Wanneer je net begint met vegan eten

Becel-Campagne-MonsxGroeneMeisjes-16

Een paar weken geleden ontmoette ik Suzanne van het blog ‘Wat eet je dan wel‘ (goede blognaam hè?) op een bloggersevent. Naast dat we heel lekker hebben gegeten, hadden we ook een heleboel te bespreken. Suzanne is namelijk nog maar kort geleden begonnen met vegan eten – iets wat voor mij alweer ruim vijf jaar geleden is – en ik herkende een heleboel uit haar verhalen.  We bespraken vooral welke producten we missen, of welke producten ‘per ongeluk’ vegan blijken te zijn en waaraan we nu helemaal verslingerd zijn. Dat bracht me op het idee om een blogpost te schrijven voor startende vegans. Of voor iedereen die niet vegan is, maar wel nieuwsgierig is naar wat ‘wij vegans’ dan zoal eten.

Wat eet je dan wel, Suzanne?

Becel-Campagne-MonsxGroeneMeisjes-8

Ik kan jullie makkelijk een half uur ‘vermoeien’ met alles wat Suzanne en ik met elkaar bespraken, want praten over vegan eten houdt voor mij nooit op. Maar ik kan me voorstellen dat jij nu wilt weten: wat zijn dan de dingen die Suzanne graag eet, nu ze vegan is gaan eten? En waar loopt ze nog wel eens tegenaan?

Becel-Campagne-MonsxGroeneMeisjes-14

Suzanne vertelt: “Ik heb meerdere producten ontdekt sinds ik vegan eet, die ik nu al niet meer zou willen missen. Zoals havermelk in mijn koffie – Thank God for that – en Becel met walnootolie voor op mijn (bananen)broodje. Ik vind deze spread echt super lekker op brood, toast of crackers – maar daar was ik stiekem vóór de Vegan Challenge al achter. Mooi meegenomen dat dit product 100% plantaardig is, zodat ik het nu met een gerust hart kan blijven eten.”

Becel-Campagne-MonsxGroeneMeisjes-5tweeluik

Suzanne maakte me nieuwsgierig naar deze producten, dus ik besloot ze ook te testen. Nu weet ik, doordat ik eerder over Becel heb geschreven op mijn blog, dat sommige lezers kritisch zijn over de producten. Dat mag uiteraard. Ik gebruik de producten zelf wel – niet iedere dag, maar soms, – en ik las de vorige keer uit de comments dat dit voor veel lezers geldt.

Wat ik zelf heel positief vind aan producten zoals deze, is dat ze het meer plantaardig eten zo gemakkelijk en laagdrempelig maken. Wanneer je begint met vegan eten, dan heb je misschien bepaalde gewoonten die je moet veranderen. Zoals die boterham met roomboter en kaas. Wat doe je daarmee als je het jezelf gemakkelijk wilt maken? Je kunt er in principe gewoon voor kiezen om een boterham met plantaardige Becel met veganistische kaas (ja hoor, dat bestaat!) te eten, als je dat prettig of lekker vindt. Iemand anders wil misschien wat avontuurlijker gaan en helemaal losgaan op allerlei nieuwe vegan combinaties en creaties op brood – maar dat hoeft niet.  Beginnen met vegan eten vind je misschien al ingewikkeld genoeg, dus waarom het jezelf dan niet lekker makkelijk maken? Hoewel ik zelf inmiddels ruim vijf jaar vegan eet en al heel veel heb geprobeerd en ik mijn hand niet omdraai voor een exotische of speciale plantaardige maaltijd, kies ik soms toch ook nog voor makkelijk. Gewoon, omdat makkelijk ook heel lekker kan zijn.

Ik had de kuipjes al wel in de supermarkt zien liggen en vond ze er al zo aantrekkelijk uitzien! Naast de Becel met walnootolie (ofwel, Suzanne’s favoriet)  is er ook nog Becel met avocado-olie en limoen en Becel met kokosolie en amandelolie. Alle drie de producten zijn vrij van conserveermiddelen en kunstmatige kleur-en smaakstoffen. Ik at de variant met avocado-olie in combinatie met avocado en tomaat. Als je dat op een boterham eet, is het binnen een handomdraai een Mexicaanse sandwich! En de kokos-amandel versie leent zich goed voor op een lekkere plak notenbrood, met daarop wat fruitspread.

Becel-Campagne-MonsxGroeneMeisjes-9tweeluik

Mijn favoriet? Net als Suzanne ga ik voor de Becel met walnootolie, vanwege de zoete, notige smaak. Ik vond het heerlijk op mijn zelfgebakken bananenbroodje! Normaal gesproken eet ik graag een beetje fruit (of jam) op mijn bananenbrood, maar omdat de Becel met walnootolie zo lekker vol van smaak is, is ander beleg niet per se nodig. (Mocht je toch een ander beleg erbij willen: wat denk je van pure hagelslag? Banaan, walnoot, chocolade… PERFECTE combinatie als je het mij vraagt!) De Becel smeert prima uit en je hoeft er niet heel veel van te gebruiken.

Bananenbrood is trouwens echt iets wat je eens moet bakken als je een makkelijk vegan bakrecept wilt proberen. Ik heb meerdere recepten: zoals dit glutenvrije bananenbrood met kokos en een goed basisrecept voor bananenbrood, waar je allerlei lekkere nootjes en fruit aan kunt toevoegen als je dat wilt.

Is het dan alleen maar leuk en makkelijk, dat vegan eten?

Becel-Campagne-MonsxGroeneMeisjes-20-tweeluik

Suzanne merkt op: “Er zijn van die producten waarvan je er in het begin vanuit gaat dat ze wel vegan zouden zijn. Zoals vegetarische hamburgers. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat daar vrijwel altijd ei in zit, bijvoorbeeld. Het voordeel is dat je er creatiever van wordt. Je duikt de keuken in met een goed recept voor vegan burgers en je eet ze op bruine broodjes – omdat die typische hamburgerbroodjes vaak dan weer melk bevatten. Ook iets waar je niet bij stil had gestaan. Je gerecht komt er anders, maar ook gezonder, uit te zien. En absoluut niet minder lekker!” (ben je benieuwd hoe het zit met brood en welk brood wel of niet plantaardig is? Check dan deze post!)

“Verder zijn er een paar producten die ik mis. Zoals mijn lievelings chips: paprikachips. Het lijkt wel alsof er gewoon nergens vegan paprikachips te vinden is! In bijna alle merken zit melkpoeder verwerkt.”

Dat klopt inderdaad. Chips is zo’n product waarvan ik in het begon ook niet had verwacht dat het niet altijd vegan zou zijn. Hier kom ik binnenkort in een nieuwe blogpost op terug, want ik heb hier wel een oplossing voor :) (en nee, dat is niet geen chips meer eten.)

Suzanne vertelt verder: “Ook mis ik mijn favoriete go-to: de zakjes pinda-satésaus die ik altijd gebruikte. Maar goed, nu maak ik het zelf. Geen ramp natuurlijk, maar het kost wat meer tijd. Er zijn ook producten die wat lastiger te vervangen, of zelf te maken, zijn. Zoals een lekkere creme fraiche voor bij mijn taco salade of chili sin carne. Deze heb ik nog niet gevonden. Kaas blijf ik ook lastig vinden. Er zijn wel vegan kazen, maar ze komen wat mij betreft toch nog niet in de buurt van the real thing. En heel eerlijk? Een lekkere plak kaas op brood, dat mis ik toch best wel.”

Dat mag je gewoon zeggen hoor, van mij.

Vegan eten ís ook gewoon best wel een dingetje. Ik heb altijd gezegd: ik ga niet doen alsof het voor iedereen heel makkelijk zal zijn. Ik heb er zelf ook veel moeite mee gehad om me dit eetpatroon helemaal eigen te maken. Dat ging zéker niet over één nacht ijs en daar ben ik op mijn blog ook altijd open over geweest. Het vergt tijd en aandacht en die energie moet je er wel in willen steken – anders wordt het niets. Ook zijn er soms lastige situaties, vooral op sociaal vlak of wanneer je buiten de deur eet, waar je mee om moet wíllen gaan. Als je dat wilt, dan kan het. Overal ter wereld. Ik heb overal ter wereld vegan kunnen eten, echt. Maar je moet het wel willen. En je moet soms een beetje sneller tevreden zijn. Je kunt niet verwachten dat ze bij ieder restaurant een fantastisch en hoogstaand vegan menu op tafel zetten. Nu nog niet althans, misschien in de toekomst wel.

Bloggerstruggles

Je ziet het. Ik houd niet op met praten over (beginnen met) vegan eten, als je me de kans geeft. Je hebt je zojuist door ruim 1600 woorden heen geworsteld. Ik vind het knap ;) Maar er is nog veel meer. Ik interviewde namelijk ook Mariët, de fotograaf die voor deze post de prachtige foto’s maakte. Ook Mariët is een newly-vegan, die nog heel veel te delen heeft. Zoals haar favoriete recepten, haar lievelings kookboeken en een geweldige kaassaus die echt iedereen moet maken. (bovenop haar ervaringen en tips, natuurlijk) Omdat dit artikel al ontzettend lang is geworden, heb ik besloten daar een deel 2 van te maken, dat later deze week online zal verschijnen. Struggles van een vegan blogger: te veel willen vertellen in te weinig tijd. Ik hoop dat jullie uitkijken naar deel 2!

Wat zijn jullie favoriete vegan producten uit de supermarkt? Hebben jullie de nieuwe Becel producten al geprobeerd en zo ja, welke variant is jouw favoriet? Laat het me weten bij de comments! 

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Becel / Foto’s: Mariët Mons 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Wanneer je net begint met vegan eten

 1. In samenwerking met Becel!? Bloggers waren leuk omdat ze voor zichzelf stonden. Nu zijn bloggers slechts een verlengstuk geworden van grote commerciele bedrijven. Zij zijn een reclame middel aan het worden om producten te slijten#beetjejammer#allaboutthemoney#schrijvenvoormultinationals#becel#seriously

  1. Hey hey, dit is gewoon haar baan, ze heeft het recht samenwerkingen aan te gaan en er geld aan te verdienen. Ook Merel moet brood (met Becel) op de plank krijgen en dat doet ze door heel dicht bij zichzelf te blijven en haar eerlijke mening te geven. Je kunt niet van mensen vragen geen geld te verdienen, omdat je toevallig vindt dat bloggers ‘dit soort dingen niet horen te doen’ (net als kunstenaars, veel mensen vinden het ook maar gek als die er veel geld mee verdienen. Een arme kunstenaar die alles gratis doet omdat ie het zo leuk vindt is een veel romantischer maar ook erg oppervlakkige en onrealistische verwachting). Dat is jouw definitie van wat een blogger zou moeten zijn, dat is niet per se de enige en echte waarheid. Persoonlijk vind ik dat zijzelf de keuze mogen maken of ze wel of niet aan sponsoren doen. Verder: ze doet ook geen samenwerkingen met producenten waar ze niet achter staat. De verandering die Becel onderging is wel degelijk een stap vooruit. Ik juich haar manier van oprechtheid inclusief muntjes verdienen alleen maar toe. Goed, hier was Becel erg aanwezig, misschien niet bijzonder interessant, maar: je hoeft het niet te lezen. Leven en laten leven.

   1. Dat is het inderdaad, Becel is in deze post wel heel erg aanwezig.
    Geen probleem met een samenwerking (staat gewoon onderaan de blogpost) en blogers moet vooral schrijven wat ze zelf willen. Alleen ik had bij het zien van de titel een leuk verhaal verwacht over beginnen met vegan eten. Dat is wat mijn mijn interesse wekte en waardoor ik op deze blog terecht kwam. Het begint leuk maar verder gaat deze blogpost er totaal niet over “wanneer je net begint met vegan eten” maar enkel over Becel, Becel en nog meer Becel.

  2. Ben het daar wel mee eens, ik vind sponsorships echt geen probleem, in het buitenland gebeurt dat ook heel veel en bloggers en vloggers zijn nu eenmaal de influencers van betekenis aan het worden. Maar daar is het wel gebruikelijk dat je er melding van maakt, dat het een samenwerking is of dat de spullen gekregen zijn. En dat vind ik dan wel zo fair. #bloggermail #colabs

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik aan de hand van de titel een andere post had verwacht. Die samenwerking met Becel is iets te duidelijk, en ruim de helft van de post (geen woorden geteld maar zo voelt het). Dat vind ik jammer.
  Verder vind ik het namelijk wel reuze interessant om meer te lezen over hoe het leven is als newly-vegan omdat ik uiteindelijk ook die kant op wil.

 3. Ik gebruik eigenlijk altijd Alpro sojaboter, maar omdat die zaterdag niet verkrijgbaar was bij ‘mijn’ AH en ik geen zin had om naar een andere supermarkt te gaan ging ik op zoek naar andere plantaardige boter en stuitte op die van Becel. Ik vind ‘m lekker! Ben na het lezen van deze blog nu ook heel nieuwsgierig naar de walnootvariant. Dank voor de tip.

 4. Volgens mij is de Croky Paprika en Bolognese chips vegan. Mijn moeder haalde die altijd voor mijn lactose-intolerante zusje.

  1. Dit, en de biologische paprika chips van de AH! #lievelings

 5. Ik heb laatst de Becel kokos geprobeerd door jouw blogs en die is ZO LEKKER. Ik eet het nu standaard op brood met hagelslag.

 6. Ik had eerlijk gezegd ook een ander artikel verwacht als nieuwe vegan, maar ik vond het wel leuk om te lezen. Er zou meer geschreven moeten worden over hoe je kunt eten als nieuwe vegan, en waar je tegenaan kunt lopen en hoe je daarmee om kunt gaan. Dat zou de overstap naar deze levensstijl wat gemakkelijker maken. Goed dat je daar meer aandacht aan gaat besteden!

 7. Ik vind de becel met avocado en limoen lekker, de walnoot lijkt me ook heerlijk maar eerste deze maar eens opmaken. Verder koop ik altijd de vegetarische spreads van de Aldi voor op mijn brood, die curry papaya is zo lekker. Ik miste de smaak van kip kerrie zonder de kip en ik heb hem gevonden hoor!

 8. Superleuk artikel! Ik volg je al best een tijd, ben al lang vegetariër en probeer lang-zaam meer plantaardig te gaan eten. Vriendlief weet hier niets vanaf, weet wel dat plantaardig eten beter is in veel opzichten (gezondheid, ethiek, milieu) en heeft veel veranderd nav mijn vegetariër-zijn, maar schrikt enorm van het etiket ‘vegan’ dus nu probeer ik steeds meer plantaardige varianten te vinden terwijl het toch bij ons past. Lukt prima met eieren maar die kaas… Graag meer van dit soort artikelen, ik ga de volgende met veel interesse lezen:)

 9. Leuk artikel! Ik volg haar sinds kort ook. Na jarenlang vegetarisch te zijn eten we sinds een paar maanden vegan. Thuis tenminste want in Colombia is buiten de deur vegan eten erg moeilijk. Al zijn er tegenwoordig fantastische vegan restaurants. Ook bestaan hier al die vervangende producten niet. Niet eens vegaburgers. Laat staan vegan boter. Ik vind het echt geweldig om te experimenteren met vegan gerechten en maak tegenwoordig de heerlijkste creaties. Ik haal recepten van internet en pas het aan naar wat er verkrijgbaar is in Colombia. Ik neem tegenwoordig ook eten mee naar mijn werk zodat ik daar ook vegan kan eten. Hoewel we nog aan het experimenteren zijn voelt deze manier van leven heel goed en eigenlijk vind ik het ook wel uitdagend!

 10. Beginnende vegan hier. Met notenallergie inclusief kokos en bananen allergie. Dus ja.. Best lastig dan

 11. Ik probeer zelf ook steeds meer vegan te eten en heb er binnenshuis ook geen problemen mee zonder dierlijke producten maar buitenhuis..pff… Koffie op school zonder melk erin, bijna niks meer in de kantine op school kunnen eten, geen ijskraam meer, je lekkerste chocolaterie (bijna) niet meer, bij mijn vriend zijn ouders thuis continu simpel fruit eten en ja uiteten…nou…daar vind ik simpelweg niet echt vegan opties…Zelfs met de happy cow free app is het onmogelijk als je in Limburg woont. Het vereist buitenshuis toch wel behoorlijk wat wilskracht om vegan te zijn maaaaar..ik doe mijn best!

  Ben wel blij voor de blogs die er bestaan op mij op weg te helpen :)

 12. Ik ben DOL op de plantaardige kwark van Alpro (Go on). Kan echt niet meer zonder en vind het zelfs lekkerder dan de magere yoghurt die ik vroeger at.

 13. Hahaha, de favo oplossing van Merel ‘er komt een deel 2’. Ik volg ‘wat eet je dan wel’ nu al een tijdje en vind dat ze echt fantastisch werk doet! Het is zo toegankelijk en beantwoord vragen die iedereen heeft, maar niemand stelt. Leuk dat jij hier ook even aandacht aan geeft :)

 14. Oh paprika chips kan gewoon wel hoor! (: Crocky paprika is vegan (had een vegan vriendinnetje me eens verteld) en de zwarte chili paprika zak van doritos is ook vegan! (: Ben wel benieuwd naar met wat jij op de proppen zal komen!

 15. Ik denk dat startende vegans, zoals ik, juist heel erg blij zijn met dit soort gemakkelijke tips. Ik vind het tot nu toe namelijk best veel werk om er steeds mee bezig te zijn en ben eerlijk gezegd ook nog niet helemaal 100% vegan. Dankjewel voor deze goede tip merel!

 16. Na het lezen van een aantal blogs over vegan, ben ik uiteindelijk beland op de site van
  de Nederlandse Veganisten Vereniging daar staan super simpele recepten op en ook nog eens snel te maken. Zeer smaakvol beslist een aanrader voor startende veganisten.
  In oktober begint de nieuwe Vegan Challenge het zou leuk zijn als iedereen die twijfelt over vegan eten een maandje mee zou doen.

 17. Ik zit er zelf ook aan te denken vegan te worden, maar vroeg me af of het misschien een betere / gemakkelijke overstap is als ik eerst begin als vegetarier? Want op dit moment eet ik gewoon alles nog, dus ben een beetje bang dat gelijk overgaan op vegan misschien een stap te ver is voor mijn beruchte ‘zelfdiscipline’ en dat ik dan weer overga op mijn oude gewoontes?

  1. Ik vond het zeker heel fijn om eerst een tijdje vegetarisch te eten en daarna pas vegan. Kun je zeker eerst proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *