Recept: geroosterde kikkererwten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deze geroosterde kikkererwten maakte ik ’s middags om ’s avonds op een salade te doen. De arme stakkers hebben de avond bijna niet gered. ZO lekker waren ze! Het is echt ontzettend makkelijk om te maken. Tel daar bij op dat je weinig nodig hebt (low-budget!) en dat het ook nog eens heel erg gezond is. There you go!

Eet deze geroosterde kikkererwten zoals ik deed: op je salade of als snack. Een goede vervanger van bijvoorbeeld borrelnootjes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig?

 • zoveel kikkererwten als je wilt
 • zeezout
 • paprikapoeder of zoals ik gebruikte: hete knoflook-paprika kruidemix van de Turkse winkel
 • bakpapier

Je leest het goed: geen olie. Ik kook zo min mogelijk met olie, omdat ik niet zo van vet eten houd.
Je kan allerlei soorten kruiden gebruiken. Een variant met currypoeder? komijn en koriander lijkt me bijvoorbeeld ook wel wat!

Wat moet je doen?

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden.
 2. Bedek de bakplaat van je oven met bakpapier.
 3. Indien je kikkererwten uit blik gebruikt: spoel ze om en laat ze goed uitlekken. Indien je gedroogde kikkererwten hebt geweekt en gekookt: deze kan je direct gebruiken.
 4. Strooi wat zeezout en wat paprikakruiden (of andere kruiden, het is maar wat je lekker vindt) over de kikkererwten
 5. Laat de kikkererwten eerst voor 15 minuten in de oven staan. Schep daarna om en laat daarna nog 10 minuten staan.

Je kikkererwten zijn klaar als ze lekker krokant en hartig zijn. Eventueel kan je het geheel nog op smaak brengen met zoiets als citroensap, of extra zout als je het nog niet hartig genoeg vindt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Enjoy je healthy snack!

Volg me ook op Instagram (@merelwildschut) en laat me weten wat je van het recept vond!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

83 gedachten over “Recept: geroosterde kikkererwten

 1. Geroosterde kikkererwten zijn zo lekker! Ik kwam het tegen in een kookboek van Ottolenghi. Smaakt super in een salade met peterselie, radijs, rode ui, komkommer en tomaat :D

 2. Dit lijkt me echt lekker, ga het vandaag gelijk uitproberen! Ik gebruik zelf liever geen kikkererwten uit blik omdat blik schadelijke stoffen afgeeft… ;)

  1. precies, wij koken ze ook altijd zelf. maar het kan beide.

   1. Koop je dan gewoon z’n zo biologische bijv en dan kook je ze eerst?

   2. Ik vond het zonder olie erg droog. Ga binnenkort nog eens proberen met eetlepel olijfolie

 3. Dit probeerde ik een paar weken geleden, maar het was niet zo’n succes.. De kikkererwten vlogen in het rond in de oven! Wat heb ik verkeerd gedaan?

  1. Ojee! te hoog in de oven? De ogenstand te hoog? Niet te lang erin laten staan.. tussendoor eruit halen, omscheppen…

  2. Haha ik ken het!

   Ik had het idee dat dit bij mij kwam doordat de kikkererwten nog vrij nat waren ?
   Maar dit weet ik niet heel zeker,

   Liefs

  3. Haha, per ongeluk popcorn gebruikt???
   Nee grapje!! Misschien te lang of te heet?

 4. Ik kwam op jullie website via een andere website met een interview met jullie :) ik vind jullie website ontzettend leuk al eet ik zelf ook geen vegan. Ik had overigens nog nooit van kikkererwten gehoord haha

 5. AAh, geroosterde kikkererwten lijken me zo lekker, maar mijn poging om ze te maken mislukte nogal. Geen idee waarom, maar de kikkererwten werden helemaal niet krokant.

  Als ik de kikkererwten zelf week en kook, hoe lang moet ik ze dan op het vuur laten staan? Misschien heb ik ze te kort/lang doorgekookt?

  Je ne sais pas, maar ik denk wel dat ze de moeite van een tweede poging waard zijn ;).

  1. Ik zou gewoon precies het recept volgen. Probeer het zonder olie! Succes :)

  2. Ze een nacht ik flink water geweekt, volgende dag afgegoten an afgespoeld, met vers ruim water opgezet, uur gekookt, Daarna afgegoten en in zeef uit laten dampen, s’avonds 3 versies gemaakt, 1x zoals hierboven, maar wel met olie en gerookte paprika poeder en zout.. wel ok maar niet allemaal krokant.. de 2 de lading heel weinig olie en Franse gedroogde kruidenmengsel en wat zout.. smaakt heerlijk, maar moest toch 30 min in de oven. Om krokant te worden,,, laatste deel zit nu in de oven, nadat ik dit recept hier had opgezocht omdat de andere recepten niet zo;n uitkomst hadden als ik had gehoopt,.helemaal niets, geen olie ….geen zout geen kruiden.. ook op 200 graden en 15 min zoals hierboven… kan er nog niet zeggen of dit het het ei van Columbus is want ze zitten er nog in :-)

 6. Weer eens iets anders met kikkererwten! Wat zijn die op zichzelf nogal smakeloze dingen toch veelzijdig! :)

 7. dit klinkt lekker! ga ik eens proberen, zeker weten! Ik mag geen noten en het niet erg gezond om elke keer een handje chips te snacken;-) Over de salade klinkt ook goed!

 8. Dit is echt heel lekker vooral met kipkruiden er op
  Of shoarma kruiden
  Je blijft er van eten
  Hmmmmmm

 9. Jam! Awesome. Heb al twee weken een blik in huis omdat ik het wilde proberen.. Haha. Toevallig.
  Ik weet wat er gesnacked gaat worden vanavond!

  1. Moeten die laatste tien minuten de kikkererwten in de oven of buiten de oven staan? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Bedankt voor je reactie.

  1. overal! bij de supermarkt, bij de toko, op de markt…

 10. Hmmm, lekker! Ik ga het eens met shoarmakruiden proberen.. Als mijn broer shoarma heegt gehaald, zit er altijd heerlijk gekruide patat bij!

 11. Dit ga ik sowieso binnekort maken, dan heb ik wat te snacken tijdens het studeren haha :)

 12. Hoe lang denken jullie dat ik ze kan bewaren als ze klaar zijn? Als ik ze niet al allemaal opgegeten heb ;-)
  Ga het zo proberen!

 13. Ze staan nu eindelijk in de oven, het ruikt al heerlijk! Ben alleen bang dat ik er iets teveel kruiden over gedaan heb.
  Zelf heb ik gekozen voor ras-el-hanout. Leek me wel lekker bij kikkererwten.

 14. Bij mij werden ze maar niet krokant, zo jammer want het lijkt me zo lekker! Deze zijn taai. Had ze uit een kookboek. Maar misschien had ik ze eerst goed moeten droogdeppen? En zonder olie moeten doen? Ik heb ze 45 minuten op 170 graden gedaan. Hoop dat ik nog een goed recept vind. Misschien wel dat die van jullie werkt!

  1. In het recept staat ook 200 graden dus dat kan al veel schelen. En zelf doe ik ze vaak wel minimaal 35 min in een hetelucht oven, om ze knapperig te krijgen.

  1. als het goed is staan de instructies op de verpakking. En anders: even googelen :)

 15. hmmmm.. ik kwam jullie recept tegen en dit weekend maar eens gemaakt. eerst nachtje laten wellen, toen koken (hele uitzoekerij wat nu een juiste kooktijd was!!) en daarna in de oven. iets te lang gebakken denk ik want ze waren behoorlijk krokant :) de kruiden bleven helaas ook vooral aan het bakpapier kleven ipv aan de erwten.. nog tips hiervoor?

 16. Ik lees een aantal keer over wat de juiste kooktijd zou zijn. Zelf heb ik ze alleen 10 uur laten weken en daarna in de oven gedaan. Bij mij plofte er ook zo nu en dan een erwtje, ik denk dat de oven te warm werd (heb meerdere ladingen gebakken). Moest hierdoor alleen uitkijken met het openen van de oven, heb er steeds gauw een theedoek overheen gegooid voordat ik de schaal er uit haalde. Behalve dat de ene erwt harder was (of juist zachter) dan de andere, vind ik het met wat zeezout echt een aanrader! Super bedankt voor dit top idee!!!

 17. Net gemaakt voor door de boerenkool, echt superlekker! Ga dit zeker vaker maken!

 18. Ik heb het ook gemaakt, precies volgens recept. Sommige ‘nootjes’ zijn erg lekker en knapperig, anderen heel zacht, terwijl ze tegelijk in de oven zaten. Enig idee hoe dit zou kunnen komen?

  1. Hi Elsbeth,

   heb je ze halverwege een keertje omgeschept? Dat wil nog wel eens helpen. Verder schijnt wat (meer) olie erop ook te werken, maar dat doen wij zelf nooit.
   Succes!

 19. Heb ze net uit de oven maar zijn niet echt krokant, blijven ietwat taai. Kikkerereten uit blik gebruikt…

  1. hmm… heb je er misschien teveel vocht bij gelaten?

 20. Klein vraagje: is het 200 graden in een gewone gasoven of hete lucht? Want dan ga ik zo morgen ook lekker maken, lijkt me heerlijk om te snacken. :)

  1. Ik heb het in een combi magnetron gemaakt op de ovenstand…

 21. Ha! Dit zag er zo goed uit, dat ik ze meteen heb gemaakt en omnomnom opgegeten heb bij arg-bel. Niet eens kunnen bewaren voor oranje.

  Heerlijk!!

 22. Ik heb ze met chilikruiden gemaakt, heerlijk pittig! Ze zijn trouwens ook lekker in een tomatensoepje…. Bedankt voor jullie fantastische recepten!

 23. Dus, ik kom hier nav ‘De 10 beste recepten van 2014’, en ga helemaal stuk om alle spam! ‘Nice steamshowers’,’I found your blog using msn’??What the hell! Naja back on topic, ik heb ze vandaag gemaakt, vet toevallig! Ik had heel veel kikkererwten gekookt voor mijn foodprep/hummus, dus ik heb ook een lading geroosterd. En lekker joh! Zeker een aanrader :)

  1. hahahaha serieus? dat krijg je, bij die oudere berichten. en dat terwijl we gewoon een spamfilter hebben! najah ;)

 24. Hoi!
  Gisteren couscous gemaakt volgens een heerlijk recept van Jamie Oliver en had nog kikkererwten over. Ik heb ze gemaakt met currykruiden uit een molentje, met zeezout. Ik kan niet wachten tot ze klaar zijn!

 25. Klinkt heerlijk! Maar moet t vliesje er vanaf bik gekookte kikkererwten of kun je dat mee roosteren?

  1. Kun je mee roosteren, maar je kunt ook met een theedoek over de kikkererwten wrijven en de vliesjes er gemakkelijk af halen.

 26. Dit is een klassieker op surinaamse gelegenheden en hindoestaanse feesten ui peper beetje kerrie zwarte peper bijv. zonnebloem olie en dan gewoon in de koekenpan… En krokant hoeft niet tis zo voedzaam dat t veel lichaamavocht verbruikt bij de vertering..

 27. P.s. en tis binnen 15 min klaar.. Ik kwan hier terecht op zoek naar een luie manier in de oven. Haha maar na alles gelezen te hebben doe ik t oldschool… En snel , doch, superrrheerlijk ! En nog steeds gezond :)

  1. Ik las op n andere site dat mensen dat wel doen en dat het prima lukt!

 28. wat gebeurd er als ik wel olijf olie gebruik bij de kikkererwten ro ook steren?

 29. Ik maak ze regelmatig voor bij een maaltijdsalade of als borrelnootjes en doorgaans kruid ik ze in garam masala, heerlijk!
  Ik heb wel een vraagje, behouden de kikkererwten wel hun voedingswaarde als je ze roostert/bakt in de oven?

 30. Super lekker receptje!
  Heb ze reeds 2x gemaakt volgens de aanwijzingen (dus geen olie) en als ze uit de oven komen zijn de telkens heerlijk krokant, maar tegen dat ik op mijn bestemming/feestje aan kom zijn ze steeds plat :( Enig idee hoe het komt en hoe ik het kan vermijden? Heb al in een volledig afgesloten potje en een potje met verluchting geprobeerd..
  Groetjes,
  Maja

 31. Hoi Maja, heb je de kikkererwten helemaal laten afkoelen voordat je ze in een potje deed? Dit maakt nl het verschil.
  Dit recept is werkelijk fantastisch en zò veelzijdig. Top!!!

 32. Ik heb ze net gemaakt maar ze zien er heeeel anders uit! Textuur van nootjes, had meer iets luchtigs verwacht… klopt dit??
  Groetjes!

 33. Met het kookwater van kikkererwten maak je heerlijke (vegan)chocomousse ! opkloppen, voorzichtig gesmolten chocolade en ev. zoetje toevoegen , klaar ! raar maar waar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *