Groen in het seizoen: pompoencake

Een ongelofelijk lekkere kruidcake met pompoen. In dit vegan recept gebruik ik o.a. flespompoen, speltbloem, kokossuiker, amandelmelk, kokosolie, speculaaskruiden en vanille. Lees het hele recept op de blog.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een paar jaar geleden bakte ik cakes met een kant-en-klaar mix van Koopmans. Melk en eieren toevoegen en klaar is Cakes. Toen ik eenmaal ontdekte hoe lekker (en makkelijk!) een bananenbrood was, dacht ik: nee, zo’n mix heb je echt nergens voor nodig. En nu heb ik zelfs een cake met pompoen erin gemaakt. Ik bedoel: een pompoencake. Ik verbaas mezelf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik gebruikte een flespompoen. In het Engels worden deze ‘butternut squash’ genoemd, zo’n leuke naam vind ik dat. Het grote voordeel van deze pompoen is dat hij wat makkelijker te snijden is dan zo’n ronde, oranje pompoen. Omdat ik een biologische pompoen gebruikte, heb ik de schil gewoon laten zitten. Easy!

Dit is een recept waar je eventjes wat tijd voor moet uittrekken, omdat je eerst pompoenpuree moet koken. Dat is niet heel veel werk en ook zeker geen lastig werk, maar je moet er wel even rekening mee houden in je bereidingstijd. Het resultaat is dan wel een ongelooflijk lekkere kruidcake, waar je ook nog je dagelijkse portie groenten in verwerkt hebt.

Wat heb je nodig? 

1/2 flespompoen in blokjes gesneden
1 3/4 cup speltbloem
1/2 cup kokossuiker
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel baking soda
2 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel vanillepoeder (of vers uit een vanilleboon of extract)
1/3 cup ongezoete amandelmelk
1/3 cup gesmolten kokosolie

Wat moet je doen? 

Puree maken:
Haal de pitten uit de pompen, snijd hem in blokjes en kook een minuut of 10 in een pan met ruim water. Giet de pompoenblokjes af. Met een staafmixer of blender maak je van de gekookte pompoenblokjes puree. Zelf vind ik het erg lekker om de puree niet 100 procent glad te maken, zodat je hier en daar nog een stukje pompoen terugvindt in de cake.

De rest:

– Verwarm je oven op 180 graden – 

1. Meng in 1 kom alle droge ingrediënten. (speltbloem, bakpoeder, baking soda, kokossuiker, speculaaskruiden)
2. Meng in een andere kom de amandelmelk, de gesmolten kokosolie en de vanille.
3. Voeg nu de vochtige ingrediënten bij de droge ingrediënten en roer voorzichtig door met een garde. (niet te hard mixen!)
4. Voeg nu nog de pompoenpuree door en schep het beslag luchtig door.
5. Doe het beslag in een cakevorm (ik deed er bakpapier onder, dan hoef je de vorm ook niet meer in te vetten) en schuif voor 45 minuten in de oven.

Tip 1: de pompoencake smaakt het allerbeste als hij helemaal goed is afgekoeld. Dan is hij ook lekker stevig. Sterker nog: ik vond hem de dag na het maken nog lekkerder!

Tip 2: Je houdt een halve pompoen over. Daar zou je natuurlijk een soepje van kunnen koken, maar je kan hem ook even bewaren, want verderop in deze week zullen we een recept voor lekkere pompoenkoekjes (waarvoor je de andere helft van de pompoen nodig hebt) online plaatsen.

Tip 3: Volgende keer ga ik walnoten door de cake doen. Lijkt me ook erg lekker. Of chocolade, maar dan laat ik de speculaaskruiden weg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En? Heb je al zin gekregen om deze pompoencake te gaan bakken?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

73 gedachten over “Groen in het seizoen: pompoencake

 1. Hoeveel gram pompoenpuree of hoeveel cups zou dat dan zijn? Want je hebt grote en kleinere butternuts, dat kan nogal schelen ;-)
  Wij hebben massa’s pompoenen uit onze tuin. Elk pompoenrecept is welkom!

 2. Ik denk inderdaad dat walnoten er ook lekker door zijn. Lijkt mij een erg smakelijke cake!

  1. Volgens mij verkopen ze het tegenwoordig zelfs in de supermarkt, maar dat weet ik niet zeker.
   Gezondheidswinkels zoals EkoPlaza ed. hebben het sowieso!

 3. Mmmm heerlijk. Mijn zoontje vindt pompoen maar muah. Wanneer ik er Antilliaanse pancakes van bak smult hij ervan. Dit recept ga ik eens proberen.

 4. mmmmm dat ziet er lekker uit!!!
  Ik heb nog pompoenpuree in de vriezer liggen van een “gewone” pompoen. Dat kan vast ook wel!

 5. Ziet er heerlijk uit, komend weekend maar eens tijd voor maken :)

 6. Oh ik ben gek op pompoen…ik zal dit recept zeker een keer maken!

 7. Deze cake is lekker! Zeker bij een kop verse thee.. ’s Morgens doe ik op een plakje vaak nog een beetje kokosolie en wat kaneel. Heerlijk!

 8. oeh…ik moet van de week even wat ingredienten inslaan (hoe kun je nou zonder bloem/meel zitten…seriously) maar dit moet zeker gemaakt worden…net als ene bananenbrood trouwens. veel te lang geleden :D

 9. Mmm, dit ziet er zo lekker uit! Zelf zou ik er denk nog iets van rozijnen door doen, ook altijd lekker :)

 10. JAAAAA Wat ziet dit er heeerlijk uit!
  Heb je enig idee hoeveel puree je uit die 1/2 pompoen haalt? ‘k Heb namelijk net een ladinkje pompoenpuree in de vriezer gemikt ;) en ’t zou wel handig zijn om die hiervoor te gebruiken ;)
  Enne…ik ben nogal een pompoenleek… ;)

 11. Erg lekker! Ik heb vorige week ook een pompoen kruidcake gemaakt met cranberries en pecannoten, ook om van te smullen.

 12. Voor snelle bakkers: Je kunt ook rauwe pompoenpuree maken. Gewoon raspen en dan in de blender (of in mijn geval met een beetje water en een staafmixeren). Ik kan niet beoordelen of het scheelt in smaak, ik ben nog een leek als het gaat om pompoenrecepten. De puree is bij mij in een brood beland, ook lekker trouwens!

 13. Gisteren de cake gemaakt en jullie hebben niks gelogen, hij is heerlijk!
  Het hele huis rook lekker naar de speculaaskruiden, jammie!
  Ik heb speltmeel ipv bloem gebruikt, geen idee of hij dan anders wordt van structuur maar hij was verrukkelijk!
  Net een plakje gegeten en hij is inderdaad de dag erna nog lekkerder.
  Bedankt voor dit leuke recept! Ga zo door!

 14. Ik heb gisteren ook geprobeerd om de cake te maken, van smaak heel lekker, maar hij wilde niet rijzen bij mij. Ik heb nochtans het recept gevolgd. Iemand een idee waar het aan kan liggen? Ik kijk al uit naar de koekjes

  1. Bij mij het zelfde. Ik heb ook precies de zelfde ingrediënten gebruikt.
   Dus als iemand weet waar het aan ligt of tips heeft zou ik dat ook graag willen weten.
   Heb alleen geen bak papier gebruikt maar de vorm ingesmeerd met kokos olie kan het hiermee te maken hebben?

   1. Bij mij net hetzelfde … en de cake lijkt qua textuur meer op een vlaai dan op een cake ;-( (is dus te nat)
    Misschien is er te veel pompoen in ? zou dat de reden kunnen zijn ?

 15. Ik heb heel veel zin gekregen om deze pompoencake te bakken. Ik heb nog mega veel pompoenen van m’n volkstuintje liggen, dus als ik van het weekend een dagje vrij ben ga ik ‘m maken.

 16. Heb hem net gebakken met walnoten en wat fijn geraspte gember er door. Heel erg lekker! Super recept!

 17. Ik heb er ook walnoten, kaneel en krenten in gedaan. Helaas is hij bij mij veel te nat gebleven. Ik had misschien nog teveel vocht in de pompoenpuree.. Ik ben benieuwd. Ik ga hem zeker vaker maken want de smaak is heeerlijk!!

 18. Hij staat momenteel bij mij in de oven. Al een uur!!! Mn sateprikker blijft onder het “beslag” zitten.
  hoort dat? Droogt ie wat verder op na het bakken?
  Moet het huis ook uit dus hij kan ook niet veel langer meer….

 19. Wat ziet dat er heerlijk uit!! Ik heb alles in huis behalve (plantaardige) melk. Iemand een idee of het zonder ook zal lukken? En er dan bijv een eitje doorheen doen?

 20. Leuke recept, groene meisjes!
  Als je de pompoenblokjes niet kookt maar stooft in een klein beetje neutrale olijfolie in een pannetje met deksel (af en toe roeren) blijft de puree die je ervan maakt droger en smakelijker en wordt het deeg er niet zwaarder door. Op mijn blog vind je twee pompoentaarten waaronder een glutenvrije.

 21. Hello ladies, misschien een domme vraag maar hoeveel nl is een cup? Kan het zo snel niet terug vinden… Groetjes, Cynthia

  1. Hi Cynthia, dat hangt van het product dat je in de cup doet af. Google: 1 cup flour/water/sugar to grams

 22. Echt lekker! Beetje plakkerig zoals ontbijtkoek. Ga ik zeker nog een keer maken. Thanks!

 23. Heel goed gelukt! Ook al gebruikte ik gewoon tarwebloem, gewone melk en gewone suiker. Hehe. Ik dacht eerst dat het deeg te droog was maar na het toevoegen van de puree komt er een perfect cakebeslag tevoorschijn. Ik sprinkelde de top nog met wat extra suiker net voor bakken.

  Bedankt voor het recept!

 24. Tip voor de mensen bij wie de cake vochtig blijft en/of niet goed rijst:vervang de voorgeschreven 1/3 cup (amandel)melk door 1/3 cup vers vruchtensap! Sap is zuurder dan melk, waardoor het bakpoeder meer wordt geactiveerd en je cake dus mooier omhoog komt.

 25. hoi,
  Ik wil Pompoencake baken. Het lijk me lekker! Maar ik gebruik nooit cup. Kan iemand mijn vertellen hoeveel van alle ingredienten in graam moet ik gebruiken?

  1. Je kunt zelf googelen: cups to grams :) Heel makkelijk! (en een aanrader: koop voor 1 euro een setje cup maatjes. IDEAAAAAAL)

   1. hi,

    ik ben een beetje in de war met omrekenen. speltbloem 1 3/4 cup.
    1 =130 gr en 3/4 + 96 gr. 226 gr bloem gebruiken?
    of lees ik dan verkeerd?

    1. Dit is al een wat ouder recept dus ik weet het niet meer zeker! Gewone bloem is 125 gram per cup. Speltbloem is ietsje zwaarder dus 130 gram kan goed kloppen!

     1. Bedankt voor de snelle reactie, maar moet ik dan ongeveer 226 gram in totaal gebruiken?

     2. Ja :)

 26. Super lekker! De hele keuken ruikt naar speculaas kruiden. :)
  Vanmiddag lekker een plakje bij de thee!

 27. Ik ga hem van de week maken als traktatie voor school van mijn dochter. Kan ik ook kokosmelk gebruiken?

 28. Heb het met havermeel gedaan, ook prima!
  Lekker ook met walnoten en sinaasappelrasp!

 29. dit recept ziet er echt heerlijk uit! alleen vraag ik me af wat er word bedoeld met een cup? is dit vergelijkbaar met een kopje?

 30. Tip als je popmpoen makkelijker wilt schillen: 5 minuten in z’n geheel in kokend water leggen

 31. Hallo Groen Meisje, ik denk dat wij allemaal blij zijn met recepten waarin met grammen wordt gewerkt ipv met cups….dank alvast!

  1. Eh ik vind cups echt ideaal en ken meerdere mensen die dat ook vinden dus zou niet te snel die conclusie trekken. ;)

 32. wat een heerlijk recept. zit alleen erg te stuntelen met de cup hoeveelheden. geen idee hoeveel dat is .heb de cake net uit de oven gehaald, maar is net pudding.

 33. Ik ga deze zeker proberen. Ik gebruik alleen bijna altijd mijn cupcake vorm. Vind ik gemakkelijker dan plakjes snijden ?
  Ik gebruik altijd cupmaten, dat werkt zo gemakkelijk!

 34. Pompoenjam is ook een aanrader. Lekker lang pruttelen zodat de pompoen karamelliseerd! Lekker voor bij de pompoencake!

 35. Haai,

  Ik heb het recept ook gebruikt en volkorenmeel gebruikt inplaats van speltmeel. Ook heb ik er tegelijk 2 gemaakt. Eentje met 4 eetlepels honing en die andere met 4 eetlepels ahornsiroop. Ook heel erg lekker. Ze smaken allebei jummie!!

  Thankyou!

 36. nou, erg jammer… maar dit recept is niet echt gelukt.
  Ik heb me precies aan het recept gehouden, maar het lijkt alsof de binnenkant niet gaar wordt…
  ook is de cake helemaal niet gerezen. Ik kwam ook tot de conclusie dat er niks zuurs in het recept zit om de bakingsoda te laten rijzen? Ik weet verder niet wat er mis is gegaan, maar dit is niet zoals ik me de cake had voorgesteld. Het is wel te eten, maar mwah… ook niet echt cake’ig. jammer.

 37. Pompoencake is goed gelukt. Inderdaad niet moeilijk te maken. Mijn dochter at 3 plakken. Daarna vertelde ik pas dat er pompoen in zit. ;-) Ze schrok en vroeg om nog een plak. Het vult wel enorm.

 38. Hoihoi,

  Deze cake nu meerdere keren gemaakt, echt heerlijk! Ik doe hem zelf wel iets langer in de oven! (+/- 15 min langer)

  Wat ik altijd zo fijn vind aan jullie recepten is dat het eigenlijk nog nooit bij me is mislukt.. Soms heb je vage recepten waarvan de taart er totaal anders uit ziet dan op het plaatje, maar bij de groene meisjes weet je dat je goed zit! Heel prettig!!

  1 vraag: ik kan nergens op de website het recept van de pompoenkoekjes vinden (die een week later online zou komen).. klopt dat of heb ik niet goed gezocht?

  Groetjes,
  Trouwe groene meisjes kok,
  Charlotte

 39. […] Pompoencake; smaakt als een heerlijke ontbijtkoek. In dit recept zit wel wat suiker; ik gebruikte echter maar de helft van de suiker, en toen vond ik het nog te zoet. De volgende keer ga ik het eens proberen met een paar dadels, volgens mij is dat een prima alternatief. Bovendien verving ik de bloem door meel, om het gezonder te maken. […]

 40. Klinkt heerlijk, maar vreselijk irritant dat de maat er in cups staat. Omrekenen is echt de grootste horror ala je gewoon lekker wilt gaan bakken.

 41. Is het 1,3/4 bloem of 3/4 bloem? Want met 1.3/4 heb ik geen beslag maar kruimels. Heb wel zonnebloem olie en suiker gebruikt omdat ik die andere ingrediënten niet in huis had.

 42. Gemaakt, heel goed gelukt! Met kleine aanpassingen: wat zaden en pitten (15 gram) en gedroogde vruchten (8 theelepels = 2.5 eetlepels) een half uurtje laten weken in water, en daarna door het beslag gegooid. Met de gedroogde vruchten heb ik de kokosbloemsuiker grotendeels vervangen.

  Supergezonde cake geworden met een lekkere textuur.

  Volgende keer ga ik er proberen Carobpoeder doorheen te gooien. En anijszaad, ik heb het gevoel dat dat erbij past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *