Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Vanaf nu zal onze rubriek met low-budget recepten ‘Groen zonder poen’ heten. Dankjewel Denise Meyer, voor het bedenken van deze superleuke naam! Ons uitgangspunt is om iedere week minimaal 1 lowbudget recept te plaatsen. –

Voor dit recept ben ik even lekker los gegaan in de Chinese supermarkt. Er zijn een paar plekken waar ik graag kom om budget te shoppen en dit zijn: de Dappermarkt, de Turkse winkels in de Javastraat, de Bazaar in Beverwijk (al kom ik daar tegenwoordig nooit meer… toch weer eens doen!) en de Chinese supermarkt dus. We hebben hier in Amsterdam de enorme luxe dat we meerdere grote Chinese toko’s hebben. Natuurlijk rondom de Zeedijk, ook wel bekend als Chinatown, maar ook bij Amsterdam Duivendrecht. De allergrootste supermarkt zit tegenover de Makro, op een industrieterrein. Hij heet ‘Wah Nam Hong,” en er zit ook een filiaal aan de Zeedijk.

Je weet niet wat je ziet: serieus, je waant je in Azië. Het ruikt er, denk ik, ook naar Azië. Bergen met balen rijst, meters en meters blikken kokosmelk, kruiden, noodles en vage producten waarvan je geen idee hebt wat het is. Tientallen vriezers en koelvakken vol met producten uit alle mogelijke Aziatische landen en natuurlijk: een grote afdeling met groente en fruit. Bij deze supermarkt kopen wij graag jonge Thaise kokosnoten, want die kom je bijna nergens tegen. Groente en fruit is hier erg goedkoop. Om een voorbeeld te geven: je koopt hier een enorme zak taugé voor 45 cent. Nou, daar kan de reguliere (Hollandse) supermarkt niet tegenop met z’n kleine bakjes voor 90 cent! Ik kan wel eindeloos voorbeelden blijven opnoemen, maar  ik blijf erbij; zo af en toe moet je gewoon naar een Chinese toko of supermarkt. Heb je deze niet in de buurt? Geen paniek, alle ingrediënten voor dit recept kan je net zo goed bij Albert Heijn (of welke andere supermarkt dan ook) of op de markt kopen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wat heb je nodig voor twee porties?

 • 1 rode ui
 • 1 teen knoflook
 • 3 eetlepels sojasaus (ik gebruik Kikkoman Less Salt, maar any soy sauce will do)
 • 1 klein pepertje (hier uit een mix met allerlei pepertjes voor 95 cent. Ik kan voorlopig vooruit!)
 • een half blok tempeh (ik kocht een groot blok voor rond de 1,50. Hier kan ik dus twee keer van eten)
 • 1 rode paprika
 • bosuitjes (zoveel als je wilt)
 • 1 komkommer
 • taugé (met de zak die ik gekocht heb kan ik dágenlang taugé eten als ik dat wil ;))
 • eventueel: babymaïs (dat vond ik een lekker ‘luxe’ toevoeging)
 • een handje ongezouten pinda’s
 • Noodles (ik koos voor Udon noodles, die gemaakt zijn van boekweitmeel. Het zijn 4 porties voor 1 euro 50. Daar kan ik dit recept dus ook weer twee keer mee maken)

Kan je lastig aan tempeh komen? Geen probleem, tofu kan ook! En houd je daar niet van? Dan voeg je gewoon extra pinda’s toe, voor de bite.

Wat moet je doen? 

 1. Snijd de tempeh in plakken en leeg deze in een stoommandje boven een laagje kokend water (in een pan.) Zorg ervoor dat de tempeh en het water niet met elkaar in contact komen. Stoom een paar minuutjes.
 2. Maak ondertussen de marinade van de sojasaus, 1 teen geperste knoflook en een fijn gesneden pepertje
 3. Snijd de gestoomde tempeh (kijk uit: heet!) in dunne repen en leg met de marinade in een kom. Laat even staan.
 4. Kook ondertussen alvast de noodles volgens de instructies op de verpakking.
 5. Snijd de rode ui fijn en fruit deze in een drupje (sesam-)olie in een wokpan
 6. Voeg de tempeh aan de gefruite ui toe en begin met wokken.
 7. Snijd de bosui, paprika en komkommer (in halve maantjes) en voeg toe aan de ui en tempeh. (houd je niet van warme komkommer? Serveer hem dan koud op het gerecht. Ook lekker!
 8. Voeg nu de babymaïs en de taugé toe en wok het geheel nog een paar minuutjes.
 9. Giet de noodles af, schep deze in een kom en leg het groente-tempehmengsel hier bovenop. Top af met pinda’s.
 10. Serveer met sla en koude komkommer. That’s it, honeybees!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dit recept is supersnel klaar, heerlijk vol van smaak door alle verschillende veggies en de pittige tempeh én low-budget. Ik hoop dat jullie zin hebben gekregen om het recept te gaan maken! Mocht je dat gaan doen, vergeet dan niet je foto met ons te delen via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Dat zouden we heel erg waarderen. Enjoy!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

49 gedachten over “Groen zonder poen: Udon noodles met pittige tempeh en veggies

 1. Lekker, zulke gerechten!

  De eerste keer dat ik taugé zag bij een Aziatischs spermarkt kon ik de prijs haast niet geloven! Ik kocht een enorme zak, en ontdekte na een paar dagen dat taugé helemaal niet lang houdbaar is. Tegenwoordig eet ik het altijd op op de dag dat ik het koop.

  1. Je hebt helemaal gelijk Danielle, daar kwamen wij ook achter. Beetje jammer dan weer he! Dus dat betekent dat je geen al te grote zak moet kopen en het lekker 2 dagen achter elkaar moet eten. Dan lukt het wel :)

 2. Lieve groene meisjes, ik woon momenteel in Ethiopie, ik vind jullie recepten geweldig maar de ingredienten zijn hier niet verkrijgbaar…. zouden jullie de uitdaging willen aangaan en iets met Teff willen maken?? (gezond meel, ijzer rijk, gluten vrij, komt uit ethiopie). Zou geweldig zijn! :) Marjan (ik zat in de organisatie van DJ100.. misschien herinnern jullie mij nog wel).

  1. Hi Marjan, klinkt interessant.. maar om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe ik aan Teff zou moeten komen? Heb jij een idee?

 3. Haha, wat een superleuke naam voor de low-budget gerechten! Het gerecht lijkt me erg lekker, tempeh is ook zo yum! Ik heb het laatst voor het eerst gehad, we hadden het in kleine blokjes gesneden en daarna knapperig gebakken, echt heerlijk!

 4. Wat een leuk en lekker gerechtje! Zaterdag toevallig een blok tempeh gekocht bij de toko, dus dit gerecht ga ik zeker maken.

 5. Lekker :D

  Ik haal tauge bij een toko/turkse winkeltje waar ze het per kilo verkopen.
  Ideaal, ik pak hoeveel ik nodig heb en klaar D:

  1. Superhandig inderdaad! Dit zijn al voorverpakte zakken en eigenlijk te groot. Dus dat is een beter idee!

 6. Yes, this is my kind of food! En bedankt voor de tip van die supermarkt, ik denk dat ik zeer spoedig een tochtje naar Duivendrecht ga maken! Leuk!

  1. Zeker doen! Er zitten er trouwens 2. Maar ik vind alleen deze echt leuk. De andere vind ik wat minder… fris. hihi.

 7. Hier kun je me voor wakker maken! Stiekem vind ik een plak tempeh rauw ook heel lekker.
  Ik gebruik zelf boekweitnoodles ipv Udon noodles. Flinke scheut TerraSana Tamari erbij, flinke lepel amandelpasta, de veggies die jullie ook gebruiken et voila!

 8. wat ook lekker is de over gebleven tauge in het (pikant)zuur te zetten, is vrij gemakkelijk en lang houdbaar en lekker bij gerechten als deze lijkt me :-)

 9. ik ga hem met extra pinda’s proberen, ik word misselijk van de meeste sojaproducten (tofu, tempeh etc) maar het recept ziet er verder zo lekker uit … dat moet getest worden

 10. Hm dit lijkt me lekker! Er zit een Chinese toko in mijn straat, maar verder dan groene thee halen kom ik er eigenlijk nooit. Toch maar eens gaan kijken voor ‘echt’ eten.

 11. Klinkt als een prima lunch-in-de-nachtdienst gerecht. Trouwens, toen wij een paar jaar terug thuiskwamen uit Singapore en Hongkong (en Oz), ben ik eens langs gegaan bij een grote toko hier in Tilburg. En ja, het is net of je daar bent.. kreeg er zelfs een beetje heimwee van.

 12. Dit MOET ik echt maken, het ziet er zo smakelijk en gezond uit..
  Alleen zal ik de udon moeten vervangen (glutenvrij eten, en ik geloof dat er in udon ook een deel tarwe zit), maar de smaak zal er niet minder van worden.

  Toko’s zijn fantastisch. Ik maak er een uitdaging van om elke keer iets mee te nemen waarvan ik niet zou weten wat het is (laatstaan hoe het smaakt), en daar dan iets mee klaar te maken. Misschien kan je dat volgende keer ook eens doen, gewoon om eens gek te doen iets random onbekend cheap meenemen :) Het kan wel zijn dat het niet altijd even smakelijk is (opgelegde rettich, het was gruwelijk), maar dan heb je dat ook weer gehad ^^

  Ow, en proficiat met het e-book, ik ben al superbenieuwd!

 13. Heeerlijk! Ik gebruik ook heel vaak tempeh. Zag het laatst bij de Bas liggen! Ik koop een blok als ik in de stad ben en vries dan porties in.

  Ennnnn babymais, oehhh!

 14. hmm, klinkt heerlijk! heb nog nooit udon noodles gemaakt, snel eens kijken waar ik ze kan krijgen!
  xo, cheyenne

 15. Ooh die aziatische supermarkten in Duivendrecht zijn zo leuk, ik ga zelf het liefst naar Amazing Oriental, dat is de nieuwste die daar zit en die vind ik het zelf het ‘frist’, haha. Vind het zo leuk om daar rond te kijken. Ik ga af en toe met mijn vriend en dan gaan we ze allemaal af. :p

 16. Ja, kun je tempeh gewoon invriezen, onbehandeld? Want die blokken zijn altijd erg groot voor 1 persoon.

 17. Hey ladies,

  maken jullie ook een bord op Pinterest van ‘Groen zonder poen’? Leuk om die recepten bij elkaar te hebben staan.

  Groetjes, Marjolaine

  1. Goed idee! Als we iets meer tijd hebben (lees: als we de hectiek van het e-book achter de rug hebben,) dan gaan we er naar kijken :)

 18. Ik snap niet zo goed waarom de tempeh gestoomd moet worden. Want mijn vriendin en ik waren gisteren bij de toko om dus de ingrediënten te halen voor dit recept. En toen bedachten we om zo’n stoommandje te kopen bij de toko. En de eigenaar van de toko vond het heel vreemd dat wij tempeh wilde stomen. Hij zei namelijk dat wanneer je tempeh marineert het juist al direct intrekt. En dat als je tempeh stoomt dat het heel snel uit elkaar valt.

  1. Onze ervaring is echt dat de marinade veel beter intrekt als je het eerst stoomt en daarna bakt. Zo hebben wij het geleerd van een Indische chefkok ;)

 19. Net gegeten, erg lekker! Wel de tempeh gebakken ipv gestoomd, omdat meneer-van-de-toko ons heel raar aankeek toen we zeiden dat we tempeh wilden stomen. Dit was voor mij de eerste keer tempeh ooit en erg geslaagd. Hebben jullie nog meer lekkere tempeh gerechten?

  1. Het idee is ook dat je de tempeh eerst stoomt, dan marineert en dan bakt he ;)

   1. Ja, maar die man vond het überhaupt al raar dat we het gingen stomen. Maar ik denk dat het best zou kunnen werken, een chefkok weet het vast beter dan iemand die in een toko werkt=P. In elk geval vond ik het verrukkelijk, binnenkort maken we de tempeh taco’s van jullie blog! Ben sinds kort veganistisch gaan eten en jullie blog is daarbij een goede hulp en erg inspirerend, dus beddankt daarvoor!:)

    1. Wat leuk om te horen :) Weet je, probeer het gewoon beide! Ik ben het destijds gaan doen en heb nooit meer geprobeerd tempeh te bereiden zonder het stomen. Leuk dat je vegan bent gaan eten! Je bent heel erg welkom hier :)

    2. Oh en ben je al lid van onze Facebookgroep? Ruim 1500 leden, veel vegans! (www.facebook.com/groups/degroenemeisjes)

 20. het is ook superlekket om de tempeh eerst te frituren in kokosolie en dan te marineren in shoyu of tamari, mirin en water

 21. Misschien een tip waar je de Udon boekweit noodles kunt kopen? En voor de prijs van 1.50……?
  Ik eet glutenvrije en probeer het zo lowbudget mogelijk te doen.
  Super recept trouwens….!

 22. Hai ik heb zo’n flesje vloeibare rook uit Amerika staan. Daarmee Tempeh blokken, na het stomen in gemarineerd en gebakken. Een pistoletje open gesneden, wat zuurkool, gebakken uien, mosterd en kethup op gedaan en zie hier een veggie hot dog. Erruuggg lekker. Zelfs man lief, die toch echt wel een pure carnivoor is, vond ‘m prima te doen.

  Deze wokschotel ga ik binnenkort eens uitproberen. Altijd leuk jullie recepten.
  Groetjes Petra

 23. Helaas kikkoman is dieronvriendelijk. Google kikkoman dieronvriendelijk. Voor mij geen sojasaus van dit merk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *