Eet jij graag havermout, maar zou je wel eens wat afwisseling willen aanbrengen in de gerechten die je maakt? Of ben jij van plan om havermout eens een kans te geven, maar weet je niet hoe? Vandaag delen we 9 havermout recepten met je, om te laten zien hoe ontzettend veelzijdig haver is én hoe makkelijk het kan zijn om er iets lekkers mee te maken!
Een lesje havermout
Eerst even een ‘minilesje haver.’ In de supermarkt en bij de biologische winkel kom je over het algemeen drie soorten haver tegen:
– gewone havermout (gemalen havervlokken)
– havervlokken (in het Engels: rolled oats)
– havergrutten (steel-cut oats)
Steel-cut oats waren een tijd lastig verkrijgbaar in Nederland, maar inmiddels verkoopt Ekoplaza ze gewoon. Havergrutten zijn minder bewerkt dan havervlokken en hebben daardoor wat extra bite. Wij gebruiken havergrutten niet heel veel, maar havermout en havervlokken hebben we standaard in huis.
In de winkel zul je ook haverdrink tegenkomen. Dit is een plantaardige drink, waarbij de basis, hoe raad je het, haver is. Daarnaast is de kans groot dat je een zak havermeel zult spotten. Dit is fijn gemalen haver – je kunt dit gemakkelijk zelf maken door in een blender of keukenmachine havervlokken te vermalen tot fijn meel. Hieronder, bij onze favoriete havermout recepten, vind je ook een recept om zelf
Havermout staat erom bekend dat het je cholesterolgehalte omlaag brengt, veel anti-oxidanten en langzame koolhydraten bevat, die langzaam door het lichaam worden opgenomen, zodat je bloedsuikerspiegel niet te snel stijgt. Ook is havermout erg voedzaam en vullend, waardoor het je hongergevoel kan stillen. Handig wanneer je op dieet bent ;)
Havermout laat zich gemakkelijk verwerken in zoete en hartige gerechten, warm, koud, gekookt of gebakken. Je kunt er dus alle kanten mee op!
Onze favoriete havermout recepten
Allereerst een traditionele havermout. Ja, zoals je het van vroeger kent, als pap. Dat klinkt nooit heel aantrekkelijk, maar het is echt heel erg lekker. In Kopenhagen gingen we zelfs naar een restaurant dat zich helemaal had gespecialiseerd in pap – hoe tof is dat? Lees hier hoe je de allerlekkerste traditionele havermoutpap maakt.
Traditionele havermoutpap hoeft helemaal niet saai te zijn. Je kunt er namelijk een lekkere twist aangeven door de toppings en vullingen die je kiest. Denk bijvoorbeeld eens aan deze worteltaart-havermoutpap. Erg lekker!
Al wat minder traditioneel, is in de oven gebakken havermout. In het Engels wordt dit ‘baked oats’ genoemd. Je kunt allerlei vullingen bedenken die je maar lekker vindt. Banaan-pindakaas, rood fruit – chocolade, cranberry – pecannoten, en ga zo maar door. Het idee is dat je een zoet ovenschoteltje met havermout maakt en geloof ons als we zeggen dat dit in feite een gezonde taart is. Vooral heel erg lekker (want warm!) in de winter.
Wil je wat minder gezond, maar toch havermout in de oven bakken, dan is deze apple crumble met havervlokken misschien iets voor jou. (de taart beleving is real)
We gaan nog vrolijk even door met havermout uit de oven en brengen daarom graag deze ongelooflijk makkelijke en overheerlijke haverkoekjes met chocolade nog maar eens onder je aandacht. Aanrader, omdat je bijna geen ingrediënten nodig hebt én ze in een handomdraai klaar zijn.
Ben jij niet het type om ’s ochtends uitgebreid te ontbijten met een kom havermoutpap en ben je vooral aan het rennen om op tijd op je werk te komen? Overweeg dan eens om deze peanutbutter-jelly (pindakaas met jam) havermoutmuffins te bakken! Je bakt een hele batch, vriest ze in en neemt een muffin mee wanneer je daar behoefte aan hebt. Ideaal en heel erg lekker!
Of heb je nou juist wél zin om uitgebreid te ontbijten, op zondag, in bed? Doe jezelf dan een plezier (of laat je een plezier doen) en bak deze gezonde bananen-havermoutpannenkoeken. Goddelijk zijn ze. (vooral met dat sausje erover, ooeeeee)
Wist je dat je ook heel gemakkelijk zelf haverdrink kunt maken? Het enige dat je nodig hebt is: havervlokken, water en eventueel een zoetstof. Zo simpel is het! Lees hier hoe je de haverdrink maakt.
En tot slot: havermout laat zich ook prima verwerken in hartige gerechten. Hoewel wij het persoonlijk vaker gebruiken in zoete ontbijtjes, hebben we ook gehoord van hartige havermoutmuffins en gebruikten wij bijvoorbeeld zelf havermout in deze zwartebonenburgers. Kan gewoon!
Wat zijn jouw favoriete havermout recepten? En: hebben we je overtuigd om eens een andere manier van havermout eten te proberen? (of ga je misschien überhaupt voor het eerst havermout proberen?) We zijn heel benieuwd en horen het graag van je! Ook vinden we het super leuk als je een foto met ons deelt wanneer je één van deze recepten hebt geprobeerd. Dit kan op Instagram, met #degroenemeisjes. Veel kook- en bakplezier!
Ik eet het eigenlijk nooit meer. In Amerika heb ik het wel vee gegeten. Daar hadden ze een bepaald merk dat heel erg lekker was en makkelijk te maken. Ik heb het hier nog niet gevonden.
In principe is havermout gewoon havermout en smaakt het allemaal hetzelfde ;) Maar misschien bedoelde je dat je in Amerika een soort had waar al iets doorheen zat, zoals bijvoorbeeld fruit, noten of kaneel. Misschien kan je nadenken over wat voor smaak het had en het namaken!
Onzin, er zit heel veel verschil qua structuur en smaak in havermout
Ah, ik vind havermout zo fijn om mee te bakken. Als ik havermout eet, probeer ik wel de echte gecertificeerde glutenvrije te nemen, want bij grote hoeveelheden kan ik nog weleens wat reageren op de ‘normale’ havermout. Zulke lekkere recepten!
Net weer een potje overnight oats gegeten. Makkelijk omdat ik het de avond van te voren kan bereiden en dan s ochtends mee kan nemen voor in de trein. Ik ga binnenkort iets van jullie recepten proberen want eigenlijk ben ik die overnights oats na 6 weken wel zat :)
Tegenwoordig eet ik veel overnight-oats. Ik maak het de avond van te voren klaar en in de ochtend (wanneer ik meestal weinig tijd heb) haal ik het zo de koelkast uit. Lekker met banaan, amandelpasta en krenten! Ik ga de in de oven gebakken havermout ook eens proberen.
Mooie foto’s in dit stuk :)
Hebben wij ook een tijdje heel veel gegeten inderdaad. Vind ik vooral in de lente en zomer lekker, omdat je het koud eet. Op dit moment heeft een warm ontbijtje mijn voorkeur :)
Love oats! “Vroeger” maakte ik heel vaak jullie banaan-dadel-kokos-haver (?) koekjes. Wel wat aangepast. Meer dadels en veel meer kaneel ;)
Jaaaa die koekjes blijven ook lekker. Echt van die ‘ik heb niks in huis maar ik wil toch iets snacken’ recept.
Super! Die carrot cake havermout ga ik snel eens proberen. Ik eet bijna elke ochtend havermout. Ik vind dat nooit vervelen en ik kan er echt naar uitkijken! Meestal eet ik gewone havermout en soms havervlokken.
Handig overzichtje! Die bananenpannenkoeken ga ik echt eens maken!
Zeker doen!!
Leuk overzicht! Bij het koken van havermout pap us het belangrijk om te weken, koken en na te wellen. Dit in verband met de ontsluiting van het graan. Dit bevordert de verering en opname van voedingstoffen! Liefs!
Hoe lang moet je het laten weken dan? En hoe lang na laten wellen?
Handig zo’n artikel met meerdere recepten. De havermoutpannenkoeken zijn zeker m’n favoriet, heerlijk!
Wow, dit is echt heel toevallig: ik heb gister voor het eerst havermout gekocht in de supermarkt, omdat ik er mee wil gaan ontbijten. Helemaal perfect dus om dit artikel nu tegen te komen. Ik ga ermee aan de slag :). Ziet er allemaal heerlijk uit, yum.
Ah kijk eens aan! dan heb je nu genoeg recepten om lekker te experimenteren! ;)
En voor de nog snellere ochtend of meeneemlunch: overnight oats :) oooo en home-made Granola met haverokken, mmmmm
Liefde voor havermout dus ik ga deze variaties zeker proberen!
Ik vind havermout echt heerlijk! Het is het enige ontbijtje dat ik ‘naar binnen krijg’ in de ochtend. Met notenboter, banaan en hennepzaad is mijn favoriet, maar met een dadeltje en peer vind ik ook erg lekker.
Ik heb een zak steel cut oats gekocht om iets mee te maken, maar nog geen tijd gehad voor de research. Dit weekend misschien maar eens mee aan de slag. Zo’n gebakken ontbijtje lijkt me heerlijk voor in het weekend. Of misschien is extra veel maken wel lekker, dan heb je gelijk genoeg voor de rest van de week. Ik ben iig groot fan van havermout, met wat amandelmelk, banaan en kaneel heb je echt een heel lekker ontbijtje.
Oh mmmm, heerlijk allemaal, ik kan echt niet zonder havermout!
Ik vind de loaded savory oatmeal & lentil bowl van Oh She Glows echt heeeeerlijk!
klinkt goed!
Ik zat net te denken dat ik zin heb om eens iets anders met havermout te doen! Grappig zeg :)
Oja! Ergens boven bij het artikel mist een stukje zin.
Xxx
OMG, wat een geweldig artikel!!!
Geweldig! Ik houd echt enorm van havermout, eet het sowieso elke ochtend. Heb er ook regelmatig muffins mee gemaakt. Deze recepten zijn ook echt origineel en zien er geweldig uit!
Ik eet regelmatig havermout, in de wintermaanden vaak als warm ontbijtje. Ben heel benieuwd naar de pannenkoeken en de carrotcake variant! De foto’s zien er echt prachtig uit allemaal.
Hmmm heerlijk en veel nog niet eerder gezien! Bedankt voor de inspiratie en leuke ideeën :) Kan ik weer losgaan in m’n keukentje
Graag gedaan en veel kook-en bakplezier!
Super, deze recepten. Met havermout kan je zo veel kanten op en het is heerlijk! Dank jullie voor het delen!
Ben ik de enige die echt gruwelt van havermoutpap? Ik heb al tientallen methodes en smaakvariaties geprobeerd, maar ik krijg nog geen hap doorgeslikt. Iets van ontbijtmuffins, taarten of koekjes vind ik dan wel weer heel lekker met havermout!
Dat probleem had ik ook! Maar tijdens mijn zoektocht hier iets op gevonden ☺️ Ik maak ze met bevroren frambozen, dan proef je niet zo de havermout smaak.
Basisrecept:
50 gram havermout
+/- 300 ml water (als hij te dik wordt meer)
75 gram bevroren frambozen (of rood fruit)
10 gram lijnzaad
Bereiding:
Pannetje met water en havermout opzetten en aan de kook brengen, lekker even laten pruttelen ( + bij blijven en roeren, anders kookt het over). Zodra hij wat dikker wordt de bevroren frambozen erbij, rechtstreeks uit de vriezer(!) en deze laten ontdooien, nu zie je je pap roze worden. Als alle frambozen zijn ontdooit en opgelost. Roer ik er nog de lijnzaad doorheen.
Ik eet hem altijd zo, mocht ik zin hebben in iets lekkers erbij een blokje chocolade. Deze smelt dan lekker in de pap.
Succes!
Mjammm, havermout is echt mijn favoriete ontbijt! Ik eet het zelf meestal met gekookt in amandelmelk of kokosmelk (ik geloof dat ik het met kokosmelk lekkerder vind) en zomervruchten uit de diepvries. Maar hier zitten zeker lekkere ideeën bij, mocht ik wat meer tijd hebben ’s ochtends (of wanneer dan ook), dan.. =P
Ik ben echt een grote fan van havermout en ga zeker een paar receptjes maken!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bedankt voor de lekkere receptjes, heb zin om weer lekker verder te experimenteren met havermout want je kan er zo lekkere gerechtjes mee maken, love it!
Ik hou van havermout! Eet bijna elke dag wel iets van havermout. Pap, pannenkoeken, cake, muffins, koekjes… alles komt aan bod :)
Een ander heel fijn recept met havermout ( vind ik zelf ;) ) kan je op 1 avond klaar maken en dan 3/4 keer mee ontbijten. Ik noem het ochtend oats.
Ik ben altijd slecht in een exact recept aanhouden en doe altijd gewoon een beetje waar ik zin in heb maar in grote lijnen is dat wat ik er in stop:
200-300gram havermout of havervlokken
3 bananen
1 a 2 handen vol aardbeien
100-150ml amandelmelk (denk ik, meet het nooit uit)
Paar schephjes chia seeds
Goede scheut lijnzaadolie
Kaneel poeder
Klein beetje vanille extract
Zonnebloempitten
Ik mix alles door elkaar en doe dingen die ik graag heel wil houden (voor extra bite of crunchy effect) er later doorheen. Als het klaar is wil ik graag dat het een beetje een stevige structuur heeft maar nog wel vochtig is omdat het in de koelkast nog gaat indikken. Ik verdeel het meestal over 3 a 4 lege potjes van bijvoorbeeld soep of iets anders dat ik gespaard heb. Het kost je daarin dus niets extra, je hoeft niet nog een ander bakje vies te maken voor het opeten en je kan het gemakkelijk mee nemen om onderweg op te eten of op je werk neer te zetten voor een snack later op de dag.
Ochtend oats eet je dus koud en is naast dat het heerlijk fris is ook vullend en voedend. Wat wil een mens nog meer? :)
Ik werd altijd misselijk van havermoutpap, maar ik maakte het altijd met melk. Tot ik door Jamie Oliver ontdekte dat je de pap ook met water kan maken. Dát lust ik wel! Met appel, kaneel en een scheutje ahornsiroop. En chewyoatmealwalnutchoclatechip cookies zijn ook zo lekker. Maar die zijn niet gezond :-)
Hallo meisjes, zelf maak ik iedere ochtend havervlokkenpap die ik (nadat deze aan de kook is gekomen) in de hooikist stop. Ondertussen douchen en daarna is de pap heerlijk zacht en de pan is heel gemakkelijk schoon te krijgen. Tijdbesparende oplossingen:)
Waar ik me over blijf verbazen is dat er bij zogenaamde gezonde recepten de indruk gewekt wordt dat suikervervangers als honing, maple syrup, kokossuiker, dadels etc. gezonder zijn dan gewone recht-op-en-neer suiker. Dit is niet het geval! Suiker is suiker en al deze producten worden in het lichaam op exact dezelfde manier verwerkt en zijn dus slecht voor je. Ook zijn deze gerechtjes behoorlijk calorie-rijk. Ze zijn wel veel lekkerder dan een witte boterham met hagelslag of iets soortgelijks…Dat dan weer wel :-)