Fotodagboek januari 2020

Toen ik onlangs op Instagram vroeg wat jullie leuk zouden vinden om te lezen op De Groene Meisjes, kreeg ik veel verzoeken voor dagboekjes binnen. Ik vind het zó leuk dat jullie zulke betrokken – en trouwe!- lezers zijn. Echt, dat waardeer ik enorm. Iedere week een fotodagboek delen vind ik wat te veel van het goede. Immers, velen van jullie volgen mij ook al op Instagram stories en zien daar al een hoop…ik wil niet dat jullie op me uitgekeken raken ;) Daarom heb ik besloten om deze rubriek op de laatste dag van de maand te introduceren. Wat denken jullie van aan het einde van iedere maand een wrap-up van wat ik allemaal heb meegemaakt?

Ik knip de maand op in een aantal categorieën, zoals: zelfzorg, horeca ontdekkingen, culturele uitjes,  wandelingen/natuur en vrienden/privé. Op die manier zal ik proberen de highlights van de maand te benoemen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar naast dat ik vereerd ben dat jullie dit leuk vinden om te lezen, kijk ik er nu al naar uit om volgend jaar door twaalf dagboeken te kunnen scrollen om te bekijken hoe mijn afgelopen jaar er uit zag. Ik denk ook dat het goed is om vaker stil te staan bij wat er op kleine schaal gebeurt in onze levens en niet alleen de grote gebeurtenissen te gedenken. Dus, laten we beginnen. Dit was mijn januari:

Zelfzorg

Deze maand stond zelfzorg centraal voor mij. Ik schreef op 1 januari een blogpost met voor iedere dag van de maand een kleine opdracht. Ik voerde de opdrachten zelf bijna dagelijks uit en het was heel erg leuk om te zien dat velen van jullie met mij meededen! Het was heel erg fijn om iedere dag stil te staan bij de vraag of ik iets voor mezelf kon doen of betekenen.

Er kwamen al wat vragen over of ik voor februari een nieuwe selfcare-kalender ging samenstellen. Dat ga ik niet doen, maar ik ga wél in februari weer een nieuw thema centraal stellen en daar iedere dag iets over delen. Mijn aandachtspunt voor februari wordt lichaamsbeweging en ik ben op dit moment bezig met een artikel waarin ik uitleg waarom ik me hier meer op wil focussen. Voor wie met me mee wil doen: please do!

Wandelen

Ik wandel iedere dag. In december schreef ik een blogpost over waarom dit zo belangrijk voor mij is, dus ik houd me daar netjes aan. Helaas wandel ik niet iedere dag in een even inspirerende omgeving – soms is het gewoon een rondje door de wijk in Rotterdam waar ik woon, – maar ik ben deze maand op een paar erg mooie plekken geweest. Namelijk op de heide bij Otterlo (de Hoge Veluwe,) en op de hei bij Laren. En ook mijn stadswandelingen door Amsterdam waren fijn. Het is zó fijn om zoveel buiten te zijn! Ik verbleef een paar dagen op de Veluwe in een Tiny House (hier ga ik nog over schrijven, dus meer informatie volgt nog,) waar ik lekker kon werken én wandelen. De perfecte combinatie als je het mij vraagt.

Actie!

Ik gooide al mijn To Do lijstjes op een hoop en maakte er een grote To Do poster van. Mijn woord/intentie voor 2020 is “Actie” en ik ben dat meteen heel serieus gaan nemen. Ik heb in januari bijvoorbeeld al zóveel klussen in huis gedaan die ik al zó lang uitstelde. Mijn huis is enorm opgeruimd en voelt op sommige punten als nieuw! Het voelt heel erg goed om door mijn poster heen te vliegen. Ik dacht dat het een poster voor de eerste helft van 2020 zou zijn, maar als ik in dit tempo doorga, red ik het ook om alles in het eerste kwartaal af te hebben. Ik heb nu alweer nieuwe punten voor op een nieuwe poster, dus ik moet deze vibe vast zien te houden dit jaar :)

Linksonder op de foto zie je Mare die dumplings vouwt. We hebben in de eerste week van januari een middag en avond de tijd genomen om te gaan mealpreppen. Dat betekende dat we eerst heel veel boodschappen hebben gehaald en daarna aan de slag zijn gegaan met vijf recepten: risotto, twee soepen, een pastasaus en dumplings. Het was zó gezellig om dit samen te doen. Muziekje aan, tussendoor wat eten, een beetje kletsen tijdens het koken. Het was misschien wel onze leukste date van de maand <3 Weet je hoe voldoeningschenkend het is om daarna álles in te vriezen en je vriezer vol te hebben liggen met eten voor de komende tijd? Ik raakte geïnspireerd door deze actie om mijn eigen vriezer (in Rotterdam dus) te ontdooien en leeg te halen en daar schreef ik deze blogpost over.

Cultureel

Ik ging deze maand weer naar Frontaal; het allerleukste literaire programma dat er is. Dit is iedere maand bij Worm in Rotterdam en als je net als ik van poëzie en literatuur houdt, dan raad ik je van harte aan om eens te gaan. Verder ging ik afgelopen zaterdag naar het Singer museum in Laren. Dat viel me een beetje tegen, als ik eerlijk mag zijn. Misschien kwam het door de huidige expositie, of doordat er letterlijk alléén maar oude mensen waren…het was een beetje suffig, ofzo. Mare en ik concludeerden: voor dit soort dingen is het echt perfect om een museumkaart te hebben (die wij dus allebei hebben,) want dan maak je je niet zo druk als een museum of een expo eens tegenvalt. Gisteren zijn we nog naar een expo van het IFFR in Het Nieuwe Instituut geweest en daarbij pakten we meteen de exposites over de hoodie mee. Juist, over het kledingstuk de hoodie. Heel erg boeiend! En wow, Het Nieuwe Instituut is zó’n tof museum! Bindende tip voor als je binnenkort een dagje Rotterdam doet. Vanavond ga ik nog naar een IFFR film, dus ik vind eigenlijk dat ik het op cultureel gebied behoorlijk goed heb gedaan in januari, ha!

Voor februari staat museum de Fundatie in Zwolle op mijn wishlist. Ik vind het heel leuk om naar musea te gaan waar ik nooit eerder ben geweest. Immers, er is meer dan het Stedelijk en het FOAM en het Rijks ;)

Privé/sociaal

Een paar heel leuke dingen die ik deed met anderen: lunchen met de lieve Patricia die ik alleen nog maar kende van Instagram en met wie ik meteen een heel leuke klik had in ‘real life.’ We gingen lunchen bij Bartine in Den Haag en mijn god, wat kun je daar toch lekker eten. Ik had een meeting met Jennie en Cody en ik kan alvast verklappen dat wij voor komende zomer een héél leuk plan hebben :) Ook had ik podcastopnames met de meiden van Damn Honey en dat was weer enorm gezellig. In deze blogpost schrijf ik iets over de aflevering die we opnamen. Verder zag ik verschillende vrienden voor koffie of ontbijt en had ik voor mijn gevoel een fijn evenwicht in alleentijd en ‘sociaal doen.’ Voor februari staat er ook weer allerlei leuks op de agenda: een operavoorstelling met Erik en Julia, twee verjaardagen, een spelletjesavond met familie, een inspiratiewandeling met Mariët, een feestje in Paradiso en een etentje… ik heb er veel zin in!

Ontdekkingen in de horeca

Ik ontdekte een ontzettend fijn koffietentje bij mij om de hoek: Zus en Kees. In januari heb ik hier al heel wat haverlattes gedronken en veel gekletst met de eigenaren. Wát een lieve mensen! En de koffie is er heerlijk. Echt een aanwinst voor Bergpolder! Heel ergens anders, namelijk in Hilversum, deden we dankzij Erik en Julia een leuke ontdekking: Mout. Een gezellige bierbrouwerij / foodhal, waar de cider me erg goed smaakte en waar je allerlei vegan snacks kunt bestellen. Wat een gezellige plek!

Wat ik las

Drie van de boeken die ik las in januari: Why we sleep, Seeking Slow en De ontembare vrouw. De laatst genoemde titel is een boek dat ik vorig jaar in januari zeer uitgebreid heb gelezen en bestudeerd. Na een gesprek over sprookjes bij de leesclub had ik een sterke drang om het boek er weer bij te pakken. Wat een bijzonder boek is dit toch. Van Jennie leende ik Seeking Slow, een fijn boekje over langzamer en kleiner leven. Why we sleep is een heel belangrijk boek gebleken. Het helpt me enorm bij het verbeteren van mijn slaap. 

Het moet gezegd: ik ben het nieuwe jaar behoorlijk goed begonnen. Het was een positieve en energieke maand en ik kijk uit naar februari! Gezellig dat jullie er bij waren. Gaan jullie mee naar februari? :) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Fotodagboek januari 2020

 1. Dat klinkt als een fijne maand, Merel. Ik raak erdoor geïnspireerd merk ik, ik wil óók mijn huis op gaan ruimen, mealpreppen en elke dag een stukje wandelen. Dat laatste probeer ik wel, maar is nog wel eens een uitdaging.

 2. Jaaa heel leuk, ik ben gek op maandoverzichten! Ik schrijf ze zelf ook graag, vooral omdat ik zo voor mijzelf later een leuk overzicht heb inderdaad :)
  Vind jouw indeling ook wel een goed idee!

  Ziet er uit als een productieve maand ook, lekker bezig!

 3. Yes, ik hou ook van maandoverzichten! Wekelijks lijkt me inderdaad ook veel werk, alhoewel ik zelf altijd een beetje opzie tegen mijn eigen maand overzicht, want je beleeft zoveel in een maand dat het soms heel wat schrijfwerk is, hihi!
  Maar wel fijn dat je er weer aan begonnen bent. Klinkt als een super positief begin van 2020.

 4. Oh wat leuk om te lezen zeg! Het klinkt als een goede maand om je jaar mee te beginnen. Ik was deze maand eigenlijk alleen maar druk met stage lopen, want dat doe ik tegenwoordig 40 uur per week en vind ik zo intensief.

 5. Superleuk om te lezen. Ik kijk uit naar je blogpost over de tiny house :-)
  Ik volg je op Instagram, maar vind zo’n fotodagboekje ernaast toch wel heel leuk om ook te lezen. Soms mis ik iets en hier kun je toch meer vertellen dan Instagram (dat is zo snel allemaal!)

  1. Working on it! :)
   En je hebt gelijk hoor, Instagram is toch altijd wat vluchtig inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *