Wanneer je niet vooruit te branden bent

juicer5

Op het artikel ‘Een lege inbox, een leeg hoofd‘ kreeg ik de volgende reactie:

‘Mij lijkt het interessant om te lezen hoe je omgaat met van die momenten dat je gewoon niet vooruit te branden bent.’ 

Ok, daar kan ik wel iets mee :) Hoewel ik van nature best wel een gedisciplineerd persoon ben, heb ik die momenten (van niet vooruit te branden zijn,) natuurlijk ook. Hoe ga ik daar mee om? En hoe trek ik mezelf daar weer uit?

Dat niet vooruit te branden zijn komt in de herfst en winter iets vaker voor dan in de lente en de zomer. Dat herkennen veel mensen denk ik wel. Het wordt kouder, de dagen zijn korter en het is lastiger om uit bed te komen. De verleiding om met een dekentje op de bank te zitten en de hele dag Netflix te kijken is gewoon groter dan in de zomer. Althans, dat geldt voor mij. Nog los daarvan: mijn weerstand gaat vaak wel een beetje achteruit in het najaar (en daar moet ik dus zelf bewust moeite voor doen,) en ik heb gewoon wat minder energie. Dat is helemaal niet erg, zo lang je daar maar rekening mee houdt. Hoe ik dat doe?

Gezond(er) eten en drinken

kurkumalatte3

Omdat er in dit jaargetijde gewoon veel te veel lekker eten voor handen is (ik bedoel: hoi speculaas, borrelplanken bij haardvuur en steviger avondmaaltijden,) moet ik wat bewuster en wat meer moeite doen om gezonder te eten. Idealiter begin ik de dag met een goed havermoutontbijtje en eet ik ’s avonds bijvoorbeeld een lekkere maaltijdsoep – een makkelijke manier om veel groenten te eten. Goede, gezonde, maar toch stevige maaltijden eten is het halve werk, geloof ik.

Ik merk dat ik veel behoefte heb aan extra warmte, dus lekkere drankjes zijn ook altijd welkom. Standaard drink ik ’s ochtends een lekkere koffie (met havermelk is mijn favoriet,)  maar ik ben in deze tijd van het jaar ook standaard verslaafd aan kurkuma lattes. Ik kan dit in de herfst en winter rustig iedere dag drinken zonder er op uitgekeken te raken.

leukedingen311

 

Om het een beetje leuker te maken om gezond en goed te eten, pak er in deze tijd van het jaar graag een kookboek bij om wat inspiratie op te doen. Kurkuma latte, kookboek en een boodschappenlijstje in de aanslag en gaan! Er zijn nog zóveel recepten te proberen. Waarom dat in deze koudere tijd van het jaar niet doen, nu we wat meer naar binnen trekken?

Organiseren

haarlemsjakies2

Om mezelf een spreekwoordelijke schop onder mijn kont te geven, pak ik graag wat organisatieklusjes op. Momenteel kan ik me bijvoorbeeld prima vermaken met het inscannen van bonnen, of met het opruimen van mijn keukenkastjes. Ja, ik weet het, het klinkt een beetje hersenloos – en dat is het misschien ook wel een beetje. Maar toch geeft het me achteraf een gevoel van productiviteit, waardoor ik weer zin krijg om door te pakken en andere klussen ook meteen maar op te pakken.

werkblad4

En wanneer ik dan eenmaal on a roll ben, dan kan ik ook door. Dus dan ga ik aan de slag met mijn administratie, het ordenen van mijn mailbox, het opruimen van mijn hele huis en het eindelijk in elkaar zetten van dat kastje dat al weken in de verpakking staat te wachten. Voor mij geldt: wanneer de flow op gang gebracht is, dan ga ik door. En dat is precies wat je moet hebben als je niet vooruit te branden bent. Je moet ergens beginnen!

Leuke plannen maken

sharpie1

Niet vooruit te branden zijn heeft voor mij ook vaak te maken met een overvolle agenda en te weinig leuke vooruitzichten hebben. Ik vraag me dan regelmatig af: waar doe ik dit allemaal voor? Om mezelf wat motivatie te geven, plan ik graag wat leuke dingen voor mezelf. Wat denk je van een weekendje weg? (kan gewoon in eigen land) Een dagje sauna? Een concertje of een avondje theater? Een etentje voor vrienden organiseren? Het kan alles zijn waar jij maar blij van wordt. Pak meteen even door: koop die tickets, boek dat hotelletje of bel die vrienden om ze uit te nodigen voor je etentje. Schrijf het groot op in je agenda, zodat je het niet over het hoofd kunt zien. Iets leuks in het vooruitzicht hebben helpt wanneer je niet vooruit te branden bent. Het maakt het doen van stomme klussen ook makkelijker, omdat je weet dat er iets leuks op je wacht.

Combineer het nuttige met het aangename

podcast21

Omdat je nou eenmaal niet altijd op die bank kunt blijven zitten om een boek te lezen – ik bedoel, je agenda laat dat waarschijnlijk gewoon niet toe – kun je een manier bedenken om het nuttige met het aangename te combineren. Mijn favoriete manieren? Een luisterboek luisteren terwijl ik het huishouden doe en een podcast aanzetten terwijl ik naar de supermarkt wandel om boodschappen te doen. Beide kan ik niet terwijl ik aan het werk (lees: schrijven,) ben, maar wel als ik praktische dingen in en om huis doe. Het maakt de saaie klussen wat leuker en ik vind vooral het bijkomende voordeel van de podcasts dat ik ondertussen ook nog wat inspiratie opdoe of iets leer. Ik ben, zoals jullie weten, fan!

meditatie12-1024x682

Niet iets om tijdens het multitasken te doen, maar wel om jezelf energie te geven om weer vooruit te komen: mediteren via een meditatie-app! Ik weet dat de meditatiepuristen onder ons geen fan van dit soort apps zijn, maar ik ben persoonlijk heel blij met deze uitvinding!

En verder?

beppie

Ik denk dat je jezelf niet altijd maar over allerlei randjes hoeft te pushen. Gewoon een keer een dagje niet vooruit te branden zijn is volgens mij helemaal geen ramp. Gun het jezelf gewoon om dat hele seizoe van Gilmore Girls te kijken of om eens tot ver in de middag in bed te liggen. En van een keer een bezorgpizza overkomt ook helemaal niemand iets. Het gaat tenslotte toch altijd weer om een beetje balans – toch?

Zorg dat je voldoende slaapt, gun jezelf wat me-time (mooi moment om een kappersafspraak te maken? Of om eindelijk eens die facial te boeken waar je al een tijdje niet meer aan toekwam?) en knuffel wat langer of vaker met je geliefde… of met je huisdier. Doet een mens goed. Er is niks mis met wat meer naar binnen trekken en wat rustiger aan doen in de winter. Ga een beetje met die flow mee en dan komt het allemaal wel goed  :)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

28 gedachten over “Wanneer je niet vooruit te branden bent

 1. Handige tips! Inderdaad, een keertje niets doen is helemaal niet erg. Het doen van een ‘hersenloze’ activiteit zorgt er waarschijnlijk wel weer voor dat je door wil gaan, dat vind ik een goede! Toch bezig blijven, maar niet altijd met je werk / bloggen. Soms heb je dat ook even nodig, om weer met een frisse blik ergens naar te kunnen kijken. Bedankt voor het delen! :-)

 2. Leuk om te lezen hoe jij hiermee omgaat! Ik probeer ook af en toe een ”niks-dag” in te plannen. Als mijn zoontje naar de creche is en ik het hele huis voor mezelf heb en tijd heb om aan te rommelen. Precies doen waar ik zin in heb, dus soms ook gewoon niks. Op de bank vlogs kijken, oude opgenomen programma’s of foto’s uitzoeken. Heerlijk huismoederig maar zo lekker! Ik merk dat ik aan het eind van de dag wel weer zin heb in wat productiefs en de volgende dag dus meer gemotiveerd om hard aan het werk te gaan!

 3. De tip dat je soms ook gewoon even niets moet, vind ik een hele goeie. In het jachtige leven van tegenwoordig kunnen veel mensen dat gebruiken denk ik.
  Organiseren en zomaar wat rommelen in huis vind ik ook altijd leuk. En inderdaad, je moet gewoon ergens beginnen, en dan volgt de rest meestal wel.

 4. Het nuttige met het aangename combineren is wat schrijfster Gretchen Rubin (van de Happiness Project) ’the strategy of pairing’ noemt en ik vind het geniaal! Op die manier kan ik bijvoorbeeld uitkijken naar mijn work-out omdat ik weet dat ik dan weer mijn luisterboek ga luisteren. Zo slim! En inderdaad, warme maaltijden slepen mij ook door de winter. (:

 5. Hé! Even een random tip van een wildvreemde: ik ben onlangs een boek beginnen lezen over mindfullness. Eerlijk gezegd dacht ik écht niet dat ik daar iets aan zou hebben, van die rare happy flappy meditatie onzin voor hippies met paarse jezushemden en wierrook, en de naam klinkt ook zo stom! Maar ik ben echt blij dat ik ondanks m’n vooroordelen er toch in ben begonnen! Het is helemaal geen esotherische zever met buddha’s en zo. Ik zeg niet dat het een wondermiddel is, maar het helpt me om te leren omgaan met nare momenten en negatieve emoties, zonder ze te proberen verdringen. Je leert net je volle aandacht eraan te besteden en te erkennen dat die emoties er zijn, en daar ook mee om te gaan. Ik ben niet meteen de persoon die anderen wil opdragen wat ie wel of niet moet doen, maar dit is misschien wel een van de meest waardevolle lessen die ik dit jaar heb geleerd, het geeft me heel veel rust in m’n hoofd. Vandaar deze comment, ik wil niemand onthouden om deze rust ook te vinden. Mocht je het een kans willen geven: het boek dat ik lees is “Mindfullness ” van Edel Maex. Het is meteen ook het enige boek over dit onderwerp dat ik ken. Het spijt me van de ongevraagde reclame, maar voor dit super uitzonderlijke geval vond ik het nog net te verantwoorden :)) Het sluit ook naadloos aan op de stelling “Gewoon een keer een dagje niet vooruit te branden zijn is volgens mij helemaal geen ramp.”

 6. Ik hou echt van havermout in de winter! Het legt zo’n stevige bodem dat ik echt de hele ochtend er tegen aan kan. Ik moet die kurkuma latte nog steeds uitproberen, foei!! Ben zo benieuwd haha

 7. Bedankt voor de tips. De herfst en winter zijn voor mij ook altijd een beetje vertragen. Ik probeer ook leuke dingen te plannen. En die podcasts moet ik zeker eens proberen.

 8. :D zie ik daar ook nog echt mijm vraag voorbij komen haha! Afgelopen week ben ik begonnen met keynotes van mensen die mij inspireren te luisteten terwijl ik wandel met mijn hond of opruim en het werkt! Zo en nu ga ik eens iets leuks plannen om masr toe te werken;)

 9. Oooh wat jij opnoemt vind ik juist wel leuk!! Ik leef in de omgekeerde wereld ? Ik kijk niet graag naar netflix en haat het om gewoon te zitten, wil altijd mooi alles ordenen, koken, winkelen, bloggen… Maar ik moet studeren.. En omdat ik dan niet veel bewegkng heb ook SPORTEN ? daar heb ik het steeds zo moeilijk mee. Ik denk dan.. Als ik wat gezonder eet, verdik ik wel ni.. Dus ik eet geen suikers, bijna geen vetten, geen sap, nooit wit brood/pasta, kortom niks waarvan je kan bijkomen. Maar dan wordt ik s nachts wakker van de honger en begin te eten en is het om zeep. Met het gevolg dat ik de volgende dag moe ben en een opgezwollen buik heb en bijgekomen ben. Weet je hier raad op? ?

  1. Eigenlijk is het heel simpel: lief zijn voor jezelf!
   Je hoeft jezelf niet af te matten, niet altijd streng te zijn voor jezelf en je mag genieten, ontspannen, lachen en soms iets doen wat niet helemaal past bij ‘het plan’. Dus plan desnoods een uurtje niksdoen, eet iets met suiker en vet (want het is juist goed voor je lijf om het een keer in de week een beetje een ‘schok’ te geven en nee daar kom je echt niet meteen van aan), en wees lief voor jezelf!

   1. Ah dankje.. Maar zo simpel is het niet… Overal krijg ik zelfs vragen of ik zwanger ben.. Niet dus, ik eet gewoon veel te veel ?

    1. Lieve Iris, ik herken veel van mezelf in je verhaal. Ik heb ook een erg veeleisende studie gedaan, waardoor ik hele dagen aan m’n bureau moest zitten, gék werd ik ervan! Zorg goed voor jezelf, want bij mij heeft dit m’n eetgedrag zodanig om zeep geholpen dat ik er een erge eetstoornis aan overhield. Ook al heb je het super druk: probeer iedere dag toch een uurtje vrij te maken om buiten te komen en te bewegen, als je dat net zoals ik graag doet. Meestal ga ik ’s ochtends een kwartiertje lopen en verder neem ik zo veel mogelijk de fiets voor alles. Het lijkt misschien veel verloren tijd, een uur per dag, maar die win je echt wel terug aan betere kwaliteit van je dagen. ’s Nachts leg ik naast m’n bed een halve banaan of twee stukjes knäckebröd, voor het geval ik niet kan slapen van de honger. Dat is net genoeg om in te slapen, en je buik zwelt er niet van.

     1. Ik haaaaat het juist om te bewegen ? ik hou van tekenen en schilderen en creatief bezig zijn… ?

  2. Hee Iris, heb je er wel is aan gedacht om iets van yin yoga te doen?
   Hier leer je de ontspanning vinden in je lichaam en door de diepe ademhaling is het makkelijker om dingen los te laten. Zo ook je strenge zelf wat te laten vieren.
   Hopelijk kan je dan wat losser omgaan met eten zodat je juist geen eetbuien meer krijgt.
   Bijkomend voordeel is dat je er lening en dus ontspannen van word. Let wel; des te drukker het is in je hoofd en des te strenger je bent, des te lastiger is vaak de rustige vorm van yoga!
   Veel liefs, Milou

 10. Ik opende dit artikel en terwijl het aan het laden was, liep ik naar de keuken en haalde een doosje speculaas. Het eerste wat ik lees is ‘hoi speculaas’. Busted, haha. Maar verder vind ik het heel fijn om te lezen dat iedereen hier wel eens last van heeft! En ‘het nuttige met het aangename combineren’ ga ik zo maar eens even doen als ik mijn 280 mails ga ordenen..

 11. Goede tips! Inderdaad podcasts zijn heel inspirerend tijdens saaie klusjes. Ik zet ook vaak muziek op als ik mezelf even op moet peppen en dan natuurlijk vooral vrolijke muziek. Lekker dansen en zingen en dan aan de slag, haha. Fijne decembermaand <3

 12. Die podcasts en luisterboeken moet ik toch maar eens proberen! Morgen misschien, als ik het huis moet schoonmaken, ugggh.

  1. Ja zeker doen! Het helpt enorm, als je een leuke podcast of een luisterboek opzet. Dan vliegt de tijd, zijn je klusjes zo klaar en heb je ook nog eens wat leuks/spannends/leerzaams gehoord. Ik krijg er vaak energie van om een inspirerende podcast zoals Happier van Gretchen Rubin te luisteren.

 13. De winter is echt de ideale tijd om met een dekentje en een goed boek op de bank te kruipen, heerlijk! Dat heb ik dit oud en nieuw weekend dan ook gedaan. En vandaag gewoon weer aan de slag, mijn huisje schoonmaken, met m’n lieve hond een stuk lopen , boodschappen doen en eenmaal weer thuis, warme chocolademelk gemaakt van rijstmelk, raw cacao en een snufje kaneel… niets meer aan doen! En door het lopen ,schrobben en sjouwen hoef je ook niet meer naar de sportschool…waarom zullen we het onszelf moeilijk maken!

 14. Wat een goede tips Merel! Dat van ‘je moet ergens beginnen’ klinkt mij ook wel bekend in de oren. Als ik dan eenmaal bezig ben dan gaat gelijk het halve huis op de schop, haha! Volgende keer ga ik daar lekker een podcast bij luisteren. Sinds een paar maanden heb ik een reminder in mijn werkcalender staan om ’s morgens en ’s middags even een paar minuten te stretchen. Gewoon een paar simpele oefeningen maar daar krijg ik dus echt gelijk weer even wat energie van!

 15. Ik ben ook benieuwd naar welk kookboek wordt afgebeeld in deze blog =)

 16. Leuke blog! Ik heb de laatste tijd ook dat ik een beetje futloos ben en nergens meer ECHT zin in heb. Deze tips gaan hopelijk heel goed helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *