Valentijnsdag in een lockdown

Valentijnsdag 2021: we kunnen niet uit eten, we kunnen niet uitgebreid shoppen voor cadeaus (nou ja, kan wel online natuurlijk, maar ik ben sowieso eigenlijk geen voorstander van cadeaus op 14 feb), we kunnen niet naar concertjes of naar het theater. Misschien voel je je een beetje verloren en zie je tegen aanstaande zondag op. Ik help je om, ondanks alles, toch een leuk plannetje voor deze dag te maken.

Bij het schrijven van deze blogpost heb ik er rekening mee gehouden dat de tips leuk moeten zijn voor mensen met een partner (of partners,) maar ook voor mensen die geen romantsiche relatie hebben en Valentijnsdag met een vriend (m/v/x/) óf solo vieren. Ook zou je al deze dingen offline en online kunnen doen. Hopelijk maakt dit Valentijnsdag een stukje inclusiever dan hoe we het traditioneel gezien misschien gewend zijn.

Stuur je geliefden kaartjes

En begin daar vandaag of morgen mee, want dan is je kaartje (of een liefdesbrief?) er hopelijk nog op tijd! Denk ook aan je collega’s, kennissen die een hart onder de riem kunnen gebruiken én: je opa en oma. Wees niet bang dat je op Valentijnsdag alleen maar kaartjes naar je love interest ‘mag’ sturen. Iedereen vindt het leuk om een kaart of een brief te krijgen. Sterker nog, ik zou het een prachtige nieuwe traditie vinden om mijn beste vrienden met Valentijnsdag een brief te schrijven. Laten we er dit jaar mee beginnen!

Volg een online yogales

Les 25 uit het BREATH programma van Yoga with Adriene is bijvoorbeeld een heel geschikte les. De titel van de les is letterlijk ‘Love’ en focust op zelfliefde. De ultieme manier om je dag met een beetje selfcare te beginnen of juist te eindigen. Ik verwacht dat er ook yogastudio’s zullen zijn die speciale Valentijnslesjes gaan aanbieden, dus houd je favoriete studio’s in de gaten!

Uitgebreid ontbijten of brunchen

Bestel een ontbijtpakket bij je favoriete horecagelegenheid. Het komt extra goed uit dat Valentijnsdag dit jaar op zondag valt, want hopelijk hebben veel mensen nu ook tijd om dit ontbijt rustig in bed op te eten. Je zou natuurlijk ook zelf kunnen uitpakken met een uitgebreid ontbijtje. Als ik zo vrij mag zijn: wafels, wentelteefjes of pannenkoekjes zijn natuurlijk altijd een goed idee.

Herinneringen ophalen

Kijk samen naar oude foto’s. We kunnen nu niet uit en we doen weinig leuk dingen, en we kunnen zéker niet op reis, maar er was een tijd dat dat wel kon, dus misschien zijn er dan ook wel fijne herinneringen waar we naar terug kunen kijken. Misschien heb je nog wel ergens een fysiek fotoalbum liggen waar je samen doorheen kunt bladeren, maar anders doet een digitale slideshow ook wonderen!

Wandelen

Ook vandaag gaan we: juist, wandelen. Wandel lekker naar een koffietentje aan de andere kant van de stad en haal daar een lekker warm drankje. Trakteer je wandelpartner op een brownie of een koekje.
Dit kan natuurlijk ook op afstand: spreek af dat je allebei ergens naartoe wandelt voor koffie en iets lekkers en videobel elkaar om elkaar te laten zien wat je gescoord hebt. (Neem handschoenen mee, want zoals het nu lijkt is het zondag nog flink koud en een brownie in de sneeuw delen is romantisch, maar ook pittig fris)

Organiseer een knutselworksop

Iets creatiefs samen doen is ontspannend en zorgt vaak voor meerdere lachbuien. Pak al je knutselspullen (verf, potloden, glitters, lijm, schaar, papier enz) erbij en ga ermee aan tafel zitten. Zet een gezellig muziekje of een podcast aan, potje thee erbij, en knutsel zonder pressure gewoon wat er in je opkomt. Misschien maak je een tekening van de ander of knip en plak je een collage (van oude magazines oid) in elkaar. Het gaat totaal níet om het eindresultaat, maar om de ontspannende en gezellige bezigheid.

Spelletjes & wijn-of bierproeverij

Stel een wijn-of bierproeverij samen, of bestel er eentje bij een lokaal café, en trek de leukste spelletjes uit de kast. Vergeet de borrelhapjes (of gewoon een zak chips) niet!

Een (echt) goed gesprek

Wonen jij en je partner(s) of vrienden samen en hebben jullie het idee dat jullie elkaar nu wel genoeg gesproken hebben na al bijna een jaar fulltime samen thuis zijn? Maak (samen) een lijstje met vragen die jullie tijdens het eten gaan beantwoorden. Of misschien kies je een specifiek onderwerp waarover je samen wilt filosoferen. Je kunt ook een kaartenset met vragen gebruiken. Misschien een leuk moment om eens een ‘ander soort’ gesprek te hebben dan normaal.

Organiseer een themadiner

Kook in een dinertje in de thema van een land én kies daarbij ook drankjes (cocktails?), muziek en een film uit dat land uit. Marlous doet dit – geïnspireerd door een vriendin – iedere week met haar vriend en schreef er een uitgebreide blogpost met tips over.

Dans tussen de gangen door op muziek uit de playlist die je hebt samengesteld. En ja, dat kan mooi aangekleed en wel, maar dit alles kan ook prima in joggingpak.

Heb je een beetje inspiratie nodig voor je themadinertje? Check mijn receptenindex en kijk welke gerechten je aanspreken. Laat dat je vertrekpunt voor je fictieve reisje zijn! Als ik je een paar tips mag geven: wat denk je van een MarokkaanseMexicaanse / Koreaanse / Japanse avond?

Wat betreft de film naar keuze: heb je het gevoel dat je Netflix nu wel een beetje hebt uitgespeeld? Kijk ook eens naar Picl, Pathé Thuis en Vitamine Cineville.

Geen zin in deze organisatie? Gewoon lekker friet bij de plaatselijke snackbar halen en het vervolgens een Vlaamse avond noemen is ook hélemaal prima hè?

Betrek anderen bij jullie dag

Host een online karaoke of pubquiz met vrienden. Dansen en plezier maken met vrienden – hoe lang is dat wel niet geleden?! Het zorgt voor een andere dynamiek en dat kan ontzettend leuk en verfrissend zijn! Juíst op Valentijnsdag.

Lees elkaar voor

Even geen zin om naar een scherm te kijken? Elkaar voorlezen vind ik een heel fijne en intieme bezigheid. Misschien vinden jullie het leuk om elkaar voor te lezen uit een boek dat je momenteel aan het lezen bent, of misschien kies je iets waarvan je al maanden roept dat de ander het ook ‘écht gelezen moet hebben.’ Ook een aanrader: kies poëzie voor wat extra romantiek. Een mooi moment om er eens wat dichtbundels bij te pakken!

Ik hoop dat deze tips je wat inspiratie geven om er aanstaande zondag toch een fijne dag van te maken. En als je nou denkt: ‘ik heb ér echt niks mee, mag ik Valentijnsdag niet gewoon overslaan?!’ Natúúrlijk mag dat. Je moet helemaal niks. You do you. 

Heeft er iemand nog een andere leuke lockdown-proof Valentijnstip? Deel hem dan vooral in de comments! 

Foto’s: Aline Bouma en Sam van Rij 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Valentijnsdag in een lockdown

  1. Ik heb al zoveel leuke Valentijns ontbijt/brunch/dinerboxen gezien, maar allemaal voor 2 personen natuurlijk, en ik heb niemand om ze mee te delen. Zo jammer! Dan maar ‘gewoon’ iets lekkers bestellen denk ik…

    1. Ik weet niet waar je woont, maar ik heb in Den Haag heel veel ontbijt/lunch/brunch boxen voor één persoon gezien!

  2. Heerlijk! Brieven en kaartjes krijgen , dat klopt, zo leuk. En elkaar voorlezen, die ga ik onthouden. Als Vlaming moest ik ook hardop lachen met de Vlaamse avond! :)

  3. Goede ideetjes! Ik twijfel nog wel een beetje wat we gaan doen, ik wil er wel een leuke dag van maken. Ik zag een recept van een likeur 43-taart voorbij komen, daar is mijn vriend gek op: misschien dat ik die wel als verrassing voor hem ga maken :)

  4. Thuisspa! Licht uit in de badkamer en alleen een paar kaarsjes aan. Zodra de douche aan gaat en er wat stoom in de ruimte komt waan je je echt in een spa. Geurolie in een brandertje er bij maakt t compleet!

  5. Een beetje te laat maar wat een fijne tips. Ook voor als je gewoon wat leuks wil doen met je lief op een normale dag.

  6. Als je niet naar de winkel kunt is het een leuk idee om bijvoorbeeld liefde coupons te maken of te downloaden. Daar maak je een boekje van en dat pak je leuk in. Persoonlijker wordt het niet en je kan precies rekening houden met de voorkeuren van je lief.

  7. Op 14 februari is het natuurlijk Valentijnsdag, de dag bij uitstek om uw geliefden extra aandacht te geven met kadootjes, bloemen, of iets lekkers. Er zijn tal van populaire Valentijn kado’s voor hem en voor haar, ondeugende kado’s voor in de slaapkamer, gepersonaliseerde kado’s, bloemen, chocolade, romantische belevenissen en nog veel meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *