Leuke Dingen #59

yogiyousefkerst

Goedemorgen en welkom bij een nieuwe Leuke Dingen! Het is weer vrijdag en dus tijd om de laatste groene nieuwtjes, producten en evenementen voor je op een rijtje te zetten. We wensen je veel leesplezier!

Afgelopen woensdag waren we op het hoofdkantoor van Yogi&Yousef om een toffe samenwerking voor 2016 (dat klinkt nog zó ver weg!) te bespreken en dat was heel interessant, maar ook heel erg lekker. Je kunt het al raden: er stond een tafel vol met theetjes en dadels voor ons klaar en ook gingen we naar huis met een tas vol met dadels. WE LIKE! Heb jij deze leuke kerstverpakkingen al ergens (bijvoorbeeld bij Marqt of bij CoffeeCompany) gespot? De groene doosjes kom je tegen in Nederland en de rode doosjes hebben een Engelstalige tekst. Wat wij niet wisten, is dat de dadels van Yogi&Yousef inmiddels al in 9 landen worden verkocht! (vandaar dus ook de Engelstalige doosjes) Nogmaals, wij kijken uit naar onze samenwerking en voorlopig hebben we even genoeg dadels mee in huis om ons zoet mee te houden ;)

Jouw Marktkraam Zaandam

SAMSUNG CSC

Heb jij ook nog spullen staan die je liever niet meer in huis wilt houden, maar ook niet ‘zomaar’ naar de kringloop wilt brengen? Misschien zou je dan eens kunnen overwegen om je spullen naar een filiaal van ‘Jouw Marktkraam‘ te brengen! Voor de mensen in de omgeving Amsterdam: onlangs is er een filiaal in Zaandam geopend, dus ook wij kunnen ons uitleven!

Even in het kort: hoe werkt het? Je verzamelt spullen (van theekopjes tot encyclopedieën) in huis waarvan je denkt: oké, die hebben hun beste tijd gehad hier thuis, ze mogen naar een ander. Vervolgens, wanneer je genoeg hebt om een kraam te vullen, huur je een marktkraam van Jouw Marktkraam, bij een filiaal bij jou in de buurt. Je bepaalt wat je voor de spullen die je gaat wegbrengen wilt vragen en vervolgens plak je op de spullen een sticker met de prijs. Dan breng je de spullen naar jouw marktkraam, die je natuurlijk een beetje leuk aankleedt, en vervolgens verkoop je – met een beetje geluk – je spulletjes. Zelf kun je natuurlijk ook een bezoekje brengen aan een Jouw Marktkraam filiaal als je gewoon op zoek bent naar leuke spulletjes en juist niks wilt wegbrengen. Je zou het dus kunnen vergelijken met een constante vlooienmarkt, of een persoonlijke kringloopwinkel.

Zelf is het ons helaas nog niet gelukt om een kraam te huren, maar we overwegen om dit in januari te doen bij het filiaal in Zaandam. Zo rond eind december, wanneer de werkdrukte voorbij is, willen we namelijk weer eens flink opruimen en dan kunnen er, denken we, wel heel wat spullen richting een marktkraam. We zullen het jullie laten weten, want misschien vinden jullie het nog leuk om tussen onze spullen te neuzen. Het zullen veel boeken zijn, maar misschien ook wat serviesgoed of kleding. Het lijkt ons leuk om de spullen te gaan verkopen en de opbrengst te doneren aan een goed doel. Kortom, jullie horen nog van ons! Wil je in de tussentijd meer weten over Jouw Marktkraam? Check dan deze blogpost van Iris, want zij heeft heel uitgebreid geschreven over haar bevindingen (spoiler: zeer positief én lucratief) met het concept.

Weg met dat woord!

Eind november werden alle Nederlanders en Vlamingen opgeroepen om woorden te nomineren waaraan men zich het meest ergerde. Uit 5000 inzendingen werden tien woorden geselecteerd die het meeste werden genoemd. ‘Opvallend was dat veel mensen een woord kozen dat iets met het welzijn van dieren te maken heeft,’ spreekt de organisatie. Zo staat bijvoorbeeld ook het woord ‘plezierjacht’ in de top 10. Zou het dan echt zo zijn dat steeds meer mensen zich hiermee bezighouden? Wij hopen en denken van wel!

Er kan nog een paar dagen worden gestemd op het woord dat mag verdwijnen uit de Nederlandse taal, dinsdag 8 december wordt de verliezer (of eigenlijk de winnaar, het is maar hoe je het ziet,) bekend gemaakt. Wij hoeven je vast niet te vertellen dat wij hebben gestemd op ‘diervriendelijk vlees?’ Diervriendelijk vlees, dat bestáát gewoon niet. Allemaal even stemmen dus! 

Waarom deze klimaattop de wereld wél kan veranderen

565b609c3b78a4414975316

Foto: De Correspondent 

Het is je vast niet ontgaan dat er op dit moment een klimaattop gaande is in Parijs. Dat betekent dat er een heleboel ‘belangrijke’ mensen (en daarmee bedoelen we: mensen met belangrijke functies en ook wel een beetje macht,) bij elkaar zitten om met elkaar te praten over hoe we ervoor gaan zorgen dat onze planeet niet volledig naar de knoppen gaat. Dat is een beetje plat gezegd, maar dat is wel ongeveer waarover het gaat. Er wordt vooral veel gesproken over hoe we opwarming van de aarde en klimaatveranderingen (met alle gevolgen van dien,) zoveel mogelijk kunnen tegengaan.

Zo’n klimaattop is geen walk in the park. Persoonlijk vinden wij het best een ingewikkeld verhaal. Gelukkig kwamen we van de week dit super heldere verhaal van De Correspondent tegen en na het lezen van dit artikel is ons een heleboel duidelijk geworden. Een absolute aanrader dus voor iedereen die zich, net als wij, afvraagt wat er zoal in Parijs wordt besproken en of het überhaupt zin heeft dat dit gebeurt.

Vegan kerstmenu door Foam Catering

dinner_card_01-945x1315

Waar zouden we zijn zonder de goede tips van onze lezers? Juist, helemaal nergens.
Woon jij in Den Haag of omgeving? Dan kun je dit jaar gebruik maken van Foam Catering, die een 4-gangen, volledig veganistisch diner voor je verzorgen. Wat een luxe!

Wat kun je van het menu verwachten?

 • Amazing vegan sushi with miso – ginger sauce
 • Pumpkin soup with orange creme
 • Lentil – spinach and nut roulade with vegan cheddah (cheddah from Charly’s all is fair)
 • vegan “cheesecake” from SUE

Hatsa! En wat kost dat? €26,50 per persoon. Dat is goedkoper dan eten in een luxe restaurant + dan moet je maar afwachten of er vegan opties zijn + nu kan je gewoon lekker thuis op de bank blijven zitten, onder een dekentje, met de kat op schoot. Best christmas ever! Had ik al gezegd dat ze de maaltijden bij je thuis komen leveren? Dat dus ook nog! Check foamcatering.nl voor alle info.

Workshop Veggie X-mas

12289501_1012531855470271_6646158256641433892_n

Om nog even in de vegan kerstsferen te blijven: onze collega-bloggers Lisa en Sanne bieden een workshop ‘hoe kom ik vegan de feestdagen door’ aan bij de toffe hotspot Pluk in het centrum van Amsterdam. Tijdens de workshop, die op 9 december wordt gegeven, leer je hoe je, zonder al teveel gedoe, gezond en gelukkig de feestdagen doorkomt, óók als je vegan eet. Lees alles over de workshop op Lisa’s blog! 

Artikelen en recepten van deze week

Heb je deze week geen tijd gehad om al onze artikelen te lezen en onze recepten te bekijken? Snappen we hoor! We maken met liefde een lijstje van wat je hebt gemist, zodat je misschien in het weekend, of op een ander moment, eventjes bij kunt lezen!

naan4

Op zaterdag verscheen er een recept voor homemade naanbrood online. Het is zo ontzettend leuk om te zien dat er al mensen zijn die het recept ook hebben geprobeerd en dat iedereen tot de conclusie komt: het is dus heel erg makkelijk om zelf naanbroodjes te bakken! Dat ís ook echt zo. En dan hebben we het nog niet over hoe ontzettend lekker het is. Kortom: aanrader!

draagbaar3

Zondag namen we jullie mee naar de nieuwste hotspot in de Indische Buurt in Amsterdam: Draagbaar. Wat een toffe conceptstore (kleding, home decorations én kapsalon) is dit! Binnenkort hebben we een heel leuke winactie met Draagbaar, dus houd ons in de gaten!

Zoals iedere maandag deelden we ook afgelopen maandag weer een lekker praktisch artikel met jullie. Dit keer maakten we zelf plantaardige melk, deelden we de recepten met jullie én lieten we je zien wat je met de restjes/overblijfselen kunt doen.

klok11

En de maandag hield een praktisch tintje, met dit artikel over duurzaam schoonmaken. (heb je ooit iemand zo blij zien afwassen?) (serieus, ik vind afwassen echt helemaal níet erg om te doen. Ik doe het bijvoorbeeld veel liever dan was opvouwen.) (tot zover deze huishoudelijke mededeling)

Dinsdag was het tijd voor een boekreview. Big Magic was vandaag aan de beurt en ik kan je vast verklappen: het is lang geleden dat ik een boek in 1 ruk heb uitgelezen en dat was bij Big Magic dus wél het geval.

curry1-4

Op woensdag maakte Jamie jullie weer lekker met een recept. Een curry met linzen, bloemkool en pompoen dit keer. Geef toe; dit ziet er toch gewoon té lekker uit?!

En tot slot deelden we op donderdag enkele praktische tips op het gebied van het produceren van minder afval met jullie. We tippen je onder andere een aflevering van het programma Tegenlicht en wow, deze uitzending heeft echt indruk op ons gemaakt. Kijken dus!

Dankjewel weer voor het lezen en ook heel erg bedankt voor al jullie leuke berichtjes door de week heen. Iedere dag maken jullie ons daarmee weer blij! Wat zijn je plannen voor het weekend? We hopen dat je in ieder geval heel erg gaat genieten. Ga je Sinterklaas vieren? Mocht je last-minute nog cadeau inspiratie zoeken: check dit en dit artikel. Oh en bak zéker deze goddelijke brownies. Maar maak vooral heel veel plezier en geniet van de gezelligheid.

Wij zien je graag morgen weer terug op De Groene Meisjes voor een lekker recept. En houd je vast, want vanaf zondag barst het ‘kerstgeweld’ hier los. (brace for impact) Liefs!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

24 gedachten over “Leuke Dingen #59

 1. Wat een leuk artikel weer! Ik kijk er elke week naar uit. Die yogi&yousef bars heb ik weleens zien liggen maar eigenlijk nooit geprobeerd. Toch maar eens doen :-) Ik ben erg benieuwd maar jullie samenwerking volgend jaar! Leuk! Ik ga nu maar eens dat artikel van de Correspondent lezen want eigenlijk weet ik ook niet helemaal precies wat ze allemaal bespreken.
  Dit weekend staat in het teken van de Sint. Mijn dochtertjes zijn wat zenuwachtig ;-) Fijn weekend voor jullie!
  Liefs,
  Eva

  1. Wist je dat het losse dadels in een doosje zijn, en geen bars? :) En dan hebben we het ook echt over de lekkerste dadels van de wereld. tenminste, zo ver wij dat kunnen beoordelen… wow, zooo lekker.

 2. Wat ongelofelijk leuk; dat vegan kerstdiner door FOAM. En ook nog eens voor die prijs! Als ik ooit op de een of andere manier alleen bij mijn moeder thuis (den haag area) beland voor kerst en enorm lui ben, weet ik zeker wat ik ga bestellen.

 3. Leuke dingen is altijd zo’n leuk begin van mijn vrijdag! Bedankt groene meisjes en fijn weekend!

 4. Leuk! Ik ga naar de workshop van Lisa en Sanne, kijk er enorm naar uit! Hun vorige Veggie Burger Workshop was ook al zo’n groot succes :-).

 5. Wat zijn er weer veel nieuwe leuke dingen!
  Ik zag dat Jouw Marktkraam in Rotterdam zit, handig! En ook een in het dorp waar mijn ouders wonen, twee redenen om er eens te gaan kijken.
  En zo word ik ook weer herinnerd aan de recepten die ik uit wilde proberen. O, nu al zin in dit weekend!

 6. Ik kan niet wachten tot jullie een kraampje huren bij ‘mijn marktkraam’ in zaandam. Ik fiets er dagelijks langs en ben er nooit na binnen geweest. Misschien toch binnenkort eens een kijkje nemen binnen :)

 7. Ah, nu baal ik toch wel dat ik niet in de buurt van Den Haag woon. Zou graag dit heerlijk klinkende kerstdiner willen uitproberen. Ben vooral erg benieuwd naar de roulade, klinkt goed! Ik kijk nu al uit naar jullie Kerst-artikelen! Fijn weekend!

 8. Kijk, dat is het weekend fijn beginnen! Dat wordt bijlezen de komende dagen en waarschijnlijk de curry proberen ;)

 9. Wat een mooi Sinterklaas kadootje om te lezen dat jullie in januari je kraam komen vullen in Zaandam. Daarmee wordt Jouw Marktkraam nòg leuker ;-)

  1. En wow wat schrijf jij een leuke stukjes! Herkenbaar hoe verbaasd je bent als blijkt dat je heel gemakkelijk zelf amandelmelk kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *