De 10 best gelezen recepten van 2016

tofu3

Toen ik gisteren in mijn statistieken dook om een overzicht van de meest gelezen blogposts van 2016 te maken, kwam ik er (maar weer eens) achter dat jullie echt heel erg van eten houden. Andere blogposts worden ook goed gelezen, maar het zijn toch echt de recepten met de hoogste scores. Leuk, want eten is een belangrijk onderwerp, hier op de Groene Meisjes. Daarbij komt dat ik stiekem natuurlijk de hoop heb dat de recepten niet alleen worden bekeken, maar ook echt worden gemaakt. Wat dan weer betekent dat er steeds meer veganistisch wordt gekookt. Dat zou echt fantastisch zijn. Dus, dankjewel voor het lezen (en hopelijk ook maken,) van alle recepten hier op mijn blog!

Hoewel het een beetje cliché is misschien, vind ik het toch heel fijn om aan het einde van het jaar wat dingen op een rijtje te zetten – letterlijk en figuurlijk. En daar hoort ook een overzicht van de tien best gelezen (en daarmee misschien wel lekkerste?) recepten van het afgelopen jaar bij. Ik moet er bij zeggen dat niet alle recepten in 2016 zijn gemaakt – wel veel. Het zijn hoe dan ook de gerechten die dit jaar het meeste in de smaak vielen en dat vind ik leuk en interessant om naar te kijken.

10. Vegan Cheesecake 

recepten

Grappig, want dit is echt een wat ouder recept. Maar blijkbaar zijn jullie nog steeds gek op deze taart. En dat is ook wel een beetje terecht, want hij is én heel erg lekker én ontzettend makkelijk om te maken. Een aanrader dus!

9. Pompoensoep met cantharellen

recepten

Omdat soep altijd lekker blijft! Groot gelijk hebben jullie. Zodra er weer pompoenen te koop zijn maak ik altijd meteen een pompoensoep. Dat hoort er gewoon bij!

8. Bloemkoolsoep

recepten

Hey! Nog een soep! Ik herinner me inderdaad hoe enthousiast jullie van deze soep werden. Bloemkoolsoep is niet direct de eerste soep die bij mij opkomt, als ik overweeg om een soepje te koken. Maar dit is gewoon een heel lekker recept, dus ik kan hem zelf ook best vaker maken!

7. Zoete aardappel uit de oven 

recepten

Ik vind het leuk om te zien hoe in 2016 iedereen nog steeds helemaal gek was op zoete aardappel. Volgens mij is dit al een trendgroente sins 2014 of 2015. Maar terecht hoor, want zoete aardappel is enorm veelzijdig, gezond én lekker. Deze zoete aardappel uit de oven is dan ook een absolute aanrader!

6. Havermoutontbijtjes

recepten

En niet alleen zoete aardappel bleef goed scoren, 2016 bleek ook nog steeds een goed jaar voor havermoutliefhebbers te zijn. En logisch ook, want als er één ontbijt is dat ik iedere dag zou kunnen eten, dan is het een havermoutontbijtje. Deze blogpost geeft overigens verschillende opties: wat kun je met welke havermout maken? Denk aan muffins, pap, crumble en gebakken havermout uit de oven. Misschien  leuk om de komende tijd eens mee te experimenteren!

5. Kurkuma latte 

recepten

Veruit het meest gelezen recept voor een drankje op mijn blog: kurkuma latte! Dit drankje wordt ook wel golden milk genoemd, en dat is precies wat het is. Ik vind een kurkuma latte op z’n tijd persoonlijk gewoon heel erg lekker, maar het heeft me ook echt door twee griepjes gesleurd het afgelopen jaar. Ik kan dus niet anders zeggen dan: echt eens proberen als je dat nog niet hebt gedaan!

4. Bananenpannenkoeken 

recepten

Heel eerlijk? Ik zou gewoon verbaasd zijn geweest als dit recept niet hoog zou scoren in de lijsten, want al sinds we het recept postten, was iedereen meteen heel erg enthousiast én het is mijn persoonlijke lievelingsontbijt. Ik kreeg zelfs voor mijn verjaardag een bananenpannenkoekentaart – dat zegt wel iets ;)

3. Hoe bereid je tofu?

recepten

YAY voor tofu! Ik denk dat deze blogpost bewijst dat je met een kaal en saai stuk tofu echt heel erg lekkere dingen kunt maken. Je hebt een beetje fantasie – en een paar skills/aanwijzingen – nodig, maar geloof me, tofu is daarna nooit meer hetzelfde ;)

2. Hoe bereid je tempeh?

recepten

Wat tof om te zien dat deze basisrecepten met tofu en tempeh zo worden gewaardeerd! Daar kan ik in 2017 zeker iets mee. Ook tempeh is zo’n product waarvan veel mensen denken dat het nooit iets lekkers gaat worden, maar niks is minder waar!

1. Linzensoep 

recepten

En ja hoor, hoe is het mogelijk? Nog altijd staat dit recept uit 2014 op nummer 1. Wat kan ik zeggen? Het is geen geheim dat dit mijn lievelingssoep allertijden is, dus misschien heb ik ook gewoon te vaak geroepen dat je deze soep écht een keer moet maken… maar ik meen het! Het staat geheel terecht op nummer 1 :)

Wat gaan we in 2017 koken?

Dit overzicht geeft me ook inspiratie voor het nieuwe jaar. Door goed naar de populaire recepten te kijken, kan ik een beetje inschatten wat jullie in 2017 graag zouden willen eten. En dat maakt dat ik echt zin heb om daar weer mee aan de slag te gaan!

Op de planning staan veel blogposts en recepten rondom besparen en bewust eten. Dus: hoe kun je gezond en bewust eten, maar toch nog op je budget letten? Dit jaar had ik een mooie samenwerking met supermarktketen ALDI en dat heeft mijn ogen best wel geopend.  Lekker en bewust (vegan, biologisch, gezond) eten hoeft absoluut niet duur te zijn. Op een budget letten maakt je ook weer extra creatief en minder gemakzuchtig. Dus reken maar dat in 2017 hier veel nadruk op komt te liggen.

recepten

Evenals op onderwerpen als koken zonder iets te verspillen en het opmaken van de restjes uit je koelkast. Ik ren namelijk veel te vaak naar de supermarkt, terwijl dan achteraf blijkt dat ik eigenlijk alles nog in huis had om een complete maaltijd te koken. Zonde, dus dat kan anders.

En een ander food-gerelateerd ding dat ik wil oppakken, is het aanleggen van een archief met goede basisrecepten. Eenvoudige gerechten – denk aan een écht goede pastasaus – die iedereen geregeld op zijn weekmenu wil zetten. Ik ben me ervan bewust dat je op de Groene Meisjes best wel veel ‘bijzondere’ en exotische recepten tegenkomt. Dat is leuk voor soms, maar het is niet helemaal representatief voor hoe de meeste mensen dagelijks eten. (ik ook niet, begrijp me goed) Een goed basisarchief zou dus niet misstaan, dus daar wil ik graag in investeren in het nieuwe jaar.

wijn-1

Toch wil ik niet alles basis en budget houden – af en toe wil je uitpakken, toch? Ik heb zelf veel zin om vaker etentjes of brunches te organiseren voor vrienden. Dat heb ik in 2016 een beetje ontdekt en ik vind het fantastisch. Vegan koken is een tweede natuur geworden, maar er zijn ook genoeg dingen die ik nog niet weet. Zoals: welke soort wijn serveer je bij welk vegan gerecht? Immers, wanneer je vlees en vis eet is het vaak wel duidelijk, of een beetje standaard zelfs: rood bij vlees, wit bij vis, enzovoorts. Maar hoe zit dat met vegan eten? En welke biologische en/of natuur-wijnen zou je daar bij kunnen verzinnen? Kortom, we gaan ons ook een beetje verdiepen in hoe je vegan eten naar een hoger level kunt tillen.

Lekkere plannen, toch? Ben jij er weer bij in 2017? Dat zou ik echt fantastisch vinden. Ik hoop jullie ook in het nieuwe jaar weer van voldoende kookinspiratie te mogen voorzien! 

En? Staat jouw favoriete Groene Meisjes recept van 2016 in dit overzicht? Ik ben benieuwd! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

22 gedachten over “De 10 best gelezen recepten van 2016

 1. Jeej, weer een mooi rijtje met recepten. Daar mag je best trots op zijn. Enne, als je in 2017 toch aan foodpairing wil gaan doen, denk dan ook eens aan vegan bier-spijs combinaties… misschien ism de Kaapse? ;)

 2. Mijn zoontje van 6 heeft besloten dat hij voortaan vegetarisch wil eten. Vlees weglaten uit ‘gewoon’ eten is niet zo moeilijk. Mijn plan is om het hele gezin vaker vegetarisch te laten eten, zonder dat de vleeseters of het peutermeisje gaan zeuren.
  Maar veel vegetarische recepten zijn niet echt kindvriendelijk. Moeilijk om zonder knoeien op te eten en flink gekruid, bijvoorbeeld.
  Ik hoop dat je in het nieuwe jaar inderdaad meer basis en budget recepten wilt maken. En liefst ook echt geschikt voor iedereen in het gezin.
  We bieden ons gelijk aan als proefkonijnen?

  1. Ik eet al een tiental jaren vegetarisch en dat kan je zo spicy maken als je zelf wilt.Zelf halveer ik de hoeveelheid kruiden als het me te kruidig lijkt.
   Mocht het dan voor de andere eters te flauw zijn dan raad ik
   herbamare van dr. Vogel aan,wat je over je eten,je salade of in de soep kunt strooien.
   (niet meekoken in het gerecht dan gaat de kracht verloren).Knoeien gebeurt toch ook met groente.vlees,aardappelen en als je dat probeert te vermijden is snijden voor je dochter in kleine stukjes toch ook mogelijk.Bovendien is lekker leren eten belangrijker dan af en toe knoeien/ Toen ik op zoek ging naar het anders eten dan het gebruikelijke heb ik veel gehad aan vegetarische kookboeken uit de bibliotheek,maar ook internet heeft tegenwoordig zo veel vegetarische recepten. Zelfs de moeilijke eter bij mij aan tafel doet meestal gewoon mee en soms geef ik een vleesvervanger van de vegetarische slager, die echt zonder E nummers is).

 3. Gedurende het naar onder scrollen vroeg ik me al af welk recept op nummer één zou staan en natuurlijk! Linzensoep is bij mij thuis ook een go-to (maar ik gooi altijd gewoon wat in een pan) en steeds als iemand om ‘het’ recept vraagt, stuur ik ze gewoon door naar dat recept. Heb ‘m laatst zelfs vertaald zodat een Poolse huisgenoot de soep kon maken ;).

 4. Mmm fijn overzicht! :) Ik kook zelf niet omdat ik nog thuis woon, ik hoef het niet dus dat is makkelijk haha. Maar als ik op mezelf woon, kom ik hier zeker op terug!

 5. Ik eet al een tiental jaren vegetarisch en dat kan je zo spicy maken als je zelf wilt.Zelf halveer ik de hoeveelheid kruiden als het me te kruidig lijkt.
  Mocht het dan voor de andere eters te flauw zijn dan raad ik
  herbamare van dr. Vogel aan,wat je over je eten,je salade of in de soep kunt strooien.
  (niet meekoken in het gerecht dan gaat de kracht verloren).Knoeien gebeurt toch ook met groente.vlees,aardappelen en als je dat probeert te vermijden is snijden voor je dochter in kleine stukjes toch ook mogelijk.Bovendien is lekker leren eten belangrijker dan af en toe knoeien/ Toen ik op zoek ging naar het anders eten dan het gebruikelijke heb ik veel gehad aan vegetarische kookboeken uit de bibliotheek,maar ook internet heeft tegenwoordig zo veel vegetarische recepten. Zelfs de moeilijke eter bij mij aan tafel doet meestal gewoon mee en soms geef ik een vleesvervanger van de vegetarische slager, die echt zonder E nummers is).

 6. Wat een toffe plannen voor 2017! Mijn vriend (aanstaande man ;)) is afgelopen jaar vegetarisch geworden en sindsdien ben ik weer helemaal terug bij je blog, juist omdat je ook blogs schrijft over groen leven. Voor ons een belangrijke combinatie! De Dahl Bat is hier favoriet, vooral weer opgewarmd in de pan met wat extra zwarte bonen… mmmm! Krijg er spontaan weer zin in haha. Keep up the good work, ik blijf je zeker volgen :)

 7. Hmm ja de linzensoep! :-) Hier is pompoensoep ook een grote favoriet. Ik ben benieuwd wat je allemaal in 2017 gaat maken. Ik ben benieuwd!

 8. Hoi Merel,
  Bedankt voor de heerlijke recepten!
  En wonder boven wonder stonden hier weer allerlei recepten in die ik nog niet eerder gezien had. Jammie!
  Keep up the good work!

 9. Het cheesecake – , tofu – en rode linzensoeprecept heb ik van dit rijtje al eens gemaakt! De rode linzensoep al meerdere keren, want die is echt verrukkelijk. De bananenpannenkoeken en de zoete aardappel uit de oven wil ik ook snel proberen. En ik wil ook wel eens met tempeh aan de slag! De plannen voor 2017 omtrent de recepten op de Groene Meisjes klinken veelbelovend!

 10. Ik kijk uit naar je plannen voor het nieuwe jaar, nieuwe basisrecepten kan ik altijd wel gebruiken. De linzensoep moet ik nog steeds een keertje maken.

 11. Ik ben erg nieuwsgierig geworden, ik heb het roer ook omgegooid, ik maak van mijn beauty blog een meer persoonlijkere blog en op mijn youtube kanaal ga ik ook veel meer persoonlijke video’s maken!

 12. Bij ons thuis is de linzensoep ook favoriet. Eerste Kerstdag nog met 10 man van gegeten, als voorgerecht opgediend in een mooi glaasje en er is zoals altijd weer naar het recept gevraagd, dit keer door mijn zus. :)

 13. Haha de max, rode linzensoep op nummer 1 :) mijn all time favoriet!
  Misschien mocht de pak choy curry er ook op? Dat is ook een topper, en deze combi als voor- en hoofdgerecht is the best of both worlds ;)

  Fijn eindejaar!

 14. Leuke plannen voor 2017, ik ben benieuwd! Ik ga denk ik ook een keer gevulde zoete aardappel uit de oven maken, zo lekker!

 15. Jeeh de rode linzensoep op 1. Hoe kon het ook anders. Ook ik heb het met kerst weer gemaakt. Dat is de soep die ik altijd maak als er bezoek komt. In januari maak ik het ook weer voor een high tea waarbij iedereen wat meeneemt. Binnenkort ga ik me ook weer eens wagen aan tempeh en tofu, want goed klaar gemaakt is dat super lekker.

 16. Mooie plannen voor het nieuwe jaar Merel!
  De linzensoep moest ik ook maar weer eens maken; er staat al heel lang een pak linzen in de kast.

  En wat betreft spullen in huis hebben; dat herken ik heel erg. Is het misschien een idee een receptenzoeker te maken? Je voert de ingrediënten die je hebt in en er verschijnt en recept dat je daarmee kunt maken. Lijkt me heel handig!

 17. Gister de Linzensoep nog gemaakt haha ?

  Maar mn all time favoriet is pinda gember tofu met rijst en Bloemkool ?????

 18. Yes voor de roze linzensoep! Echt een DGM-favorietje hier <3. De bloemkoolsoep is eerder aan mijn aandacht ontsnapt maar dat klinkt ook goed zeg! Moet ik binnenkort ook maar eens gaan maken. Ik kijk uit naar de basisrecepten want dat zou ik stiekem wel heel handig vinden om zo toch wat makkelijker af te bouwen met gebruik van dierlijke producten. Mooie plannen allemaal. You rock Merel!

 19. Wat een fantastisch rijtje recepten! Het ziet er allemaal prachtig uit, echt de moeite waard om eens te proberen. Fijn rijtje voor 2017, thanks!

  Groetjes,
  Mariska van Mylocals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *