Foodtrend: warme groene breakfastbowl met granen

brinta-door-aline-bouma-6

Hoewel ik mezelf geen echte foodexpert wil noemen, houd ik toch ieder jaar een beetje de foodtrends bij. Dat doe ik door goed te kijken naar wat Amerikaanse bloggers en YouTubers maken, want zij lopen toch altijd een beetje voor op wat wij hier in Europa al kennen. En net als dat je trendwatchers hebt die de laatste modetrends in de gaten houden, zijn er ook foodtrendwatchers.Wist je dat? Ik heb laatst met één van hem mogen samenwerken voor een groot merk en ik vond het zó tof om te horen wat hij allemaal doet, dat ik nu overweeg om ooit mijn carriere nog eens om te gooien. Je zou maar foodtrendwatcher zijn! Droombaan.

Foodtrends 2017

Maar goed, voordat ik afdwaal en alleen nog maar over mijn toekomstige droombaan praat: de foodtrends van 2017 klinken veelbelovend. Ook voor de vegans (en dus ook vegetariërs) onder ons. Zo schijnen we bijvoorbeeld massaal aan de zuurkool te gaan. Dat is heel goed nieuws voor mij, want zuurkool is één van mijn lievelings groenten. Wist je dat je er heel veel lekkere dingen mee kunt maken, naast stamppot? Zoals bijvoorbeeld wraps, röstischotel en sandwiches. Lang leve zuurkool!

Op het gebied van drankjes schijnen we allemaal te gaan zwichten voor sour beer (nog nooit gedronken!) en de coldbrew coffees. Lekker! Ook wordt 2017 het jaar waarin de naanpizza eindelijk gaat doorbreken. Mijn recept voor naanpizza wacht al sinds 2015 op jullie, dus hopelijk krijgt het dit jaar de aandacht die het verdient. Naanpizza is namelijk zó lekker!

brinta-door-aline-bouma-3

Een andere trend die ik persoonlijk heel interessant vind, is de warme ontbijtbowl met granen en groenten. Ik ben zelf nogal van de zoete ontbijtjes – geef mij havermout met fruit en soja yoghurt met granola en ik ben blij, maar ik weet dat veel mensen hun dag graag beginnen met een hartige maaltijd. Voor die mensen wordt 2017 een extra mooi jaar, want dit jaar gaan we volgens de voorspellingen aan de warme, hartige ontbijtjes. En nee, we hebben het dan niet over scrambled eggs en bacon – niet op mijn blog in ieder geval – maar over kommen met warme granen die je vervolgens een hartige twist geeft, in plaats van de zoete die we misschien gewend zijn. Zelf heb ik er nog nooit zo bij stil gestaan eerlijk gezegd, maar ook havermout kun je bijvoorbeeld prima hartig eten. In plaats van kaneel, een zoetmiddel en fruit kun je prima kruiden, groenten en een peulvrucht toevoegen.

Warme groene breakfastbowl met granen

brinta-door-aline-bouma-2

En omdat ik van zoiets gewoon heel nieuwsgierig word, wilde ik het meteen uitproberen. Ik besloot een beetje de kunst af te kijken op Pinterest en het gerecht vervolgens mijn eigen twist te geven. Ik gebruikte de nieuwe Oergranen van Brinta, die 0% toegevoegde suiker bevatten en wat puur een mix is van rogge, haver, tarwe, spelt en gerst. Een stevige granenmix die goed vult! Ik koos de groenten die me lekker leken en kwam uit op bladspinazie, boerenkool en kiemen. Om er een volwaardige maaltijd van te maken – met granen, groenten, vitaminen, vette en eiwitten – voegde ik sesam, avocado en tofu toe. Ik moet zeggen dat ik zelf echt heel blij verrast was door deze creatie, die ik eigenlijk een beetje uit de losse pols maakte! (en extra leuk vind ik het dat ik het oude vertrouwde Brinta weer eens gebruikte, maar dan een nieuw product… want de Brinta die ik van vroeger ken, die zou minder geschikt zijn voor dit recept. Handig om op te letten!) 

Wat heb je nodig voor 1 groene breakfastbowl met granen?

brinta-door-aline-bouma-1

– een scheutje sesamolie
– 50 gram Oergranen van Brinta
– boerenkool en spinazie (zoveel als je wilt – ik deed van beide een handvol)
– kruiden naar smaak – ik gebruikte een beetje gerookt paprikapoeder voor een lekkere rokerige smaak (combineert goed met tahin)
– voorgekruide tofureepjes, of marineer en bereid je tofu zelf met één van deze recepten 
– een kwart avocado in reepjes
– een eetlepel sesamzaadjes
– een goede eetlepel tahin (de vloeibare variant)
– een schijfje citroen

Wat ga je doen?

1. Verhit een beetje sesamolie in een wok
2. Voeg hier de boerenkool, bladspinazie en tofureepjes aan toe. Laat een paar minuutjes warm worden/bakken en breng op smaak met wat kruiden naar keuze. (doordat ik voor voorgekruide tofureepjes koos, heb ik weinig extra kruiden gebruikt)
3. Kook de granen een minuut of 3 in water (check de aanwijzingen op de verpakking)
3. Rooster ondertussen in een droog koekenpannetje de sesamzaadjes.
4. Schep de granen in een kom en leg daarop de groenten.
5. Maak de bowl af door de reepjes avocado erop te leggen, ‘drizzle’ de tahin rijkelijk over de bowl, knijp een schijfje citroen uit en sprenkel wat sesamzaadjes over het geheel. That’s it!

brinta-door-aline-bouma-4

Omdat ik zelf niet de grootste hartige ontbijter ben, denk ik dat dit gerecht voor mij heel geschikt is als brunch op een luie zondag. En eigenlijk moet ik daarna dan een rondje hardlopen of naar de yogaschool, heb ik bedacht. Deze bowl geeft voldoende energie! Het lijkt me ook nog een idee om een dubbele portie te maken, zodat je de volgende dag nog een lunch hebt klaarstaan in je koelkast. Handig toch? Zo werken we meteen aan de goede voornemens om geen voedsel te verspillen!

PS Misschien vind je het ook leuk om te lezen wat ik schreef over de foodtrends voor 2016. En om alvast een beetje te oefenen met foodtrendwatchen, ging ik in 2015 op inspiratiereisjes naar Londen en naar New York. Reminder voor mezelf: dit moet ik in 2017 ook weer eens doen!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Brinta / Foto’s door Aline Bouma

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “Foodtrend: warme groene breakfastbowl met granen

  1. Oké, oké, groente als ontbijt.. Gek, ik vind dat zo’n gek idee dat het me heel vies lijkt, terwijl zo’n bakje me dan als lunch weer heerlijk lijkt . Behoorlijk voorgeprogrammeerd op zoetigheid in de ochtend dus! Ik ga het zeker een keer proberen, want ik vind het er wel heel lekker uitzien!

  2. In het weekend of op een vrije dag zou ik dit best lekker vinden, maar ik zou het niet maken als ik vroeg op moet staan. Het ziet er wel lekker en goed vullend uit!

  3. Dit vind ik best een goed idee! :-) Zeker het proberen waard op een relaxte dag!

  4. Hmmmm stiekem maak ik kei vaak groentebowls met granen smorgens.. nu ben ik niet de enige! Lekker is ook havermout met stukjes pompoen, melk bij en tahin…. Even op crisp in de microgolfoven… jammie! handig voor op kot ;)

  5. Hoewel ik denk dat ik hier even aan moet wennen, kan ik het (zeker zo in de winter) best een kans geven om te ontbijten met een hartige breakfast bowl! En ik ben gewoon (nog steeds) zo verliefd op Aline’s foto’s, altijd in dezelfde prachtige stijl! Je kunt er eigenlijk helemaal bij wegdromen:)

  6. Ik heb een korte tijd in India gewoond en daar hadden ze (dit was in 2013) zakjes instant havermout met een hartige smaak, dus ‘masala oats’. En dat was me toch lekker! Het was eigenlijk een soort van 4 uur cupasoup achtige snack. Maar gek genoeg durf ik het niet aan om het thuis na te bootsen, terwijl ik alle kruiden uit de Indiase keuken in mijn kastje heb staan… Kaneel wordt daar overigens ook ik hartige gerechten gebruikt.
    Ik heb op reis ook ooit een goed gevulde vegetarische noodle soup gegeten als ontbijt. Dat vond ik echt heerlijk. Heerlijk zo’n stevig begin van de dag. Misschien ga ik dit ook eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *