Recept: het ultieme havermoutontbijt

Het ultieme vegan havermout ontbijt van de Groene Meises
We zijn verslaafd aan dit overheerlijke vegan havermout ontbijt. We krijgen regelmatig vragen over hoe wij de havermout maken en welke producten en toppings wij gebruiken. je leest er alles over op de blog
We zijn verslaafd aan dit overheerlijke vegan havermout ontbijt. We krijgen regelmatig vragen over hoe wij de havermout maken en welke producten en toppings wij gebruiken. je leest er alles over op de blog
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wie ons op Instagram volgt ziet meerdere keren per week een post met een havermoutontbijt voorbij komen. Dat is omdat wij totaal verslaafd zijn aan dit overheerlijke ontbijt. We krijgen regelmatig vragen over hoe wij de havermout maken en welke producten en toppings wij zoal gebruiken. Dat laten we je vandaag zien!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Welke basisproducten heb je nodig? 

  • Amandeldrink van Provamel. Waarom die van Provamel? Omdat deze ongezoet is, een hoog percentage amandelen bevat, biologisch en sowieso gewoon heerlijk is.
  • Havervlokken van Ekoplaza, of die van Lieke is Vrij. Waarom havervlokken en geen havermout? Omdat havervlokken wat steviger blijven, waardoor je ontbijtje iets meer ‘bite’ houdt.

En natuurlijk heb je toppings nodig, anders wordt het allemaal veel te saai. Waar kan je aan denken?

  • rozijnen, abrikoosjes, gojibessen, of cranberries
  • fruit: peer, appel, banaan, rood fruit
  • noten: pecannoten, witte amandelen
  • kruidnootjes
  • stukjes pure chocolade
  • lijnzaad, chiazaad, sesamzaad
  • pindakaas, amandelboter of andere notenpasta’s

Hoe breng je je havermoutontbijt op smaak? Bijvoorbeeld met kaneel, pumkin spice of speculaaskruiden. Maar ook met kokossuiker, (raw) cacao, agavesiroop of maple syrup.

Je kan, zoals je ziet, alle kanten op met dit ontbijt. Hierdoor wordt het nooit saai en kan je het iedere dag eten. Dat is sowieso een heel goed idee, want havermout is hartstikke gezond en zo’n lekker warm ontbijt is in deze tijd van het jaar een goede start van de dag. Niet alleen jij, maar ook je buik gaat blij met je zijn.

Recept voor 1 portie havermout 

  • 50 gram havervlokken
  • 250 ml amandeldrink
  • toppings naar keuze
  1. Doe de melk en de havervlokken in een pannetje en breng het zachtjes aan de kook.
  2. Blijf goed doorroeren, totdat je ziet dat het een pap wordt.
  3. Let op: met amandeldrink is je havermout snel klaar. Het duurt zo’n 4 minuten. Kies je voor een ‘dunnere’ drink, zoals rijstdrink of haverdrink? Dan duurt het wel wat langer. (minuut of 7)
  4. Voeg eventueel wat extra melk toe als je pap te dik vindt worden.
  5. Serveer de havermout met lekkere toppings en voeg als laatste een schepje notenpasta toe. Delish!

Enjoy your breaky! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

74 gedachten over “Recept: het ultieme havermoutontbijt

    1. Dat komt waarschijnlijk door de fytinezuur in de havervlokken. Als je de havervlokken de avond van tevoren te week zet in de koelkast en ze dan, al dan niet aangelengd met wat extra vocht verwarmd, is alle fytinezuur verdwenen. Dit is de ouderwetse manier van haverpap maken, met water en een nacht weken. Melk of zo voeg je pas later toe. Alle granen zijn beter te verteren als ze ofwel geweekt, ofwel gefermenteerd zijn.

  1. Jammer dat ik niet goed tegen havermout kan. Ik ben sinds kort verslaafd aan overnight ‘oats’ zonder de oats en dan met Griekse yoghurt. Ipv gebruik ik chia zaad, lijnzaad, quinoa vlokken en een eetlepel cocoa nibs. Nog mijn oude vertrouwde superfoodmix met rauwe cashew- en hazelnoten en overheen en we zijn klaar. En omdat ik probeer te foodcombinen (lukt niet altijd) drink ik thuis eerst een glas kokoswater en eet pas in de trein mijn bakje leeg. Heerlijk en ik blijf er zoveel langer vol van zitten.

      1. Nee (nog) niet geprobeerd, maar ik heb dan ook een tarweintolerantie. Haver wordt vaak verbouwd naast of tussen tarwe om de groei te bevorderen dus als ik er te veel van eet kan ik er alsnog last van krijgen. Ik heb wel de vlokken van De Tuinen gegeten en dat gaat goed, zolang ik het met mate eet (dat geldt voor mij voor veel graansoorten)

        1. Hey Maaike, een voorwaarde voor glutenvrij is dat het niet in de buurt van gluten mag zijn geweest! Mijn zusje is ook gluten/tarweintolerant dus vandaar de kennis :P Maar jouw ontbijtje klinkt eigenlijk ook heel erg lekker!

  2. Havervlokken ipv havermout is een goede tip! Dat heb ik nog nooit geprobeerd, lijkt me veel lekkerder als het iets meer bite heeft. Thanks voor het geweldige artikel, die gaat direct onder m’n favorieten :D

  3. Mijn favoriet is havermout met banana softserve en een beetje notenpasta, stukjes dadel, kokos, zonnebloempitten en dadels. Als ik ga slapen denk ik al aan hoe lekker mijn ontbijt wordt, haha!

  4. Ik heb net mijn bordje pure havermout met gebroken lijnzaad op. Gewoon met een beetje suiker en kaneel. Soms doe ik er een klein klontje boter bij of alleen maar kokosmeel. Mmmm.

  5. Heb dit weekend zelf amandelmelk gemaakt. Vervolgens havermout in de keukenmachine fijn gemaakt tot meel, de amandelmelk met het meel en 2 eieren tot een beslag geklopt en hier pannenkoekjes van gebakken. Toppings naar keuze, eventueel kaneel door het beslag. Leuke variatie op het havermout ontbijtje en super lekker! Wel bakken in kokosolie. Je kunt het ook met andere granen of notenmelk maken. De amandelmelk heb ik gemaakt met de Versapers. mmmmm

  6. Lekker, ik maak ook elke morgen havermout, zeker met dit koude weer. En elke morgen kijk ik wat ik in de kast heb liggen en dat doe ik er dan doorheen, je kunt inderdaad alle kanten op. Vanmorgen at ik havermout met geprakte banaan.
    Ga zo door, met jullie leuke blog!

  7. Superlekker! Ik vond het recept van de VeganChallenge met speculaaskruiden ook al heerlijk, maar met kruidnoten zie ik ook helemaal zitten. Wat ik vaak nog doe is de havervlokken de avond van te voren al in de melk zetten zodat die ’s nachts kunnen weken. Dan worden de vlokken wat zachter (maar hebben toch nog wel een goede bite) en wordt het geheel nog romiger (heb ik mij laten vertellen door een Ierse havermoutverpakking).

  8. Je mag chia zaad niet door kokende/hele warme goedjes doen. Dan gaan ze ‘kapot’.. Heb ik een keer ergens gelezen! Mee uitkijken dus.
    Ik hou van havermout! vooral met rood fruit en kokossuiker. Ik maak het meestal gewoon met water trouwens!
    Heb nu al zin in ontbijt morgenochtend (:

  9. leuk en lekker artikel weer !! Ikzelf eet ook havermout en dan met granberries .
    Bevalt mij super god !

    Alleen zit ik nog wel met wat vragen namelijk :
    Is de hele vlok niet slechter voor je darmen ?

    En ik begreep dat havermout soms voorgekookt word zodat het sneller pap is. Is havermout en havervlokken fijn dus niet het zelfde ? Want ik dacht dus altijd dat dit wel het zelfde is.

    Hoop dat jullie mij hier wijzer in kunnen maken ,

    Veel liefs ,

  10. Hee, superfijn artikel!
    Zit net aan een bordje havermout met appel, kaneel, gojibessen en lijnzaad! Morgen ga ik het met rauwe cacoa nibs proberen:)!

  11. Wat ik altijd doe is drie volle handen havermout met een klein handje rozijnen en een banaan samen kneden met één hand en het dan in een diep vierkant bord duwen. Zo wordt het een soort koek. Dan drie tot vier minuten in de magnetron en met biologische pindakaas erop. Super lekker en voedzaam!

    1. Pas op met de magnetron! Een bekende kok zei eens dat eten uit de magnetron is om te vullen en niet om te voeden. De straling maakt een groot deel van de voedingswaarde kapot.

  12. Hoihoi,
    Ik heb vanochtend voor het eerst havermout geprobeert maar dan uit de magnetron.
    Ik heb er wat kaneel doorheen gedaan. Opzich was de smaak wel goed maar hij was heel slijmerig!
    Is dat bij jullie ook altijd of is er bij mij gewoon iets fout gegaan?

    Ps ik gebruikte ‘gewone’ melk ;)

  13. Havermout moet wel in water of in melk gekookt worden
    Zeker 5 minuten,zachtjes doorkoken,dan is het klaar.
    Lekker met wat kaneel,sesamzaadjes.
    Havermout mag nooit in de magnetron bereid worden.
    Gewoon in een klein pannetje op een klein vuurtje.

  14. Klinkt goed! Alleen is de amandelmelk van provamel wel degelijk gezoet. Er zit maltodextrine in wat verkocht word onder het kopje bindmiddel, maar is toch echt een zoetmiddel. Daarom smaakt het ook zo zoet en waarom zou je een bindmiddel in je amandelmelk willen?? Zelf maken is lekkerder en gezonder!

  15. mijn havermout/muesli-ontbijt-mix:
    50-50 verdeling havermout en rijk gevulde (ongezoete) muesli
    gedroogd (ongezoet) fruit en/of vers/diepvries fruit erbij
    (ongezoete) kokosblokjes
    water koken in de waterkoker (alle melksoorten geven een negatief effect op mijn darmen) en eroverheen gieten
    lekker laten staan (ik doe dit ‘sochtends klaarzetten en dan ga ik aankleden) tot het vocht grotendeels opgenomen is door de havermout/muesli (ik hou niet van stevige prak)en dan, met een vers sapje erbij, lekker relaxt opeten.
    lekker hoor :)

  16. Ja, ik ook aan de havermout!! Zoveel goeds over gehoord.
    Havervlokken van Smaakt gekocht, amandelmelk erdoor. Goed de hoeveelheden afgemeten en op het vuur. En roeren, roeren, 5 min, 10 min,… na 20 min was ik het zat. Pannetje aangebrand en nu eet ik melk met gekookte havervlokken. Hoort dat? Ik dacht dat het een beetje zou binden, net als die supermarkthavermout van koopmans en zo. Ach groene meisjes, helpen jullie me op de goede weg?

  17. Ik week de havermout eerst een nacht. Dan in een zeef afspoelen. Beter voor je darmen. Daarna koken met amandelmelk v reform. Zoet het met palmsuiker.

  18. Sinds enkele weken eet ik havervlokken als ontbijt en soms smiddags nog een keer. water koken in de waterkoker, vlokken in een pan, gekookt water erbij en dan 20 min-30 min in de hooimadam (zie http://www.hooimadam.nl). geen risico op aanbranden en lekker warm ontbijt!

  19. Wat een heerlijke recepten hier zeg. Ik ben nogal saai als ik dat hier lees.
    Ik maak elke morgen voor mijn vrouw en mezelf een bord havermout (Quaker Oats) met Soya melk van Alpro. Verder geen “toppings”.
    Ik zie dat jullie ander melk en andere Oats gebruiken. Is daar een speciale reden voor?

  20. …. en heb je (expres) teveel gemaakt? Kluts er de volgende dag een eitje door en bak er een pannenkoekje van!! Misschien nog wel lekkerder..

  21. Goedemiddag,
    Vraagje – moet havermout altijd gekookt worden ?
    Ik gebruik het gewoon als door de yoghurt en da met de de lekkere toppings
    die ik in jullie blog en in de berichten lees.
    Is het goed/gezond om ongekookte havermout te eten ??
    Frederique

  22. […] De dag begon, zoals bijna iedere dag eigenlijk, met warme havermout. Dit keer maakte ik het met noten en verse incabessen. (hierover later meer, superfood gallore, dus bereid je voor ;)) On top zie je wat speltmuesli. Erg lekker allemaal! Ik maak de havermout in een mini pannetje van Riess. Ideaal, want hij is precies groot genoeg voor één portie. Daarbij komt dat het pannetje pastelroze en dus heel erg cute is. Ben je benieuwd hoe wij havermout altijd bereiden? Check hier het recept voor een ultiem havermoutontbijt. […]

  23. Lijkt me inderdaad een heerlijk ontbijt. Ik eet ook dikwijls havervlokken voor ontbijt maar altijd koud, maar zet ze wel al ’s avonds in amandelmelk. Ik moet opletten voor de vertering en vraag me af of ze misschien beter verteerbaar zijn als ze opgewarmd zijn ? Weten jullie dat ? En denken jullie dat de amandelmelk van Alpro meer suiker bevat dan deze van Provamel? Ik verneem het graag. GR

    1. Dat hoor je wel eens ja, dat het dan makkelijker verteert. Je zou het eens kunnen proberen! Je hebt amandelmelk van Provamel waar helemaal geen suiker in zit :) Te koop bij Ekoplaza. (in die van Alpro zit inderdaad vrij veel suiker)

  24. Ik ben ook helemaal gek op havermout als ontbijt. Ik heb nog geen recept gezien dat het mijne heeft overtroffen;-)
    Ik neem ipv amandelmelk de provamel rice kokosmelk (net iets zoeter). Dan doe ik er lekker wat frambozen en blauwe bessen uit de diepvries bij (mee laten koken). Onderin mn ontbijtkom doe ik dan een stukje 70% pure chocola en dan hup…het ontbijt erop! Echt heeeeerlijk.

  25. Ik lees jullie site nu. En wil er even aan toevoegen dat de ongezoete amandelmelk nu zelfs te koop is bij de Aldi. Bij de Albert Heijn heb ik Havermout ( fijne vlokken) gekocht en vraag me af of dat hetzelfde is als havervlokken. Ik heb het vanmorgen warm gemaakt met een beetje agavesiroop, wat rozijntjes, paar ongezouten cashewnoten, amandelen en een snufje kaneel… heerlijk ! :)

  26. […] Allereerst een traditionele havermout. Ja, zoals je het van vroeger kent, als pap. Dat klinkt nooit heel aantrekkelijk, maar het is echt heel erg lekker. In Kopenhagen gingen we zelfs naar een restaurant dat zich helemaal had gespecialiseerd in pap – hoe tof is dat? Lees hier hoe je de allerlekkerste traditionele havermoutpap maakt.  […]

  27. Ik eet altijd de bio havermoutvlokken van Smaakt. Maar ik gruw van warme of lauwe pap en hou helemaal niet van melk. Ik week de vlokken de avond tevoren, met lijnzaad, kurkuma (+peper, lijnzaadolie) en 2 theelepels biologische gelatine en voor het vocht gebruik ik een smoothie van groenten met fruit. Ik eet dit voor de lunch, met wat gewelde pruimen en walnoten en een paar lepels Griekse Yoghurt van Total 0%. Ik vind dit een heerlijke lunchhap. Ik heb totaal geen darmklachten, maar vraag me toch af of ik goed bezig ben, want jullie verwarmen allemaal de havermoutvlokken en ik vraag me af of dat nodig is. Ergens op internet vond ik het bericht dat havermoutvlokken meestal al bewerkt (verwarmd) zijn door de fabriek, zodat weken genoeg zou moeten zijn. Er schijnen ook ‘naakte’ havermoutvlokken te bestaan. Die moeten wel boven de 40 graden verwarmd worden i.v.m. het fytinezuur.
    Maar wie weet dit nu precies?

  28. Ik at vroeger ook altijd havermout met amandelmelk of sojamelk, maar ik ben hier al geruime tijd mee gestopt. Ik meng het nu gewoon aan met water.

    Behalve dat het belachelijk duur is om iedere keer van die pakken amandelmelk te kopen, zit er uiteindelijk maar een minimale (meestal 1%) hoeveelheid ‘echte’ amandelmelk in. Het grootste gedeelte bestaat gewoon uit allerlei verdikkingsmiddelen en andere troep om het mee aan te mengen. Ook al claimen bepaalde producenten dat ze ‘100% biologisch zijn’ , ik geloof hier helemaal niets van. Uit diverse (undercover)onderzoeken is ook gebleken dat het totale onzin is en ze gewoon uit zijn op je geld.

    Mijn advies aan iedereen is om te stoppen met die nieuwe rage melkvervangers, zoals amandelmelk of sojamelk, omdat het helemaal niet zo gezond is als dat er wordt geclaimd, en die producenten zich suf lachen omdat iedereen als een stelletje idioten die extreem dure pakken maar blijven kopen.

    Probeer het voortaan gewoon eens met water te eten. En voordat je denkt dat dit niet te eten is op deze manier: het proeft PRECIES hetzelfde! Trouwens, mijn havermout is binnen 2 a 3 minuten gewoon klaar om te eten (en lekker!). Hoe komen jullie er in hemelsnaam bij dat dit 7 minuten zou moeten duren, als ik vragen mag?

  29. Probleem met amandelmelk en andere melk is dat het bewaard word in papieren verpakkingen met een aluminium laag binnenin wat in het eten komt.
    Bestaan er ook glazen of plastic verpakkingen?
    Ik bedoel papier komt van bomen en moet er bomen gekapt worden. Daar wil ik niet meer aan bijdragen.

    1. Haha, ik had net een reactie op het artikel geschreven en nu zie ik pas jouw reactie, gaat over hetzelfde: geen amandelmelk kopen, maar amandelmeel en dat gewoon aanlengen met (gevitaliseerd) water.

  30. Dank voor je artikel, mooi. Eén verbetertip: waarom amandelmelk in een pak kopen, terwijl dat voor het grootste gedeelte uit water bestaat? Ik deed het eerst ook, maar na een kritische blik op het pak, kwam ik op een veel milieuvriendelijker, gezonder én goedkoper oplossing: gewoon biologisch amandelmeel door de havervlokken doen en dat aanlengen met (gevitaliseerd) water.

  31. Ook lekker om te maken is.amandelmelk met havermout halve uitgeknepen citroen met essentieel cocos vet koken.daarna in een welkom met kaneel en een halve kiwi in stukjes.
    Dit is in de winter mijn favoriete ochtend ontbijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *