort een weekje vegan te gaan eten, gewoon om eens wat creatiever te zijn met mijn voeding en niet overal de hele tijd kip en tonijn bij te gooien. Ga jullie website daar zeker voor gebruiken!

    1. Super leuk om te horen! En inderdaad, vegan eten kan juist heel erg goedkoop… je moet alleen even weten hoe je dat aanpakt :)

  13. Ik heb jullie boek nog niet gelezen (ik woon boven een boekenwinkel die hem nog niet had en moet dus wachten totdat hij op bestelling aankomt). Anyways, misschien dat ik dan vraag naar een straks bekende weg, maar ik vraag me af of jullie tips hebben voor mensen die in ‘afgelegen’ dorpjes wonen (zoals ik), waar geen toko’s zijn en de supermarkten beperkt assortiment hebben. Ik zou graag namelijk wel duurzamer willen eten, maar heel veel producten zijn simpelweg niet te verkrijgen, en webshops zoals ekoplaza bezorgen niet, dan moet ik al weer 50km rijden om het op te gaan halen. Het is uiteraard te doen als je je hele maand boodschappen doet, denk ik, maar ik vind dat dan alweer lastig in te schatten, plus dat dingen al over de datum gaan dan.

    1. Ja hoor :) Want ons boek is lekker supermarktproof. Geen gekkigheid ;)

  14. Ja bedankt voor jullie antwoord! Ik vroeg naar road-kill leer en daarna heb ik pas jullie boek gelezen, dus toen was mijn vraag al grotendeels beantwoord, maar vind het fijn om toch nog even te lezen hoe jullie er op een meer persoonlijk niveau over denken. Geen leer meer voor mij, ben nu op zoek naar dr.martens in een ander kleurtje dan zwart (alleen de zwarte is momenteel vegan verkrijgbaar :( )

  15. Weer zo’n tof artikel bomvol inspiratie! Ik moet bekennen dat ik ook altijd de dag erna nog even de comments doorlees, super leerzaam :-)

  16. Ik blijf jullie website zo ontzettend leuk en leerzaam vinden :)

  17. Hey lieve inspirerende dames,

    Kunnen jullie mij misschien wat tips geven voor vegan broodbeleg voor de kinderen? Ze zijn gek op honing maar nu wil ik dus een alternatief zoeken ? We hebben al tartex, vega kaas, notenpasta, jam van Zonnatura, appelstroop en ’s ochtends eten we altijd muesli maar tips voor op brood en in de lunchtrommel zou ik heel fijn vinden. Bedankt!
    Liefs, Rimke

    1. Hi Rimke, deze vraag pakken we op voor de nieuwe editie van dit artikel dat morgen online komt!

  18. Als één van je lievelingsmerken noem je dr. Martens maar 80 % van hun productie vindt in Azië plaats. In dezelfde dorpen en landen als de gehandicapte kinderen door het looien van leer. Wellicht dat dat nog iets is om over na te denken als je het toch over liefde naar je medemens hebt…

  19. […] keuken en daar werken ze veel met honing. Heel lekker natuurlijk, maar vegans eten geen honing. (waarom eigenlijk niet?) En dus gebruiken wij een vervangend middel, zoals maple syrup of agave. Ook erg lekker! Ook kocht […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *