Soep appreciation post

Afgelopen week kreeg ik een heleboel berichtjes op Instagram met de vraag of ik misschien een lijstje kon maken met mijn favoriete soeprecepten. Dat komt denk ik doordat ik momenteel praktisch elke dag soep eet en dat aan jullie laat zien. Maar niet alleen laat ik zien wat voor soep ik eet, ik hemel soep ook op. Soep kan nooit iets fout doen bij mij. Soep is geweldig. Dus ik snap de vraag naar een lijstje met favoriete recepten wel. Ik dacht: laat ik het hier op mijn blog delen, zodat ook de mensen die mij niet op Instagram volgen er iets aan hebben. Grappig genoeg zag ik dat het precies vijf jaar geleden was dat ik een verzamelpost met soeprecepten had gemaakt, dus het werd ook wel eens tijd voor een nieuwe.

Als je nog niet helemaal Team Soep bent, dan zal ik hierbij proberen je met een aantal punten over te halen om de club te joinen.

Het meest ideale van soep is dat je maar één keer hoeft te koken en dat je vervolgens voor een dag of drie eten klaar hebt staan. Perfect voor luie koks of mensen die het gewoon heel druk hebben.

Een aanvullend voordeel hierbij is dat je soep heel goed kunt invriezen. Je kunt je vriezer vol zetten met bakjes soep, zodat je jezelf over een langere periode (waarin je lui, moe of druk bent,) dankbaar kunt zijn.

Soep is goedkoop. Tenminste, het kán heel goedkoop. Je hebt in feite alleen maar bouillon, groenten en peulvruchten nodig, soms wat pasta of wat rijst. Een soeppan, een staafmixer of een blender en je bent er.

Soep koken is de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan. Geregeld trek ik mijn koelkast en mijn voorraadkastjes leeg en concludeer dan weer: ‘ah, hier kan ik soep van koken!’ Het is de perfecte manier om restjes op te maken. En, again: je kunt soep goed invriezen, waardoor het heel lang houdbaar blijft.

Soep is een makkelijke manier om veel groenten te eten – zelfs de groenten die je in een andere vorm misschien niet zo lekker vindt.

Niet wetenschappelijk bewezen, maar volgens mij is dit gewoon waar: soep maakt iedereen gelukkig. Het maakt dat je je beter voelt als je ziek bent, het troost, je kunt het goed uitdelen aan steunbehoevende vrienden en buren en het verwarmt.

Overtuigd? Download het formulier onderaan deze pagina om lid te worden van de Soepclub.

Dan kunnen we nu over naar: Merels favoriete soeprecepten. Ik pluk die recepten allemaal uit mijn eigen archief. Ik kook ook eigenlijk alleen maar mijn eigen soeprecepten. Dat klinkt misschien wat narcistisch, maar het is gewoon omdat ik een luie kok ben en ik wil graag zeker weten of een recept slaagt of niet. Dit is wel een reminder aan mezelf, om toch ook weer eens een soeprecept van iemand anders te testen.*

Een kleine disclaimer: ik, als soup-positive person, discrimineer niet. Alle soep is geweldig, ik eet het allemaal, zo lang het vegan is. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik geen voorkeur heb. Ik houd het meest van die romige, dikke soepen met verwarmende kruiden. Je weet wel, met kokosmelk of cashewcream, met aardappel of pindakaas. Dat zijn mijn all time lievelingssoepen. Die zul je dus ook het meeste in mijn lijstje zien. Goed, laten we beginnen.

Wortel-pindasoep

Ik heb deze soep eigenlijk heel recent herontdekt en ik wist meteen weer waarom ik hem zo lekker vond. Ik maakte hem dit keer overigens zonder de basilicum, maar vond hem nog steeds echt heerlijk. Wortel-pinda is een heel bijzondere combinatie, het is romig en pittig, maar ook zoet.

Harira

Stel, je hebt een luie dag – mag gewoon, we hoeven niet altijd zo productief te zijn – dan kun je nóg makkelijker harira maken met een pakje kruidenmix van Fairtrade Original. Ook een aanrader! Maar goed, dit recept is ook echt heel makkelijk, dus daar hoef je het niet om te laten.

Broccolisoep

Eigenlijk zou ik ook een keer een ‘cashew appreciation post’ moeten maken, want ik weet niet of jullie het weten, maar met cashews kan je zóveel lekkere dingen koken en bakken! Zo maak ik graag cashewcrème, door de noten ’s nachts te weken en vervolgens in mijn blender te doen. Die cream vormt de basis van deze soep. Lekker met broccoli en mosterd. Zo eenvoudig, maar zo goed.

Good old linzensoep

Ik blijf het bijzonder vinden: al járen is deze linzensoep het best gelezen recept op De Groene Meisjes. Nog wekelijks krijg ik berichten van mensen die de soep hebben gemaakt en ook in mijn statistieken zie ik dat dit het recept met de meeste hits is. Ik ben iedere keer weer blij als ik hoor dat iemand de soep net zo lekker vindt als ik :) Ik maak hem zelf ook nog steeds geregeld en het verveelt me nog steeds niet!

Erwtensoep

Toen ik vegetarisch, en later vegan ging eten was erwtensoep echt zo’n gerecht waarvan ik dacht: ‘dat ga ik dus nooit meer eten.’ Dat is ook geen heel gekke gedachte, want traditionel snert associëren we toch wel gauw met vlees. Maar het kan prima hoor. Want in feite is de basis gewoon: een heleboel groenten en erwten. Het kan ook prima met vegan worst, en ook met groentebouillon. Oh man, laat er een heel koud weekend komen, dan ga ik een grote pan van dit koken <3

Ramen

Toegegeven: ik maak sneller een vereenvoudigde versie van dit recept, want het is best wel een uitgebreid verhaal en je moet er de tijd voor nemen. Maar het idee van een noodlesoep, met tofu en heel veel groenten: THE BEST.

Tortillasoep

Ook dit is inmiddels een klassieker op De Groene Meisjes: de tortillasoep! Ik krijg vaak reacties van mensen die eerst denken: hmm, gek recept? En dan maken ze het en dan zijn ze om. Want het is namelijk net alsof je vloeibare burrito’s eet – heel erg lekker dus. Zo schijnt er ook lasagne-soep te bestaan. Dat moet ik ook dringend eens proberen. Het idee van vloeibare lasagne staat me heel erg aan, merk ik.

* Ik heb een idee! Als jullie nou in de comments jullie favoriete soeprecepten delen? Met een linkje erbij naar de desbetreffende blog of website? Let op: gelieve alleen vega(n) recepten te delen! Dankjewel <3

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

27 gedachten over “Soep appreciation post

 1. Ik heb niet echt recepten want ik gooi meestal maar wat van elke groente bij elkaar, maar:
  *pompoen-wortelsoep (met of zonder kokosmelk)
  *paprika-tomatensoep
  *paddenstoelen-paksoisoep (met of zonder ei, met noodles)
  Eerste tweede gooi ik een staafmixer doorheen, de laatste is bouillon met grof gesneden groenten. In de basis heb ik eigenlijk altijd ui en knoflook en vaak kijk ik of ik restjes groenten heb die er nog bij passen.

  1. Dit doe ik ook. Nu heb ik geroosterde bloemkool met pompoen en wat tomaat. Vorige week spinazie-tomaat. En dan een pakje haver of sojaroom erdoor, kruiden en bouillonpoeder en dan met de staafmixer glad maken.
   Stokbroodje erbij en evt zelfgemaakte knoflook’boter’ en dan is het helemaal prima!

 2. Dank voor je recepten! Soep helpt mij altijd om een beetje de herfst en winter door te komen #koud.
  Ik maak eigenlijk elke week wel courgette brocolli soep met 2 flinke stronken brocolli en 2 of 3 courgette. 3 uien fruiten, paar teentjes knoflook. De harde stronken van de brocolli even mee aanbakken en dan alle groenten snijden en toevoegen. 1,5 liter water en 3 bouillonblokjes naar smaak erbij. 15 min koken en dan een kwartier,(of langer of korter) af laten koelen en de staafmixer erin. Soms doe ik er nog een lepel kruidenkaas oid erin, soms wat geitenkaas of gehakte noten. Om hem wat meer pit te geven kan wat cajunkruiden helpen of extra uienpoeder. Zn heerlijke gezonde soep, ik geniet er elke keer van.

 3. Hahaha, ik moest zo lachen om je hele intro. Geniaal! Ik ben ook Team Soep, sowieso. Mijn moeder had laatst soep gemaakt waar ze gewoon echt van alles in had gegooid. Courgette, wortels, zoete aardappel, snijbonen… helemaal glad gepureerd. Smaakte verrassend goed!

 4. Oooh I love soep! Ik eet ook bijna elke dag soep en neem het ook altijd mee naar mijn werk. Mijn go to recept is eigenlijk gewoon wortelsoep maar ik doe er vaak wat tomatensaus bij of spicy kruiden. Ik hou heel erg van de smaak van wortelsoep. Ik heb ook een recept voor tomaat courgettesoep met ricotta (yummy!) maar dat maak ik niet zo vaak. Weet eigenlijk niet waarom. Ik maak mijn gepureerde soepjes altijd in een soepmaker.

 5. 🙌🏻 voor soep! Mijn favoriet op dit moment is de linzensoep van het linzensoep-pakket van Deen, ik vertrouwde de bijgevoegde bouillonblokjes niet dus heb ik mijn vegan bouillonblokjes gebruikt en deze weggegeven. Een x het pakket gekocht met 50% korting en het recept bewaard, jum! Ik eet er meestal geroosterd Turks brood bij.

   1. Ik ben ook een echte soepfan. Vegetarische/ vegan erwtensoep. Die wortelpindasoep ga ik zeker eens proberen. Zou graag lid worden van de soepclub, maar zie geen link.
    Groetjes

 6. Oooh, deze post komt als geroepen. Ik had juist bedacht om de komende tijd nieuwe soeprecepten uit te proberen.

  Mijn bijdrage: bleekselderijaardappelsoep met mais.

  Bleekselderij, in kleine stukjes. Aardappelen, geschild en in blokjes. Koken in water met bouillonblokje.
  Pureren, niet helemaal. (Er mogen wat stukjes in blijven zitten.)
  Een pot of blik mais erdoor roeren.
  Garneren met gehakt loof van de bleekselderij.

  Dit is zo’n heerlijke verwarmende soep.

 7. Ook hier liefde voor soep!
  Een erg lekkere en makkelijke soep is kastanjesoep:
  -4 uien en 8 tenen knoflook met flink wat vegan boter in een pan aanfruiten
  -vervolgens zo’n 500g pak voorgekookte kastanjes (vacuüm groene verpakking Sligro)
  er bij gooien
  -liter bouillon toevoegen
  -5 koken, staafmixeren en klaar!
  Salie, of tijm en rozemarijn werken hier ook goed bij.

 8. Ben sinds kort team soep en kook ze bijna allemaal zelf. Heb laatst zelf aardappelsoep met heel veel knoflook gemaakt en het was zó lekker! Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat ‘ie vegan is, dus ik deel het recept maar niet, haha.

 9. Jeeezus, die erwtensoep ziet er belachelijk lekker uit! Je doet me eraan denken dat ik nog een broccoli in de koelkast liggen heb. Morgen maar eens een simpel soepje in elkaar flansen.

 10. Die linzensoep kook ik ook nog wel eens uit het Groene Meisjesboek! Blijft lekker =)

  En nu wil ik binnenkort ook snert maken met de roockworst van de Vegetarische Slager ^^

 11. Mijn absolute winner is nog altijd pompoen-kokossoep met gember!
  Nu in de slowcooker maakte ik onlangs ook uiensoep, geweldig.
  Een paar maand geleden maakte ik ook courgette soep met restjes boerenkool en prei, en ik deed er nog kombu bij, heerlijk zeesmaakje erbij.
  Nu maakte ik ook een noedelsoep met miso, wortel, komkommer en warmoes en ook wat kombu.

 12. Waaah zo veel lekkere soepen! dank voor alle suggesties! Ik ga alles bekijken <3

 13. Yes! Nog meer soep recepten. Hmm van die dikke romige soepen zijn ook absoluut mijn favoriet! Ik maak ook heel graag bloemkoolsoep met een beetje mosterd en edelgistvlokken en dan rokerige tempehblokjes er op. En dit zijn een paar favorieten van me:

  Pinda stoofpot dus, maar ik vind t gewoon soep. Ik doe altijd extra pindakaas en wat gerookte paprikapoeder erin. Nom!

  https://www.cbc.ca/life/thegoods/oh-she-glows-soul-soothing-african-peanut-stew-1.5030770

  En deze aardappel-bier soep van the Minimalist Baker:
  https://nl.pinterest.com/pin/333266441167605272/?nic=1a
  (Dat recept stond nergens, maar ik vond dus een foto van t recept)

  1. Ik kan het formulier ook niet vinden en ik zou heel graag lid worden van de soepclub

 14. Ik ben niet zo goed met soep, ik vind eigenlijk alleen soep lekker waar je doorheen kan kijken (aka groentesoep en kippensoep maar dat laatste eet ik eigenlijk niet meer sinds ik 6/7 dagen per week vega eet)). Het lijkt me zo heerlijk soep maken, maar het vooruitzicht dat ik het misschien niet lekker vind houdt met toch tegen.

  1. Nog steeds een leuke post. Ik ben vooral benieuwd naar de tortilla soep!

 15. Ik vind oranje linzensoep met zoete aardappelen, butternotten, pompoen en sinaasappelsap heel lekker!
  (sorry voor de fouten ^^” )

 16. Lekker klinkt dit allemaal! Nu al zin om de keuken in te duiken. Ook erg lekker; zoete aardappelsoep met kokosmelk en vadouvan kruiden. Lekker met naanbrood met hierop wat mango chutney 🙏🏻

 17. Ik kan linzensoep altijd waarderen, mijn lievelings! Ik gebruik het recept op Smulweb met komijn en tomatenpuree.
  Verder eten we deze week Franse uiensoep (kan ook vegan!) En heb ik zelf een recept bedacht met geroosterde pompoen en garam masala en kokosmelk. Een soort Indiase pompoensoep dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *