Zwarte bonenburgers

burgerblackbean2

Weekend! En je weet het, dat staat voor ons gelijk aan comfortfood. Lekker op de bank hangen met een vegan burger, heel veel beter wordt het niet, als je het ons vraagt. Deze zwarte bonenburgers maakten we naar het recept van onze lieve collegablogger Iris. Het bleek een waar succesrecept, dus we delen het graag ook weer met jullie!

blackbeanburger4

Kijk al die kleurtjes nou bij elkaar! Dat is alleen al een reden om van de Mexicaanse keuken te houden. En dan is het ook nog eens allemaal heel erg lekker… wat wil je nog meer? Deze zwarte bonenburgers maak je met lekker veel groenten en goede kruiden, dus je hoeft ook nog eens geen zorgen te maken over het feit dat ze ongezond zouden zijn ;)

blackbeanburger1

Zoals dat gaat met bloggers, paste ik het recept van Iris een klein beetje aan. Je weet hoe dat gaat: je hebt net wat andere ingrediënten in huis en dan probeer je gewoon of dat ook gaat werken. Herkenbaar? Zo maakte ik de burgers bijvoorbeeld met havermout, in plaats van broodkruim, zoals Iris dat deed.

Ook bakte ik de burgers in de oven, in plaats van in de pan. Dat ging prima! Als jij de burgers toch liever in de pan bakt, dan kun je het originele recept van Iris bekijken voor de instructies.

De tomatensalsa maakte ik alles wat ik nog kon vinden, dus ik maakte een geïmproviseerde variant. Erg lekker!

Wat heb je nodig voor 4 zwarte bonenburgers?

burgers:
1 ui, gesneden
2 teentjes knoflook, gesneden
1 blik zwarte bonen, uitgelekt
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel komijn
1 handje mais
zout & peper
4-5 eetlepels havermout

tomatensalsa:
4 tomaten
sap van 2 limoen
verse koriander
handje mais
wat knoflookpoeder
zout & peper

4 broodje
avocado
rode ui
sla

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 190 graden –
1. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook voor 3-4 minuutjes.
2. Doe de zwarte bonen samen met de gebakken ui en knoflook in een keukenmachine. Voeg ook het paprikapoeder, komijn en mais toe. Laat even kort mixen tot een stevig maar grof mengsel.
3. Roer de havermout door de zwarte bonen mix en breng eventueel op smaak met wat zout en peper.
4. Maak met je handen 4 burgers van het mengsel en leg ze op een ingevette bakplaat (of rooster met bakpapier.)
5. Zet de burgers 16-20 minuten in de oven en draai ze tussendoor even om.
6. Maak de tomatensalsa door de tomaat te snijden en te mixen met het limoensap, koriander, mais, knoflookpoeder en zout & peper.
7. Serveer de burgers op een broodje met de salsa, sla, avocado, rode ui en/of andere dingen die je lekker vindt!

blackbeanburger5 blackbeanburger3 blackbeanburger7

Rennen er al mensen richting keuken? Als ik jullie was zou ik maar gauw een boodschappenlijstje maken en er helemaal voor gaan dit weekend! Chocolademousse taarten bakken voor Valentijnsdag is een leuk idee. Maar we kennen ook heel veel groene meisjes en jongens die je heel gelukkig maakt met een vegan burger! Dus het lijkt ons een goed idee om dit weekend de burgers alvast even te maken, zodat je zeker weet dat je op 14 februari mega veel indruk maakt. Eet smakelijk!

Laat je het ons weten als je dit recept hebt gemaakt? Vinden we leuk! Je kunt een foto met ons delen via Instagram (#degroenemeisjes) en we kijken iedere dag naar de hashtag, dus we zien en liken alle foto’s! Ook willen we Iris bedanken voor het bedenken van dit heerlijke recept. Vergeet vooral niet een kijkje te nemen op haar toffe blog: Ik Ben Iris Niet!

 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

82 gedachten over “Zwarte bonenburgers

  1. Wauw dames, deze gaan we zeker een keer maken. Ik vind het altijd lastig om vega(n) burgers te maken die niet uit elkaar vallen. Deze zien er wel ‘steady’ uit ;-). Kekke foto’s ook weer hoor!

    1. Blijft ook altijd wel een uitdaging hoor. Zeker wanneer je geen ei gebruikt om de burgers te binden. Maar met deze ging het goed :)

  2. Mmm, zien er heerlijk uit! Vaak maak ik ze met kikkererwten of bloemkool, maar zwarte bonen lijkt me ook wel een leuke afwisseling. Ben benieuwd!

  3. Ziet er super lekker uit! Ik ga haar website ook eens checken.

  4. Wat ziet dit er heerlijk uit! Ik kan het bijna ‘proeven’ door de foto’s :-). Leuk recept! Ik ga gelijk even op de blog van Iris kijken want die ken ik nog niet. Fijn weekend, groene meisjes!

    1. Oh echt een aanrader hoor! Je gaat blijven plakken, geloof me maar ;)

  5. Ziet er super lekker uit, ik ben erg benieuwd hoe de zwarte bonen als burger smaken. En weer hele mooie foto’s!

  6. Ik kende dit recept al via Iris haar blog en maak het zelf regelmatig! Ik gebruik wel rode bonen i.p.v. zwarte, aangezien ze de zwarte niet bij mij in de super hebben. Naast poepsimpel is het ook een budget gerecht. Altijd handig:-)

  7. Wat ziet het er heerlijk uit. Deze ga ik zeker maken. En ga zeker een kijkje nemen op haar blog.

  8. Wauw, deze ga ik maken! Ik wil al een tijdje zelf bonenburgers maken en dit ziet er heel goed uit. Ik heb hier gewoon gedroogde bonen. Hoeveel zat er in jullie blikkies?

  9. Zien er lekker uit. Is dat donkergroen tussen jullie broodje spinazie of palmkool? Want zulke donkergroene sla heb ik nog nooit gezien.

  10. Gek genoeg neem ik vaak wel de tijd om zelf de broodjes te maken, maar niet de burgers. Deze zien er top uit!

    1. Als jij dan een keer onze broodjes bakt en wij jouw burgers… ;)

  11. Ziet er heerlijk uit weer meisjes! En altijd fijn dat ik bij veel van jullie recepten denk ohh my, dát wil ik vanavond eten (mede door de fantastische foto’s)! En dan bij het terug scrollen naar het ingrediëntenlijstje zie dat ik 80% van de ingrediënten gewoon al in huis heb :)

    1. Ah, dat is een groot compliment! We proberen onze recepten altijd zo makkelijk mogelijk te houden. thanks!

  12. Nice! Ik hou van zwarte bonen. Ik eet ze meerdere keren per week met rijst. Dit omdat dit voor mijn vriend, die uit Brazilië komt, een soort ‘aardappels met vlees en groente’ is. Maar variatie is natuurlijk altijd fijn, dus dit ga ik zeker ook uitproberen!

    1. Oh ik weet zeker dat hij dit gaat waarderen! Lekkere guacemole en salsa erbij….yummmm! nu alweer trek, hahaha!

  13. Serieus ik kan mij amper concentreren op het recept, omdat ik elke keer terugscroll ? Die foto’s zijn echt bizar mooi. WAUW❣

  14. Ik heb laatst al zwarte bonen burgers gemaakt en zelfs mijn vriend vond ze heerlijk! Terwijl hij toch echt het hamburger-type is ;) Dit is een goede reminder om ze snel weer een keer te maken.
    En die foto’s zijn weer zo mooi <3

    1. Wat leuk om te horen! Burgers zijn ook gewoon altijd een goed idee. Vooral als ze niet van vlees zijn, hihi ;)

  15. Wauw dat ziet er bijzonder goed uit! Zou echt iets voor ons zijn :D Als ik een keer vakantie heb wil ik dit zeker gaan proberen! Thnx voor het fijne recept!

  16. Wat zijn die foodfoto’s toch elke keer weer een feestje om naar te kijken

    1. Lief dat je dat zegt! Jamie doet er heel erg haar best op :)

  17. Ik wil deze nog steeds een keertje maken! Zowel de variant van Iris als nu die van jullie. Ziet er zo mega lekker uit!

  18. Zoooo dat was echt heel smakelijk. Ik had nog nooit zwarte bonen gegeten, maar dit is absoluut een blijvertje. Natuurlijk een kleine eigen twist aan t recept gegeven en gelukkig pakte dat ook goed uit. Wel een foto gemaakt maar geen instagram helaas. ;-)

    1. Wat te gek dat je meteen het recept bent gaan maken Karen! Fijn dat ze lekker waren :)

  19. Heb ze vanavond gemaakt, erg lekker! Thanks, dit is een blijver :))

  20. Oh dit lijkt me super leuk en lekker om zelf te maken, vooral door die prachtige foto’s weer. Ben gek op bonen, dus dit zal ik zeker lekker vinden! ;)

  21. Waw, alweer een topreceptje!
    Zou je ze ook kunnen invriezen ? En best voor of na het bakken? Ik zit op kot, dus het is voor mij alleen ;)

    1. Hieronder reageerde iemand met dat ze de burgers had ingevroren. Volgens mij na het bakken!

  22. Ooeeeeh, wat ziet dit er OVERHEERLIJK uit! Ik ga het zeker een keer uitproberen!
    Liefs,
    Sonia

  23. Super leuk iris dat je voor de groene meisjes een artikel hebt geschreven!!
    Ziet er uit als een heerlijk recept! Thnx! En weer heel mooie foto’s! :o

    1. Jamie heeft het recept zelf gemaakt ;) We hebben alleen Iris’ recept geleend.

  24. Fijn recept! Ik had alle ingrediënten in huis en heb ze net gemaakt. Heerlijk! Zelf heb ik er nog wat chilipoeder aan toegevoegd, ik hou van pittig :-)

    Net 1 opgegeten en de rest gaat in de vriezer.

  25. p.s. ik heb ze in mijn actifry gebakken op een stukje bakpapier, ging supergoed!

  26. Zoals altijd weer hele mooie foto’s en de burger ziet er ook heerlijk uit, ik ga hem opslaan :)

  27. Omigaddo, ik had hier nog niet eens op gereageerd. Ik vind de blogpost ZO MOOI geworden. Wauw. Die foto’s ook! Echt leuk dat Jamie ze heeft gemaakt. Ik ga ze ook snel weer maken!

  28. Ze staan in de oven, iedereen hier wacht ongeduldig tot klaar zijn ….

  29. meilute van dijkhuizen schreef:

    ik word zo vrolijk van jullie en de kleurige website! heerlijk!

  30. […] zijn en het blikje precies genoeg bevat voor twee porties. Deze bonen gebruiken we ook graag voor zwarte bonenburgers en allerlei Mexicaanse gerechten. Veel mensen zijn bang dat bonen uit blik minder voedingsstoffen […]

  31. Dit ziet er echt heel lekker uit!
    Momenteel verblijf ik in Cambodja en ik zou hier graag meer vegetarisch of veganistisch willen eten. Jullie blog brengt me op veel ideeën!
    Natuurlijk heb ik hier niet alles van keukengerief, waaronder een foodprocessor. Ik vroeg me af of jullie soms tips hebben waarmee je toch deze burger kan maken, maar dan zonder een foodprocessor. Zou het lukken door alles fijn te stampen met een vork?

  32. Hoi, bedankt voor het recept! Heb het net gemaakt en het was heerlijk! Denken jullie dat het ongebakken bonenmengsel in te vriezen is voor later gebruik? Vier burgers is bestwel veel in je eentje, al heb ik net erg goed mijn best gedaan door er twee op te eten. Hik…

  33. Ontzettend bedankt voor het recept! Ik heb ze net gemaakt en ze smaakten ontzettend lekker, terwijl ik eigenlijk helemaal niet van zwarte bonen houd. Ik heb ze met een vork gestampt bij gebrek aan een mixer/keukenmachine, en dat werkt prima. Zeker voor herhaling vatbaar! :)

  34. Hoi!

    Ziet er lekker uit! Alleen een vraagde: Kun je deze burgers invriezen?

  35. Ik heb me vandaag laten inspireren door jullie recept voor de nieuwe mexicaanse bonenburgers bij ons in de zaak ( Vegaverso leuven) , ik ga ze nu een nachtje laten koelen en morgen bakken ….spannend :-) bedankt trouwens voor al jullie leuke en lekkere recepten!!

  36. Vanavond deze heerlijke burgers gemaakt…en ja hoor ook dit gerecht van ‘de groene meisjes’ is heerlijk! Zelfs goedgekeurd door manlief. Aanrader!!!!

  37. […] het is dat ik (Merel) vanavond al een heel lekkere vegan burger heb gegeten, maar ik zou hier zó zin in hebben. Ik ga morgen mijn eigen Internationale Taco Day […]

  38. Ik heb ze vanavond gemaakt en ze waren heel erg lekker, maar slap en zonder bite… :( Ik heb precies het recept gevolgd, maar toen ze uit de oven kwamen, waren ze helemaal zacht. Wat heb ik fout gedaan, of hoort dit?

  39. […] Veggieburgers. Met frietjes. Omdat je soms je tanden gewoon in een burger wilt zetten. Vooral als we straks weer lekker in het park of in de tuin kunnen liggen. Broodjes mee, rauwkost en sausjes mee, en zo bouw je in een handomdraai je eigen burgers. De kerst op de taart? Frietjes uit de oven. Het liefst van zoete aardappel en met vegan mayo. Kan allemaal gewoon, hoor :) […]

  40. Vandaag gemaakt met een salade en het was echt een goede burger!! Ik gebruikte sesamolie om de ui en knoflook in te bakken en dat maakte de burger een beetje nootig, zeker aan te raden :)

  41. Hey Merel,
    Hoe groot is het blik bonen die jij gebruikt?

    Groetjes

  42. Ik vroeg me af of ze onder de gril moeten? Ik heb zeer nu 16 minuten in maar zezijn nog zacht. Of bedoel je 16 minuten aan elke kant?🤓Dank je. Hopelijk gaan we het straks proeven

  43. Hoi! Gisteren heb ik voor 20 man deze burgers gemaakt:) Op werk doen we namelijk (tenminste) een weekje de vegan challenge. Het gaat tot dusver echt prima! We vonden de burgers echt super lekker!

  44. Vanavond gemaakt en ze zijn echt heerlijk. Lekker pittig door het gerookte paprikapoeder. Een blijvertje:-)

  45. Vandaag eindelijk bonenburger gemaakt. Ik heb dit recept als basis genomen en verder een Marokkaanse touch aan gegeven ( veel paprika gember en komijnpoeder erin plus verse peterselie, stukken rauwe rode ui en scheut olijfolie). Ik had geenmais dus heb het zonder gedaan. Burger viel goed in de smaak! Was wel vergeten om havermout toe te voegen in waardoor het wel iets zacht was. Volgende keer dus zeker doen. Maar bhurger bleef mooi rond en dik !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *