Je vriezer ontdooien – hoe en waarom?

Ja! Welkom (terug) op mijn blog! Wat gezellig dat je er (alweer) bent. Je valt met de neus in de vegan boter: dit is de eerste editie van wat een nieuwe rubriek moet worden. Om de week wil ik op zondag een duurzame tip geven. Sustainable sunday, snap je ;) Dit kan een bruikbare tip zijn waarmee je meteen aan de slag gaat, het kan een vegan kookboek zijn waar ik wild enthousiast over ben of misschien ben ik een product tegengekomen waarvan ik denk dat jullie het ook moeten proberen. Op woensdagen komt er altijd een lang artikel online en het idee is dat de blogposts om de week op zondag korter worden. Immers, niet iedereen heeft altijd zin om 1500+ woorden van Merel Wildschut te lezen. Ben niet boos, ook niet teleurgsteld. Laten we beginnen.

Zoals de titel al zegt: we gaan onze vriezers ontdooien.  Maar voordat we dat gaan doen, zal ik jullie wat achtergrond info geven. Als ik dan vervolgens heb verteld waarom en hoe je je vriezer moet gaan ontdooien, vertel ik je ook wat je daarna met de ingrediënten die uít je vriezer komen rollen kunt. Kortom: het is zondag en ik ga jullie aan het werk zetten.

Goed voor je vriezer zorgen

Eerst moet ik je eigenlijk streng toespreken als je een vriezer hebt. Vriezers bevatten koelmiddelen en die zijn problematisch. Vooral CFK’s zijn gevaarlijk: deze tasten de ozonlaag aan. Gelukkig zijn die stoffen inmiddels verboden. Echter, hun vervangers, HCFK’s en HKF’s, zijn dan weer uitermate schadelijke broeikas-gassen. Minder – dus niet helemaal níet, – schadelijk zijn propaan en isobutaan. Met andere woorden: vriezers zijn best wel een grijs gebied. (Dank aan Maurits Groen voor deze nuttige info!)

Maar… vriezers zijn ook heel handig. En ze zijn voor veel dingen ook een oplossing. Zo zorgt een vriezer er bijvoorbeeld voor dat ik bijna geen eten meer verspil. Dat is dan weer de keerzijde van de medaille. Wat ik in ieder geval wél weet: als je net als ik je ‘schuldig maakt’ aan het bezitten van een vriezer/vriesvak, dan kunnen we er maar beter goed voor zorgen. Hoe langer we met onze vriesapparatuur doen, hoe minder grondstoffen er hoeven te worden gebruikt om nieuwe apparaten te vervaardigen. Ook kreeg ik van lezers de tip dat er nu ook ‘no frost’ vriezers bestaan. Had ik nog niet van gehoord, maar het lijkt me topnieuws!

Een manier om goed voor je vriezer te zorgen, is door hem te ontdooien. Op meerdere websites heb ik gelezen dat het wordt aangeraden om dit één keer per jaar te doen. Er vormt zich in de loop van de tijd een ijslaag aan de binnenkant van je vriezer. Misschien heb je wel eens gemerkt dat je vriezer minder goed open en dicht ging, of erger nog: je zag de ijsschotsen al zitten. Een ijslaag van slechts 2 milimeter zorgt al voor een verhoging van 10% van het energiegebruik. Een flink bevroren vriezer zorgt dus voor een hogere energierekening en dat is eigenlijk al reden genoeg om je er toch toe te zetten dit taakje eens per jaar uit te voeren. Maar natuurlijk krijg je karmapunten van mij als je je vriezer ontdooit because of climate change. Omarm je innerlijke Gretha Thunberg. Oh, en als dit nog niet overtuigend genoeg voor je is: in een ijslaag kunnen schimmels en bacteriën lekker nestelen. Geen heel prettig of hygiënisch idee dus. Weg ermee!

Hoe ontdooi je je vriezer?

Je vriezer ontdooien is helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je het eens per jaar doet en de ijslaag nog geen heel dramatische vormen heeft aangenomen. Je moet alleen wel eventjes voorbereid zijn.
Pak een (grote) handdoek die op de grond mag liggen en een schone, droge theedoek die je straks kunt gaan gebruiken voor het schoonmaken van je vriezer. Pak ook een lepel of een spatel van hout. Gebruik geen scherpe, harde attributen. Kook wat water in je waterkoker, zet het in een bakje of pannetje apart.

Stap 1: leg een handdoek op de grond voor je vriezer
Stap 2: haal je vriezer leeg. Zet alles in de tuin, op het balkon of bijvoorbeeld in je spoelbak.
Stap 3: zet je vriezer uit, of haal de stekker eruit.
Stap 4: zet een bakje of pannetje warm water in de vriezer en doe het deurtje dicht.
Stap 5: haal de grote stukken ijs alvast weg met een spatel of lepel. Als je vriezer al even uit staat, gaat dit vrij gemakkelijk.
Stap 6: maak de vriezer schoon met een lauw sopje en wat azijn. Gebruik geen onnatuurlijke schoonmaakmiddelen.
Stap 7: droog de vriezer heel goed af met een schone theedoek.
Stap 8: zet je vriezer weer aan
Stap 9: zet je bakjes weer terug (als je heel snel klaar was en de boel dus nog niet volledig ontdooid is), óf: zie het vervolg van dit artikel.

Wat is een goed moment om je vriezer te ontdooien? In principe hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten, tenzij je meteen aan de slag wilt met de restjes die je uit de ontdooiende vriezer haalt. In dat geval zou ik het aan het einde van de middag doen, zodat je daarna je keuken kunt induiken. Or be like Merel en maak er een complete mealprep-dag van. Ik heb dit laatst gedaan en ik vond het oprecht een heel bevredigende en ontspannende bezigheid.

Wat doe je met de dingen die er uít je vriezer komen?

Het ontdooien van je vriezer biedt meteen de gelegenheid om eens kritisch naar je voorraad te kijken. Om je een beeld te geven van wat er uit mijn vriezertje kwam rollen:

– 3 velletjes bladerdeeg
– een half bakje cranberries
– een bakje kikkererwten (voorgekookt)
– een bakje zwarte bonen (idem)
– een restje doperwten
– een paar sneetjes brood
– een restje kokosijs

Van het bladerdeeg en de cranberries maakte ik kleine gebakjes in de oven – lekker met een beetje kokosijs erbij. Van de kikkererwten, zwarte bonen en het brood maakte ik een heerlijke (!) soep van Ottolenghi. Oh en een chili sin carne, want zoveel bonen had ik. De doperwten gooide ik door een stoofpotje. Na het koken liet ik alles afkoelen. Ik verdeelde de soep, de chili sin carne en het stoofpotje over mijn afgewassen bakjes en plaatste ze ’s avonds terug in mijn blinkend schone vriezer. Met mijn labelwriter maakte ik stickers met de datum van die dag, om erop te plakken. Ik had geen idee dat ik het in me had om zo georganiseerd te zijn. New year, new me, zullen we maar zeggen.

Dan hier wat tips voor ingrediënten die uit de gemiddelde ontdooide vriezer komen rollen. En ik weet dat dit geldt voor de gemiddelde vriezer omdat ik het vroeg op Twitter. De meest betrouwbare bron als het om dit soort dingen gaat:

– doperwten > maak er deze lekker frisse soep van
– brood > ontbijt morgenochtend met wentelteefjes!
– vriezerfuit > gooi het door een smoothie 
– kikkererwten > maak er ’tonijnsalade‘ van
– tempeh > wees creatief met één van deze receptjes 
– tuinbonen > lekker bij deze gnocchi uit de oven
– zwarte bonen > bak er vegan burgers van
– ovenfriet > voor bij de vegan burgers van hierboven!
– bladerdeeg > deze hapjes met pompoen en salie zijn <3
– vleesvervangers, zoals ‘kipstukjes’ > deze wokschotel met sinaasappel en gember is zo gemaakt

Sorry lieve mensen, de bedoeling was een kort artikeltje, maar ik zit toch weer over de 1200 woorden heen.
Misschien moet ik er naar streven om iedere editie een beetje korter te gaan (MAND!)
Ik hoop dat jullie iets aan deze duurzame tip hebben en dat jullie ermee aan de slag kunnen. Ik weet dat het ontdooien van je vriezer zo’n klusje is dat je heel gemakkelijk voor je uit kunt blijven schuiven, maar het is niet moeilijk, het kost niet veel tijd en een schone en opgeruimde vriezer is wel echt goals.

Laat je het me weten als je aan de slag gaat? Dat kan hier bij de comments onder de blogpost, of op Instagram. Mijn account is: @merelwildschut. Ik spreek jullie! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

36 gedachten over “Je vriezer ontdooien – hoe en waarom?

 1. Ik heb een antifrost-vriezer, echt heerlijk! Gelukkig maar ook, want hij is nogal groot, dus dat zou met ontdooien ook wel lastig worden. Heel leerzaam trouwens, dat van die materialen waarvan vriezers gemaakt worden/werden.

  1. Dat klinkt handig zeg! Ik heb kunnen constateren dat mijn vriezertje níet anti-frost is. Oeps!

  2. De meeste vriezers moeten 2 tot 6x per jaar worden ontdooit, veel vaker dan 1x per jaar.
   Het kan dus best zijn dat een A++ vriezer met ‘no frost’ uiteindelijk zuiniger is dan een A+++ die te weinig aandacht krijgt.
   A+++ mét ‘no frost’ kon ik niet vinden.

 2. Heyyy, leuk, zo’n nieuwe rubriek! Mijn vriezer, m’n hele keuken eigenlijk, is nog geen jaar oud, maar ik ga er nu wel rekening mee houden. Sowieso was ik al bezig met alles uit mijn vriezer op te eten, maar dat duurt wel even met dit formaat, haha. Zodra ik weer ‘normaal’ boodschappen ga doen, ga ik ook een week vegan eten — VET veel zin in!

 3. Ik moet mijn vriezer nodig ontdooien want het ijs zit al zo vast dat ik 1 la heb stuk getrokken 😱 maar hij zit zo vol, ik wacht tot het buiten gaat vriezen, en tot die tijd de vriezer maar leegeten.

  1. Je hoeft echt niet te wachten op koud weer.
   Alle spullen in een vuilniszak doen, dan alles in goeie slaapzak stoppen over goed afdekken met dekbedden of zo. In plaats van een bak heet water kun je beter een gewone ventilator gebruiken. Die blaast dan lucht in de vriezer. Dat gaat sneller, dan ontdooien je spullen niet. En een ventilator kost veel minder energie dan het opwarmen van een bak water.

 4. Leuke rubriek! Ik heb gister geheel onverwachts een nieuwe (tweedehands) koelkast met no frost vriezer gekregen van mijn vriend. Mijn eerste volwassen koelkast, hiervoor had ik een tafelmodel uit 1980. Dus ik ben helemaal in mijn nopjes en ga de vriezer volgooien. Met dingen die ik altijd nodig heb om te koken maar nooit helemaal opmaak; tomatenpuree, kruiden, citroenen, bouillon, gember, pepers, halve glazen wijn, currypasta, voorgeweekte peulvruchten.

 5. Gelijk de vriezer ontdooid vandaag! Maar wat ik doe is alles vanuit de vriezer in de koelkast zetten, goed bij elkaar gepakt, zodat het zo veel mogelijk koud blijft. Dan kun je na het ontdooien van de vriezer de producten er gewoon weer inzetten. Misschien niet heel goed voor de producten, maar beter dan alles in 1 keer op moeten eten :)

 6. Als je een koelbox oid hebt kun je daar je spullen in bewaren tijdens het ontdooien van je vriezer. Goed inpakken in kranten, een oude slaapzak en/of bubbeltjesplastic helpt ook (is dat ook nog eens ergens goed voor).

 7. Dus jij laat producten ontdooien, kookt er mee en vriest dat dan weer in? Dat wordt toch altijd afgeraden dacht ik?

  1. Nee hoor dat kan doorgaans wel. Zeker bij veganistische producten en als je het verhit. Wel is er kans dat de structuur wat verandert/minder aangenaam wordt.

   Bij vlees is het wel een beetje een ander verhaal. Als je dat ontdooit en er niks mee doet mag je dat alleen opnieuw invriezen als het al die tijd flink gekoeld is geweest (Max 4 graden) en je moet het ook snel doen. Ik zou dat zelf niet zo snel doen.

   1. Dat had ik er misschien bij moeten zetten ja, dat ik natuurlijk plantaardige producten gebruik… daar kan niet heel erg veel mee mis gaan. Thanks voor de toevoeging!

 8. Ik wil graag nog een tip geven: alle spullen uit je vriezer in een vuilniszak doen en deze in je dekbed verpakken. Dit werkt als een grote koelbox. Ik garandeer je dat alles nog bevroren is, zelfs als je dit in de zomer doet! Doing is believing!😉

 9. Een vriezer kan je prima ontdooien met een stoomreiniger. Werkt véél sneller dan een pannetje met warm water!

  1. Dan moet je die wel hebben ;) Ik probeer zo min mogelijk apparaten te hebben, dus ik doe het voorlopig toch maar met mijn pannetje water :)

 10. Wij hebben 2 vriezers (foei!); de ene is Een losse vriezer en de ander eentje die bij de koelkast hoort. Die eerste ontdooi ik wel regelmatig – makkie – maar bij de koel-vries combo weet ik nooit zo goed hoe ik het moet aanpakken. Het ding is ingebouwd en al, dus ‘even de stekker er uit’ is niet zo evident 😳

  1. Ja, dat lijkt me ook meer gedoe inderdaad dan een losse vriezer. Misschien dan ook meteen je hele koelkast leeg en schoon maken en álles op maken?
   Iemand hier tips voor?

   1. Ja, dit hebben wij ook.
    Aangezien wij meerdere groepen hebben in de meterkast, doen we de groep waar de koelvriescombinatie op zit gewoon even uit. Stroom er dus af en ontdooien maar.

 11. Wij ontdooien ons mini vriesvak regelmatig, want anders passen er niet meer drie brooden naast elkaar in. Fijn om te lezen dat dat ook nog eens goed is voor het milieu en mijn vriesvak!

 12. Lange artikelen vind ik juist fijn! Voor de ministukjes ga ik wel naar Facebook of Instagram. En zoveel is 1500 nu ook weer niet (oké, oké, ik ben een enthousiaste boekenwurm dus misschien niet volledig representatief). Fijne rubriek, ik ben benieuwd naar de volgende. Lekker praktisch en handig.

 13. Wij hoeven onze vriezer nooit te ontdooien aangezien hij NoFrost is, wel zo handig. Wel interessant, dat stukje over de schadelijke bestanddelen, ik wist niet dat tegenwoordig zelfs een vriezer schadelijk is …

 14. Dit klusje schuif ik al weken voor me uit, maar nu ik dit artikel heb gelezen ga ik het echt doen :) Super leuke rubriek!

 15. Ik weet nog dat je blog destijds uitkwam en ik dacht: Oh ja, moet ik ook eens doen. Vandaag kwam het er eindelijk van (genant!). En ik zie dat het nu precies een jaar later is haha. Beter laat dan nooit :)

  1. Helemaal niet gênant! Super goed dat je het hebt gedaan! (en: ik moet ook weer eens!)

 16. Mooie tips! Wel even een kritische opmerking: qua voedselveiligheid wordt het sterk af te raden om bevroren producten te ontdooien en dan weer opnieuw in te vriezen. Dus beter om vooraf de vriezen langzaam leeg te eten, restjes gelijk op te eten of eten te bewaren op een koude plek (zoals buiten in de winter) zodat ze helemaal niet ontdooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *