… maar dat dan toch niet zo blijkt te zijn. Hoera! Heel veel dingen zijn veel makkelijker zelf te maken dan je denkt. Sterker nog, veel dingen blijken eigenlijk heel leuke projectjes te zijn. Bij sommige dingen die je zelf maakt heb je nog als bijkomend voordeel dat je goedkoper uit bent, dus is het ook nog beter voor je portemonnee. Verder kan het prettig zijn om precies te weten welke ingrediënten er in een product zitten. Hoe meer je zelf maakt, hoe minder toegevoegde (onzin-) ingrediënten je eet.
Het enige nadeel van dingen zelf maken? Het kost, over het algemeen wat meer tijd dan wanneer je gaat voor kant-en-klaar. Dat is natuurlijk alleen maar logisch, plus je kunt je ook afvragen of dat nou wel echt een nadeel is. Immers, het kan ook wel eens lekker en heel ontspannend zijn om je los te rukken van alle schermen en een paar uur in de keuken te staan. Dan vliegt de tijd en heb je amper door gehad hoe lang je bezig was. Dus, zoek je een herfstig do-it-yourself project? Dan komt deze blogpost hopelijk als geroepen!
Maak zelf plantaardige melk
Officieel mag je het woord ‘melk’ niet gebruiken als het gaat om een plantaardig product. Immers, van melken (het werkwoord,) kunnen we niet spreken. Vandaar dat je op de pakken in de supermarkt meestal ‘drink’ ziet staan. Echter, ‘drink’ roept bij mij altijd yokidrink-associaties op, waarbij ik meteen weer terug ben in mijn basisschooljaren en ik mezelf zie zitten met een bekertje schoolmelk. Brrrr. Dus, ik ben lekker dwars en noem het gewoon melk, want dan heb ik gek genoeg die associatie niet. Waarvan kun je dan zelf melk maken? Bijvoorbeeld van haver of amandel. En mijn god, wat is dat lekker. Vooral bij zelfgemaakte amandelmelk weet je niet wat je proeft – het is alsof je een vloeibare amandelspijsstaaf van de Hema in een glas giet. Kort gezegd: zelfgemaakte amandelmelk is een vloeibaar Sinterklaasfeest in een glas. Maar dan wel de variant die leuk en gezellig is voor iedereen – met roetveegpieten dus, in plaats van zwarte pieten.
Ook zelf havermelk maken is een aanrader. Ook een stuk goedkoper trouwens dan amandelmelk, dus als je eerst even wilt oefenen, oefen dan vooral met haver. Zelfgemaakte, verse havermelk is sowieso voller en romiger dan havermelk uit een pak. (al moet ik zeggen dat de gekoelde Oatly, die in die donkerblauwe pakken, érg in de buurt komt.)
Zelf melk maken is echt heel erg simpel en je hebt er ook niet veel voor nodig. Check hier de blogpost met de instructies.
Maak zelf kruidenmixen
Dit vind ik echt één van de leukste zelfmaakprojecten: allerlei kruidenmixen maken en die verpakkingen in schattige potjes, die je dan vervolgens ook weer heel leuk cadeau kunt doen. Mensen vinden het echt heel leuk om dit te krijgen, heb ik gemerkt. Vooral mensen die houden van koken.
Kant-en-klare kruidenmixen zijn over het algemeen best wel prijzig en ze komen vaak in kleine potjes. Eet jij in de herfst en winter óveral pumpkin spices in of door? Maak dan meteen een grote pot, zodat je je een halfjaar kunt uitleven. Eet je elke week wel een keer een Mexicaans gerecht? Maak dan een flinke pot tacomix, die lekker is in allerhande Mexicaanse recepten, zodat je niet iedere keer met allemaal losse kruidenpotjes hoeft te werken. Met kruidenmixen maak je het jezelf gemakkelijk en dat is precíes mijn stijl in de keuken.
Ik deel in deze blogpost drie recepten voor een pumpkin spice mix, taco-mix en een Italiaanse kruidenmix, en in deze blogpost een mix voor een Surinaams-Hindoestaanse chutney massala. Maar natuurlijk zijn er nog véél meer kruidenmixen te bedenken en moet je je gewoon lekker uitleven op dat wat jij lekker vindt. Het fijne is dat je precies weet wat erin gaat – dus als je een bepaald ingrediënt uit een bestaande mix niet lekker vindt, dan maak je gewoon je eigen variant door het ingrediënt weg te laten of te vervangen.
Sla dus wat zakken kruiden in, bijvoorbeeld op de markt of bij de Marokkaanse supermarkt, verzamel wat lege potjes (even uitkoken van tevoren en checken of de deksel nog goed afsluit,) en ga aan de slag!
Maak zelf brood
Weinig zo voldoeningschenkend als een huis dat lekker ruikt en een baksel, in dit geval een brood, dat je from scratch hebt gemaakt. Ik bedoel, lekker brood bij de bakker kopen is leuk, maar kunnen pronken met iets dat je helemaal zelf hebt gemaakt… even better.
Natuurlijk vereist het bakken van je eigen brood wel dat je er echt de tijd voor neemt, dat je er een beetje ruimte voor hebt én dat je een oven hebt die een beetje mee wil werken. Maar verder is het redelijk basic – ik bedoel, het is dan ook één van de meest primitieve technieken die je kunt bedenken. En toch is het tijdloos en verveelt een goed brood nooit.
Gastblogger Eva bakte dit brood en maakte prachtige foto’s – alle credits gaan dus naar haar!
Maak zelf Naan
Iets gemakkelijker: zelf Naan, of platbrood, maken. Eventueel met knoflook of verse kruiden die je lekker vindt. Geloof me, dit is méér dan de moeite waard, want: kant-en-klare Naan in de supermarkt is vaak níet vegan, duur én zit in plastic. En dat heb je bij zelfgemaakte Naan allemaal niet. Dus…. :)
Maak zelf dips en smeersels
Voor op dat zelfggemaakte brood, natuurlijk! Natuurlijk koop ook ik geregeld kant-en-klare hummus of andere dips. Maar het is eigenlijk zó zonde, want: het is in verhouding heel duur (zelf maken kan echt héél voordelig,) en het zit in een plastic bakje. Die twee problemen heb je niet als je zelf aan de slag gaat.
Heb je een (kleine, eenvoudige) keukenmachine of een (sterke) blender? Dan kun je deze dips met gemak maken: muhamarra, (héél lekker smeuige) hummus en Baba Ganoush. Bewaar de dips in glazen potten of in bakjes die goed luchtdicht afsluiten (in de koelkast, uiteraard) en je hebt er dágen plezier van.
En als je dan toch aan de slag gaat met bijvoorbeeld je eigen hummus; gebruik dan ook gedroogde kikkererwten! Die koop je voor heel weinig geld in een grote zak, bewaar je in een pot, week je een nachtje in water en kook je in anderhalf uur gaar. Vervolgens gebruik je de helft om een mega batch hummus te maken en de andere helft vries je in, zodat je altijd gekookte kikkererwten klaar hebt liggen die je overal doorheen kunt doen: door salades, pasta’s en soepen, om maar wat voorbeelden te noemen!
Maak zelf falafel
Óf gebruik de andere helft van de kikkererwten die je hebt gekookt om zelf falafel te maken! Ook weer zo’n product dat je al gauw kant-en-klaar koopt in de supermarkt, maar wat eigenlijk heel eenvoudig is om zelf in elkaar te knutselen. Deze variant maak je in de oven. En ik heb hier ook nog een recept voor je waarbij je falafel van zoete aardappel maakt. Ook een aanrader!
Maak zelf vegan mayonaise en ketchup
Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel goede vegan mayonaises te koop – ook gewoon bij de supermarkt. Maar dat neemt niet weg dat het ook heel erg leuk is om zelf eens mayonaise te maken. Het is namelijk ook heel eenvoudig en je hebt heel weinig nodig. En als je dan toch bezig gaat met sausjes, probeer dan ook eens ketchup en tomatensalsa! Beide heel makkelijk om te maken en het kan ook nog eens heel goedkoop, als je bijvoorbeeld een paar kilo tomaten op de markt scoort voor weinig geld. Tip: ga aan het einde van de marktdag langs de kramen om te kijken wie er van zijn waar af wil. Grote kans dat je voor een eurootje een enorme pot salsa kunt maken!
Maak zelf glühwein
Ik weet het, het is nog wat vroeg (september) in het jaar, maar goed, voordat je het weet staan we straks toch weer op die kerstmarkt die vreselijk smerige kant-en-klare glühwein te drinken en dan wil ik graag dat je alvast een alternatief hebt voor thuis. Want zelfgemaakte glühwein kan wel degelijk heel erg lekker zijn. Met verwarmende kruiden en gedroogd fruit erdoor. Misschien moet je in november alvast beginnen met experimenteren – dan kun je de boel straks in december goed finetunen. In deze blogpost geef ik je een voorbeeldrecept, maar probeer vooral de wijnsoorten en de kruiden uit die jij lekker vindt!
Zin om je heel ambachtelijk te voelen deze herfst? Ik hoop dat er een leuke DIY-klus voor je bij zit! Heb je al zin gekregen om iets op te pakken dit weekend? Ik hoor het graag van je bij de comments.
Hoi Merel, leuke post! Wat ook nog bespaart is om de kikkererwten te weken, 15 min te koken en dan in een paar dekens een half dagje te laten staan, dan zijn ze meestal al gaar. Evt doe je nog een rondje koken+deken…. Ik kook altijd heel veel tegelijk en plan het een dag vantevoren.
Oh ja! Is dat het principe van de ‘hooikist’, zeg maar, van vroeger?
Cool! Ja doe ik ook, da’s idd het idee van de hooikist Merel!
Nóg ambachtelijker dus :)
Dit is tof! Ik bak heel vaak zoete dingen, maar aan brood heb ik me nog nooit durven wagen. Misschien toch eens proberen. Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk amandelspijs maken is, wil ik in elk geval nog eens kerstbrood maken.
Oeh, ja! kerstbrood! next level wel! cool.
Wat een toffe dingen, ik ben op het moment aan het leren zelf laagjes taarten te maken. dat blijkt ook veel makkelijker dan verwacht. Volgende stap is om het vegan te gaan maken
Jaaaa! Meer vegan taart! Altijd!
Omg ik krijg hier helemaal de bak/kook kriebels van!
Ik krijg zelfs zin in herfst hierdoor (en dat is heel welkom want ik heb een beetje last van de ‘Afscheid moeten nemen van de zomer blues’)
Ik ga mij denk ik dit weekend wagen aan de havermelk en de pumkinspices. Lekker easy beginnen! En daar kan ik voor de regenachtige dagen die weer komen dan alvast een herstontbijtje mee maken.
Bedankt voor de fijne inspiratie allemaal :)
Ahhh dat is zo leuk om te horen Liza <3 Ik zie je probeersels wel op Insta voorbij komen ;)
Heerlijk, ik houd van zelf maken! Dank voor de inspiratie… Niet alleen kun je bepalen wat er in zit en is het goedkoper, ik vind dat het ook erg mindfull kan zijn als ik het met rust en aandacht doe (tov mijn gewoonlijke smijtwerk). Ik volg sinds kort Peaceful Cuisine op YouTube. Ryoya kookt veganistische gerechten en maakt daar prachtige beelden van met een heerlijk muziekje op de achtergrond. Ik word er erg ZEN van en “haal m ook wel eens in huis” dat ie op de achtergrond een kastje loopt te maken haha. Dank voor ook deze inspiratie, Merel. Zo fijn om aandacht te besteden aan je eten en je rust :) <3
Daar heb je helemaal gelijk in. En: wat een leuke tip, dankjewel! Ben het meteen gaan opzoeken.
Wat een leuke ideeën :-) Ik zeg meestal ‘sojadrank’, maar misschien heb je daar wel weer andere associaties bij ;-) En ik zeg wel amandelmelk en havermelk, dus eigenlijk ben ik dan ook niet consequent bezig.
Wat een leuke blog dit! Ik voel inderdaad soms een drempel om iets zelf te maken, terwijl als je het eenmaal doet het altijd meevalt. Vooral die kruidenmixen vind ik een leuk idee, lijkt me ook een heerlijk DIY-project om een middag mee bezig te zijn. Ik zie dat jij een pumpkinspice mix hebt, heb je daar ook een recept van?
Oh ha ik las precies over de pumpkinspice bloglink heen. Nou, je weet wat ik dit weekend ga doen!!! ;-)
Yes! ben benieuwd!
Ah gatsie die schoolmelk, daar heb ik ook echt jeugdtrauma’s aan, wat was dat smerig!
Hele toffe tips staan er tussen, ik moet echt eens m’n eigen naanbrood gaan maken :)
BRRRRRR schoolmelk, haha!
Wat een leuk artikel dit! Perfect voor de bizarre quarantaine-tijden!