Spruitjesstampot met vegan spekjes van tempeh

Stampot

Foto’s: Bette de Wit

Zal ik iets heel eerlijks zeggen? Ik heb het uitwerken van dit recept al een week of drie uitgesteld. Niet omdat het geen lekker recept is (dan zou ik het gewoon helemaal niet online plaatsen, natuurlijk) maar omdat mijn hoofd op dit moment helemaal niet naar recepten schrijven staat. Het voelt een beetje triviaal, ik heb het gevoel dat ik veel belangrijker dingen moet schrijven. Ik heb daar best wel een innerlijke strijd over, omdat ik weet dat sommige lezers juíst voor de recepten naar mijn blog komen en ik jullie niet wil teleurstellen. Maar tegelijkertijd denk ik: ik wil gewoon andere dingen schrijven op dit moment – is dat erg? Nee, dat is niet erg. Maar het is wel zonde om een recept dat Bette en ik gemaakt hebben niet te delen. Voorlopig is dit dan misschien eventjes het laatste recept, voor een tijdje. Tot ik er weer zin in heb.

Lees verder Spruitjesstampot met vegan spekjes van tempeh

Een samengeraapt zooitje winterrecepten

winterrecepten

Het is december, ik vind dat we schaamteloos los mogen op winterrecepten. Met winterrecepten bedoel ik eigenlijk alles wat je warm houdt, maar ook al die typische dingen die op koude dagen opeens veel beter lijken te smaken dan op andere dagen. Soms zijn dat ongezonde dingen (zoals taart of warme chocolademelk met vegan slagroom,) maar soms ook niet, hoor. Balans en shit. Namasté.

Lees verder Een samengeraapt zooitje winterrecepten

Extra warme ovenschotels voor extra koude dagen

ovenschotel

Er is iets dat me kalmeert aan het aankleden van zo’n ovenschaal; de groenten met aandacht gesneden, de saus vers gekookt, de schaal laagje voor laagje vullen – ik neem er alle tijd voor. Wat ik ook fijn vind is de wachttijd die een ovenschotel automatisch met zich meebrengt. Vaak is dat een half uur tot drie kwartier. De perfecte duur om met een glas wijn en een boek of podcast op de bank te zitten. Of om uitgebreid met een geliefde te zoenen. De oven doet zijn werk wel. En dan het resultaat: een dampende, goddelijk ruikende schotel, waar je je mes in zet, dwars door al die laagjes die je zo zorgvuldig in die schaal gelegd hebt, en dat je dan weet: vanaf nu wordt het een rommeltje. Maar ovenschotels mogen ook een rommeltje zijn, want rommeltjes zijn lekker.

Lees verder Extra warme ovenschotels voor extra koude dagen

Vegan moussaka

vegan moussaka

Foto’s: Sam van Rij 

In de categorie ovenschotels scoorde moussaka altijd al erg hoog bij mij. Maar ja, ik at het vroeger altijd met kaas en volgens mij ook nog met gehakt, en die tijd is geweest. Ik wilde me al een tijdje wagen aan een vegan moussaka maar het kwam er maar niet van. Nu het ovenschotelseizoen (ja, dat is een ding) officieel is aangebroken kon ik het niet langer laten wachten: zie hier het resultaat!

Lees verder Vegan moussaka

Over appelrozijnenbroden en niet zoveel moeten

Recept1_004

Foto’s: Sam van Rij 

Vorige week ging het eventjes mis bij mij. Het was op woensdagavond, na twee heel fijne dagen in Nijmegen. Ik was daar alleen, alles ging prima. En toen zat ik woensdagavond weer op mijn eigen bank in Rotterdam en opeens overspoelde een gevoel van eenzaamheid me. Dat is niks nieuws, dat gebeurt soms. Die eenzame gevoelens gaan gepaard met extreem moe zijn en hoofdpijn. Ik besloot vroeg naar bed te gaan. Donderdagochtend werd ik wakker met een hoofd vol mist, alsof er een deken van somberheid over me heen lag. Soms gaat het zo lang goed met me dat ik vergeet dat ik een depressieve stoornis heb. Maar kennelijk weet de stoornis mij toch af en toe nog te vinden.

Lees verder Over appelrozijnenbroden en niet zoveel moeten