Vegan Challenge vragen beantwoord #5

IMG_4857-1024x683

Wow, deel 5 van Vegan Challenge vragen beantwoord alweer! Dit is voorlopig het laatste deel, want na deze week zit de Vegan Challenge erop. Omdat we hebben gemerkt dat er nog steeds regelmatig vragen binnenkomen, hebben we besloten om vanaf nu iedere eerste maandag van de maand een aantal vragen over vegan eten en leven te gaan beantwoorden op De Groene Meisjes. Dit gaan we doen vanaf 7 december. De maand november slaan we dus even over, omdat we in de maand oktober al vijf edities hadden en we jullie ook weer geen overkill aan vegan info willen geven ;) Goed, genoeg gepraat, laten we beginnen met de vragen van deze week!

Hoe gaan jullie om met insecten?

Vorige week kon je lezen hoe wij denken over het gebruiken van honing. En niet alleen wij, dit geldt voor vegans in het algemeen, aangezien honing een dierlijk product is. De reacties op dit stuk waren erg leuk om te lezen. Natuurlijk weten we dat veel mensen onze mening niet delen en dat is helemaal prima. We hoeven het niet over alles eens te zijn, toch? Wat we leuk vonden, was dat jullie verder nadachten: als je geen bijen wilt ‘gebruiken’ voor honing, hoe denken jullie dan over andere insecten? Zou je een insect doden? En waar ligt de grens? Een reactie van een bezoeker:

‘Ik denk er hetzelfde over als Nynke, ik ga geen vlieg doodslaan puur omdat ik me irriteer, maar een luisinvasie of malariamug zijn wel uitzonderingen. Het verschil is denk ik wat je als ‘zelfverdediging’ ziet, maar dat is wel een fijne lijn natuurlijk. Een plaag van ongedierte (zilvervisjes) in je huis bijvoorbeeld, ik heb er niet per se veel last van maar om ze nou in al mijn spullen te laten zitten?’ 

En weer iemand anders vroeg:

‘Wat doen jullie als er de hele nacht een vervelende mug om je oren zoemt? Of je ineens een enorme spin tegenkomt in huis?’

We hebben hardop zitten lachen om deze vragen, omdat we ze zo leuk vinden. Ik kreeg meteen een visioen van hoe ik op pantoffels over straat zou moeten lopen, om geen enkele luis of minikever te kunnen raken met mijn vegan dr Martens. Weet je, de realiteit is gewoon dat je nooit al het leven op aarde kunt sparen. Helaas. Je kunt bijvoorbeeld niet voorkomen dat je een product in huis hebt, waar niet-vegan lijm in zit verwerkt. In niet-vegan lijm kunnen allerlei dierenresten verwerkt zitten, van botten tot insecten. Het is rot om te bedenken, maar je kunt het niet 100% voorkomen. Terug naar de insecten:

Een mug die om mijn hoofd zoemt vind ik irritant. Heel erg irritant zelfs. Ik kies er dan ook voor om mezelf van top tot teen met citroen in te smeren in de zomer, om er zo voor te zorgen dat de mug op een afstandje blijft. Spinnen brengen we naar buiten. Hetzelfde geldt voor andere kruipende insecten die je liever niet in huis hebt. Maar wat te denken van luizen op planten? Of van een insectenplaag in je keuken? Tsja, daar ga ik gewoon heel eerlijk over zijn: die beestjes moeten gewoon weg. Ik ga niet lopen sprayen met allerlei chemische middelen, maar ik vind wel manieren om een einde aan de plaag te maken. Ik heb wel eens gehoord dat je met water en azijn insecten kunt lokken of juist weren – als het een keer nodig is, zal ik me erin verdiepen. Hetzelfde geldt voor het geval van de malariamug – wanneer het om zelfverdediging gaat, dan vind ik toch mijn eigen leven belangrijker dan dat van een insect. Dat is misschien geen heel veganistische gedachte, maar ik denk dat veel mensen daar hetzelfde over zullen denken. Het moet allemaal een beetje redelijk blijven. Wanneer er een teek in mijn been vastgezogen zit, dan kan ik het heel sneu vinden om het beestje de kop om te draaien, maar ik vind het toch sneuer voor mezelf als ik ziek zou worden. Hetzelfde geldt voor wespen die zich verstoppen achter bh-bandjes (echt gebeurd, traumatische ervaring) en die je dan steken. Ik word gewoon heel ziek van een wespensteek, dus ik moet zorgen dat ze bij mij uit de buurt blijven. Dat is mijn verantwoordelijkheid, want die wesp kan ook niet weten dat ik ziek word van zijn steek.

In Suriname heb ik een belangrijke les geleerd. Ik had een kakkerlak in huis en heb toen in een vlaag van paniek (ik ben voor 2 insecten serieus bang: wespen en kakkerlakken) een groot en zwaar boek bovenop de kakkerlak laten vallen. Moet je nooit doen. Een paar dagen later kon ik op zoek naar een nieuw huis, omdat er een hele kakkerlakfamilie dacht roomies met mij te moeten worden. Wat ik daarvan heb geleerd is dat de natuur zijn eigen weg vindt. En dat je soms moet ingrijpen. (of dat je moet vertrekken – als je maar nooit een boek bovenop een kakkerlak gooit)

Wat voor vegan broodbeleg zouden jullie voor kinderen aanraden?

Deze vraag trekken we graag wat breder, want broodbeleg voor kinderen is ook lekker voor volwassenen… toch? Maar natuurlijk snappen we dat kinderen bepaalde dingen erg lekker vinden (zoals chocopasta of pindakaas) en dat ze sommige dingen niet lekker vinden (zoals erg gekruide dingen of smeersels die teveel naar groenten smaken.)

Degene die de vraag stelde zegt:

‘We hebben al tartex, vega kaas, notenpasta, jam van Zonnatura, appelstroop en ‘s ochtends eten we altijd muesli maar tips voor op brood en in de lunchtrommel zou ik heel fijn vinden. Bedankt!’

pizzahummus2-1024x682

Wow, je noemt al een aardig rijtje op! Je bent al aardig aan het experimenteren geweest! Wat denk je van een chocoladepasta van de biologische winkel? Er is een pure chocoladepasta, waar ook niet heel veel suiker in zit, die vegan en biologisch is. Ook hebben we onlangs een leuk product ontdekt (waarover we laten meer zullen schrijven,) en dat heet Yespers. Dat is een suikervrije fruitspread in 3 smaken. Je koopt het onder andere bij Jumbo, en daar ligt het in het vak met de vleesvervangers. Of wat te denken van zelfgemaakte Nutella zonder suiker? Of deze hummus die naar pizza smaakt? (misschien zonder de olijven?) Of een hummus op basis van reuzenbonen? Lekker zacht van smaak!

De hartige spreads van Zonnatura vinden wij ook erg lekker, vooral de paprika variant. (in ieder geval te koop bij grotere filialen van AH) Verder: pure hagelslag is vaak  vegan en bij Lidl en Aldi heb je vegan/fairtrade pure hagelslag varianten, dus dan ben je nog goedkoop uit ook. Wat denk je van geprakte avocado met wat zout? Of in de zomer: aardbeitjes op brood? We hopen dat je hier iets aan hebt!

Hoe denken jullie over kinderen veganistisch opvoeden?

Schermafbeelding 2015-10-25 om 08.41.59

bron foto: Ellen Fishers Instagram

Een goede vriendin van ons heeft twee kindjes die beide erg allergisch zijn voor van alles. Helaas, want dat maakt het leven een stukje ingewikkelder. Gelukkig is er nog altijd van alles mogelijk en is onze vriendin creatief genoeg om de lekkerste dingen voor haar kinderen te verzinnen. Ook al kunnen zowel onze vriendin als haar kinderen er niks aan doen dat de jongens ‘anders’ moeten eten, toch krijgt ze hier geregeld commentaar op. Mensen die het maar lastig en overdreven vinden – ook al worden haar kinderen hartstikke ziek als ze zich niet aan de ‘regels’ houdt, maar oké, deze mensen noemen het overdreven. Dit is iets waar waarschijnlijk iedere ouder die zijn kind een beetje anders dan gemiddeld opvoedt, mee te maken krijgt en onze vriendin lacht erom, want haar kinderen doen het hartstikke goed op de opvoeding die zij en haar man de kinderen geven.

Over het veganistisch opvoeden van kinderen wordt ook veel gesproken. Mist een kind dan niet allerlei voedingsstoffen? Kan een kind dan wel goed groeien? Is het niet zielig voor een kind als hij anders dan zijn leeftijdsgenootjes moet eten?

Wie ons blog al langer leest, weet dat wij geen kinderen hebben. We kunnen dus absoluut niet uit ervaring spreken. We zien natuurlijk wel voorbeelden om ons heen, of online. Wat wij dan zien, is dat kinderen kerngezond opgroeien, terwijl zij en hun ouders veganistisch eten. Wij zijn geen artsen, dus we kunnen geen inhoudelijke uitspraken doen over het gezondheidsaspect. Wat we wel kunnen zeggen, is dat het allemaal draait om een goed uitgebalanceerd dieet. Dat geldt voor kinderen die veganistisch eten, maar net zo goed voor kinderen die niet veganistisch eten. Wanneer je een dieet van boterhammen met smeerworst en een glas yokidrink naast een dieet van boterhammen met vegan paté en bananen-sojadrink neerzet, dan is beide op de lange termijn niet voldoende om een kind groot en sterk op te laten worden. En iedere dag frietjes met ketchup (vegan) eten is net zo ongezond als iedere dag frietjes met mayonaise (niet vegan) eten. Een kind (en een volwassene ook) heeft meer (groente, fruit, vezels, enz) nodig dan dat en het is de verantwoordelijkheid van de ouder om voor die balans te zorgen.

En dan het sociale aspect. Natuurlijk, je kind zal wat meer opvallen, met zijn vegan lunchtrommel op school. Maar 1) hoe erg is het om op te vallen? Is dat niet waar kinderen ook heel sterk van kunnen worden? en 2) hoeveel kinderen eten (en leven) er vandaag de dag niet anders dan het gemiddelde, vanwege allergieën of omdat de ouders andere idealen hebben? Zelf denken wij dat als je als ouder hier een beetje relaxed in staat, het heel goed te doen moet zijn. Denk met je kind mee, maak de beste vegan traktaties voor de kinderverjaardagen, (scheep je kids niet op met een mandje appels alsjeblieft,) en sta er een beetje losjes in. Heeft je kind een keer per ongeluk iets gegeten wat niet vegan was? Straf je kind niet af – you live, you learn.

Dit is ook een punt: het is en blijft uiteindelijk de keuze van je kind of hij of zij veganistisch zal willen blijven eten. Dat geldt voor alle idealen die ouders in het leven kunnen hebben. Misschien heb je voor je dochter bedacht dat ze advocaat zou moeten worden, net als jij, maar wil ze uiteindelijk actrice worden. Misschien zijn jij en je partner gelovig en voeden jullie de kinderen ook zo op, maar blijkt één van de kinderen zijn eigen weg te willen bewandelen in de toekomst. Dat is toch het hele ding met kinderen krijgen? Het blijft een risico en kinderen zijn niet je eigendom. Je geeft ze het goede voorbeeld en je hoopt dat ze het volgen, maar uiteindelijk zijn het personen met een eigen wil, die zelf ook weer keuzes moeten maken en hun eigen idealen moeten vormen. Dat geldt dus ook voor een veganistische opvoeding. Er zijn overigens vegans die om deze reden geen kinderen willen krijgen. Omdat je je kind op de langere termijn niet kunt verplichten om veganistisch te eten. Iedereen maakt hier zijn eigen keuzes in en het lijkt ons goed om elkaar daar allemaal in vrij te laten.

Een paar voorbeelden van inspirerende ouders die hun kinderen veganistisch opvoeden zijn: Suzette, Ellen, Rawmode en Loni.

Ben je benieuwd naar alle andere vragen die er de afgelopen maand door jullie zijn gesteld en door ons zijn beantwoord? We zetten de voorgaande edities even voor je op een rijtje:

Vegan Challenge vragen beantwoord deel 1
Vegan Challenge vragen beantwoord deel 2 
Vegan Challenge vragen beantwoord deel 3
Vegan Challenge vragen beantwoord deel 4

Zoals je in de inleiding van dit artikel hebt kunnen lezen gaan we deze rubriek voortzetten. Natuurlijk een beetje op een andere manier, want de Vegan Challenge is er maar 2 keer per jaar en er zijn het hele jaar door vragen over veganistisch eten en leven. Mocht jij dus een vraag voor ons hebben, schroom niet om deze te stellen. Dat kan hier bij de comments, maar natuurlijk ook per mail, Twitter of Instagram. Je weet ons te vinden! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Vegan Challenge vragen beantwoord #5

 1. Haha, moest wel lachen om het stukje over de pantoffels op straat. Lijkt me best fijn eigenlijk! En inderdaad, het gaat vooral om een uitgebalanceerd dieet. Hoe vaak ik kinderen zie die alleen maar op bewerkt voedsel met ladingen suiker leven. Of je nou vegan of niet vegan eet, het is gewoon belangrijk dat je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

  1. Precies. Iedere ouder hoort die verantwoordelijkheid te dragen! Vegan of niet vegan :)

 2. Hoi,je zou bv ook geprakte avocado op brood kunnen doen of inderdaad humus (mijn kinderen 1 en 3 vinden dat heerlijk op brood) en in het kookboek easy peasy staan smeersels voor op brood die je zelf kunt maken,echt een aanrader
  Of een smeerseltje maken van pompoen ??

  1. Wij hebben de lupineboon ontdekt. Het wordt in eigen land geteeld en je kunt er de heerlijkste broodsmeersels van maken. Kijk bij http://www.powerpeul.nl voor de recepten.

 3. Inderdaad, restjes gepofte zoete aardappel lekker dik op brood is ook heel lekker!

  Verder moet ik een beetje lachen om die vegans die geen kinderen willen omdat die mogelijk niet vegan gaan eten later. Bestaan die echt?? Dat gaat wel erg ver!

  1. Ja zeker! Net als dat sommige vegans ook geen huisdieren in huis nemen, omdat niet alle huisdieren veganistisch kunnen eten. Ja ieder zo zijn ding :)

   1. Hoe doen jullie dat met je katten? Ik hoor vaak dat mensen hun hond of kat vegetarisch/vegan laten eten. Maar het zijn toch carnivoren…

     1. O wat leuk! Die had ik even gemist blijkbaar :)

 4. Ik ben een jaar of 2 geleden vegan gaan eten voor mijn voedings allergien. Moest ik alles schrappen, dan at ik enkel vlees, rijst en enkele groenten. Keuze was snel gemaakt. Ik eet op het moment wel non vegan. Het gaat met de allergieen en het lag ook lastig met de familie.
  Als ik alleen ga wonen (ben nu 22) dan wil ik graag de overgang terug maken. Ik weet nu meer over veganisme. Wat me enkel tegensteekt is mijn noten- en soja allergie. Die 2 zijn de erge van mijn allergieen lijst. Tofu gaat net, maar yogurt enzo niet.

  1. Hoi,

   Ik heb ook een aantal allergieën. Echt fijn als je vegan bent haha. Ik was vroeger extreem allergisch voor melk en ei maar ben daar rond mijn 8e overheen gegroeid. Dat is dus nu helemaal geen probleem meer dus nog een reden om het vol te houden. Ik ben echter ook allergisch voor noten en vers fruit (gebakken kan dan weer wel). Qua noten is het gewoon goed opletten maar in de meeste vegan dingen zitten niet per se noten. Gewoon geen amandelkoekjes kopen Haha. In vegan restaurants kan je dit gewoon aangeven. Ook kan je prima zonder soja leven. Je dieet wordt misschien iets minder uitgebreid maar des te creatiever wordt je ervan. Veel mensen zijn allergisch voor soja en daarom is het verplicht in Nederland om dit dikgedrukt in de ingrediënten lijst te zetten. Niet opgeven! Ik ben pas kort vegan en andere mensen vinden dat soms moeilijk (in sommige gevallen had ik beter kunnen zeggen dat ik lesbisch was, had op meer sympathie kunnen rekenen maar dat ben ik niet). Andere mensen staan er juist enorm voor open door mij. Succes!

 5. Duidelijke antwoorden en ik denk juist dat het voor kinderen makkelijker is als ze vanaf hun geboorte vegan eten, omdat ze niet beter weten én kinderen vaak veel makkelijker zijn / sneller accepteren heb ik het idee. Leuk dat jullie in december dit idee voort gaan zetten, vind het erg leuk en handig om te lezen.

 6. Goede antwoorden weer! Ik eet sinds kort meer vegetarisch en dat voelt erg goed. Gisteravond heb op jullie aanraden de documentaire Cowspirary gekeken. Wat bizar! Ik wist niet dat de veeindustrie zoveel impact heeft op het milieu. En vooral dat milieuorganisaties daar niks aan doen. Echt te bizar voor woorden. Als ik uit huis ben ik wil ik helemaal vegetarisch gaan eten. Misschien zelf oooit veganistisch, maar ik denk dat dat wat meer tijd kost. Jullie blog geeft in ieder geval veel inspiratie en informatie! :)

 7. Bedankt weer voor jullie leuke en duidelijke antwoorden! Ik heb deze vegan challenge niet meegedaan, maar ga in februari wel meedoen. Zie jullie website echt als een ‘steun’ (want ondanks dat sommige mensen vegan eten niet moeilijk vinden, moet ik eerlijk zeggen dat ik het wel nogal lastig vind!)

  1. Wat fijn om te horen! Ik weet natuurlijk niet hoe lang je onze site al leest, maar misschien heb je wel eens gelezen over mijn (Merels) struggles met vegan eten. Het heeft mij uiteindelijk 3,5 jaar gekost om helemaal, volledig, 100% vegan te gaan eten. Sommige dingen kosten, voor sommige mensen, veel tijd. Maar alles wat je in de tussentijd doet, is mooi meegenomen!

 8. Ik vind het heel fijn hoe jullie deze vragen zo duidelijk en uitgebreid beantwoorden :)
  En die pizza hummus ga ik zeker ’n keer uitproberen :)

  1. Dat is fijn om te horen, dankjewel :) En de pizza hummus kunnen we je zeker weten aanraden!

 9. Weer een leuk stukje geschreven, wat betreft de insecten moet je inderdaad ook wel realistisch zijn lijkt me.
  Ik eet vanaf mijn geboorte vegetarisch, heb wel eens wat vlees op omdat dat inderdaad gewoon voorkomt als je op een feestje bent oid. Mijn ouders hebben me dat toen nooit “verboden”. uiteindelijk was het voor mij makkelijker denk ik om vegetarisch te blijven eten. maar het geeft geen garantie, ik kom uit een gezin met 5 kinderen, waarvan ik en één broer nu nog vegetarisch eten.
  Mijn eigen kinderen hebben een vleesetende vader.. dus ja dat is als iets heel anders. Het zijn ook zijn kinderen dus ze eten af en toe vlees (jongste van 6,5 maand nog niet). En het deed me eerlijk gezegd wel een beetje “pijn” toen dat eerste hapje vlees naar binnen ging.. Mijn oudste zoontje dacht eerst dat meisjes geen vlees eten en jongens wel. Ik leg hem al uit waarom en waar vlees vandaan komt, maar het doet hem nog niet veel, maar dat komt misschien nog wel (of niet).
  Ik heb ook wel eens gehoord dat kinderen vlees en met name vis nodig hebben voor de hersenontwikkeling.. dan moet ik alleen maar lachen. Vis heb ik echt nog nooit gegeten.. maar heb wel een universitaire studie afgerond, dus volgens mij zit het met mn hersenen wel goed :-)

 10. Heerlijk, wat food for thought weer! Super dat jullie ingaan op alle vragen rondom veganisme. Wat betreft insecten heb ik me het afgelopen jaar gerealiseerd dat er ook een hoop insecten en andere dieren doodgaan door het verbouwen van planten, ook als je het biologisch aanpakt. Neem bijvoorbeeld muizen. Die vinden het heerlijk om wortels en bietjes op te eten zodat er een stuk minder/niks overblijft voor ons. Wil je toch dat soort groente eten, dan moet je vroeg of laat iets doen om de muizen te bestrijden (bijv d.m.v. gif, water of een kat) en dat zal dan meestal betekenen dat de muizen doodgaan. Dat geldt ook voor andere dieren zoals vogels en natuurlijk voor insecten. Een van de vragen die dan rijst is of een muis minder waard is dan een koe. Zomaar wat filosofische gedachten op deze zonnige maandagmorgen.

  1. Hoi Annemieke,

   Met die vragen kom je terecht in de hoek van de ethiek en volgens mij bestaat daar geen eenduidig antwoord op ;-) Dat kan iedereen het beste voor zichzelf bepalen, is mijn idee.

   Deze artikelen vind ik echt leuk! Wat mij betreft mogen jullie er in november gewoon mee doorgaan, hoor! =)

  2. Goede vraag. Dit soort dingen vind ik leuk en belangrijk om over na te denken, het is tenslotte om morele/ethische redenen dat je vega(n) eet.
   Ik vind een muis even waardevol als een koe. Wel ben ik meer tegen de bio-industrie dan tegen de (biologische) landbouw, als ik een keuze moet maken voor het ‘minst erge’ om aan bij te dragen. Dit Is niet het hele antwoord, just some thoughts… Ik

  3. Maar je moet niet vergeten dat voor het laten groeien van vee (of dat nou voor vlees, melk of eieren bijvoorbeeld is), je ook in de eerste plaats heel veel planten nodig hebt! Het is echt niet zo dat die dieren allemaal op gras leven dat er toch wel groeit. Een deel misschien wel, maar de andere beesten worden (bij)gevoederd met onder andere maïs en soja. Als een stel muizen daaraan begint te knabbelen, zullen ze ook zonder pardon worden bestreden. Dat lijkt mij tenminste.
   Er is ook veel landoppervlak nodig om al het voedsel voor de dieren van boeren te verbouwen. Als we allemaal gelijk de planten op zouden eten, is het veel efficiënter, en blijven er gebieden over waar wilde dieren lekker kunnen leven :)

 11. Kokosbrood op brood vind ik hartstikke lekker en cashewnotenpasta, of guacamole!zelgemaakte pesto met tomaat en dan in de paninigrill!

  1. Let met kokosbrood wel goed op dat je een variant zonder gelatine kiest :)

 12. Ik vind dit zo’n leuke rubriek! Heb zelf ook de Vegan Challenge gedaan en het heeft ook echt geholpen bij mijn beeldvorming wat betreft veganisme en hoe ver dit zich eigenlijk uitstrekt. Het heeft me eigenlijk alleen maar optimistischer gemaakt ten opzichte van de vegan lifestyle! Ik denk dat ik in november gewoon doorga. :D Bedankt voor jullie uitgebreide antwoorden!

  1. Tof om te horen zeg! En heel graag gedaan natuurlijk :)

 13. Interessant zeg, vooral het gedeelte over kinderen veganistisch opvoeden! Leuk dat jullie deze ‘serie’ erin houden, ik ben benieuwd naar het artikel van december! (:

 14. Hihi, met pantoffels over straat! Doet me denken aan iets wat ik ooit heb gelezen over een groep monniken in India. Het bestaat! Heb het even opgezocht: “Monniken en nonnen [die behoren tot de hindoeistische stroming jainisme] dragen witte mondkapjes om te voorkomen dat ze een vliegend insect zullen beschadigen. Ze hebben een bezempje bij zich om heel voorzichtig diertjes aan de kant te kunnen schuiven, zodat ze er niet op zullen trappen.” http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1451086/2006/02/23/Jainisme-Geweldloos-ten-strijde-tegen-karma.dhtml

 15. Bedankt voor jullie antwoord over het broodbeleg! En natuurlijk voor alle andere (grappige) antwoorden. Ik was Yespers inderdaad ook al tegen gekomen in de supermarkt, maar wat me dan weer tegenstaaf is dat er vruchtensapconcentraat in zit. (Zoals in heel veel producten). Kort gezegd betekent dit dat ze de fruchten tot pulp hebben gemaakt zodat het langer houdbaar is zodat ze t de hele wereld over kunnen vliegen om er vervolgens weer via allerlei processen vruchtensap of jam o.i.d. van te maken. Zie ook: http://www.vitansa.eu/blog/sappen-versus-concentraat/27 Niet erg milieubewust, maar zoals jullie al schrijven: hoe ver ga je? Ik heb gelukkig bij de supermarkt pakjes sap gevondeb die niet gemaakt zijn van concentraat en die nemen we mee als we bijv een dagje weg gaan.
  Waar ik het meeste moeite mee heb is dat de ‘voedselindustrie’ ons expres onwetend laat en ondertussen zo goedkoop mogelijk voedsel produceert met veel troep erin en ons dan wil laten geloven dat het gezond is. Gelukkig zorgen jullie ook voor een stukje bewustwording bij de mensheid. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *