Yoga in de sauna

Ik ben een studente met 3 bijbaantjes, die de hobby heeft om te bloggen, 2 hondenkinderen te verzorgen heeft, graag sport, regelmatig met protestborden op de dam te vinden is en daarnaast ook nog tijd vrij maakt om te hangen met vrienden. Dag in, dag uit blijft de klok tikken en rennen we van hot naar her om het leven te leven. Af en toe heb ik een moment van bezinning nodig, een momentje voor mezelf om stil te staan bij het waarneembare en het wezenlijke en daarom beoefen ik regelmatig Yoga.

Yoga, je kent het wel, rug rechtop, kleermakerzit, achterzijdes van je handen op je knieën waarbij duim en wijsvingertoppen elkaar raken en een hmmmmmmm die je lichaam in alle rust en vrede verlaat.Rust en vrede. Want Yoga is een sport waarmee je met een set verschillende lichaamsposities een innerlijke weg naar bewustzijn vindt, ontspant en innerlijke rust creëert.

Buiten al de zweverige bedoelingen is yoga ook een sport waarmee je het lichaam fysiek mooi kunt vormen. Ashtanga en Power yoga zijn vormen waarbij je meer kracht, uithoudingsvermogen en balans nodig hebt. Na deze vormen te hebben beoefend nam ik het naar het volgende level en nam de uitdaging aan om eens een sessie Bikram Yoga te proberen.

Bikram yoga bestaat uit 2 ademhalingsoefeningen en 26 lichaamsposities maar deze oefeningen moeten wel uitgevoerd worden in een ruimte van 40 graden Celsius en een lucht vochtigheid van 40%. Dat is wel even andere koek. Na bij vrienden en kennisen naar hun ervaringen te hebben gevraagd had ik goede en slechte ervaringen gehoord. Verhalen met “Ik hield het niet uit”  en “NOOOOOIT MEEEEEER” weerhielden mij er niet van de uitdaging aan te gaan maar wel bracht ik een vriendinnetje mee just in case ik de yoga zaal uitgesleept zou moeten worden.

Een goede nachtrust leek me van levensbelang, evenals een licht maar krachtig ontbijt. Ik gooide wat spinazieblaadjes in de blender samen met wat fruit, gojibessen, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad en cocoswater voor goede hydratatie.

Zuivel en pindakaas worden sterk afgeraden in de 3 uur voordat de sessie begint en zorg dat je een uur van te voren genoeg water drinkt. Het lichaam haalt weinig hydratatie uit het water wat je daarna drinkt en geeft vooral een vol gevoel in de buik, niet fijn dus!

Op mijn roze Vespa met mn roze yoga matje op mijn rug, hotpants en een licht katoenenhempje aan, kwamen mijn vriendin en ik goed voorbereid aan in de Bikram yoga studio. We werden hartelijk ontvangen en kregen een goede deal aangeboden; een proefles koste 12 euro en binnen een week zouden we gratis een tweede keer deel mogen nemen. Eerst maar eens deze eerste keer zien te overleven! We lieten ons goed informeren over wat de les inhield, wat we konden verwachten en niet geheel onbelangrijk wat we moesten doen als we het niet uit zouden houden. Het antwoord was shockerend; Eenmaal binnen mag de klas niet verlaten worden tot die geheel afgelopen is! Ik verborgd een traantje met de vraag in mijn hoofd wat ik mezelf in godsnaam had aangedaan!

Op het ergste voorbereid kwam ik de zaal binnen die ik me had voorgesteld als een sauna. Dat viel echter enorm mee! We kozen een mooi plekje uit en gingen liggen met een literfles water binnen handbereik. De zaal begon aardig op te vullen en naar mijn mening zaten we allemaal een beetje te prop op elkaar toen de les begon.

We gingen van start met 2 ademhalingsoefeningen, heel diep inademen en beetje bij beetje uit puffen. Ik werd er licht van in mijn hoofd maar raakte tegelijkertijd in een soort van extase en voelde me helemaal zen. De set van 26 lichaamsposities weikten niet af van de basis yoga oefeningen maar waren opvallend veel gemakkelijker en soepeler uit te voeren. Door de warmte waren de oefeningen heel intens maar mijn lichaam was flexibeler dan normaal. Tussen de herhalingen van de oefeningen in en het veranderen van positie kregen we genoeg rusttijd en sommige rust momenten moesten we even plat gaan liggen. Hierdoor was het heel goed vol te houden. Mijn vriendin en ik keken elkaar vol trots aan, onze hoofden zo rood als tomaten en zweet dat de kleding doorweekte alsof we net uit het zwembad waren gesprongen moesten tekenen zijn dat we calorieverbrandend en intensief bezig waren! Helaas moesten we met al onze zintuigen waarnemen dat alle andere participanten in de zaal dat ook waren. Bij een oefening waarbij we plat moesten gaan liggen en in volle vaart het bovenlichaam omhoog moesten bewegen vlogen er wat zweet druppels door de lucht. Mijn vriendin en ik besloten dat ze die tweede gratis sessie lekker in hun broekzak konden stoppen!

Bikram yoga was een hele bijzondere en intense ervaring. Ik voelde me heel fijn, heel zen en heb me te pletter gezweet wat voor mijn gevoel wel een kilo’tje of twee heeft gescheeld. De rest van de dag was ik wel gesloopt maar het was absoluut de moeite waar om te proberen en misschien in de toekomst voor herhaling vatbaar in de vorm van een prive lesje misschien of wanneer ik van mijn smetvrees af ben maar voor nu Namasté!

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Yoga in de sauna

 1. HEY JOH, na je vorige stukje dacht ik dat je hardcore Bikrammerd was! Ik voelde me al helemaal stoer dat ik een Echte Groene Meisjes Eigenschap ™ had, maar misschien toch nog wat biologischer eten dan. ;-) Heel leuk stuk om te lezen over je eerste ervaring (en herkenbaar),

  Ik heb er persoonlijk helemaal niks van! Ik zweet zelf ook, gooi zweetdruppels in het rond EN ik ga daarna toch gewoon douchen? Maar ik vind Bikram Yoga helemaal geweldig, het is echt mijn sport. Al zou de zaal vol staan met alleen maar dikke mannen in spido’s die op me zweten zou ik het nog doen. Maarrrr..ik snap ook heel goed dat het voor sommige mensen niks is.

  By the way, voor als je nog een keer wil proberen: Forty Degrees is van Huub Verheij en hij was mijn favoriete yogaleraar een jaar geleden – alleen toen ging hij weg om zijn eigen studio te openen. Daar hebben ze een superhygienische vloer en hij is echt, echt een ontzettend fijne docent. Tip!

 2. Nee, bikram yoga is ook echt niks voor mij, moet wel zeggen dat ik het nog nooit gedaan heb. Maar kan niet goed tegen warmte en dan ook nog erin sporten? pff moet er niet aan denken hahahaha

 3. Ik doe aan yoga en zou graag een keer bikram yoga proberen, moet voor mijn gevoel alleen wel nog een betere basis hebben..

  1. Volgens mij maakt het niet uit of je nu al een yoga achtergrond hebt of niet. Je zult merken dat je spieren flexibeler worden vanwege de extreme hitte.

 4. Wow dat lijkt me echt wel intensief. Yoga in een sauna (weliswaar een lagere temperatuur dan een Finse sauna) is toch zwaar. Na een tijdje zal het wel wennen denk ik. In een gewone sauna probeert iedereen zo weinig mogelijk te bewegen, en jij doet net het tegenovergestelde.

  Blijf zeker je avonturen posten! Heerlijk om lezen.

  Groetjes,

  Saunastore

 5. Tijdens bikram les ben ik vaak helemaal niet bewust van wat andere mensen in de zaal doen of dat er druppels zweet van anderen op mij worden gespetterd. Ik ben gewoon te druk met mezelf bezig. Eigenlijk is bikram yoga best egoistisch sport eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *