Extra warme ovenschotels voor extra koude dagen

ovenschotel

Er is iets dat me kalmeert aan het aankleden van zo’n ovenschaal; de groenten met aandacht gesneden, de saus vers gekookt, de schaal laagje voor laagje vullen – ik neem er alle tijd voor. Wat ik ook fijn vind is de wachttijd die een ovenschotel automatisch met zich meebrengt. Vaak is dat een half uur tot drie kwartier. De perfecte duur om met een glas wijn en een boek of podcast op de bank te zitten. Of om uitgebreid met een geliefde te zoenen. De oven doet zijn werk wel. En dan het resultaat: een dampende, goddelijk ruikende schotel, waar je je mes in zet, dwars door al die laagjes die je zo zorgvuldig in die schaal gelegd hebt, en dat je dan weet: vanaf nu wordt het een rommeltje. Maar ovenschotels mogen ook een rommeltje zijn, want rommeltjes zijn lekker.

De herfst en winter zijn je hoogtijdagen als je een ovenschotel bent. Dat vind ik niet meer dan logisch, want ovenschotels hebben alles te maken met comfort en warmte en dat is precies wat we nodig hebben nu. Tevens is het een makkelijke manier om heel veel groenten te eten en die vitamines, die kunnen we ook goed gebruiken in deze tijd van het jaar. In deze blogpost deel ik graag mijn favoriete ovenschotelrecepten met jullie. Ook heb ik zomaar het vermoeden dat er nog wel eens nieuwe ovenschotelrecepten op de Groene Meisjes zouden kunnen gaan verschijnen, want ik blijf er maar aan denken en dus wil ik er meer maken.

Röstischotel met zuurkool 

ovenschotel

Toegegeven: deze ovenschotel is al een rommeltje nog voordat je hem gaat snijden. Eigenlijk is het nooit anders dan een rommeltje geweest. Maar dat maakt hem absoluut niet minder lekker.

Groentelasagne

ovenschotel

Als je net als ik rustig wordt van groenten snijden, dan is dit jouw recept. Het is een lasagne zonder lasagnebladen en daarmee heel geschikt voor mensen die bijvoorbeeld geen gluten eten. Maar mochten gluten geen probleem voor je zijn, dan zou ik zeggen: vegan lasagnebladen toevoegen kon wel eens heel erg lekker zijn. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar dat ga ik binnenkort zeker eens doen.

Moussaka

ovenschotel

De meest recente toegeving aan de receptenindex van de Groene Meisjes! Het stond al een tijdje op mijn lijstje om een vegan moussaka te maken en nu kwam het er eindelijk eens van. Ik vind dat het recept meteen plekje verdiend in deze ovenschotelsblogpost.

Schotel met aubergine, tomaat en kikkererwten

ovenschotel

Wat deze ovenschotel zo ontzettend lekker maakt, is dat je de aubergine (in dunne plakken) eerst roostert in de oven, nog voordat ze in de ovenschotel gaan. Dat maakt dat de aubergine heel veel smaak krijgt en ergens iets knapperigs heeft en het is echt zó goed. Verder is dit vooral een ontzettend eenvoudig te maken ovenschotel, dus ook geschikt voor mensen die geen geduld hebben om een ovenschaal laagje voor laagje mooi aan te kleden.

Enchiladas met linzen 

ovenschotel

Veel Mexicaanse gerechten lenen zich ook zo lekker voor een ovenschotel. Enchiladas zijn perfect als je het mij vraagt. Je maakt een lekkere saus, kiest de groenten en peulvruchten die je wil gebruiken, rolt er wat tortilla’s omheen en je schuift het in de oven. Deze variant met linzen is super makkelijk en heel erg lekker.

Ik hoop dat jij net zo gaat genieten van (deze) ovenschotels als ik. Het zou heel leuk zijn als je het me laat weten als je één van de recepten hebt gemaakt! Je mag altijd een foto met me delen op Instagram (via @merelwildschut), daar word ik altijd blij van. Veel plezier bij het maken van je ovenschotel en eet smakelijk.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

6 gedachten over “Extra warme ovenschotels voor extra koude dagen

  1. “De herfst en winter zijn je hoogtijdagen als je een ovenschotel bent”
    Ik kan niet meer liefde voelen voor hoe deze post geschreven is. <3

  2. Wauw dat ziet er allemaal echt heel lekker (en warmpjes) uit!
    Hier ga ik zeker wat van proberen de komende tijd!
    Daarbij, wat mooi geschreven, echt altijd weer fijn om een blog van je te lezen!

  3. Oooo zo treffend geschreven weeral. Ik ben ook zo gek op ovenschoteld. En inderdaad dat relaxmoment eens hij dan in de oven staat..wijntje drinken, bijpraten, heerlijk! En meditatief de voorbereidingen doen. Ja hoor das echt een plus aan de winter, heel troostrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *