Mijn favoriete comfortfood (voor iedere mood)

Vegan comfort food voor iedere mood. Lees snel de recepten op de blog
Mijn favoriete vegan comfort food van zoete aardappel patat tot banana softserve, heerlijke soep en chili sin carne. Lees de recepten op de blog
Mijn favorete vegan comfort food: vega burger, chili sin carna, curry met kokosmelk, pasta pesto, linzen of zoete aardappel soep, nacho's en banana softserve. Lees de recepten op de blog
comfortfood

Je hebt me misschien wel eens zien schrijven over comfortfood. Ik gebruik dat woord graag – ongetwijfeld tot grote ergernis van de mensen die niet houden van te veel Engelse woorden in ons taalgebruik – gewoon, omdat ik het woord alleen al lekker vind klinken. Als ik het woord alleen al hoor, zie ik mezelf in kleermakerszit op de bank zitten, met een warme kom eten op schoot. Wanneer is iets comfortfood? Wat is mijn favoriete comfortfood en: welk food past bij welke mood?

Wanneer is iets comfortfood?

Het is niet dat ik hier allerlei hoogdravende literatuur bij ga quoten, want ik denk ook eigenlijk dat die er niet echt is. Iedereen zal ongetwijfeld weer zijn eigen beeld bij het woord comfortfood hebben, dus ik houd het bij mijn eigen definitie: comfortfood is eten waar ik een goed gevoel van krijg. Het is vaak ook gemakkelijk te maken en wanneer ik het eet, voel ik me comfortabel. Ik heb me niet staan uitsloven in de keuken, ik hoef niet opgeprikt in een restaurant te zitten om het te kunnen eten – ik voel me er lekker bij.

Wanneer ik uren in de keuken moet staan, dan vind ik iets geen comfortfood meer. Wanneer ik vijf verschillende bordjes en kommetjes nodig heb, vind ik het ook geen comfortfood meer. Sterker nog, het liefste maak ik het in een of twee pannen en eet ik het uit een grote kom op. Het moet allemaal zo makkelijk mogelijk.

Let wel, dat wil niet zeggen dat comfortfood per definitie ongezond is. Immers, je zou kunnen denken: oh ja, dus zoiets als een kant en klare pizza uit de vriezer? Kan. Een diepvriespizza is snel klaar en je hebt er maar 1 bord voor nodig. En het geeft je misschien ook nog een goed gevoel als je het eet. Maar hetzelfde kan gelden voor een makkelijke curry, bomvol met groenten en verse ingrediënten. Gemaakt in een handomdraai, geserveerd in een bowl… super gezond, maar nog steeds comfortfood. Ongezond of gezond, het gaat voor mij vooral om een bepaald gevoel dat ik bij of van het eten krijg.

Welk food past bij welke mood?

bloemkoolsoep9

Dat is natuurlijk ook weer iets heel persoonlijks. Immers, wat voor de een troostvoer is, is voor de ander een feestmaal. En waar sommige mensen geen hap door hun keel krijgen als ze verdrietig zijn, krijgen anderen juist een enorme eetbui. Wanneer ik een gebroken hart heb, wil ik gewoon helemaal niks anders eten dan vriezerfruit. (smoothies met vriezerfruit, plantaardige kwark met vriezerfruit en banana softserves met vriezerfruit) Een ander raakt weken geen stukje fruit aan wanneer zijn of haar liefde er vandoor is gegaan. Zo hebben we allemaal onze voorkeuren. Ik zal een paar voorbeelden noemen van emoties of gemoedstoestanden/situaties, en welk comfortfood ik dan graag eet.

Wanneer ik ziek ben… dan eet ik graag soep met heel veel groenten en ik drink graag smoothies.  Ik kauw niet graag als ik ziek ben. Alles moet zo min mogelijk energie kosten.

Wanneer ik heimwee heb op reis…dan eet ik graag iets dat me doet denken aan thuis. Zoals mijn eigen lievelingsontbijtje, zoals ik het thuis ook eet. Bijvoorbeeld sojayoghurt met fruit en granola, in plaats van alle opties van het fancy ontbijtbuffet in het hotel. Ook is het heel belangrijk om iedere dag een goede koffie te drinken. Ook dat geeft me een goed gevoel, zelfs wanneer ik me heel rot voel door heimwee.

Wanneer ik me onzeker voel… dan eet ik graag iets ubergezonds. Ik weet het, dat klinkt een beetje gek, maar ik voel me daar beter door. Wanneer ik dan bijvoorbeeld een grote salade en een vers wortel-gember sapje eet/drink, dan krijg ik daar een heleboel energie van… en dat maakt dat ik me automatisch zelfverzekerder voel.

Wanneer ik moe ben… ook dan eet en drink ik graag dingen waarvan ik weet dat ik er extra energie van krijg. Dingen met gember en chili erin, veel groenten, sapjes, enz. Ik geloof heel heilig dat gezond eten in combinatie met wat uurtjes extra slapen echt helpt.

Wanneer ik verdrietig ben… dan eet ik liever geen echte maaltijden, maar heb ik wel de neiging om de hele dag door een beetje te snaaien (TAART!). Hartstikke slecht natuurlijk, want je kunt beter een warme kom troostsoep voor jezelf koken, maar dat lukt me dan niet. Als ik echt verdrietig ben, dan kan ik gerust een hele tijd zonder normale maaltijden. Het idee van een lekker bord eten staat me dan heel erg tegen en ook kan ik me er niet toe zetten om dat voor mezelf te moeten maken.

Wanneer ik lui ben…dan wil ik vooral alles in een kom gooien en niet te lang nadenken. Grote kans dat het dan een chili sin carne, een pastaatje of een falafelbowl op de bank wordt. Biertje erbij, tv aan, HEERLIJK.

Mijn favoriete comfortfood

Los van bovenstaande moods: je hebt niet een bepaalde emotie of gemoedstoestand nodig om comfortfood te kunnen waarderen. Ik hou er überhaupt gewoon heel erg van. Ik vind uit eten gaan leuk hoor, en ik vind een beetje sjiek tafelen op z’n tijd ook echt best wel leuk. Foodpairings, wijnmenu’s, allemaal prima zo nu en dan. Maar het allerliefste zit ik met een homemade pokebowl thuis op de bank. Of hang ik in de zomer met een kleine bbq en vrienden in het park. Sowieso wil ik in de lente en zomer niet te lang in de keuken staan, maar wil ik vooral naar buiten met mijn bord eten. Heerlijk toch?

Maar comfortfood komt dus in alle soorten en maten en op alle momenten waarop jij het maar wilt. Ik geef je een overzicht van mijn lievelings comfortfood recepten. Het zijn allemaal recepten die makkelijk zijn om te maken, snel klaar zijn, geen poespas en ingewikkelde foodstyling behoeven en bovenal je een heel goed en gelukkig gevoel geven :) Komt ie!

comfortfood

Chili sin carne. Met (veel) guacamole, uiteraard. Want guac is al een comfortfood op zich.

comfortfood

Curry. Met kokosmelk en heel veel lekkere groenten. En dan zo lekker warm en dampend in een kom, met vers afgebakken naan brood erbij. Kan niet beter.

comfortfood

Pasta pesto. Wie is er niet volwassen mee geworden? (het was het eerste gerecht dat ik voor mezelf kookte toen ik uit huis ging, en volgens mij ben ik daar niet heel origineel mee geweest destijds)

comfortfood

Soep. Onderschat nooit de helende werking van soep. Volgens mij heelt het echt alle wonden. Mijn lievelings? Linzensoep, of een super romige zoete aardappelsoep. Soms is dat echt alles dat je nodig hebt.

comfortfood

Veggieburgers. Met frietjes. Omdat je soms je tanden gewoon in een burger wilt zetten. Vooral als we straks weer lekker in het park of in de tuin kunnen liggen. Broodjes mee, rauwkost en sausjes mee, en zo bouw je in een handomdraai je eigen burgers. De kerst op de taart? Frietjes uit de oven. Het liefst van zoete aardappel en met vegan mayo. Kan allemaal gewoon, hoor :)

comfortfood

Nachos uit de oven. Uiteraard met vegan kaas en ook weer met lekker veel guac. Dit is natuurlijk ook perfect ‘comfortfood to share.’

comfortfood

Banana softserve als ontbijt. Als ik in de lente of zomer heel erg blij wakker word, dan wil ik maar 1 ding: ijs voor ontbijt! Natuurlijk ga ik dan wel voor gezond en zelfgemaakt bananenijs uit mijn blender. Ik heb er nu alweer zin in!

Zo heb je een beetje een idee van wat ik comfortfood noem en welke gerechten mijn favoriete comfort-maaltjes zijn. Wat zijn die van jou? En wat is jouw idee bij het woord ‘comfortfood’? Laat het me weten in de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Mijn favoriete comfortfood (voor iedere mood)

 1. Mmm… Comfort food! <3 Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk alleen nog maar comfort food eet. (A) Vrijwel iedere dag curry als lunch en 's avonds lekker soep. Ik heb daardoor ook helemaal geen zin meer in boterhammen enzo, heel grappig!

  1. Als ik er zo over nadenk, dan eet ik eigenlijk ook alleen nog maar comfortfood. Is ook gewoon het lekkerste en het makkelijkste :)

 2. Ik had vroeger echt een hekel aan het woord comfortfood, vooral omdat het te pas en te onpas gebruikt werd voor dingen die voor mij helemaal geen comfortfood zijn (pasta). Inmiddels weet ik inderdaad dat de definitie wat breder is, haha. Ik vind mijn warme havermout ’s ochtends echt enorm ‘comfortabel’, net als curry’s en chili. Als het maar warm en ‘makkelijk eetbaar’ (zonder al te veel structuur, zeg maar) is. Ik krijg helemaal honger van deze recepten!

 3. Wat een heerlijke gerechten! Heel grappig om te zien dat je voor iedere ‘mood’ een andere manier van eten hebt.

 4. Soep soep soep! Daar kan je mij altijd blij mee maken.
  De nacho’s zijn lekker op het moment dat ik wel wat crunch kan gebruiken. Op het moment dat ik brak ben eet ik altijd graag gegrilde pompoen.

 5. Ah soep en chili, dat vind ik ook heerlijk als comfort food! En ik moet zeggen dat ik van een bord polenta ook wel een warm gevoel krijg. Nu ik dit lees krijg ik wel onwijs veel zin in het bananenijs!

 6. Wat een originele insteek, om een artikel te schrijven over comfortfood voor elke mood! De paksoi curry op jullie website vind ik het ultieme comfortfood ^^ Soep ook wel, maar pas de dagen nadat ik het gemaakt heb. Want voor soep sta ik meestal toch wel een poosje in de keuken :-)

  1. Wat leuk om te horen dat je de curry met paksoi graag eet als comfortfood :) Curry’s zijn gewoon altijd een goed idee!

 7. Alles met nacho’s en guacamole is comfort voor mij. Vaak eet ik het dan in een vorm van wraps of als ik iets meer tijd heb, burrito’s uit de oven :)

  1. Wat zijn volgens jou geen eenvoudige ingrediënten dan? En wanneer is iets calorierijk? Is comfortfood niet ook food waarbij je niet zo nodig calorieën hoeft te tellen? Dan moet je een salade eten ;)

 8. Oh zo herkenbaar! Ik ben volgens mij echt een emo eter. Op een luie zaterdag geniet ik echt van wat chips in bed haha maar door de weeks, vooralals ik wat gespannen ben, dan eet ik super gezond.

 9. Voor mij is yoghurt echt comfortfood en ’s avonds lekker een stoofpotje met pompoen, courgette en kikkererwten op z’n Marokkaans gekruid. Hmmm, dat maak ik het liefst in een keer voor drie avonden haha

 10. Krijg hier honger van! Voor mij is comfort food makkelijk en warm eten. Zoals een curry of een stoofpotje inderdaad, mmm <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *