Speculaascake met sinaasappel en amandel

speculaascake

Het kan aan mij liggen, maar ik vind maar weinig lekkerder dan de geur van versgebakken speculaas in huis. Het is ook wel een beetje de personificatie van Sinterklaas – vind je ook niet? Heb je al bedacht wat je deze Sinterklaas op tafel gaat toveren? Misschien vind je deze speculaascake met sinaasappel en amandel een idee?

speculaascake

Dit recept is een variatie op de geliefde en veelgemaakte Italiaanse citroentaart, die we in 2015  maakten. Nog regelmatig pakken we dit recept erbij en nu blijkt dat je er dus ook gemakkelijk een andere variant op kan bedenken. Handig toch, om zo’n goed basisreceptje te hebben?

Wat heb je nodig voor 1 klein taartje van ø16 cm?

120 ml sojamelk
1 eetlepel appelazijn
150 gram (spelt)meel
1 eetlepel bakpoeder
75 gram suiker
1 eetlepel speculaaskruiden (ik hou van erg kruidig! Voeg wat minder toe voor mildere smaak)
1/2 theelepel kaneel
2 eetlepels appelmoes
2 eetlepels olie (ik gebruikte gesmolten kokosolie)
rasp en sap van 1 sinaasappel of van 3 mandarijntjes (+ 3 plakjes sinaasappel ter garnering)
amandelschaafsel

Wat ga je doen?

– Verwarm de oven voor op 150 of 160 graden –

1. Mix het appelazijn door de sojamelk en laat paar minuten staan.
2. Zeef ondertussen het meel en mix met het bakpoeder. Voeg ook de suiker, kruiden en sinaasappelrasp toe en roer door.
3. Schenk de olie, sinaasappelsap en appelmoes bij de azijn-sojamelk mix en roer door. Voeg de mix toe aan de droge ingrediënten. Mix de ingrediënten met een spatel of houten lepel.
4. Vet een bakblik in en schenk het beslag erin. Beleg met de plakjes sinaasappel of mandarijn.
5. Zet de taart voor 15 minuten in de oven. Verhoog vervolgens de temperatuur naar 180 graden en bak nog 30 – 45 minuten door. Houd na 30 minuten de taart goed in de gaten.

speculaascake speculaascake

En? Kan je de cake al bijna ruiken? Kaarsje aan, warme chocolademelk en een spelletje erbij…volgens mij kan er dan deze Sinterklaas niets meer fout gaan!

Ga jij deze speculaascake ook maken? Vergeet dan niet een foto te delen op Instagram, met #degroenemeisjes erbij. Dankjewel alvast en geniet ervan! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Speculaascake met sinaasappel en amandel

 1. Speculaas is inderdaad zo lekker, dat het moeilijk is om vanaf te blijven! Ik vind sinaasappel erg lekker, maar toegepast ben ik niet altijd zo’n fan. De foto’s zien er zo smakelijk uit, misschien toch eens proberen! :-)

 2. Oké, dit ziet er dus echt uit als mijn nieuwe lievelingstaart! Alle met sinaasappel sowieso, maar deze combo lijkt me echt heel fijn! Ik kan hem inderdaad al bijna ruiken :) Thanks voor dit recept!

 3. Oooh, ja! Die geur! Love it <3. Wat ziet dit er prachtig uit zeg, heel mooi (en lekker denk ik!) met sinaasappel. En ze zijn zo fotogeniek ook, die vrolijke oranje kleuren. Ga dit recept meteen even opslaan!

 4. *zet in gedachten ontbrekende ingrediënten op een rij*
  Yessss.. dit ziet er heerlijk uit.

 5. Dit ziet er zo extreem lekker uit! Klinkt ook als een perfecte afwisseling met mijn staple Bananenbrood. Misschien duik ik morgen eens in de keuken in! ^^

 6. Wat een heerlijk recept weer, ik ga dit even onthouden. Ik had afgelopen weekend een carrotcake met mandarijntjes er door, ook een super combi!

 7. Oh dit ziet er echt heel lekker uit! Ik kan hem bijna proeven zelfs. Da dag na Sinterklaas ben ik jarig, dus misschien is deze taart wel een leuk idee ;)

 8. Oeh, dit ziet er zo lekker uit! Vooral in combinatie met sinaasappel, echt zo’n warm decemberrecept.

 9. Hmmmmm, ik ruik `m bijna!
  Kan ik ook havermelk gebruiken? En ik heb geen appelazijn in huis, dus wat gebeurt er als ik die weglaat of heb je een vervanging?

  1. Havermelk gebruiken lijkt me geen probleem, maar de appelazijn zorgt voor luchtigheid (in combinatie met het bakpoeder)

 10. O geweldig! Ik had het mooi mis toen ik dacht dat speculaas sinds ik vegan ben aan mijn neus voorbij zou gaan.

  1. marleen, neen hoor, zelfs gewone speculaasjes uit de supermarkt zijn meestal vegan!

 11. Dat ziet er echt heerlijk uit!! Dit wil ik graag proberen, alleen gezien ik Sint ga vieren met ongeveer 10 man wil ik wel graag m’n springvorm van 22 diameter gebruiken. Ik ben alleen een idioot in afmetingen en vrij vaak de mist daarmee in gegaan, wat zouden denk je de afmetingen zijn voor een wat groter taartje?

 12. […] maken? Wat denk je van een goede pan glühwein? Of heb je zin om iets te bakken? Dan is deze speculaascake met sinaasappel en amandel misschien wel een idee! Kortom, we hoeven de komende week niet te denken dat er niks lekkers te […]

 13. Hier wordt ik zo gelukkig van. De cake ziet er echt ontzettend lekker uit!! Ga hem binnenkort maar eens maken ben zo benieuwd.

 14. Kan ik ook havermeel gebruiken en maple syrup of dadels ipv suiker? Ik ga mijn familie laten kwijlen van deze taart moehahaha

 15. Ik heb hem gister gemaakt, maar bij mij is hij helemaal niet gerezen en dus ook helemaal niet luchtig. Volgens mij heb ik alles gedaan zoals beschreven.
  Wat kan er mis gegaan zijn? Ik heb gewone bakpoeder gebruikt. Zou het helpen als ik baking soda of wijnsteenzuurbakpoeder gebruik?
  De smaak is op zich wel goed.

  1. Bij mij precies hetzelfde…. beeetje jammer, hij blijft ook nat

 16. Bij mij is hij ook zo plat als een dubbeltje gebleven, je zult wel een wonder-oven hebben :-D.
  Maarrr, erg lekker! Ik heb hem met mandarijnen gemaakt, amandelmelk en iets van 20 gram kokosbloedemsuiker, zoet genoeg voor ons.
  Dank je wel!

 17. Ben m nu aan t maken maar hij gaat helemaal over de rand heen :-( heb dezelfde springvorm gebruikt. Wat heb ik verkeerd gedaan? (Buiten de oven zat t deeg halverwege de springvorm)

 18. Het is bij bakken altijd belangrijk dat alle ingredieënten op dezelfde kamertemperatuur zijn. Als je bijv. eieren gebruikt die net uit de koelkast komen dan kan het zijn dat je taart helemaal niet rijst. Dat is dus erg belangrijk om in de gaten te houden! En verder precies en nauwkeurig werken :-).

 19. Het is een super lekkere cake! Ik gebruikte 1,5 de benoemde hoeveelheden en dit was precies goed voor een ´standaard´ cakevorm. De cake bakte bij mij luchtig en had een goede cake structuur, droog maar wel nog een beetje vochtig.

 20. […] We kwamen tijdens het wandelen dit houten huis tegen. Jaloers op deze mensen… lijkt me zo fijn wonen dit. Eenmaal thuis was de cake die mama en ik vóór het wandelen gebakken hadden afgekoeld. Lekker met warme choco erbij! We hebben dit recept (speculaas sinaasappelcake) gebruikt. […]

 21. Zou je dit kunnen maken en dan invriezen?
  Heb op de dag van de verjaardag geen tijd om het te maken. Lijkt me wel heel lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *