Een samengeraapt zooitje winterrecepten

winterrecepten

Het is december, ik vind dat we schaamteloos los mogen op winterrecepten. Met winterrecepten bedoel ik eigenlijk alles wat je warm houdt, maar ook al die typische dingen die op koude dagen opeens veel beter lijken te smaken dan op andere dagen. Soms zijn dat ongezonde dingen (zoals taart of warme chocolademelk met vegan slagroom,) maar soms ook niet, hoor. Balans en shit. Namasté.

Warme hazelnoot-chocolademelk met vegan slagroom 

winterrecepten

Laten we hier meteen maar mee beginnen. Want hey, de winter is niet echt begonnen als je nog geen warme choco hebt gedronken. (ok en als je nog geen oliebol hebt gegeten.) Deze is dan ook meteen wel heel erg lekker. Het is een warme chocolademelk DeLuxe editie – minder dan dit verdien je niet.

Stamppot met vegan jus 

winterrecepten

Want ja, vegans willen soms ook ‘gewone’ dingen eten, net als ieder ander. Dus wat een godsgeschenk is het ook dat je tegenwoordig gewoon vegan rookworsten kunt kopen. Revolutie is hier! Vegan jus maken is trouwens ook de moeite waard. Er zijn mensen die dit recept opzoeken, speciaal voor de jus. Ik ben zelf helemaal geen stamppottenmens (hier maken mensen/vrienden grappen over in de trant van ‘nee? hou jij niet van stampPOT?!’, vinden ze heel grappig,) maar ik zou best willen leren om mijn repertoire van stamppotten een beetje uit te breiden. Misschien ga ik binnenkort eens aan de zoete aardappel-spruitjesstamppot. Schijnt heel lekker te zijn. We gaan het zien.

Erwtensoep 

winterrecepten

Als we dan toch stilstaan bij een paar klassiekers, dan mag de oerhollandse snert ook niet ontbreken. Want ja, ook dat kan prima vegan. Heel makkelijk zelfs. Ik weet nog hoe leuk ik het vond om dit voor het eerst from scratch te maken, ik voelde me heel ambachtelijk.

Minestrone

winterrecepten

Persoonlijk ben ik het hele jaar door een soepfan, maar kom op, in de winter smaakt het nóg beter.  Niks lekkerder dan een kom soep na een koude winterwandeling. Ja, ik weet het, ik verander in oma Wildschut. Ik heb besloten het te omarmen. Deze goed gevulde minestrone is super eenvoudig te maken. Je kunt er letterlijk alle groenten in stoppen die je nog hebt liggen, ik hou ervan.

Pompoenpuree met geroosterde knoflook 

winterrecepten

Denk: pompoen. Denk: geroosterde (!) knoflook. Weet: dit gaat goddelijk zijn. Deze pompoenpuree is een fantastisch bijgerecht (bijvoorbeeld voor je kerstdiner), is goed te eten als dip (op een broodje bij een kom soep) of vormt een goede vervanger voor aardappelpuree en is daarmee ook weer te verwerken in, bijvoorbeeld, een ovenschotel.

Speculaascake met sinaasappel en amandel

winterrecepten

Deze cake heeft drie ingrediënten/smaken die me aan de winter doen denken: speculaas, sinaasappel en amandel. Het is ontzettend eenvoudig te maken (maar met een groots effect, want kijk dan hoe mooi het eruit ziet!) en als bonus gaat je huis er echt waanzinnig lekker van ruiken.

 

Tahinkoekjes met chocolade 

winterrecepten

Ook zo’n winterse activiteit: koekjes bakken. We hoeven niet tot kerst te wachten hoor, het mag gewoon nu al. Probeer deze tahinkoekjes eens. Het is een andere smaak dan je misschien gewend bent, minder zoet, meer sesam. Maar zó lekker.

Welke gerechten maak jij graag op koude dagen? En welke van bovengenoemde recepten ga of wil je proberen? Laat het me vooral weten! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Een samengeraapt zooitje winterrecepten

  1. Van de week al heerlijk genoten van je erwtensoep recept! Wat is dat leuk om een keer helemaal van scratch te maken.
    Enne…ik denk dat voor morgen de speculaascake op het menu staat ;)

  2. Ik ben zo’n fan van je erwtensoeprecept, ik heb het al een aantal keer gemaakt en elke keer is het weer genieten!

  3. Oeh. Ziet er allemaal zo lekker uit!!! Thnx!
    En prachtige foto’s (weer!)

  4. Oeeh lekkere recepten! Ik ga kijken of ik de pompoenpuree deze week (wie weet vandaag zelfs) nog kan maken. Heb namelijk nog een pompoen in de keuken staan, klaar om opgesmakt te worden hihi <3

  5. Heb die koekjes gemaakt, wauw wat lekker! Specerijen (kaneel, gember) en drupje oranjebloesem toegevoegd en pistachenootje erop :) heel fijn!

  6. Ik moet zeggen dat ik je portobello’s met gnocchi recept ook niet verkeerd in de smaak valt in de herfst en winter :) Ik denk dat het tijd wordt voor warme chocolademelk met sinaasappel/amandel taart. Zal het huis lekker laten ruiken wanneer vriendlief en ik dit weekend onze kerstboom gaan opzetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *